Leány ​gyöngy fülbevalóval 380 csillagozás

Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​XVII. századi Delftben, ebben a virágzó holland városkában az élet megszokott rendjét semmi sem zavarta. Gazdagok és szegények, katolikusok és protestánsok, urak és szolgálók mind tudták, hol a helyük. Így amikor Griet beállt szolgálónak Johannes Vermeer festő házába, úgy képzelte, tudja, milyen szerep vár rá: házimunka, mosás és a hat gyermek gondozása. Még arra is képesnek érezte magát, hogy segítsen a művész agyafúrt anyósának, nyugtalan és ideges feleségének és a másik, féltékeny szolgálónak. Arra azonban senki nem számított, hogy Grietet nyugodt természete, gyors felfogóképessége és gazdája művészetének őszinte csodálata ellenállhatatlanul a festő világába vonzza. Miközben részévé válik gazdája munkájának, amint egyre nagyobb lesz köztük a bizalom, úgy nő a feszültség és a tisztes házirend fortélyos megszegése, egészen addig, míg kitör a botrány, amely városszerte nagy port ver föl.
Az írónőt Vermeernek Delft egyik legszebb, legtitokzatosabb lányáról készült portréja… (tovább)

Eredeti mű: Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Geopen, Budapest, 2011
246 oldal · ISBN: 9789639973473 · Fordította: Kiss Marianne
>!
Geopen, Budapest, 2009
246 oldal · ISBN: 9789639765856 · Fordította: Kiss Marianne
>!
Geopen, Budapest, 2007
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639093998 · Fordította: Kiss Marianne

3 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 74

Most olvassa 8

Várólistára tette 174

Kívánságlistára tette 93

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
KATARYNA
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Sok sok évvel ezelőtt láttam a filmet. Már akkor, és most sem a fülbevaló volt az, ami engem megragadott ebben az egészben.

Nem…

Hanem a tágra nyílt igéző szemek… a nyald meg a szád Griet.. ne.. ne csukd be… hagyd így. Igen.
Azok a pillanatok, amiket elképzelni is egy csoda. Ahogy egymásra nézhettek.. még ha Johannes Vermeer csak bele akarta is vinni ebbe a soha fel nem tárható világba Grietet. vagy bármi más is volt a neve.
Mi hiába nézzük… csak találgathatunk.. hogy a szeretője volt-e, netalán az egyik lánya.
Ki találta ki, hogy a lánya lehetett? Marhaság!

Én merem remélni, hogy egy szolgálólány volt..
Nem lehettek egymáséi… így megfestette őt, legalább addig is együtt lehettek.
Nincs szebb pillanat, mikor valaki csak úgy elréved a másik tekintetében.
Vagy mikor vágysz rá, hogy hozzádérjen.. és amikor ez megtörténik, ha csak egy pillanatra is, úgy érzed vége a világnak.

Elolvastátok? Elképzeltétek?
Az ő pillanatukat nem lehet…

Hová merűl el szép szemed világa?
– Griet…
– A hajad…

Azokért a pillanatokért élj.. amiket nem lehet szavakba önteni…

3 hozzászólás
>!
sztinus P
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Négy fejezetre tagolódik a könyv, az én hangulatom is eképpen változott.
Az első év-a bevezető nagyon unalmas volt, csak mosott és mosott.
Aztàn amikor a színekről írt, az teljesen elvaràzsolt, onnan kezdett el igazàn tetszeni a törtènet. Érdekes, és szèp. Kiszámítható, de nem a váratlan fordulatokért emeltem le a polcról.
Eszembe jutott közben mennyire szerettem az Aranyecsetet, Munkàcsy életét olvasni.

>!
Lady_Hope I
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Ez a történet megkísérelte elmondani a festmény mögötti történetet.

A leány gyöngy fülbevalóval valójában Griet. Éppen takarított a műteremben, amikor a mester benyitott, ő hirtelen hátrafordult, és a válla fölött nézett át, ijedten. Ez csak az első lépés volt a festményig. Minél közelebb haladtunk ahhoz, hogy a mű elkészüljön, annál biztosabb voltam benne, hogy ez tényleg így is van. Néztem a borítón lévő képet, és láttam a szemében a könnyeket, és el sem tudtam képzelni, hogy a történet hazudjon. Annyira valóságosan írja le Griet történetét a festővel, hogy más háttér már elképzelhetetlen számomra. Tényleg kellett oda a gyöngy. Takard le a festményen a fülbevalót. A kép semmilyen lesz, hiányos. A gyöngyökkel lesz egész. Amikor erre rájöttem, percekig csak néztem magam elé. Bámulatos.
Valójában az egész könyv az. Nagyon tetszik, ahogy megalkotta Vermeer köré a világot, ahogy életre keltek a képek, szerintem szépen írt, és Griet személye is szimpatikus volt.
És annak is örültem, hogy végül, valahogy, minden jóra fordult.
Van amikor csak egy apró gyöngy kell, hogy teljes legyen a kép.

>!
lilijan
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

szórakoztató, egyszerű, de nagyon is sodró olvasmány, remekül hozza az olvasó elé a 17. század delftjét, sőt, egészen mélyre kalauzolja az embert a korrjazba – ami nem tudom, mennyire hiteles, mindenesetre az akkori szolgálólány érzései, gondolatai, lehetőségei, kurta mondatai, a művész családjának belső viszályai, a pénz mindennel együtt hallható szava, és a csatornák és húscsarnokok bűze hitelesnek tűnt számomra.

elgondolkodtatott, hogy koronként hogyan változik a gondolatok és a kimondott szavak aránya és összefüggése: ez a fiktív szolgálólány körülbelül annyit beszélhetett egész életében, mint én az első tíz évemben…

összefoglalva: szerethető volt, elgondolkodtatott, és bár nem sokat változtatott a világképemen, lesz már mire emlékeznem, mikor delft csatornái mentén sétálok majd.

7 hozzászólás
>!
fülcimpa
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Először mindenképpen a könyv!!!! Próbáltam elfeledni a filmbeli élményeket (mert szerintem is jobb a film), de folyton Scarlett Johansson ugrott be a telt ajkaival, valamint én egyáltalán nem dús alkatúnak képzeltem el Griet-et. A gazda, a festő viszont egy pojáca alak, haragudtam rá, mert kihasználta a kis szolgálólányát, nem állt ki mellette (mekkora botrány lett volna ebből a 17. században). Ez egy nagyon egyszerűen megírt regény, ami olvastatja magát – benne van az intrika, a szerelem, a csalódás, a hazugság –, s éppen ezért jó, mert letisztult formában kapsz újabb bizonyítékot arra, hogy a szerelem mily' kínzó állapot tud lenni, s érthetetlen módon képes vagy mindent megtenni a másikért, aki meg sem érdemli. S ha valaki aki ezután olvassa, s megtalálja benne azt a mondatot (mert én nagyon nem), amiben az van, hogy Griet a 10 ujjával fésülködik, kérem rakja ki idézetnek. Köszönöm

12 hozzászólás
>!
nagy_anikó
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Három éve olvastam az első könyvemet Tracy Chevalier-től. Az a kedvencem lett. Ez most egy picit kevésbé tetszett. A könyv egy gyöngyszem, nemcsak a leány fülbevalóján a képen, hanem egy valóban jó történelmi korrajz művészekről, életükről, a képek megszületéséről. De ami zavart az a Vermeer családon belüli légkör, valahogy nem tudtam élvezni az olvasást teljes szívvel.

>!
marcipáncica
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Kellemes meglepetést nyújtott a könyv, általában nem szokott jól elsülni, ha a komfortzónámon kívül lépek, és talán pont azért, mert nem vártam el sokat tőle, egész kellemes kikapcsolódást nyújtott.
Amit szerettem a könyvben, az a korabeli élet bemutatása és Vermeer (kitalált) festészethez való viszonya volt, ezeket Chevalier finoman, érzéssel közvetítette, egy-két szerencsétlen metaforát leszámítva nagyon jól sikerült átadnia a történelmi hátteret, amit néhol megszórt kis izgalmakkal. Az, hogy ez a történelmi háttér mennyire hiteles, ennél a könyvnél szerintem kevéssé releváns.
A karakterekkel elég felemás kapcsolatot sikerült kialakítanom, vagy inkább mondom úgy, hogy nem sikerült kialakítanom. Grietben nem láttam meg azt a pluszt, amitől ő lenne az a lány a képről, karaktere leginkább az átlagos tinédzser regényfőhős volt, de mivel többnyire racionálisan gondolkodott, és nem kapott egy giccses, meseszerű mázat, ezt meg tudtam bocsátani. Vermeer másvilági árnyalakként kíséri végig a történetet, kevéssé részese csak a történetnek, családtagjai és a könyv egyéb szereplői pedig kissé túlzó, de még hitelesnek tekinthető figurák.
A regény nem egy irodalmi remekmű, bár Chevalier stílusa nem bántó vagy végletesen egyszerű, semmi különlegesség nincs benne, semmi mesteri mivolta, ami kiemelné a könyvet, bár élvezhető, és a soványka cselekménnyel is meglepően jól sikerül fenntartania az érdeklődést a kötet végéig. Számomra egyedül a befejezés tűnt kicsit összecsapottnak, míg a festmény megszületéséhez vezető út folyamatosan építkezve kibontakozik az olvasó előtt, ezután szinte már csak kötelező körnek érződik a szálak elvarrása. Amiért jár a plusz pont, hogy ez a befejezés viszont megmarad a realitás határain belül, nem kapja el a túlzó romantika.
Összességében egy igazán megnyugtató olvasmány volt, az a fajta, ami semmilyen módon nem kavarja fel az olvasó lelkét, csak ellazít, és kikapcsolódást nyújt. Valószínűleg azok, akik alapjáraton kedvelik a történelmi romantikus könyveket sokkal jobban tudják értékelni, mint én.

>!
Aurora_Serenity_White I
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Már az első oldalakon megfogott magának. Nagyon jól megteremtette az írónő a hangulatot. Azonosulni tudtam a szereplőkkel is. Viszont másfajta befejezésre számítottam.

>!
Nyctea P
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Nagyon szerettem a hangulatát. A finomságot, amivel érzékeltette a művész és a múzsa közötti vággyal teli, mégis plátói kapcsolatot. Ahogy egy tanulatlan, ám zsigerből jövően érzékeny és fogékony lány szemén keresztül láthattuk a festményeket.
Nagyon szép írás, magával ragadó történet.

>!
Miamona
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Második regényem az írónőtől, és A kék szűz után féltem, hogy a mérce túl magasra került, és a varázst még egyszer nem élhetem át. Eleinte ez beigazolódni is látszott; a történetet lassúnak, nem túlbonyolítottnak éreztem. Aztán a hangulat és a miliő elkezdett beszippantani. A fordulatos, látványos eseményeket nélkülöző könyv, legizgalmasabb krimiket és kalandregényeket megszégyenítő módon vonzott bűvkörébe és nem eresztett. Rájöttem, az egész regény olyan, mint egy festmény: először átsiklik a szemünk rajta, aztán tovább szemlélve az apró részletek, színek, hangulatok rabul ejtenek, megbabonáznak és végül mi magunk is „Grietekként” fürkésszük a sorok között megbúvó apró rezdüléseket. Teljesen átszellemülten botránkoztam meg és szorongtam én magam is olyan dolgokon, melyek mellett a mai világban csak kacagva elmegyünk.
Nálam az a jó könyv ismérve, ha a befejezése után még nap mint nap azon kapom magam, hogy hiányzik a hangulat és a világ, melybe repített. Most is ezt érzem. Nem is kérdéses a helye kedvenceim között. :)
10/10

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Miamona

Egész életemben néztem a felhőket, de úgy éreztem, hogy csak ebben a pillanatban láttam meg őket.

105.

>!
Lara P

Bármit is csinálnak a katolikusok vasárnaponként, én nem akartam ugyanazt csinálni.

66. oldal

>!
Dölfike

– Nos, az élet ostobaság. Ha az ember elég sokáig él, már semmin nem lepődik meg.

239. oldal [Geopen, 2005]

>!
Shea

Olyannak fogom lefesteni, Griet, ahogyan először megláttam. Önmagának.

188. oldal (Geopen, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: festészet
>!
Miamona

Az adósság kiegyenlíttetett. Többé nem tartozom neki semmivel. Egy szolgálólány fölszabadult.

246.

>!
kolika 

.. kis híján megfutamodott, nem is a kemény munkától, hanem amiatt, hogy minden áldott nap idegenséggel kellett szembesülnie, és ezt nem bírta elviselni.

>!
alaurent P

– Mondja, Griet, miért változtatott az abroszon? – A hangja éppolyan volt, mint amikor a szüleim házában a zöldségeim felől kérdezősködött.
Egy pillanatig elgondolkodtam. – Kell valami apró rendetlenségnek lenni a beállításban, ami ellentétes a hölgy nyugalmával – magyaráztam. – Valaminek, ami ingerli a szemet. Ugyanakkor jól is kell esnie a szemnek, és jól is esik, mert a terítő és a hölgy karja ugyanabban a pozitúrában van.
Hosszú csönd lett. Ő az asztalra meredt. Én kezemet a kötényembe törölgetve vártam.
– Nem hittem volna, hogy egy szolgálólánytól is tanulhatok valamit – mondta végül.

141. oldal

>!
Vivus97

Amikor az ember egy csillagot néz az éjszakai égen – ha egyenesen ránézünk, alig látjuk, de ha csak a szemünk sarkából pillantunk rá, ragyogóbbnak tűnik.

38. oldal

>!
KATARYNA 

Annyi éven át soha nem engedtem meg magamnak, hogy azokra az órákra gondoljak, amelyeket az ő oldala mellett töltöttem festékeket törve, amikor az ablak fényében ültem, és néztem őt, amint engem néz.

>!
Nikkincs

Évek hosszú sorát láttam magam előtt vízhordással, ruhacsavarással, padlósúrolással, éjjeliedények kiürítésével anélkül, hogy alkalmam lenne színek szépségével bevilágítani az életemet. Úgy láttam ezt magam előtt, mint valami sivár tájat, ahol a messzeségben látszik ugyan a tenger, elérni azonban soha nem lehet.

148. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Joseph Heller: Képzeljétek el
Deborah Moggach: Tulipánláz
Gayle Forman: Csak egy év
Monica Hesse: A kék kabátos lány
Ingrid Möller: Vermeer van Delft életregénye
Donna MacMeans: A szerelem iskolája
Jessica Bird: Egy ellenállhatatlan agglegény
Nora Roberts: Téli álmok
Ian Tregillis: Géplélek
Alexandre Dumas: A fekete tulipán