A ​suttogó titkai 1. (A suttogó 1.) 167 csillagozás

A csecsemő gondozása és nevelése
Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1.

Suttogónak ​eredetileg azt nevezték, aki különleges képessége folytán pusztán türelemmel és halk szavakkal lecsillapít egy megvadult lovat. Tracy Hoggnak ilyen rendkívüli tehetsége van a síró kisbaba megnyugtatásához, ezért hívják őt is suttogónak a hálás szülők. Az Amerikában hihetetlenül népszerű szerző könyvéből Ön is mindent megtudhat, amit egy csecsemő gondozásáról és neveléséről tudnia kell. Legjobb, ha először a várandóssága alatt olvassa el, hogy megismerkedhessen Tracy alapelveivel, melyek a leghatékonyabb hagyományos és modern nevelési módszereket ötvözik, és ha ezekre támaszkodik, voltaképpen bármilyen problémát orvosolhat majd. Ha a baba megszületett, már tudni fogja, mitől eszik és alszik jól, miért sír, mitől nyugszik meg, milyen „szórakozásra” vágyik, és hogyan lehet elejét venni annak, hogy az egész családot az uralma alá hajtó kis zsarnok váljék belőle. Sok más mellett azt is tudni fogja, hogyan szoptassa és/vagy tápszerezze, fürdesse és masszírozza, mikor és mivel… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2021
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059509 · Fordította: Szabó Olimpia
>!
Európa, Budapest, 2020
322 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059509 · Fordította: Szabó Olimpia
>!
Európa, Budapest, 2019
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059509 · Fordította: Szabó Olimpia

11 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 36

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2021/12/tracy-hogg-meli…

"Az anyaság és szülőség tipikusan egy olyan kategória, amelyről mindenkinek van véleménye; vagy azért, mert már van tapasztalata vagy azért, mert ismeri önmagát és rendelkezik egy elképzeléssel magában arról, hogy ő az adott szituációkat hogyan kezelné, ha benne lenne. A valóságban azonban, miközben kéretlenül is szórjuk a különböző tanácsokat, az elveinket sokszor sutba dobjuk éles helyzetben. Biztos vagyok benne, hogy nekem is lesznek ilyen pillanataim, sőt, napjaim, ám ez esetben azért megpróbálok majd elsőnek egy esélyt adni Tracy Hogg módszereinek is. Nem mondanám, hogy maximálisan, minden pontjával egyetértek, de a nagyja része hasonlít az általam elképzeltekhez és különben is, mit veszíthetnék?
A suttogó titka valójában nagyon egyszerű. Nincs szó semmiféle boszorkányságról, csupán a tudatos élettér megvalósítására alapoz úgy, hogy mind a szülő, mind a gyermek igényeire legyen szabva. A technikája abszolút érthető és azzal, hogy sokszor a csecsemő szemszögéből megközelítve is ismertette az adott szituációt, sokkal könnyebben felfogható a mögöttes tartalom is. Apróságokról beszélünk, mégis az ember a homlokára csap, hogy ez neki eddig miért nem esett le, hiszen teljesen evidens.
Úgy gondolom, hogy a piacon fellelhető anyagok közül ez a könyv egy jó választás, ha az ember a csecsemőnevelés témakörében szeretne olvasni. Még abban az esetben is, ha pár hét múlva, mikor a kislányom megszületik, arra kell rájönnöm, hogy nálunk a felskiccelt módszerek pont nem válnak be. Hiszen ahogy Tracy is hangsúlyozza: nincs két egyforma gyermek, így ő és az elvei is csak iránymutatóként tudnak szolgálni. Majd meglátjuk. Minden esetre több kételyt is eloszlatott bennem és úgy érzem, kicsit tudatosabban, magabiztosabban állok a rám váró nehézségek előtt, mint korábban."

Mallinalli>!
Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Volt egy osztálytársam (lány), aki anno kihúzta a hideg otto-motor indítását a műszaki vizsgán, ahol a következő párbeszéd zajlott le:
– Na, és hogy indítja a hideg otto-motort?
– Megpróbálom elindítani, ha nem indul, várok 20 másodpercet, aztán indítom újra.
– És ha akkor se indul?
– Várok 20 másodpercet és újra megpróbálom.
– De ha akkor sem?
– Várok 20 másodpercet és újra megpróbálom.
– Jó, de ha még mindig nem?
– Otthagyom a p.csába és megyek busszal!

Na, pont annyira nem ad választ ez a könyv sem arra, hogy mit csinálj egy üvöltő gyerekkel, mint amennyire a műszakis könyv nem adott választ arra, hogy mi van, ha húsz másodperc múlva sem indul az otto-motor. Mert az addig tiszta, hogy nyugtasd meg és tedd be az ágyába, csak mi van, ha akkor újra üvölt és meg sem nyugszik? Elhiszem, hogy Tracy tudna mit csinálni a gyerekemmel, de én órákig is nézhetem, miközben üvölt és susoghatok közben neki, ha épp olyanja van, csak annyi történik, hogy megfájdul a fejem. Hát, szóval innen nézve Tracy a világot nem váltotta meg ezzel a könyvvel, ezzel együtt azért haszontalan sem volt, sőt.

Az alapgondolatok (rendszer kialakítása, anyának is aludni, kikapcsolódni kell, stb.), a magyarázatok (alvás kialakulása, anyatej minősége) nekem kifejezetten tetszettek (de ebben meg nem egyedi a könyv), a megoldási javaslatok viszont helyenként túl standardizáltak. Jóllehet hangsúlyozza a szerző, hogy minden gyerek más és mindegyiknél másra van szükség, mégis a megoldást sokszor kétszerkettőmindignégy jelleggel adja elő (pl. harmadik ásítás után tedd le aludni).
A stílus nem tetszett, az nagyon amerikai, mintha komplett idiótáknak írta volna ("és akkor megjelent Barbara az ajtóban, lehányt, gyűrött pólóban, karikákkal a szeme alatt, és én rögtön tudtam, mi a baj" – na brávó, hát nagy ész nem kell hozzá, hogy rájöjjünk, Barbara kissé kikészült).

A kötődő nevelés hívei bele se kezdjenek, mert 20 oldal után falhoz vágják.

63 hozzászólás
gab001>!
Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Bevallom, nagyon hiányos a tudásom a babákat illetően, így bőven van mit pótolnom ebben a témában. A könyvet egy ismerős ajánlotta, ezért is kezdtem el. Aztán a folytatás már nem volt kétséges, mert nagyon magával ragadó a stílusa, igazán szemléletes. Különösen tetszett, hogy tele van példákkal és nagyon megértően magyarázza el a hibákat, amit természetesen minden szülő elkövet. Érdekes a módszere, de engem leginkább az olyan tények ejtettek ámulatba, mint az alvás fázisainak leírása vagy a különböző sírások ismertetése. Nagyon sokat tanultam belőle.

>!
Európa / Magyar Helikon, Budapest, 2008
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630785686 · Fordította: Szabó Olimpia
4 hozzászólás
Orsi_olvas>!
Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

A gyereknevelés olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá, sőt jobban tudja!
Épp ezért nehéz gyereknevelési könyvekről, elméletekről beszélgetni, mert valahogy mindig vitába fulladnak. Sokan úgy gondolják, hogy ha valaki másként neveli a gyerekét, akkor a másik feltétlenül rosszul csinálja, hiszen amit ő csinál az a jó. Annak KELL jónak lennie. Annak MUSZÁJ jónak lennie. Aki pedig másként csinálja, gondolja az szükségszerűen rosszul teszi.
És hogy miért írok erről ennyire hosszasan? Mert az értékelésemet, a benne leírt gondolataimat még véletlenül sem bírálatnak szánom azok felé, akik másként gondolják.

Alapvetően tetszett a könyv. A gyermek szeretetéről, tiszletetéről ír, arról, hogy nekünk kell felismerni a jelzéseit és azoknak megfelelően kielégíteni az igényeit.
De közben végig szem előtt tartja azt is, hogy az anyukának is vannak igényei. Persze a gyermek születésével ezek hátrébb szorulnak, de nem lehet, nem szabad teljesen megfeledkezni róluk. Úgy gondolom az az anya tud adni, aki néha fel is tud töltekezni.
Szem előtt tartja, hogy a szülők nem szűnnek meg férfinak és nőnek, tehát házaspárnak lenni, csak mert gyermekük született. A család alapja a házaspár, ha ők nincsenek rendben sokkal nehezebb megfelelő, szeretetteli légkört biztosítani a gyermek felneveléséhez.
Számomra ezek szimpatikus gondolatok, főleg mivel az én szüleim elváltak és bár külön-külön mindketten nagyon szerettek, a válásuk komoly hatással volt mind a gyerekkoromra, mind a fiatal felnőtt életemre nézve.

Tracy másik fontos üzenete a napirend fontosságának hangsúlyozása. Tudom, tudom, itt most sokan elszörnyednek és már fogalmazzák is a dühös kommenteket, mert a kötődés és egyáltalán… spoiler
Na szóval a napirend. Ez Tracy elgondolása szerint nem egy merev dolog, nem arról szól, hogy a gyerek akkor is csak 4 óránként kap enni, ha már elájul az éhségtől. A napirend egy rugalmas keretet jelent, ami a gyermek számára kiszámíthatóvá teszi a napokat, esti rituálékat jelent, ami segít tudatosítani, hogy most este van és alvás lesz. A szerző ellenzi a Ferber-módszert, nem bíztat arra, hogy hagyjuk sírni a babát.

Amivel nem értettem egyet az az „Úgy kezdd, ahogy folytatni akarod” elv. Nekem ez egy picit merev elgondolás. Amíg a baba egész kicsi szerintem érdemes megfigyelni a babát, majd ez alapján kialakítani a napok ritmusát.
A másik, ami nekem fura volt, ez a „ csak tedd le a babát és magától elalszik”. Hát lehet van valami spéci technika, de az én babám nem alszik el csak úgy :D Illetve vannak ismerőseim, akiknél ez tényleg így működik: ahogy a baba feje az ágyhoz ér, szinte már alszik is. Szóval biztos nem lehetetlen, de a megvalósítása számomra homályos.

Nem mindennel értettem egyet, de alapvetően jó gondolatokat olvastam ebben a könyvben, amivel meg nem értek egyet, azt egyszerűen nem alkalmazom.
Amit még fontosnak tartok leírni: szerintem az a legfontosabb, hogy olyan elvek mentén neveld a gyereked, amivel önazonos tudsz lenni. Találj egy olyan rendszert, vagy rendszertelenséget, amiben jól érzed magad, ami a babának, neked és a családnak is megfelelő. És ha azt látod, hogy mások másként csinálják próbálj nem ítélkezni! Minden baba-mama páros, minden család más, de ahol szeretet van, ott nagy baj nem lehet :)

Juci P>!
Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Nem lehúzni meg fikázni kell, hanem hallgatni kell rá és ki kell próbálni, de persze a saját eszedet és anyai/apai ösztönödet azért nem kell a fiókba tenni. Továbbá nem öt perc alatt ható csodaszereket kínál, tehát kitartásra és következetességre is szükség van. Nekem minden bevált, amit javasolt. Az életmentés folytatódik a http://www.babywhispererforums.com/ oldalon.

josageszter>!
Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Abban a helyzetben, ahol az ember épp semmit nem tud meg a gyereknevelésről, nem egy rossz kiindulópont. Szépen össze van szedve a könyv és jól fel van építve. Nem csak bele-bele kap egy ket témába, hanem tankönyv szerűen van felépítve, rengeteg példával, ami nekem nagyon tetszett. Sok mindenre felhívja a figyelmet és sok praktikát mutat meg a könyv, amit mindenki maga belátása szerint tud majd alkalmazni. Számomra egy iránymutatás, egy szemlélet a két véglet között, amiből lehet ötleteket meríteni. Kifejezetten tetszett még, hogy a baba oldaláról nézzük a dolgokat és próbál arra megtanítani, hogy megismerjük a babánkat és a baba igényeit. Én valahogyan nem tálaltam a könyvben meg azt a részt, fejezetet, oldalt, ahol arra biztatna minket a könyv, hogy hagyjuk sírni a babát. A babak sírnak sajnos, újszülöttet én sem hagynék, de egy leszoktatásnál, átnevelésnél egy pici sírás sajnos elkerülhetetlen, de a könyv is arra biztat végig, hogy ilyen helyzetben is a baba mellett a helyünk, hogy megnyugtassuk és érezze, hogy ott vagyunk neki.
***
Azért pontoztam amúgy idővel lejjebb, mert már teljes mértékben elhatarolodok a sírni hagyastol és hogy azt gondoltam, hogy átnevelésnél ez belefér. Hiszen kezdettől úgy kellene nevelni a gyereket, hogy ez ne történjen meg. Ha meg csak annyi a baj, hogy nagyon szerettük és most már egyedül kellene pl aludnia, ott nem kell átnevelni. Ráadásul az iszisz nem elfogadott a könyv szempontjából és egyáltalán nem szoptatás barát. Sőt ha az emlékeim nem csalnak, írja is hogy legtöbb esetben az iszisz babáknál van baj. Mikor semmi baj nincs velük.

Röfipingvin P>!
Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Tagadhatatlan Tracy Hogg hozzáértése a témához, rengeteg használható dolgot találtam a könyvben, ám módszerét egy az egyben nem ültetném át a gyakorlatba. Ez nem feltétlenül a módszernek a problémája, hanem az én személyiségemből fakad. Tény, hogy több elv nálunk is megjelenik, hasonlatosságot mutat a könyvben leírtakkal, de azért mégsem teljesen ugyanaz.

eeszter>!
Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Barátnőm ajánlására olvastam el a könyvet, neki azért már vannak tapasztalatai 2 gyerek után a csecsemőkorról, szóval emiatt bátran vettem kézbe, és nem is nagyon voltak fenntartásaim. Én még egyelőre csak a könyvről, annak stílusáról tudok nyilatkozni, a gyakorlati tapasztalatok meg majd ezután jönnek. Az mindenesetre biztos, hogy olvasás után ad némi megnyugvást, kis rásegítést magabiztosság terén. Az is tény, hogy nagyon olvasmányos, úgyhogy egyelőre ezek alapján csillagozok.

Books_of_Peter>!
Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Mivel a kötődő nevelést pártolom, ezért el sem kellett volna olvasnom ezt a könyvet, de első körben minden vélemény érdekel, másrészt nem bántam meg, mivel ebben a kötetben vannak olyan tartalmak, amiért megéri elolvasni.
Mivel ez egy korszakalkotó (?) kötet, amiről megoszlanak a vélemények, rengeteg (véleményem szerint) rossz és jó dolog van, párat összeszedtem vegyesen:

1, Maga a kötet felépítése nagyon profi, hiszen sommázott leírást kapunk a napirend felépítésének módjáról, szoptatásról, pelenkázásról, altatásról, az újszülött kommunikációjáról és számos hasznos dologról.
—>Itt jegyezném meg, hogy nekem nagyon „katonai” ez a fajta napirendalkotás, ilyen szigorú keretek közé nem szabad a babát szorítani.
2, Tetszett a leírás a babafürdetésről, bár ábrákkal szemléltetve nagyobb lett volna a hatásfok.
3. A babák öt típusa (Mintababa, Kisangyal, Mimóza, Talpraesett, Morcos) téma nekem erőltetett, nagyon amerikai. Minden gyermek egy egyéniség, nem raknám őket halmazokba.
4. Sírástípusok és azok jelentései -->ilyen részletesen sehol nem olvastam ilyenről, tényleg hasznos ötlet.
5. Többször előjön a karrierista szemlélet, amit nem tudtam hova tenni. Rengeteg (megtörtént?) példán keresztül mutatja be, hogy mit csinálj, ha vissza akarsz menni dolgozni minél előbb. Mintha ez lenne a cél. Hát nem ez.

Jók a meglátások, trükkök, taktikák, de azért ez egy felszínes összefoglalás, nem nevezném klasszikus szakkönyvnek, inkább bemutató füzet.

Ritka_a>!
Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Kicsit sajnálom, hogy „ilyen későn” vettem a kezembe ezt a könyvet off, mivel főleg az első hat hétről ír, de még így is találtam benne hasznos információkat.
Korábban nem igazán olvastam a témában, így számomra nagyon hasznos volt, sokat tanultam belőle. Nem minden pontját tudom alkalmazni, de mindenképpen egy támpontot adott, hogyan legyen az egész család kipihent és kiegyensúlyozott. Az éjszakai alvás nalunk szerencsére egészen hamar kialakult, a nappal viszont teljes káosz volt. Miután kipróbáltam a módszerét már azokkal sincs olyan nagy probléma. off
Azt sajnálom, hogy nem mindent konkretizál, tényleg csak egy kapaszkodót nyújt, a többit pedig mindenki alakítsa kedve szerint.
Nekem sokat segített lelkileg is, meg abban, hogy megértsem a kislányomat, átfogó képet kapjak a „babák működéséről.” :)
Szerintem érdemes elolvasni, de még mindenképpen a várandósság alatt.


Népszerű idézetek

Szávitrí>!

Az őszinte tisztelet alapja, hogy olyannak fogadjuk el a babát, amilyen, ahelyett hogy valamilyen normához hasonlítgatnánk.

20. oldal

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Kapcsolódó szócikkek: tisztelet
lenne P>!

Kezdő anyukák sokszor kérdezik tőlem, hogy mi a teendő akkor, ha kéretlen tanácsokat kapnak. Ez különösen akkor okozhat problémát, ha feszült a viszony az anyuka és tanácsadó között. Önnek is azt tudom mondani, hogy nézze tágabb összefüggésben a dolgot. Ebben az időszakban érzékenyebb. Valami egészen újat kell megtanulnia. Ha valaki olyasmit javasol, amit Ön nem tart helyesnek, lehet, hogy Ön akkor is bírálatnak érzi, ha nem annak szánták.

249. oldal, Hetedik fejezet, A negyedik É - Ön következik

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

lenne P>!

Nem az számít, hogy mi történik velünk az életben, hanem hogy hogyan kezeljük.

280. oldal, Nyolcadik fejezet, Szép remények: különleges körülmények és váratlan események

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Orsi_olvas>!

Csakhogy mi egészen más okokból sírunk, mint egy egészséges csecsemő. Ő még nem érez szomorúságot. Nem azért sír, hogy másokat manipuláljon. Nem bosszút akar állni, és nem az a célja, hogy szándékosan tönkretegye a napunkat vagy az esténket. Ő egyszerűen csak egy kisbaba. Nem rendelkezik azokkal a tapasztalatokkal, mint mi. Sírás formájában mondj a el, hogy: „Aludni akarok" , vagy „Éhes vagyok" , vagy „Elegem van „ vagy „Egy kicsit fázom”.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Orsi_olvas>!

Először is, hadd emlékeztessem rá, hogy a csecsemő napja huszonnégy órából áll. Nem tesz különbséget nappalok és éjszakák között, ezért értelmezni sem tudja azt az kívánságunkat, hogy átaludja az éjszakát. Ezt mi szeretnénk (egyébként joggal). Nem jön magától; nekünk kell rászoktatnunk, nekünk kell megtanítanunk rá, hogy különbség van a nappal és az éjszaka között.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Orsi_olvas>!

Mindenesetre ha egy anyuka nem akar szoptatni, támogatnunk kell elhatározását, és nem szabad bűntudatot ébresztenünk benne. Mélységesen elítélem azt a nézetet, amely szerint csak az az anya szereti a gyermekét, aki szoptat. A szeretet
nem a táplálás módján múlik.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Anettus8>!

Ha lehunyja a szemét és egy pillanatra abbahagyja a szopást, megkérdezem tőle: „Ébren vagy még?”, vagy azt mondom: „Gyerünk, hékás, munka közben nem alszunk – elvégre ezen kívül nincs is más dolgod!”

121. oldal

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Orsi_olvas>!

Ezért arra biztatom a szülőket, hogy olyan lehetőségnek tekintsék gyermekük bármilyen tevékenységét, amikor kialakíthatják biztonságérzetét, ugyanakkor önállóságra nevelhetik.
E két cél látszólag ellentétben áll egymással, pedig valójában összetartoznak.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

eeszter>!

Ha szoptatni is, tápszerezni is akar, az áramlás szabályozhatósága mellett arra is ügyeljen a cucli kiválasztásakor, hogy az lehetőség szerint hasonlítson az Ön mellbimbójára.

141. oldal

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése

Leah P>!

Szülőnek lenni akkor igazán élvezetes, ha felvértezzük magunkat tudással, és hallgatunk a megérzéseinkre. Tartsa nyitva a szemét, tájékozódjék; vegyen számba minden lehetőséget, minden nevelési stílust. Csak ezután döntsön arról, mi a legjobb Önnek és családjának.

Tracy Hogg – Melinda Blau: A suttogó titkai 1. A csecsemő gondozása és nevelése


A sorozat következő kötete

A suttogó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Velkey László: Szülők iskolája I.
William Sears: Éjszakai gondoskodás
Cecilia Chrapkowska – Agnes Wold: A svéd módszer
Marshall H. Klaus – Phyllis H. Klaus: A csodálatos újszülött
Czeizel Endre – Czeizel Barbara: Hogyan segíthetek gyermekemen?
Elizabeth Pantley: Békés álom – könnyek nélkül
Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései
Vasvári Judit (szerk.): A baba első éve
Daniela Arbter-Öttl: Végre elaludt a gyerek!
Kardos Andor – Pásztor Magdolna – Polónyi Erzsébet – Tardos Anna: Tipegő