Leány ​gyöngy fülbevalóval 422 csillagozás

Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​XVII. századi Delftben, ebben a virágzó holland városkában az élet megszokott rendjét semmi sem zavarta. Gazdagok és szegények, katolikusok és protestánsok, urak és szolgálók mind tudták, hol a helyük. Így amikor Griet beállt szolgálónak Johannes Vermeer festő házába, úgy képzelte, tudja, milyen szerep vár rá: házimunka, mosás és a hat gyermek gondozása. Még arra is képesnek érezte magát, hogy segítsen a művész agyafúrt anyósának, nyugtalan és ideges feleségének és a másik, féltékeny szolgálónak. Arra azonban senki nem számított, hogy Grietet nyugodt természete, gyors felfogóképessége és gazdája művészetének őszinte csodálata ellenállhatatlanul a festő világába vonzza. Miközben részévé válik gazdája munkájának, amint egyre nagyobb lesz köztük a bizalom, úgy nő a feszültség és a tisztes házirend fortélyos megszegése, egészen addig, míg kitör a botrány, amely városszerte nagy port ver föl.
Az írónőt Vermeernek Delft egyik legszebb, legtitokzatosabb lányáról készült portréja… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Geopen, Budapest, 2011
246 oldal · ISBN: 9789639973473 · Fordította: Kiss Marianne
>!
Geopen, Budapest, 2009
246 oldal · ISBN: 9789639765856 · Fordította: Kiss Marianne
>!
Geopen, Budapest, 2007
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639093998 · Fordította: Kiss Marianne

3 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 87

Most olvassa 8

Várólistára tette 211

Kívánságlistára tette 119

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

KATARYNA>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Sok sok évvel ezelőtt láttam a filmet. Már akkor, és most sem a fülbevaló volt az, ami engem megragadott ebben az egészben.

Nem…

Hanem a tágra nyílt igéző szemek… a nyald meg a szád Griet.. ne.. ne csukd be… hagyd így. Igen.
Azok a pillanatok, amiket elképzelni is egy csoda. Ahogy egymásra nézhettek.. még ha Johannes Vermeer csak bele akarta is vinni ebbe a soha fel nem tárható világba Grietet. vagy bármi más is volt a neve.
Mi hiába nézzük… csak találgathatunk.. hogy a szeretője volt-e, netalán az egyik lánya.
Ki találta ki, hogy a lánya lehetett? Marhaság!

Én merem remélni, hogy egy szolgálólány volt..
Nem lehettek egymáséi… így megfestette őt, legalább addig is együtt lehettek.
Nincs szebb pillanat, mikor valaki csak úgy elréved a másik tekintetében.
Vagy mikor vágysz rá, hogy hozzádérjen.. és amikor ez megtörténik, ha csak egy pillanatra is, úgy érzed vége a világnak.

Elolvastátok? Elképzeltétek?
Az ő pillanatukat nem lehet…

Hová merűl el szép szemed világa?
– Griet…
– A hajad…

Azokért a pillanatokért élj.. amiket nem lehet szavakba önteni…

3 hozzászólás
pannik P>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Ajándékba kaptam ezt a könyvet és az elolvasása előtt utánanéztem a festménynek és a festőnek is (Jan Vermeer van Delft) egy kicsit, mert nem igazán tudtam róluk semmit.

Érdekes, hihető, a kor sajátosságait (1665 körül járunk) magán viselő történetet kerekített az író. Számomra elképzelhető egy ilyen verzió a festmény születésére. Jók a karakterek, jó a korrajz, érződik rajta a kutatómunka hiszen a korabeli holland szokások, életkörülmények, társadalmi viszonyok élethűen rajzolódnak elénk. Mindenki küzd a saját nyomorúságával és az élet nehézségeivel (a szolgálólánytól kezdve a ház úrnőjéig csak mindenki mással és másként), bepillanthatunk egy festő magánéletébe, hétköznapjaiba, apa és férj szerepébe, ez is nagyon érdekes.

Ami egy kicsit elvesz az olvasási élményből, hogy helyenként nyers, nem túl kidolgozott, csak úgy dobálja egymás után az eseményeket röviden, tömören. De összességében tetszett és érdemes elolvasni annak akit érdekel a korszak és a festészet.

sztinus P>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Négy fejezetre tagolódik a könyv, az én hangulatom is eképpen változott.
Az első év-a bevezető nagyon unalmas volt, csak mosott és mosott.
Aztàn amikor a színekről írt, az teljesen elvaràzsolt, onnan kezdett el igazàn tetszeni a törtènet. Érdekes, és szèp. Kiszámítható, de nem a váratlan fordulatokért emeltem le a polcról.
Eszembe jutott közben mennyire szerettem az Aranyecsetet, Munkàcsy életét olvasni.

Katona_Zsuzsanna>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Mese egy okos, ámde szegény lányról, aki elhiszi, hogy másképp is lehetne.
A könyvekben mindig a másik oldalt ismerjük: a gazdának sok pénze van, cselédeket tart a saját kényelmére. Ezúttal a szolgáló nézőpontjából látjuk az eseményeket. Griet okos, szimpatikus lány, csak sajnos nem a megfelelő emberbe lesz szerelmes. A gazda olyan semmilyen, távoli marad végig a könyvben, nem áll ki senki mellett igazán. A többi szereplő között se nagyon van szimpatikus, talán az öregasszony, Maria Thins. Örülök, hogy végül Griet sorsa nem fordult rosszra. Elégedett lehet a helyzetével, de hogy boldog-e?

Lady_Hope I>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Ez a történet megkísérelte elmondani a festmény mögötti történetet.

A leány gyöngy fülbevalóval valójában Griet. Éppen takarított a műteremben, amikor a mester benyitott, ő hirtelen hátrafordult, és a válla fölött nézett át, ijedten. Ez csak az első lépés volt a festményig. Minél közelebb haladtunk ahhoz, hogy a mű elkészüljön, annál biztosabb voltam benne, hogy ez tényleg így is van. Néztem a borítón lévő képet, és láttam a szemében a könnyeket, és el sem tudtam képzelni, hogy a történet hazudjon. Annyira valóságosan írja le Griet történetét a festővel, hogy más háttér már elképzelhetetlen számomra. Tényleg kellett oda a gyöngy. Takard le a festményen a fülbevalót. A kép semmilyen lesz, hiányos. A gyöngyökkel lesz egész. Amikor erre rájöttem, percekig csak néztem magam elé. Bámulatos.
Valójában az egész könyv az. Nagyon tetszik, ahogy megalkotta Vermeer köré a világot, ahogy életre keltek a képek, szerintem szépen írt, és Griet személye is szimpatikus volt.
És annak is örültem, hogy végül, valahogy, minden jóra fordult.
Van amikor csak egy apró gyöngy kell, hogy teljes legyen a kép.

fülcimpa>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Először mindenképpen a könyv!!!! Próbáltam elfeledni a filmbeli élményeket (mert szerintem is jobb a film), de folyton Scarlett Johansson ugrott be a telt ajkaival, valamint én egyáltalán nem dús alkatúnak képzeltem el Griet-et. A gazda, a festő viszont egy pojáca alak, haragudtam rá, mert kihasználta a kis szolgálólányát, nem állt ki mellette (mekkora botrány lett volna ebből a 17. században). Ez egy nagyon egyszerűen megírt regény, ami olvastatja magát – benne van az intrika, a szerelem, a csalódás, a hazugság –, s éppen ezért jó, mert letisztult formában kapsz újabb bizonyítékot arra, hogy a szerelem mily' kínzó állapot tud lenni, s érthetetlen módon képes vagy mindent megtenni a másikért, aki meg sem érdemli. S ha valaki aki ezután olvassa, s megtalálja benne azt a mondatot (mert én nagyon nem), amiben az van, hogy Griet a 10 ujjával fésülködik, kérem rakja ki idézetnek. Köszönöm

12 hozzászólás
lilijan>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

szórakoztató, egyszerű, de nagyon is sodró olvasmány, remekül hozza az olvasó elé a 17. század delftjét, sőt, egészen mélyre kalauzolja az embert a korrjazba – ami nem tudom, mennyire hiteles, mindenesetre az akkori szolgálólány érzései, gondolatai, lehetőségei, kurta mondatai, a művész családjának belső viszályai, a pénz mindennel együtt hallható szava, és a csatornák és húscsarnokok bűze hitelesnek tűnt számomra.

elgondolkodtatott, hogy koronként hogyan változik a gondolatok és a kimondott szavak aránya és összefüggése: ez a fiktív szolgálólány körülbelül annyit beszélhetett egész életében, mint én az első tíz évemben…

összefoglalva: szerethető volt, elgondolkodtatott, és bár nem sokat változtatott a világképemen, lesz már mire emlékeznem, mikor delft csatornái mentén sétálok majd.

7 hozzászólás
nagy_anikó>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Három éve olvastam az első könyvemet Tracy Chevalier-től. Az a kedvencem lett. Ez most egy picit kevésbé tetszett. A könyv egy gyöngyszem, nemcsak a leány fülbevalóján a képen, hanem egy valóban jó történelmi korrajz művészekről, életükről, a képek megszületéséről. De ami zavart az a Vermeer családon belüli légkör, valahogy nem tudtam élvezni az olvasást teljes szívvel.

marcipáncica>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Kellemes meglepetést nyújtott a könyv, általában nem szokott jól elsülni, ha a komfortzónámon kívül lépek, és talán pont azért, mert nem vártam el sokat tőle, egész kellemes kikapcsolódást nyújtott.
Amit szerettem a könyvben, az a korabeli élet bemutatása és Vermeer (kitalált) festészethez való viszonya volt, ezeket Chevalier finoman, érzéssel közvetítette, egy-két szerencsétlen metaforát leszámítva nagyon jól sikerült átadnia a történelmi hátteret, amit néhol megszórt kis izgalmakkal. Az, hogy ez a történelmi háttér mennyire hiteles, ennél a könyvnél szerintem kevéssé releváns.
A karakterekkel elég felemás kapcsolatot sikerült kialakítanom, vagy inkább mondom úgy, hogy nem sikerült kialakítanom. Grietben nem láttam meg azt a pluszt, amitől ő lenne az a lány a képről, karaktere leginkább az átlagos tinédzser regényfőhős volt, de mivel többnyire racionálisan gondolkodott, és nem kapott egy giccses, meseszerű mázat, ezt meg tudtam bocsátani. Vermeer másvilági árnyalakként kíséri végig a történetet, kevéssé részese csak a történetnek, családtagjai és a könyv egyéb szereplői pedig kissé túlzó, de még hitelesnek tekinthető figurák.
A regény nem egy irodalmi remekmű, bár Chevalier stílusa nem bántó vagy végletesen egyszerű, semmi különlegesség nincs benne, semmi mesteri mivolta, ami kiemelné a könyvet, bár élvezhető, és a soványka cselekménnyel is meglepően jól sikerül fenntartania az érdeklődést a kötet végéig. Számomra egyedül a befejezés tűnt kicsit összecsapottnak, míg a festmény megszületéséhez vezető út folyamatosan építkezve kibontakozik az olvasó előtt, ezután szinte már csak kötelező körnek érződik a szálak elvarrása. Amiért jár a plusz pont, hogy ez a befejezés viszont megmarad a realitás határain belül, nem kapja el a túlzó romantika.
Összességében egy igazán megnyugtató olvasmány volt, az a fajta, ami semmilyen módon nem kavarja fel az olvasó lelkét, csak ellazít, és kikapcsolódást nyújt. Valószínűleg azok, akik alapjáraton kedvelik a történelmi romantikus könyveket sokkal jobban tudják értékelni, mint én.


Népszerű idézetek

Miamona>!

Egész életemben néztem a felhőket, de úgy éreztem, hogy csak ebben a pillanatban láttam meg őket.

105.

Lara>!

Bármit is csinálnak a katolikusok vasárnaponként, én nem akartam ugyanazt csinálni.

66. oldal

Dölfike>!

– Nos, az élet ostobaság. Ha az ember elég sokáig él, már semmin nem lepődik meg.

239. oldal [Geopen, 2005]

Shea>!

Olyannak fogom lefesteni, Griet, ahogyan először megláttam. Önmagának.

188. oldal (Geopen, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: festészet
Dölfike>!

Hamarosan könnyebben tudtam rászegezni a szemem. Ő úgy nézett, mintha nem engem látna, hanem valaki vagy valami mást- mintha egy festményre nézett volna.
Az arcomra eső fényt nézi, nem pedig az arcomat, gondoltam.
Ez a különbség.

188. oldal [Geopen, 2005]

Vivi97>!

Amikor az ember egy csillagot néz az éjszakai égen – ha egyenesen ránézünk, alig látjuk, de ha csak a szemünk sarkából pillantunk rá, ragyogóbbnak tűnik.

38. oldal

Miamona>!

Az adósság kiegyenlíttetett. Többé nem tartozom neki semmivel. Egy szolgálólány fölszabadult.

246.

kolika>!

.. kis híján megfutamodott, nem is a kemény munkától, hanem amiatt, hogy minden áldott nap idegenséggel kellett szembesülnie, és ezt nem bírta elviselni.

Nity>!

"– Nézzen ki az ablakon!
Kinéztem. Szeles nap volt, a felhők el-eltünedeztek az Újtemplom tornya mögött.
– Milyen színűek azok a felhők?
– Milyenek? Hát fehérek, uram.
– Csakugyan? – emelte föl kissé a szemöldökét.
A felhőkre néztem. – És szürkék. Talán havazni fog.
– Ugyan már, Griet, tudja ezt maga jobban is. Gondoljon a zöldségeire.
– A zöldségeimre, uram?
A feje kissé megmoccant. Már megint fölbosszantottam. Összeszorítottam az állam.
– Jusson eszébe, hogyan különítette el a fehéreket. A fehérrépái és a hagymái egyformán fehérek voltak?
Hirtelen megértettem. – Nem. A fehérrépa zöldes volt, a hagyma sárgás.
– Pontosan. Nos, milyen színűnek látja most a felhőket?
– Egy kis kék is van bennük – mondtam, miután néhány pillanatig nézegettem őket. – És sárga is. Sőt, még zöld is! – Olyan izgatott lettem attól, hogy majdnem eltaláltam! Egész életemben néztem a felhőket, de úgy éreztem, hogy csak ebben a pillanatban láttam meg őket."

KATARYNA>!

Annyi éven át soha nem engedtem meg magamnak, hogy azokra az órákra gondoljak, amelyeket az ő oldala mellett töltöttem festékeket törve, amikor az ablak fényében ültem, és néztem őt, amint engem néz.


Hasonló könyvek címkék alapján

Irving Stone: Michelangelo
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Deborah Moggach: Tulipánláz
Joseph Heller: Képzeljétek el
Colleen Hoover: Confess – Vallomás
Daisy Goodwin: Viktória
David Nicholls: Mi
Alexandre Dumas: A fekete tulipán
John Green: Csillagainkban a hiba
Marina Fiorato: A Mandulaliget Madonnája