Hulló ​angyalok 123 csillagozás

Tracy Chevalier: Hulló angyalok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Waterhouse család mélyen megsiratja az elhunyt királynőt, és foggal-körömmel ragaszkodik a viktoriánus hagyományokhoz. A Coleman család arccal a modernebb társadalom felé fordul. Mindkét család legnagyobb bánatára életük visszavonhatatlanul összefűződik, mivel lányaik a sírkövek mögött örök barátságot kötnek.
A lányok lassacskán felnőnek, és az új évszázad nagy változásokat hoz: a lovas kocsik helyét elfoglalják az autók, a gázvilágítás helyett bekapcsolják a villanyt, és Anglia a nyomasztó viktoriánus árnyak után egy napsugarasabb edwardiánus korszakra ébred. Ebben a légkörben történhet meg az, hogy a szépséges Mrs. Coleman kissé nagyobb személyes szabadságot szakít magának, amely azonban tragikus következményekkel jár, és a Colemanek és Waterhouse-ok élete mindörökre megváltozik.
A Hulló angyalok két család megrendítő történetének, egy gyerekkori barátság intimitásainak, a szexualitás ébredésének és az ember törékenységének leírása. Ugyanakkor korrajz is, hiszen… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Geopen, Budapest, 2007
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639093539 · Fordította: Kiss Marianne
>!
Geopen, Budapest, 2003
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 963909398X · Fordította: Kiss Marianne
>!
Geopen, Budapest, 2002
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 963909353X · Fordította: Kiss Marianne

Enciklopédia 4


Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

Spepa>!
Tracy Chevalier: Hulló angyalok

Kellemes olvasmány volt, de nem éri utol A leány gyöngy fülbevalóval és A högy és az egyszarvú színvonalát. Előbbinél a festészet, utóbbinál a szőnyegszövés rejtelmeibe való bevezetés olyan pluszt adott a történetnek, olyan megfoghatatlanul egyedi hangulatot varázsolt, amit itt a szüfrazsett mozgalomba való betekintés nem tudott utolérni. Fájóan keveset kapunk erről a mozgalomból, sokkal több szervezésre, gyűlésre, eseményre (ellenállásra, meghurcoltatásra, kényszertáplálásra) számítottam. A korszellem viszont remekül van ábrázolva: a hagyományos nemi szerepek mellett hogyan jelenik meg a változásokra való igény. Pozitívum, hogy mindenféle korú, nemű, társadalmi helyzetű karakter fejébe beleláthatunk, bár néhány szereplő jelleme jobban is ki lehetne dolgozva.

Miamona>!
Tracy Chevalier: Hulló angyalok

Már jó pár éve nagy rajongással „tanulmányozom” a Viktoriánus kort, a maga csillogó eleganciájával és a felszín alatt megbúvó, mélyen elnyomott sötét oldalával. Kifejezetten az a világ, melyben szeretnék is élni, és amelytől a hidegrázás környékez egyszerre. Tracy Chevalier regénye gyönyörűen mutatja be ezt a kort, mindennapi problémáival és a háttérben megbúvó, magának egyre nagyobb teret nyerő, óriási változásokkal, ellentmondásokkal, úgy mint tudomány és vallás; ész és hit harca; nők és férfiak közti éles különbségek; fejlődés/változás és hagyomány… Csupa olyan kérdés, melyek még ma is sokakban ébresztenek leküzdhetetlen kételyt. Nagyon szépen ábrázolja a különböző oldalakat, egy-egy családon belül vegyítve őket egymásba.
A cím elképesztően találó, végig tartogat meglepetéseket, újabb és újabb konnotációkat vonzva és tárva fel előttünk.
Engem nem zavart a narráció váltakozása, sőt, szerintem ez tette igazán színessé és érdekessé a vonalvezetést. Pont, mikor az jutott eszembe: Vajon most mit gondolhat a másik? – máris betekintést nyerhettem az ő világába is. Kicsit úgy éreztem magam, mint egy kis töpörödött lény, aki zsebből zsebbe ugrál a szereplők között, így figyelve végig az eseményeket, karnyújtásnyi távolságból. Számomra újszerű volt ez az élmény.
Mind közül a legszerethetőbbek persze az életet szomjazva fürkésző gyerekek voltak. Pont, mint a való életben, olyan nagy igazságokat fogalmaztak meg, tiszta ösztönből és egyenes logikával, őszinteséggel, melyet a felnőttek, a gyermekkort elhagyva, kétségbeesetten kutatnak, vagy éppen mélyen magukba fojtanak.
Ami még tetszett, hogy a történettel sodródva, cseppet sem erőltetett, szájbarágós módon, olyan fontos történelmi, politikai események részesei lehettünk, mint a szüfrazsettek lázas mozgalma; vagy olyan – még máig a levegőben lógó, terhes kérdésnek számító – morális helyzeteket élhettünk át testközelből, mint zsarolás, prostitúció vagy az abortusz kérdése, ahol „mindennapi” nőknek kellett dönteniük, a pillanat tört része alatt, nem mindennapi, életüket később súlyosan befolyásoló kérdésekben. Sokszor elgondolkoztam vajon én hogy döntenék, vajon lenne-e bátorságom, erőm…
Egyetlen hiányom az volt, hogy valamiért nálam elmaradt az „álremegtető” megrendülés, amire pedig végig nagyon számítottam és készítgettem magam lelkileg. Ettől eltekintve, az írónő ismét egy nagyon jó olvasási élménnyel ajándékozott meg! Köszönet érte! :)
10/ 8.5

Röfipingvin P>!
Tracy Chevalier: Hulló angyalok

Nem igazán tudom, hogy mit is gondoljak erről a könyvről, erről a történetről. Az írónő korábbi, általam olvasott regényei valahogy egységesebbek voltak, tartottak valahonnan valahová, jobban kivehető volt a történet íve. Itt nem jöttem rá, hogy akkor konkrétan miről szeretne szólni a könyv, zavaró volt – de helyenként azért érdekes! – a rengeteg egyes szám első személyű szemszög. Most akkor a lányok felnőtté válása, a szüfrazsettek, a halál a viktoriánus majd az edwardi érában, anya-lánya kapcsolat…

3 hozzászólás
KönyvekkelSuttogó>!
Tracy Chevalier: Hulló angyalok

Ugyan nagyon szerettem az írónő eddig általam olvasott könyveit, azonban a Hulló angyalok számomra nem hozta azt a szintet, amit eddig megszoktam Chevaliertől vagy amit elvártam volna tőle. Bár a korszak maga érdekelt volna nagyon is, de valahogy hiányzott a történetből az az átgondoltság, az a megszerkesztett precízség, amit az eddig olvasott regényeiben megtaláltam. Ahol tudatosan, ám nem tolakodóan használ szimbólumokat és ellenpontozásokat, ahol nem csupán alakjai, hanem maga a szöveg is többrétegű, elgondolkodtató. A Hulló angyalok ezzel szemben számomra egy olyan történet volt, amit már-már faék egyszerűségű lektűrnek mondanék. Nincs íve, nincs igazán kifutása a sztorinak, szereplői pedig klisések és vértelenek maradnak mindenféle komplexitás nélkül.
Felejthető regény.
Bővebben » https://konyvekkelsuttogo.blogspot.com/2018/12/hullo-an…

A_Shara>!
Tracy Chevalier: Hulló angyalok

A könyv 10 évet mesél el olyan szereplőkről, akiket nem igazán tudtam megkedvelni. Aki szereti a viktoriánus korban játszódó regényeket, biztosan szeretni fogja.
(a váltott szemszög pedig kifejezetten idegesített)

hablaty P>!
Tracy Chevalier: Hulló angyalok

Az eddig olvasott műveihez képest kifejezetten unalmas, meglehetősen érdektelen .
Talán ha rövidebbre fogta volna, és nem ismételgeti a temető bemutatását … A szereplők jellemrajza igen nagyvonalú és a gondolataikról is alig valamit tudunk meg.
Talán csak a szüfrazsettek bemutatása hozott egy kis színt a történetbe, de ott meg Kitty Colemann viselkedése annyira visszataszító volt, hogy már olvasni sem akartam tovább.

Lily_Sz>!
Tracy Chevalier: Hulló angyalok

Igen, kétségtelenül gyengébb alkotás az író általam eddig olvasott más műveihez képest, de mivel évekkel ezelőtt volt utoljára Tracy Chevalier-könyv a kezemben, így nem jött elő az összehasonlításra való késztetés.
Amit negatívumként említenék vele kapcsolatban, az az, hogy nem tart sehonnan sehová a cselekmény; képek-képeslapok fűzére, olyan, mintha egy régi családi albumból időrendben kiemelt képekről mesélne. Így sajnos a semmiből jönnek a szereplők, és – egy kivételtől eltekintve – nem tudjuk meg, hogy mi lesz velük.
Ami viszont a pozitívuma, az az erős hangulatteremtés. Nem tudom, hogyan, de valahogy ez sikerült: az egész kötetben kitartott egy kicsit feszült, egyszersmind melankolikus hangulat, ami – számomra legalábbis – jó-olvasni-könyvvé tette. Temető-kedvelő lelkeknek külön élvezet a sok temető-látogatós részlet. Sajátos módon maga a temető, mint az élőknek szóló halál-emlékhely volt a fő színtér, mint a találkozások helye. Erősen áthatja az életbe folyton betörő halál képzete, fenyegetése, de megnyugvása is.
Ez egy nagyon „női” könyv, nekem az élvezetéhez jól jött némi „Beauvoir-előképzettség.” Ami a szüfrazsett-mozgalmat illeti, nos az ember elnézi a korabeli felvételeket, és arra gondol, hogy milyen komikusan hatottak ezek a nők a nevetséges ruháikban a zászlóikkal, de a nyugati civilizáció igenis sokat köszönhet nekik.

>!
Geopen, Budapest, 2003
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 963909398X · Fordította: Kiss Marianne
morzsi>!
Tracy Chevalier: Hulló angyalok

Olyan, amilyen: könnyed, egyszer olvasós, nem-túl-mély-nyomokat-hagyós. Többé-kevésbé hiteles lenyomata egy olyan kornak, amiért mindig is rajongtam, a történet maga viszont tele van felesleges körökkel és olyan sallangokkal, amik nélkül talán szerethetőbb lenne a könyv. Nem bántam meg, hogy elolvastam, de nem biztos, hogy ezek után adok még egy utolsó esélyt az írónőnek – pedig A hölgy és az egyszarvú régi-régi kedvencem.

1 hozzászólás
Mircsi P>!
Tracy Chevalier: Hulló angyalok

Olyan ez a könyv, mint egy valóságsó, amiben a szereplők időről időre kimennek a stábszobába, és elmondják, hogy hogyan történtek a dolgok az ő szemszögükből. Csakhogy a sót magát nem látjuk.

Sok mindent ki hell hámozni, és tetszik, mert nincs a számra rágva minden, ugyanakkor az összes szereplő gyakorlatilag az idegeimre ment, főleg Livy, akitől a falat kapartam. Maude volt még talán a legszerethetőbb, de ő sem igazán.

Szívesen olvasnék pedig valami jó könyvet a feminista mozgalmakról, vagy a szüfrazsetekről, de nekem ez most nagyon nem jött be.

1 hozzászólás
hencsa06>!
Tracy Chevalier: Hulló angyalok

Már sok könyvet elolvastam az írónőtől, összetudom őket hasonlítani. szerintem az eddigi regényei közül ez a leggyengébb , kissé unalmas , ismétli is önmagát , valahogy ez most nem lett az igazi. Azért nem bántam meg , hogy elolvastam. Talán hozzám a szereplők közül Simon állt a legközelebb. Derék kis srác , jó karakter.


Népszerű idézetek

Bee>!

Egész életemet azzal töltöttem, hogy vártam, történjék valami. Azután rá kellett jönnöm, hogy semmi nem fog történni. Az is lehet, hogy már megtörtént, de épp abban a pillanatban pislogtam egyet és nem vettem észre. Mire észbe kaptam, elmúlt. Nem tudom, melyik a rosszabb – elszalasztani ezt a pillanatot vagy tudni azt, hogy nincsen semmi, amit az ember elszalaszthat…

178. oldal

kika87>!

Nem tudom, melyik a rosszabb – elszalasztani ezt a pillanatot vagy tudni azt, hogy nincsen semmi, amit az ember elszalaszthat…

178. oldal

Miamona>!

Egyszer megkérdeztem, miért beszél olyan keveset, és a drága gyerek ezt felelte: „Ha beszélek, legalább rám figyeltek.” Meglepő, hogy egy ilyen kis gyerek ennyire jól ki tudja fejezni magát. Tanulhatnék tőle. Ha ideges vagyok, csak beszélek és beszélek, hogy kitöltsem a csendet.

111. oldal

Miamona>!

Hullócsillagot láttam a férfi válla felett. Én voltam az.

301. oldal

Miamona>!

Richard nem a tüzet nézte, hanem a tiszta égboltot kémlelte. Mennyire rávall – az ő szerelme nem a forróság, hanem a távoli világegyetem. […] amikor követtem Richard pillantását a csillagos égre, semmi mást nem éreztem, mint a tűszúrásnyi csillagok és közöttem lévő ürességet.

68. oldal

Miamona>!

– Kicsodát akar Miss Black ábrázolni? – kérdeztem, hogy elvonjam a figyelmem.
– Jeanne d'Arcot – felelte Maude kurtán, mintha kiköpte volna a szavakat.
Életembe' se hallottam erről a Jankáról, de persze Maudenak nem mondtam.

282. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jeanne d’Arc / Szent Johanna
Miamona>!

– De ha ezek a síremlékek semmit nem jelentenek a holtaknak, akkor az sem jelent semmit, amit értük teszünk, ugye? Ha őket úgysem érdekli, akkor miért ne csináljuk azt, ami számunkra fontos? Elvégre mi vagyunk a hátramaradottak. Gyakran gondoltam már, hogy ez a hely voltaképp nem a halottaké, hanem az élőké. Úgy tervezzük meg a sírokat, hogy a halottainkra emlékeztessenek, és arra, amire még emlékszünk belőlük.

310. oldal

L_Lívi P>!

– Ó, hát azt, hogy a férfiak úgysem egyeznének bele abba, hogy mindenkinek egyszerre adjanak szavazati jogot, hogy kezdetben csak néhány nő kaphatja meg, és amikor már ezek számára biztosították, akkor majd mindenkiért harcolni fognak. De miért magukat tolják előtérbe? Miért nem miérettünk küzdenek először? Miért nem hagyják, hogy a dolgozó nők döntsék el, mit akarnak? Mrs. Baker vihogni kezdett. – Nem tudnád, kire szavazz, csak akkor, ha a seggedbe harapnak, akkor majd megtudod.
– De tudnám, kire kell szavazni! Nem vagyok én olyan ostoba. A munkáspártra, csakis arra! Azok a hölgyek ott fent a szalonban nem a munkáspártra, még csak nem is a liberálisokra szavaznak! Mindnyájan konzervatívok, akár a férjeik, és azok a konzervatív urak soha nem adnak jogot a nőknek, bármit mondjanak is!

216. oldal

Miamona>!

Furcsa dolog olyasvalakit holtan látni, akit életibe' ismertünk. Ha nem tudtam volna, hogy őt keresgélem, nem ismertem volna fel. Nem mintha össze lett volna vagdalva vagy törve, vagy bármi efféle. Egyszerűen csak nem ő volt az többé.

302. oldal

Miamona>!

Anyu volt az, aki eddig megóvott a tűztől, és most, hogy hirtelen elment, úgy éreztem, mintha a lángok már az arcomat nyaldosnák.

326-327. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Flora Harding: Erzsébet és Fülöp
Julie Klassen: A táncmester
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti
Lisa Kleypas: Cassandra meghódítása
Ken Follett: Egy új korszak hajnala
Janette Oke: Ha új nap virrad
Rebecca Stonehill: A lány és a nektármadár
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Lisa Kleypas: Ősszel történt
Gárdonyi Géza: Ida regénye