Érzelmi ​intelligencia sikerkalauz 2 csillagozás

Travis Bradberry – Jean Greaves: Érzelmi intelligencia sikerkalauz

Az ​Érzelmi intelligencia – sikerkalauzban Dr. Bradberry és Dr. Greaves nagy áttörést jelentő kutatásaik eredményeit osztják meg az olvasóval, melyben több mint ötszázezer résztvevő válaszait vizsgálták. Ez a gyorsan olvasható, gyakorlatias kalauz segítséget nyújt az érzelmi intelligencia megismeréséhez és fejlesztéséhez, valamint példákon keresztül bemutatja sikeres alkalmazásának előnyeit is.

„Kutatási eredmények bizonyítják, hogy életünk majd minden területén fontosabb szerepet játszik az EQ, mint az IQ. Ez a törvényszerűség fokozottan érvényesül napjainkban, amikor a kontrollra épülő ipari korszakból átlépünk a motivációra épülő információs korszakba. Az éntudatosság, az önmotiváció és az önmenedzselés kulcs összetevője az empátiának és a társas kapcsolatoknak. Ez a könyv bőségesen tartalmaz gyakorlati tanácsokat ezek fejlesztésével kapcsolatban.”

– Dr. Stephen R. Covey, A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása szerzője

„Minden érző lény rendelkezik… (tovább)

>!
Bagolyvár, Budapest, 2007
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639730304 · Fordította: Doubravszky Júlia

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

esőember>!
Travis Bradberry – Jean Greaves: Érzelmi intelligencia sikerkalauz

Érzelmi intelligencia testközelben, töményen. A velő, az esszencia. Ezzel nagyjából mindent el is mondtam a könyvről. Mégis azonban Daniel Goleman fő művét, Az érzelmi intelligenciát ildomos előtte elolvasni, és csak az ott szerzett „tudás” birtokában üljünk neki ennek a rövid, gyorsan emészthető zsebkönyvnek.

takacsot>!
Travis Bradberry – Jean Greaves: Érzelmi intelligencia sikerkalauz

Felemás, de inkább negatív véleményem van erről a könyvről.

Azegész könyv körülbelül 150 oldal. Ebből 75 arról szól, hogy mi is az EQ és mennyire fontos a mindennapi életben. Érdekes és pazarló beosztás, hiszen miért venne le valaki egy az EQ-ról szóló könyvet a könyvespolcról, ha sejtelme sincsen, hogy mi is ez? Honnan tudná, hogy érdekelheti akár csak egy kicsit is. Van ilyen, de szerintem nem az EQ kapcsán, főleg nem manapság,maikor már csaknem közhely az érzelmi érzékenység.

A másik fel akár jó is lehetne, hiszen itt jönnének azok a tanácsok, hogyan is fejlesszük saját magunk EQ-ját. De mégsem. Tagolatlan folyószöveg. Alkalmatlan arra, hogy egyértelműen kihámozhassuk a hasznos tartalmat a éldák és anekdoták között. Inkább érzem az első felének folytatásának, mint tanácsoknak.

Igaz, hogy nem az első könyvem, amit EQ kapcsán olvasok, de az első, ami nem ad semmi extrát a meglévőkhöz. Nincs új infrormáció és az érthetőségben, más nézőpontból való megmutatásban, magyarán semmiben nem ad mást, mint a Goleman könyve.

Mit is mondhatnék. Ha nem tudod mi az EQ ez lehet a te könyved, de én nem javaslom senkinek sem.


Népszerű idézetek

esőember>!

Az érzelmek megértéséhez leginkább gondolkodnunk kell. Meg kell értenünk érzelmeinket.

38. oldal

esőember>!

Szavaink tónusa, cselekvésünk sebessége, még tetteink is mind-mind érzelmekről tanítják a gyerekeinket. Egy válaszból, amelyben megnyugtatjuk, hogy megértjük a dühét (néha mindenki mérges, ugye?), a gyerek sokkal inkább megtanulja majd kontrollálni indulatait, mintha lenyugtatás címszó alatt megragadnánk a karját, és kirángatnánk őt a szobából.

129. oldal

esőember>!

Már jó ideje beszélünk érzelmi intelligenciáról, de a többség valahogy mégsem jutott el oda, hogy kihasználja a benne rejlő lehetőségeket. Társadalmunk ugyanis önfejlesztésre fordított energiának döntő többségét tudás, szakmai tapasztalat, intelligencia és képzettség megszerzésére fordítja. Ezzel nem is lenne semmi gond, ha eközben őszintén azt mondhatnánk, hogy teljes mértékben tisztában vagyunk érzelmeinkkel. Mások érzelmeiről és ezeknek a mi életünkre gyakorolt hatásáról nem is beszélve.

15. oldal

esőember>!

Az intelligencia velünk született adottság, amin csak trauma (pl. agysérülés) változtathat. Attól nem leszünk okosabbak, hogy új információkat tanulunk. Az intelligenciaszint ugyanis nem a tudás, hanem a tanulás képességének a szintje. Ez pedig változatlan, akár tizenöt, akár ötvenéves korban mérik. Az érzelmi intelligencia ezzel szemben jártasság, amelyet elsajátíthatunk.

35. oldal

esőember>!

Az érzelmek világában nincs olyan, hogy „semleges hatás”. Az érzelmek vagy pozitív vagy negatív hatással vannak a társas érintkezés menetére.

98. oldal

esőember>!

…egy átlagos ember minden ébren töltött órában hozzávetőlegesen 27 alkalommal érez valamiféle érzelmet.

105. oldal

esőember>!

Ha szülőként példát mutatunk gyermekeinknek az érzelmi intelligencia alkalmazását illetően, gyermekeink jobban kijönnek majd társaikkal, életük pedig minden területen sikeresebb lesz.

128. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Mérő László: Észjárások
Mike Anderson: Intelligencia és fejlődés
Eamonn Butler – Madsen Pirie: Növelje az IQ-ját
Vajda Zsuzsanna: Az intelligencia és az IQ-vita
Zbigniew Pietrasiński: A helyes gondolkodás pszichológiája
Horst H. Siewert: Intelligenciatesztek
Bánki M. Csaba – Flamm Zsuzsa: Agyteszt
Daniel Goleman: Érzelmi intelligencia
Isabelle Filliozat: A szív intelligenciája