Place ​Rimbaud 9 csillagozás

Trenka Csaba Gábor: Place Rimbaud

A Place Rimbaud az alternatív jelenben játszódik. Budapest a minaretek városa, Napoleon megnyerte az 1812-es hadjáratot, a világot még Franciaország irányítja, de egyre gyengül a befolyása.

A Djibutiban rekedt magyar újságíró, Askoni Gaabor váratlanul belefut egy rejtélyes sztoriba, és emiatt nem csak az ő élete áll a feje tetejére, hanem mindenki másé is, aki kapcsolatban áll vele.

Trópusi pára, fülledt erotika, a civilizáció lepusztult végvidéke, mindent behálózó multik és otthonos melankólia – egy olyan világ, amiben minden más, és minden ugyanúgy van.

>!
Syllabux, 2013
194 oldal · ISBN: 9786155296185
>!
Syllabux, Budapest, 2013
196 oldal · ISBN: 9786155296185

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
Noro MP
Trenka Csaba Gábor: Place Rimbaud

Bevallom, azt hittem, ez a könyv is olyan impresszionistán melankolikus művészregény lesz, mint az Egyenlítői Magyar Afrika, tetszés szerint (nehezen) értelmezhető zsánerelemekkel. Pedig a kettő nem is állhatna távolabb egymástól. A Place Rimbaud afféle alternatív (világbeli) kémregény, amelyben egy túlontúl lelkes újságíró egy összeesküvés nyomába veti magát. A sztoriból nem hiányzik az irónia – ami néha öngúnyba megy át –, sem pedig a szerzőre olyannyira jellemző, átható erejű hangulatképek, ezek azonban itt nem uralkodnak el a történeten. Az alternatív történelmi háttér ugyan nem hangsúlyos, de a könyvben felbukkanó furcsa nevek és a meg nem történt eseményekre való utalások mégis egzotikus hangulatot kölcsönöznek ennek a világnak. Bár a lezárás kissé esetlen, és akár hiányosnak is mondhatnánk, bennem mégsem hagyott hiányérzetet: számomra ez a történet nem magáról a titokról, az összeesküvés értelméről szólt, hanem a nyomozásról, illetve arról, hogyan változtatják meg az átélt kalandok néhány, az unalmas hétköznapokba belefáradt ember életét.

>!
makitra MP
Trenka Csaba Gábor: Place Rimbaud

"A regény a kém- és kalandtörténetek sablonjai mentén halad, minden tipikus lépcsőfokot megtalálunk itt, amit a zsáner további darabjai esetén is. Ugyanakkor, szerintem akaratán kívül, a könyv parodisztikussá válik, különösen a budapesti szál: a két magányos ember, Lajtai Orsi és Rókusi Zordon története túl sok véletlen elemmel operál, amelytől hiteltelenné válik, valamint folyamatosan olyan dolgok történnek, amik egyszerűen nem illenek a hőseink, egy túlsúlyos rendszergazda és az okos kékharisnya jelleméhez.

Ennek ellenére a fő történetszál izgalmas, élvezetes, magával ragadja az olvasót és megvannak benne azok a hangulatelemek, amiért igazán szeretni lehet a szerzőt. Az afrikai szél leírása, Djibuti kocsmái és népei, a goai éjszaka mind-mind olyan élmények, hangok és szagok, melyeket szinte érezhetünk a regény olvastán. A mégoly prózai magyarországi jelenetek egyikében-másikában is érződik a líraiság, amit a következő jelenet tenyeres-talpassága leront. Pedig a kiindulópont, a magányos lelkek internetes levelezése magkapó és humoros, a szereplők sorsában is van valami mélyen emberi, de ez az érzés nem tart ki a történet végéig."

Bővebben: http://sfmag.hu/2013/08/12/trenka-csaba-gabor-place-rimbaud/

>!
Anton_Gorogyeckij P
Trenka Csaba Gábor: Place Rimbaud

Így, a 3. elolvasott könyv után már biztos kézzel tettem be a kedvencek közé a szerzőt. Ez is nagyon tetszett, kár, hogy a La Grande Image-t előbb olvastam, mert ez valamilyen szinten annak az előzménye; szorosan nem kapcsolódnak egymáshoz (a történések között van szerintem pár év), de azért nem lett volna rossz tudni, hogy mi a sorrend (oké, a kiadás évét megnézhettem volna :-D).
Egy szó, mint száz, ez is nagyon jóféle volt, mozgalmas, fordulatos, és ez az alternatív világ még mindig tetszik.

>!
Spaceman_Spiff I
Trenka Csaba Gábor: Place Rimbaud

"Érzed a szelet, valami nagynak az előszelét, egy viharét, ami tombolni fog, elmossa az izzadságot, a koszt és a nyomasztó hőséget. Vársz, vársz rá türelemmel, hiszen már itt van, tudod, érzed. De nem történik semmi, csak a bensődben érzed, a genetikus emlékezet millió éves tudása miatt érzed, hogy valami történt valahol. Látod a viharfelhőket a távolban, a felvillanó fényeket is, érzed az ionok vibrálását. De itt nem történik semmi.

Ilyesmit éreztem Trenka Csaba Gábor új regénye, a Place Rimbaud olvasása közben. Egy vihar lehetőségét."

Bővebben:
http://acelpatkany.blogspot.hu/2013/06/place-rimbaud.html

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Noro MP

– Nem, nem, szó sincs fenyegetésről. Csak jó tanács
– Fenyegetésnek jobb volna. A fenyegetéssel szembe lehet szállni. A jó tanáccsal sohasem.

192. oldal

>!
Noro MP

Goa – ez egy indiai városállam portugál eredetű neve. Neve továbbá egy érzésnek, amely valamivel bonyolultabb, mint az általános relativitáselmélet beágyazódása a modern világzene történetébe, ugyanakkor lényegesen egyszerűbb, mint bármelyik random kiválasztott kamaszlány kapcsolatrendszere, ha belevesszük a valóságban nem létező, csak képzeletben kialakított kapcsolatokat is.

166. oldal

>!
Anton_Gorogyeckij P

Aki nem képes elsajátítani a deduktív logika alapvető szabályait – márpedig mindenki hibázik –, valamikor harminc és az örökkévalóság között döbben rá, hogy már nincs miért a jövőre készülnie. A jövő már itt van, már elkezdődött, már régen tart, s lassan véget is ér. Ilyenkor hirtelen meglendül minden. Mint amikor váratlanul feltámad a szél. Amikor hirtelen feltámad, és viharossá fokozódik a szél.

7. oldal (Syllabux, 2013)

>!
Anton_Gorogyeckij P

A folyosót valamikor régen vörösre tapétázták, feltehetően közvetlenül azután, hogy az Úr megpihent a hetedik napon.

56. oldal (Syllabux, 2013)

>!
Noro MP

Egyszóval a jövőre készültem, és közben nem vettem észre, hogy majdnem lekéstem róla.

37. oldal

>!
mgy4

Azokat, akik nem akarnak mindenáron győzni, otthonos derűvel tölti el a vereség is.

>!
mgy4

A tisztelet nem más, mint az elfogultságtól mentes, érdek nélküli érdeklődés a másik ember iránt.

>!
Anton_Gorogyeckij P

Minden szállodaportás veleszületett fogyatékossága a féktelen kíváncsiság…

55. oldal (Syllabux, 2013)

>!
mgy4

A mértéktartással adagolt szemtelenség mindig segít, ha az embernek vaj van a fején.

>!
mgy4

Micsoda arcokat találhat az ember, ha nyitott szemmel bóklászik ebben az izgatóan szép, reménytelen világban!


Hasonló könyvek címkék alapján

Frei Tamás: Agrárbárók
Dave Hutchinson: Embercsempészek
Raana Raas: Menekülők
Vivien Holloway: Végtelen horizont
Bánki Éva: Elsodort idő
Raoul Renier: A kívülálló
Lőrincz L. László: A föld alatti piramis
Csurgó Csaba: Kukoricza
Peter Sanawad: Hívószó
Horváth László Imre: Lett este és lett reggel