Értékelések 126

noni55 P>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Egyszer régen láttam a filmet, de szinte semmire nem emlékeztem. Az 1600-as években játszódik a történet. Az írónőnek sikerült egy nagyon részletes és valóságos képet festenie az adott korról. A város bemutatása, az emberek viselkedése és öltözéke, a szegények és gazdagok egymáshoz való viszonya, az alá- és fölérendeltség.
Griet tizenhat évesen szolgálólány lesz egy hatgyermekes családnál, mivel az édesapja egy baleset miatt megvakul és nem tud többé dolgozni. A családfő egy halkszavú, picit morcos és különc ember, aki festményeket készít megrendelésre. A festő egyre többet engedi a lányt segíteni a munkája előkészületeiben. A történet igaz, hogy a lány szemszögéből íródott, de azért a párbeszédeikből kiderül, hogy a férfi is vonzódik hozzá. Mivel nem lehetnek együtt, így szerintem a lányról készült kép festése is azt a célt szolgálja, hogy egyrészt megörökítse a lányt, másrészt pedig addig is együtt lehetnek.
Végül Griet sorsa jóra fordul, de hogy mennyire boldog, az nem derül ki.

Hirdetés
Ocukáné_Kaszahara_Mei>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Színek, tekintetek, apró hétköznapi csodák regénye ez. Lehet, hogy egy picit giccses, még ezt sem bánom, mert nagyon szerettem olvasni. És Vermeer híres festménye számomra tényleg van ennyire titokzatos, mint ahogy a regényben megszületik.