A ​Titokzatos Benedict Társaság (A Titokzatos Benedict Társaság 1.) 57 csillagozás

Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság

Tehetséges gyermek vagy, és különleges lehetőséget keresel? Reynie, ahogy sok más tizenéves, felfigyel erre az újsághirdetésre, és csakhamar különös, sőt egyenesen furcsa megmérettetések hosszú sorával találja szembe magát. A fiú remekül megállja a helyét, de kitesz magáért a hihetetlen emlékezőtehetséggel megáldott Ragacs, a lehetetlent nem ismerő Kate és az aprócska, mogorva Constance is. Az agyafúrt próbákon sikeresen túljutó kis csapatot egy bizonyos Mr. Benedict veszélyes küldetésre kéri fel: meg kell állítaniuk a világuralomra törő, elvetemült Lex Kampetset, mielőtt még túl késő lenne. A különleges képességű gyerekekre megpróbáltatások és kibogozandó rejtélyek hosszú sora vár.

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2022
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634379102 · Fordította: Torma Péter
>!
Kolibri, Budapest, 2022
460 oldal · ISBN: 9789635991990 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2010
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639884717 · Fordította: Torma Péter · Illusztrálta: Carson Ellis

Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

B_Kittina >!
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság

Amennyire féltem először ettől a könyvtől, annyira imádtam!!
Kicsit olyan volt nekem, mint az Esernyő akadémia gyerek verziója.
A könyv egész cselekménye pörgött, én is végig izgultam a szereplőkkel. Nagyon élvezetes volt azt olvasni, hogy a gyerekek mennyire máshogy állnak hozzá egy problémához, mint a felnőttek.
A Társaság összes tagja szerethető volt, kivétel nélkül, ami nálam nagy szó!
Az illusztrációk gyönyörűek voltak.
Szerintem a sorozatra is hamarosan sort fogok keríteni.
Köszönöm szépen a @Prológus csapatának és a @Kolibri_Kiadó-nak, hogy átélhettem én is ezt a kalandot!

>!
Kolibri, Budapest, 2022
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634379102 · Fordította: Torma Péter
2 hozzászólás
Homolya_H_Tímea P>!
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság

Néhol kicsit zavaros, de abszolút szerethető.
Azért kezdtük el olvasni, mert láttunk pár részt a Disney +-on, és nagyon tetszett a gyerekeknek.
Ahogy már lenni szokott, a kettő sok helyen köszönő viszonyban sincs, de amúgy jól kiegészítuk egymást.
Reynie, Ragacs, Kate és Constance, a négy gyerek, akik átmennek Mr. Benedict tesztjein, elnyerve ezzel a lehetőséget, hogy egy különös, izgalmas, de ezzel együtt veszélyes vállalkozásba fogjanak. Mind a négy gyerek különleges valamiben, és csak összedolgozva lesznek képesek megállítani a Továbblépést!

Izgalmas, kalandos, tényleg izig-vérig gyerekeknek készült könyv.
Mi nagyon szerettük ☺️

Habók P>!
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság

Nagyon jól induló kalandregény. Érdekesen különböző a négy gyerek, ötletesen a próbák, furcsák és szórakoztatóak a felnőttek. A fölvetett probléma bizony nagyon időszerű – és olyan, ami ellen hősies dolog felvenni a harcot. Még az új iskola is izgalmasan indul, hiszen nem könnyű négy ennyire másmilyen gyereknek összedolgozni. Hanem aztán leül a történet, egyre kevésbé érdekes, egyre kiszámíthatóbb – bár persze lehet, hogy csak a felnőtteknek. A vége viszont – nos, az nekem már túl rózsaszín, túl csöpögős. Hiába sorozat, ennyi elég volt belőle.

szindilu>!
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság

Bár nem apró teremtmény ez a kötet, de gyorsan haladtam vele, nagy betűkkel szedték és szuper kis illusztrációkkal dobták fel a fejezetek elejét.

Maga a történet szórakoztató és van egy sajátságos atmoszférája, ami nagyon be tudja rántani az olvasót. Engem személy szerint nosztalgikus hangulat kerített hatalmába, annyi számomra kedves könyv és sorozat egy-egy vonását fedeztem fel benne.

A bentlakásos iskola, a kreatív nevek és megfogalmazások Harry Potter világára emlékeztettek. A Titkos Társaságba való bejutást megelőző próbatételek Morrigan Crow Csudálatos Társaságba való bekerülését idézték, a főszereplő árva gyerekek pedig eszembe juttatták A balszerencse áradása sorozat 3 Baudelaire testvérét, akik szintén árvaságuk nyomán keveredtek mindenféle kalandba.

A főgonosz terve nem mondanám, hogy valami eredeti lett volna, számomra hiányzott a hűha faktor e tekintetben, de egy ifjúsági könyvbe talán elég volt. Ettől függetlenül így is akadt egy-két csavar, ami alaposan meglepett. Egy picivel több humort hiányoltam még, de összességében egy kellemes olvasmányélmény volt.

BBetti86 >!
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság

Mai fejjel is szívesen olvastam, gyerekként az egyik kedvencem lehetett volna. Vannak benne okos részek, kalandok, színes egyéniségek.

A történet a Társaság megalakulásáról és az első küldetésről szól. Mr. Benedict keres különleges gyerekeket, és a tesztelés közben ismerjük meg a srácokat. Engem már az megvett, ahogy a különféle képességek is felragyognak, és így áll össze a csapat. A sokféleségből. spoiler Ők kerülnek be egy speciális iskolába, és derítik ki annak titkait.

Nyomozgatás, közben különös órákra járnak és rejtvényekben beszélnek a megbízójukkal. Kalandos, aranyos, sok benne az ötlet. Igaz, van, ami túlzás: mr. Benedict rejtvényekben üzen nekik, és egyszerűen nincs értelme, miért nem mondja el, mit akar. Így a gyerekeknek vissza kell kérdezni, és nem hatékony a módszer. Értem, játékosabb és a gyerekeknek meg kell fejteni az üzenetet, amivel az olvasó gyerek is eljátszhat, de történetbe illesztve akkor is felesleges kör.

Gyerekkönyvbe illik a gonosz és a terve is. Közben meg kihámozható belőle egy komolyabban vehető üzenet is. Ha nem is azért, hogy spoiler, érdemes mást is csinálni, nem csak a tévé előtt ülni. A történetben spoiler, és nagyon könnyen el lehet innen jutni oda, hogy a valóságban miképpen járul hozzá a népbutításhoz.

Végig jelen van benne, hogy mennyire fontos a család és a barátság. A gyerekek küzdenek a magánnyal, a meg nem értettséggel, a másságukkal. Ők ügyesebbek és/vagy okosabbak a társaiknál, ami szintén kívülállóvá teszi őket. Benne van, hogy meg lehet találni a hasonlókat és lehet barátokat szerezni. Hogy döntés kérdése is, ha valaki egyedül marad. Egyszerűen nem szabad addig jutni.

Könnyed a szöveg is, játékos és gyerekeknek szól. Vannak benne magyarázatok, de nem szájbarágósan. A kis versek aranyosak, ha az én fülemnek sok is a rím és a hasonló kép is benne. Gyerekbarát az illusztráció is benne – kevés, általában a fejezetek elején, de feldobja a kiadványt.

Zárt ez a történet, akkor is egész lenne, ha nem tudnám, hogy elkészült a folytatása is. Ez a kaland véget ér, a gyerekek jó helyen vannak a végén. Éppen csak maradt egy szál, volt egy megjegyzés, amivel tovább lehet menni. Sikeres lett, írta is tovább a szerző.

A Disney készített belőle sorozatot, valószínűleg bele fogok nézni abba is. Ha kicsit is át tudja adni a könyv játékosságát, akkor szeretni fogom.

Kicsibogár>!
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság

Nagyon érdekesen indult a történet, olvastatta magát. Aztán megtört a lendület, meg nekem túl disztópikus lett, és kicsit nyakatekert is. A végére sok minden megoldódott, de összességében nem dobtam tőle hátast. Inkább megnézem majd sorozatként a folytatást.

Liliane P>!
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság

Mostanában sokszor a nosztalgia vezet, ha olvasmányt kell választanom és itt sem volt másként: A titokzatos Benedict társaság azért került a várólistámra és olvastam végül el, mert hiányzik a gyerekként könyvek által átélt kalandosság, az, amikor elkezdtem menthetetlenül vonzalmat érezni mindenféle történet iránt. A regény a régi korok hangulatát pedig tökéletesen hozta, ahogy vártam is tőle.

A kötet egy igaznak tűnő nagy összeesküvés elméletről szól és egy társaság tagjairól, akiknek nem hisznek és akiknek szükségük van különleges gyermekek segítségére ahhoz, hogy igazságot tudjanak szolgáltatni. A válogatás után négy bátor jelentkező is akad a feladatra: Reynie, Ragacs, Kate és Constance, akiknek megvannak a maguk lehetőségei, gyengeségei és magukhoz való eszük, képességük a kreatív gondolkodásra. A titokzatos Benedict társaság erőssége ez a négyes, akiknek kalandjairól nagyon szerettem olvasni. Tetszik benne az, hogy mennyire különbözőek és hogy ezt a szerző hogyan tudja kamatoztatni az egyes feladatok során és az, hogy Mr. Benedict sem akarja őket megváltoztatni, hanem teret ad nekik, hogy a legjobb képességeik szerint oldhassák meg a kihívásokat, amikből akad dögivel, közben pedig saját maguk bizonytalanságaival és félelmeivel is szembe kell nézniük.

Szerettem továbbá a helyszíneket és azok különböző nehézségi szintjeit: az elején a logikát igénylő feladatokat, ami a gyerekeket szűri, utána pedig a már iskolai színtéren jelentkező egyéb bajokat, hiába, gyengéim ezek a történetek. Ha fel kéne osztani a regényt, ezt a kettő egységet vezetném be, de már nem tudnék választani, hogy melyik jött be jobban, mindkettő izgalmas volt.

Egyébként nekem a Bábel emlékezete könyv és a Kémkölykök című film jutott eszembe olvasás közben, ezekhez tudnám hasonlítani, Harry Potteres beütése kevésbé volt.

Ajánlom, ha szeretnél egy nagyon izgalmas könyvet olvasni, ahol a főszereplők különlegesek, vagy csak szeretnél egyet nosztalgiázni, ahogy én tettem.

Mira_Skywalker>!
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság

„Legnagyobb csalódásomra azt kellett megállapítanom, hogy tökéletes irányítás nem létezik. Ugyanakkor rájöttem, hogy a tökéletes irányítás illúziója ugyanolyan eredménnyel jár.”*

Ez a regény négy különlegesen okos gyerekről szól, akiket Mr. Benedict kovácsol csapattá, hogy meghiúsítsák a világuralomra törő, agyafúrt és manipulatív Mr. Kampets ördögi tervét…
Vajon képesek lesznek a hősök kellően leleményesnek lenni, valódi családdá válni, összeszedni a bátorságukat, latba vetni minden erejüket, kitartásukat és mindent kockára tenni, hogy sikerrel járjanak?

Maga a történet alapvetően egy nagyon okosan megírt ifjúsági kémtörténet tele feszült izgalmakkal és valóban fenyegetőre megírt főgonosszal (nagyon kedveltem a beszédes neveket, különösen Mr. Kampets-ét:))

Viszont annak ellenére, hogy elsőre egy átlagos ifjúsági kalandregénynek tűnik ez a kötet, valójában sokkal több annál és egy valóságos politikafilozófiai eszmefuttatás a tömegmanipuláció napjainkban is használatos eszközeiről, kezdve a félelem kiaknázásáról, illetve „orvoslásáról” a biztonság illúziója által. Mert az emberek a félelem elől a biztonságba menekülnek. Akkor is, ha csupán illúzió. Viszont mi legyen azokkal, kik mégis igazságot akarnak? Na, őket el kell intézni és nekik kampec…

Ajánlott életkor: 14+ és ajánlott a tömegmanipuláció gyakorlati átlátása, mert úgy üt nagyot ez a könyv, ha tudjuk, hogy ezek a módszerek – az alapelvek szintjén – valódiak és ami még hátborzongatóbb, működnek is. Viszont inkább legyen az ember tisztában a nehéz valósággal, mint váljon manipuláció áldozatává boldog tudatlanságban leledzve…

* 256. Oldal- Könyvjelzők és karfák (Kolibri 2022)


Népszerű idézetek

Netti_10>!

A félelmek valódi megszüntetésének egyetlen módja, ha szembenézünk velük.

276. oldal

Netti_10>!

A család általában vérségi kötelék, de nem feltétlenül az. Születhet barátságból is.

188. oldal

Marsie>!

– … Milligen úgy ismeri a labirintust, mint a tenyerét.
– Ezt sosem értettem – szólt közbe Kate. – Ki ismeri a tenyerét? De most komolyan, melyikőtök tudná leírni, hogy néz ki a tenyere?

Marsie>!

– Lehet – mondta Kate. – Elég egyszerű volna meglesni. Igaziból nincs is olyan magasan. Először azon a falon kéne átmászni – mutatott egy dombtető közelébe –, aztán átugrani a patakot, és felkapaszkodni a dombon az ablak magasságáig. Ott egy kötéllel meg kellene lasszózni a zászlórudat, felmászni, és a rúdon állva kinyitni az ablakot.
– És neked ez egyszerű? – hüledezett Reynie.
– Azt mondtam, elég egyszerű – rándított egyet a vállán Kate.

Jesper_Olsen>!

Nem lehetsz annál magányosabb, mint ha elárulod a barátaidat – mondta magában.

318. oldal

Marsie>!

– Ez olyan, mintha itt nem is lennének szabályok – jegyezte meg Ragacs.
– Így igaz, George – felelte Jillson. – Gyakorlatilag nincsenek. Azt veszel fel, amit akarsz, amennyiben nadrág, ing és cipő van rajtad. Olyan gyakran vagy ritkán fürdesz, ahogy jólesik, akár sohasem, feltéve, hogy mindennap tisztán érkezel az órára. Azt és akkor eszel, amikor akarsz, már ha ez a menza nyitva tartási idejére esik. Este tíz óra előtt addig égeted a lámpát a szobádban, ameddig akarod. És oda mész az intézetben, ahova tetszik, amíg a sárgával jelzett folyosókon maradsz.

B_Kittina >!

Valamennyien tehetséges gyerekek vagytok, akik átmentetek az „uncsi” tesztemen. Ki így, ki úgy. És mindannyian kivételesen találékonynak bizonyultatok.

B_Kittina >!

Kedves Olvasó!
Tudomásomra jutott, hogy egyesek a keresztnevemet szeretnék tudni. Ha te is közéjük tartozol, és elsajátítottad a megfelelő kódnyelvet, akkor bizonyos vagyok benne, hogy a válasz máris a kezedben van.
Örök tisztelettel,
Mr. Benedict

RandomSky>!

…miközben a köröket rótta magában, mégis belebotlott valamibe, ami – ha távolról szemlélte, és egy kicsit mellé nézett – valamennyire emlékeztetett egy tervre.

287. oldal

Jesper_Olsen>!

Szerintetek találkozunk ma még normális emberrel? – kérdezte Kate.

40. oldal


A sorozat következő kötete

A Titokzatos Benedict Társaság sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Tea Stilton: A sötétség hercegnője
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Tomcsik Nóra: A kapitány és a szirének földje
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Neil Patrick Harris: A különc varázsló
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Catherynne M. Valente: A lány, aki Tündérföld alá zuhant és a tivornya élére állt
Silvana De Mari: A Medve és a Farkas