Leány ​gyöngy fülbevalóval 346 csillagozás

Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​XVII. századi Delftben, ebben a virágzó holland városkában az élet megszokott rendjét semmi sem zavarta. Gazdagok és szegények, katolikusok és protestánsok, urak és szolgálók mind tudták, hol a helyük. Így amikor Griet beállt szolgálónak Johannes Vermeer festő házába, úgy képzelte, tudja, milyen szerep vár rá: házimunka, mosás és a hat gyermek gondozása. Még arra is képesnek érezte magát, hogy segítsen a művész agyafúrt anyósának, nyugtalan és ideges feleségének és a másik, féltékeny szolgálónak. Arra azonban senki nem számított, hogy Grietet nyugodt természete, gyors felfogóképessége és gazdája művészetének őszinte csodálata ellenállhatatlanul a festő világába vonzza. Miközben részévé válik gazdája munkájának, amint egyre nagyobb lesz köztük a bizalom, úgy nő a feszültség és a tisztes házirend fortélyos megszegése, egészen addig, míg kitör a botrány, amely városszerte nagy port ver föl.
Az írónőt Vermeernek Delft egyik legszebb, legtitokzatosabb lányáról készült portréja… (tovább)

Eredeti mű: Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Geopen, Budapest, 2011
246 oldal · ISBN: 9789639973473 · Fordította: Kiss Marianne
>!
Geopen, Budapest, 2009
246 oldal · ISBN: 9789639765856 · Fordította: Kiss Marianne
>!
Geopen, Budapest, 2007
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639093998 · Fordította: Kiss Marianne

3 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 69

Most olvassa 7

Várólistára tette 158

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
fülcimpa
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Először mindenképpen a könyv!!!! Próbáltam elfeledni a filmbeli élményeket (mert szerintem is jobb a film), de folyton Scarlett Johansson ugrott be a telt ajkaival, valamint én egyáltalán nem dús alkatúnak képzeltem el Griet-et. A gazda, a festő viszont egy pojáca alak, haragudtam rá, mert kihasználta a kis szolgálólányát, nem állt ki mellette (mekkora botrány lett volna ebből a 17. században). Ez egy nagyon egyszerűen megírt regény, ami olvastatja magát – benne van az intrika, a szerelem, a csalódás, a hazugság –, s éppen ezért jó, mert letisztult formában kapsz újabb bizonyítékot arra, hogy a szerelem mily' kínzó állapot tud lenni, s érthetetlen módon képes vagy mindent megtenni a másikért, aki meg sem érdemli. S ha valaki aki ezután olvassa, s megtalálja benne azt a mondatot (mert én nagyon nem), amiben az van, hogy Griet a 10 ujjával fésülködik, kérem rakja ki idézetnek. Köszönöm

12 hozzászólás
>!
lilijan
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

szórakoztató, egyszerű, de nagyon is sodró olvasmány, remekül hozza az olvasó elé a 17. század delftjét, sőt, egészen mélyre kalauzolja az embert a korrjazba – ami nem tudom, mennyire hiteles, mindenesetre az akkori szolgálólány érzései, gondolatai, lehetőségei, kurta mondatai, a művész családjának belső viszályai, a pénz mindennel együtt hallható szava, és a csatornák és húscsarnokok bűze hitelesnek tűnt számomra.

elgondolkodtatott, hogy koronként hogyan változik a gondolatok és a kimondott szavak aránya és összefüggése: ez a fiktív szolgálólány körülbelül annyit beszélhetett egész életében, mint én az első tíz évemben…

összefoglalva: szerethető volt, elgondolkodtatott, és bár nem sokat változtatott a világképemen, lesz már mire emlékeznem, mikor delft csatornái mentén sétálok majd.

7 hozzászólás
>!
Nyctea
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Nagyon szerettem a hangulatát. A finomságot, amivel érzékeltette a művész és a múzsa közötti vággyal teli, mégis plátói kapcsolatot. Ahogy egy tanulatlan, ám zsigerből jövően érzékeny és fogékony lány szemén keresztül láthattuk a festményeket.
Nagyon szép írás, magával ragadó történet.

>!
Aurora_Serenity_White I
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Már az első oldalakon megfogott magának. Nagyon jól megteremtette az írónő a hangulatot. Azonosulni tudtam a szereplőkkel is. Viszont másfajta befejezésre számítottam.

>!
Miamona
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Második regényem az írónőtől, és A kék szűz után féltem, hogy a mérce túl magasra került, és a varázst még egyszer nem élhetem át. Eleinte ez beigazolódni is látszott; a történetet lassúnak, nem túlbonyolítottnak éreztem. Aztán a hangulat és a miliő elkezdett beszippantani. A fordulatos, látványos eseményeket nélkülöző könyv, legizgalmasabb krimiket és kalandregényeket megszégyenítő módon vonzott bűvkörébe és nem eresztett. Rájöttem, az egész regény olyan, mint egy festmény: először átsiklik a szemünk rajta, aztán tovább szemlélve az apró részletek, színek, hangulatok rabul ejtenek, megbabonáznak és végül mi magunk is „Grietekként” fürkésszük a sorok között megbúvó apró rezdüléseket. Teljesen átszellemülten botránkoztam meg és szorongtam én magam is olyan dolgokon, melyek mellett a mai világban csak kacagva elmegyünk.
Nálam az a jó könyv ismérve, ha a befejezése után még nap mint nap azon kapom magam, hogy hiányzik a hangulat és a világ, melybe repített. Most is ezt érzem. Nem is kérdéses a helye kedvenceim között. :)
10/10

9 hozzászólás
>!
Bleeding_Bride IP
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Egy könyv, amit fordítva olvastam. Vagyis láttam a filmet (3szor!) amikor elkezdtem kutatni utána. Egy délután alatt megvolt. Imádtam a hangulatát. Sőt imádtam, hogy olvasás közben láttam a filmet. (örültem, hogy ilyen jól nyúltak a könyvhöz a forgatókönyv írói) Alap kedvenc lett.

>!
geszti
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Voltak fenntartásaim a könyvvel, mert a Hulló angyalok című Chevalier regénybe néhány évvel ezelőtt beletört a fogam. És nagyon kellemes meglepetés ért… Ahogy haladt előre a történet, sodródtam vele. Ma hajnalban nem is hagyott nyugodni, így fel kellett kelnem, hogy befejezzem. :-))) Minden benne van, amit szeretek egy regényben. Lágyan ringatott, annyira szépen előkészítette a végkifejletet. Volt benne valami varázslatos…

2 hozzászólás
>!
KAnett
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Olvastatta magát a könyv pedig semmilyen meglepő kiszámíthatatlan fordulat nem volt benne. Jó volt olvasás közben meg-meg nézni a borítón a képet és összehasonlítani azzal, ahogyan Chevalier leírta hogyan fest Vermeer, hogyan használja a színeket. Ha most ránézek a képre egy teljes történetet látok mögötte és ez számomra sokkal értékesebbé teszi a képet még ha teljesen nem is valós a történt.

>!
Nikkincs
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Ez az egy könyv hiányzik csak a polcomról az írónőtől eddig megjelent regények közül. Most is egy könyvtári példányt sikerült elolvasnom, de most már biztos, hogy kell saját is, mert ez a regény egy csöndes, nyugtató, elringató utazás volt a rohanó világban. Ajánlom mindenkinek, aki pár napos kikapcsolódásra vágyik, szereti a művészeteket és érdekli a festészet. Kedvenc lett!
Bővebben: http://konyveskalandozasok.blogspot.com/2012/03/camera-…

>!
Minka
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Már egy éve itt áll a könyv a polcomon, de nem volt bátorságom nekifogni olvasni. Féltem, hogy lerombolja azt a szép emléket amit magammal hoztam Delftből. A hollandiai látogatásom után láttam a filmet és nagyon tetszett. Csordogáltak a könnyeim az ismerős helyek láttán. Akkor elhatároztam, hogy megszerzem és elolvasom a könyvet. (itt is hálás köszönet @FFG nek)

A könyv egyszerűen csodálatos, lenyűgöző az írónő részletes leírása. Egy élmény volt olvasni.

Olvasás közben gondolatban elkísértem Grietet a piacra, magam előtt láttam amint a csatornából vizet merített.

Ez nem csupán egy regény, ez sokkal több annál. A kép nagy hatással volt rám, láttam eredetiben Hágában a Mauritshuisban. Egyébként egy kis méretű kép, de sok a mondanivalója. Az írónőnek sikerült úgy megalkotnia Grietet, ahogy ő visszanézett rám a képről: büszkén, méltóságteljesen.

Ezt a könyvet el kell olvasni.


Népszerű idézetek

>!
Lara

Bármit is csinálnak a katolikusok vasárnaponként, én nem akartam ugyanazt csinálni.

66. oldal

>!
Miamona

Egész életemben néztem a felhőket, de úgy éreztem, hogy csak ebben a pillanatban láttam meg őket.

105.

>!
Dölfike

– Nos, az élet ostobaság. Ha az ember elég sokáig él, már semmin nem lepődik meg.

239. oldal [Geopen, 2005]

>!
Miamona

Az adósság kiegyenlíttetett. Többé nem tartozom neki semmivel. Egy szolgálólány fölszabadult.

246.

>!
kolika

.. kis híján megfutamodott, nem is a kemény munkától, hanem amiatt, hogy minden áldott nap idegenséggel kellett szembesülnie, és ezt nem bírta elviselni.

>!
nuskod

– Soha nem tudom, mit gondolsz magadban, Griet – próbálkozott újra Pieter. – Olyan csöndes és higgadt vagy, és soha nem beszélsz. De oly sok minden van benned. Néha meglátom a szemedben bújkálni.

>!
Shea

Olyannak fogom lefesteni, Griet, ahogyan először megláttam. Önmagának.

188. oldal (Geopen, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: festészet
>!
Dölfike

Hamarosan könnyebben tudtam rászegezni a szemem. Ő úgy nézett, mintha nem engem látna, hanem valaki vagy valami mást- mintha egy festményre nézett volna.
Az arcomra eső fényt nézi, nem pedig az arcomat, gondoltam.
Ez a különbség.

188. oldal [Geopen, 2005]

>!
Vivus97

Amikor az ember egy csillagot néz az éjszakai égen – ha egyenesen ránézünk, alig látjuk, de ha csak a szemünk sarkából pillantunk rá, ragyogóbbnak tűnik.

38. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Green: Csillagainkban a hiba
Gayle Forman: Csak egy év
Joseph Heller: Képzeljétek el
Alexandre Dumas: A fekete tulipán
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Sarah Addison Allen: Sugar Queen – Édes élet
Francine Rivers: Megváltó szeretet
Kristen Harnisch: A borász lánya
Nicholas Sparks: Az utolsó dal