Leány ​gyöngy fülbevalóval 468 csillagozás

Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​XVII. századi Delftben, ebben a virágzó holland városkában az élet megszokott rendjét semmi sem zavarta. Gazdagok és szegények, katolikusok és protestánsok, urak és szolgálók mind tudták, hol a helyük. Így amikor Griet beállt szolgálónak Johannes Vermeer festő házába, úgy képzelte, tudja, milyen szerep vár rá: házimunka, mosás és a hat gyermek gondozása. Még arra is képesnek érezte magát, hogy segítsen a művész agyafúrt anyósának, nyugtalan és ideges feleségének és a másik, féltékeny szolgálónak. Arra azonban senki nem számított, hogy Grietet nyugodt természete, gyors felfogóképessége és gazdája művészetének őszinte csodálata ellenállhatatlanul a festő világába vonzza. Miközben részévé válik gazdája munkájának, amint egyre nagyobb lesz köztük a bizalom, úgy nő a feszültség és a tisztes házirend fortélyos megszegése, egészen addig, míg kitör a botrány, amely városszerte nagy port ver föl.
Az írónőt Vermeernek Delft egyik legszebb, legtitokzatosabb lányáról készült portréja… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Geopen, Budapest, 2011
246 oldal · ISBN: 9789639973473 · Fordította: Kiss Marianne
>!
Geopen, Budapest, 2009
246 oldal · ISBN: 9789639765856 · Fordította: Kiss Marianne
>!
Geopen, Budapest, 2007
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639093998 · Fordította: Kiss Marianne

4 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 88

Most olvassa 6

Várólistára tette 214

Kívánságlistára tette 138

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

pannik>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Ajándékba kaptam ezt a könyvet és az elolvasása előtt utánanéztem a festménynek és a festőnek is (Jan Vermeer van Delft) egy kicsit, mert nem igazán tudtam róluk semmit.

Érdekes, hihető, a kor sajátosságait (1665 körül járunk) magán viselő történetet kerekített az író. Számomra elképzelhető egy ilyen verzió a festmény születésére. Jók a karakterek, jó a korrajz, érződik rajta a kutatómunka hiszen a korabeli holland szokások, életkörülmények, társadalmi viszonyok élethűen rajzolódnak elénk. Mindenki küzd a saját nyomorúságával és az élet nehézségeivel (a szolgálólánytól kezdve a ház úrnőjéig csak mindenki mással és másként), bepillanthatunk egy festő magánéletébe, hétköznapjaiba, apa és férj szerepébe, ez is nagyon érdekes.

Ami egy kicsit elvesz az olvasási élményből, hogy helyenként nyers, nem túl kidolgozott, csak úgy dobálja egymás után az eseményeket röviden, tömören. De összességében tetszett és érdemes elolvasni annak akit érdekel a korszak és a festészet.

KATARYNA>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Sok sok évvel ezelőtt láttam a filmet. Már akkor, és most sem a fülbevaló volt az, ami engem megragadott ebben az egészben.

Nem…

Hanem a tágra nyílt igéző szemek… a nyald meg a szád Griet.. ne.. ne csukd be… hagyd így. Igen.
Azok a pillanatok, amiket elképzelni is egy csoda. Ahogy egymásra nézhettek.. még ha Johannes Vermeer csak bele akarta is vinni ebbe a soha fel nem tárható világba Grietet. vagy bármi más is volt a neve. Mi hiába nézzük… csak találgathatunk.. hogy a szeretője volt-e, netalán az egyik lánya.
Ki találta ki, hogy a lánya lehetett? Marhaság!

Én merem remélni, hogy egy szolgálólány volt..
Nem lehettek egymáséi… így megfestette őt, legalább addig is együtt lehettek.
Nincs szebb pillanat, mikor valaki csak úgy elréved a másik tekintetében.
Vagy mikor vágysz rá, hogy hozzádérjen.. és amikor ez megtörténik, ha csak egy pillanatra is, úgy érzed vége a világnak.

Elolvastátok? Elképzeltétek?
Az ő pillanatukat nem lehet…

Hová merűl el szép szemed világa?
– Griet…
– A hajad…

Azokért a pillanatokért élj.. amiket nem lehet szavakba önteni…

3 hozzászólás
sztinus>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Négy fejezetre tagolódik a könyv, az én hangulatom is eképpen változott.
Az első év-a bevezető nagyon unalmas volt, csak mosott és mosott.
Aztàn amikor a színekről írt, az teljesen elvaràzsolt, onnan kezdett el igazàn tetszeni a törtènet. Érdekes, és szèp. Kiszámítható, de nem a váratlan fordulatokért emeltem le a polcról.
Eszembe jutott közben mennyire szerettem az Aranyecsetet, Munkàcsy életét olvasni.

Maryse>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Jan Vermeer van Delft holland festő festménye a Leány gyöngy fülbevalóval a legismertebb és legtitokzatosabb alkotások közé tartozik és gyönyörű. Tágra nyílt szem, titokzatos félmosoly. És mit árul el vagy mit sejttet ez a tekintet? Ártatlanságot, derűt, csábítást, tapasztalatot, beletörődést? Csupa titok. És ki a modell? És mire gondolhat miközben ránk néz? És miért festették meg? És miért hord gyöngy fülbevalót? A regény ugyanezt a címet kapta és egy 16 éves holland lány történetét meséli el, aki szobalány lesz Johannes Vermeer festő házában. Idővel azonban nemcsak a háztartás feladatait kell ellátnia, mert lénye felkelti a festő/ családfő figyelmét, aki munkájában számít rá, festékeket állít elő, rendben tartja a festéshez szükséges kellékeket, Vermeer lassan bevonzza őt a festményei világába…Lassacskán zavar, féltékenység, már – már botrány alakul ki a rendezett otthonban, ahol a feleség, Catharina, az élesszemű anyós, Maria Thins és a szobalányuk, Tanneke és a hat gyerek követi Griet minden lépését. A történetben követhetjük a nővé válás útján Griet – et, egy protestáns és egy művész család életét, képet kapunk az 1600 – as évek Delft városáról, a csempefestésről, a betegségekről, a nehézségekről. Sok témát felölel a regény pl. a vallás, ami kulcsfontosságú részét képezte az egyén identitásának; az irigység, amit még Griet is érez a gazdagság és társadalmi státusz miatt, vagy Catharina , Vermeer felesége és a ház asszonya, irigyli Griet -et, a bizalomért, a hozzáférésért, amit a festő Griet iránt tanúsít; nagy szerepe van a vágynak pl. Griet vágyat érez fényűző és gyönyörű tárgyak iránt, majd kialakul benne az egyre határozottabb szexuális vágy, mert növekszik Vermeer iránti vonzalma. Nagyon szépen kidolgozott a kreativitás témája, ez az a kötelék, ami Griet – et és Vermeert összehozza. A regény szinte sugallja, hogy a kreativitás minden emberben megvan, de nem mindenkinek van lehetősége, hogy alkotóképessége kibontakozzon. Az író stílusa minimalista, de a sok szimbólum – csempe, kés, fülbevaló – és az irónia nagyon élvezetessé varázsolja. Nem különösebben hosszú regény, de a részletek jól kidogozottak és így szinte megtapasztaljuk Griet gondolatait és érzéseit.

noni55 P>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Egyszer régen láttam a filmet, de szinte semmire nem emlékeztem. Az 1600-as években játszódik a történet. Az írónőnek sikerült egy nagyon részletes és valóságos képet festenie az adott korról. A város bemutatása, az emberek viselkedése és öltözéke, a szegények és gazdagok egymáshoz való viszonya, az alá- és fölérendeltség.
Griet tizenhat évesen szolgálólány lesz egy hatgyermekes családnál, mivel az édesapja egy baleset miatt megvakul és nem tud többé dolgozni. A családfő egy halkszavú, picit morcos és különc ember, aki festményeket készít megrendelésre. A festő egyre többet engedi a lányt segíteni a munkája előkészületeiben. A történet igaz, hogy a lány szemszögéből íródott, de azért a párbeszédeikből kiderül, hogy a férfi is vonzódik hozzá. Mivel nem lehetnek együtt, így szerintem a lányról készült kép festése is azt a célt szolgálja, hogy egyrészt megörökítse a lányt, másrészt pedig addig is együtt lehetnek.
Végül Griet sorsa jóra fordul, de hogy mennyire boldog, az nem derül ki.

Katona_Zsuzsanna P>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Mese egy okos, ámde szegény lányról, aki elhiszi, hogy másképp is lehetne.
A könyvekben mindig a másik oldalt ismerjük: a gazdának sok pénze van, cselédeket tart a saját kényelmére. Ezúttal a szolgáló nézőpontjából látjuk az eseményeket. Griet okos, szimpatikus lány, csak sajnos nem a megfelelő emberbe lesz szerelmes. A gazda olyan semmilyen, távoli marad végig a könyvben, nem áll ki senki mellett igazán. A többi szereplő között se nagyon van szimpatikus, talán az öregasszony, Maria Thins. Örülök, hogy végül Griet sorsa nem fordult rosszra. Elégedett lehet a helyzetével, de hogy boldog-e?

pappb12>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

A filmet már többször is láttam. Talán emiatt volt bennem az a tudat, hogy biztos a könyvet is olvastam már. De nem, a könyv valahogy kimaradt, pedig az írónő könyveit egy időben egymás után olvastam, annyira szerettem a hangulatukat.
Évekkel ezelőtt eltöltöttünk néhány hetet Hollandiában, ráadásul Delftben. Imádtam a várost, a hangulatát, és akkor ismerkedtem meg Vermeer munkásságával és a Delfti kék csempekészítéssel is.
A könyv visszarepített a városba, és a maga lassúságával, néhol melankóliájával vezetett végig a jól ismert városon.
A konfliktusok és a lelki tusák ellenére nagyon könnyed, lágy ívű a könyv. Talán nem is annyira melankólikus, mint a film. A könyvben én jobban átéreztem Griet gyötrődését, jobban együtt tudtam vele élni, és nagyon örültem magamban, hogy egyáltalán nem zavart be a könyves képi világomba Scarlett Johansson. Egész másmilyennek rajzoltam le a magam Griet-ét.

Lady_Hope I>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Ez a történet megkísérelte elmondani a festmény mögötti történetet.

A leány gyöngy fülbevalóval valójában Griet. Éppen takarított a műteremben, amikor a mester benyitott, ő hirtelen hátrafordult, és a válla fölött nézett át, ijedten. Ez csak az első lépés volt a festményig. Minél közelebb haladtunk ahhoz, hogy a mű elkészüljön, annál biztosabb voltam benne, hogy ez tényleg így is van. Néztem a borítón lévő képet, és láttam a szemében a könnyeket, és el sem tudtam képzelni, hogy a történet hazudjon. Annyira valóságosan írja le Griet történetét a festővel, hogy más háttér már elképzelhetetlen számomra. Tényleg kellett oda a gyöngy. Takard le a festményen a fülbevalót. A kép semmilyen lesz, hiányos. A gyöngyökkel lesz egész. Amikor erre rájöttem, percekig csak néztem magam elé. Bámulatos.
Valójában az egész könyv az. Nagyon tetszik, ahogy megalkotta Vermeer köré a világot, ahogy életre keltek a képek, szerintem szépen írt, és Griet személye is szimpatikus volt.
És annak is örültem, hogy végül, valahogy, minden jóra fordult.
Van amikor csak egy apró gyöngy kell, hogy teljes legyen a kép.

fülcimpa>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Először mindenképpen a könyv!!!! Próbáltam elfeledni a filmbeli élményeket (mert szerintem is jobb a film), de folyton Scarlett Johansson ugrott be a telt ajkaival, valamint én egyáltalán nem dús alkatúnak képzeltem el Griet-et. A gazda, a festő viszont egy pojáca alak, haragudtam rá, mert kihasználta a kis szolgálólányát, nem állt ki mellette (mekkora botrány lett volna ebből a 17. században). Ez egy nagyon egyszerűen megírt regény, ami olvastatja magát – benne van az intrika, a szerelem, a csalódás, a hazugság –, s éppen ezért jó, mert letisztult formában kapsz újabb bizonyítékot arra, hogy a szerelem mily' kínzó állapot tud lenni, s érthetetlen módon képes vagy mindent megtenni a másikért, aki meg sem érdemli. S ha valaki aki ezután olvassa, s megtalálja benne azt a mondatot (mert én nagyon nem), amiben az van, hogy Griet a 10 ujjával fésülködik, kérem rakja ki idézetnek. Köszönöm

12 hozzászólás

Népszerű idézetek

Miamona>!

Egész életemben néztem a felhőket, de úgy éreztem, hogy csak ebben a pillanatban láttam meg őket.

105.

Lara>!

Bármit is csinálnak a katolikusok vasárnaponként, én nem akartam ugyanazt csinálni.

66. oldal

Dölfike>!

– Nos, az élet ostobaság. Ha az ember elég sokáig él, már semmin nem lepődik meg.

239. oldal [Geopen, 2005]

Shea>!

Olyannak fogom lefesteni, Griet, ahogyan először megláttam. Önmagának.

188. oldal (Geopen, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: festészet
Dölfike>!

Hamarosan könnyebben tudtam rászegezni a szemem. Ő úgy nézett, mintha nem engem látna, hanem valaki vagy valami mást- mintha egy festményre nézett volna.
Az arcomra eső fényt nézi, nem pedig az arcomat, gondoltam.
Ez a különbség.

188. oldal [Geopen, 2005]

M_Vivi>!

Amikor az ember egy csillagot néz az éjszakai égen – ha egyenesen ránézünk, alig látjuk, de ha csak a szemünk sarkából pillantunk rá, ragyogóbbnak tűnik.

38. oldal

Nikkincs>!

Évek hosszú sorát láttam magam előtt vízhordással, ruhacsavarással, padlósúrolással, éjjeliedények kiürítésével anélkül, hogy alkalmam lenne színek szépségével bevilágítani az életemet. Úgy láttam ezt magam előtt, mint valami sivár tájat, ahol a messzeségben látszik ugyan a tenger, elérni azonban soha nem lehet.

148. oldal

Miamona>!

Az adósság kiegyenlíttetett. Többé nem tartozom neki semmivel. Egy szolgálólány fölszabadult.

246.

KATARYNA>!

Annyi éven át soha nem engedtem meg magamnak, hogy azokra az órákra gondoljak, amelyeket az ő oldala mellett töltöttem festékeket törve, amikor az ablak fényében ültem, és néztem őt, amint engem néz.


Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Kingsbury: Párizs, én megbocsátok!
Deborah Moggach: Tulipánláz
Fiona Valpy: Emlékek tengere
Colleen Hoover: Confess – Vallomás
Julie Klassen: A portréfestő lánya
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei
Kate Morton: Az órásmester lánya
David Nicholls: Mi
Bauer Barbara: A fényfestő