Girl ​with a Pearl Earring 21 csillagozás

Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring

History and fiction merge seamlessly in Tracy Chevalier's luminous novel about artistic vision and sensual awakening. Through the eyes of sixteen-year-old Griet, the world of 1660s Holland comes dazzlingly alive in this richly imagined portrait of the young woman who inspired one of Vermeer's most celebrated paintings.

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
The Borough Press, London, 2014
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780007232161
>!
HarperCollins, London, 2006
248 oldal · ISBN: 9780007232161

4 további kiadás


Kedvencelte 3

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

pikkupilvi P>!
Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring

Lassú folyású törénet, kimért, higgadt elbeszélésmóddal, ahol minden szónak súlya van. Ha nem is az első oldaltól, de jól bele tudtam vonódni Griet drámájába.
Több, mint négy évig látogattam a férjem Delftben, láttam magam előtt a történet színhelyeit a könyvet olvasva. A film, a trailere alapján, azt hiszem, jól kiegészítené az olvasmány élményét.

dorkabuba >!
Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring

    Ez a könyv évek óta csücsül a polcomon, egyenesen az USA-ból érkezett a nagynénémen keresztül. (Teljesen a szocializmusban érzem magam az amerikai nagynénimmel.) De nem is baj, hogy csak most olvastam el, azt hiszem, korábban nem tudtam volna ennyire értékelni.
    Egészen különleges elképzelés híres festményekhez fiktív, de azért történelmileg hiteles keletkezéstörténetet írni. Jan Vermeer 17. századi holland festő Leány gyöngy fülbevalóval c. olajfestményéről van a könyvben szó. Majdnem annyira érdekes és megfoghatatlan, mint da Vinci Mona Lisája. Legalábbis azok után, hogy a könyv olvasása közben rendszeresen vissza-visszalapozgattam a borítón lévő festményt nézegetni, így érzem. Még egy kis kiegészítő: Vermeer Tejet öntő nő c. festménye is megjelenik benne, visszautalásként. (A főszereplőnk melletti másik cselédlány volt hozzá a modell.)
    Nagyon sok minden tetszett ebben a könyvben. Bár nem sokat tudok a 17. századi holland életvitelről, de én elhittem a regénynek, hogy érzékletes, valóságos keresztmetszetet kaptam róla. Ebben a keresztmetszetben ott van a társadalmi berendezkedés, a mindennapi teendők mint henteshez menni a húspiacra, patikáriushoz gyógyfüvekért és festékhez alapanyagokért, a protestáns-katolikus ellentét, a pestis, ami időnként felüti a fejét és karanténba zárnak egyes városrészeket stb. Annak utána olvastam, hogy a Vermeer családi és mindenféle helyzetét a könyv a mostani források szerint helyesen ábrázolja.
    A karaktereinket szinte csak a megszólalásaikból, tetteikből és azok hiányából ismerjük meg, terjedelmében sem vaskos a könyv, mégis sokkal többet mond el mint vártam. Pont mint egy festmény, ami ugyan csak egy adott pillanatot ábrázol, mégis rengeteg mindent el tud mondani. Már ha tehetséges festő készítette. Griet az egyetlen karakter, akinek a gondolatait is halljuk (E/1. narratíva). A narráció nagyon letisztult, érzelemmentes, amit láttam, hogy előttem értékelők közül volt, aki hibának rótt fel. Számomra összhangban volt Griet személyiségével és az akkori kor normáival, lehetőségeivel is. Ez a leányzó alapvetően egy józanul gondolkodó, gyakorlatias tizenéves, akinek mégiscsak van egy művészi oldala. Amikor erről a művészi oldalról volt szó – vagyis a festmények megfigyeléséről, akár a színek kikeveréséről, illetve magáról a festőről – akkor bár ugyanúgy egy viszonylag tárgyilagos leírást kapunk arról, hogy mik történtek pontosan, mégis Chevalier tud annyira érzékeny lenni, hogy valamiféle misztikus/művészi hangulat a végeredmény. Tehát meg tud teremteni nagyon különböző atmoszférákat úgy, hogy a karakterei koherensek maradnak.
    Cselekmény szempontjából nem sok minden történik, egyértelműen hangulatfestő a regény, mellette karakterközpontú. Az egyetlen célja, hogy valamiféle kontextusba helyezze magát a festményt. Szerintem ennél jóval többet hoz létre a végére. Az elején nehezen hangolódtam rá erre a mára történelmi Európára, ahol minden lassan történik, és Griet bár próbál a saját lábára állni, mégis folyamatosan függési helyzetben van. Lényegében az ő felnőtté válását követhetjük végig, amiben kulcsszerepet játszik a róla készült festmény. Kezdettől fogva azt várja az olvasó, hogy mikor jutunk már el oda, hogy tényleg elkezdje Vermeer lefesteni Grietet. A regény építkezése azt vetíti előre, hogy ez egy dicsőséges pillanat lesz. Szinte egyfajta szerelmi beteljesülésként várjuk, ami nagyobb szellemi orgazmust nyújt mint bármilyen szexjelenet egy erotikus könyvben. Már önmagában teljesítmény, hogy ezt a várakozást fel tudja építeni Chevalier. spoiler
    A vége…nos, az nekem nagyon furcsa volt. Nem várt szappanoperába hajló dráma az előző 200 oldal után. Magát az alapkonfliktust sem értettem teljesen, spoiler
    Összességében egy kifejezetten különleges könyv volt. Aki szereti a lassú, de érzékeny könyveket, netán a festészetet is, annak különösen ajánlom.

3 hozzászólás
Szamღca>!
Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring

Vegyes erzelmeim vannak a konyvet illetoen. Egyreszt erdekes es mondhatni eletszeru volt a XVII. sz. beli holland varoskaban jatszodo tortenet; nagyon erdekes volt ahogy leirta ahogy egy festo lathatja a szineket; a formakat amint egy festmeny elkeszul… Viszont ami nagyon nem tetszett ahogy Griet az egesz tortenetet elmeseli… olyan szintelenul… nekem hianyoztak belole az erzelmek…. mintha egy kivulallo sorolta volna csak fel szinte tenyszeruen az esemenyeket…
Grietet abszolut nem tudtam megkedvelni…. Valahogy az egesz olyat furcsa volt szamomra… miert kellett titokban tartani a festmenyt? A masik cseledet is lefestette korabban…. Illeve Grietnek ez a beteges maniaja a hajaval… Kevesbe volt szamara megalazo, szegyen ha egy mellekutcaban megszorongattak es felcsinaltak mint amikor meglattak a kibontott hajat….

Nikkincs>!
Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring

Imádom Tracy Chevalier könyveit, azok történetét, hangulatát. Eddig minden könyvét megvettem, otthoni könyvtáram megbecsült darabjai. Ezt az egyet könyv formában nem tudtam még beszerezni, de angol hangoskönyv formában hozzájutottam, így nekiálltam és azt kell, hogy mondjam tiszta élvezet volt.
Isla Blair gyönyörűen olvassa fel a könyvet, nagyon jól különíti el a karaktereket, akkor is követhető volt, hogy mikor ki beszél, amikor nem volt konkrétan megnevezve.
És bár maga a történet fikció, amelyet az írónő Johannes Vermeer egyik híres képe köré épített a XVII. századi Hollandiában, számomra olyan volt, mintha valóban így történt volna minden. Kedvenc részeim azok voltak, amikor Griet Vermeer segédje lesz, megismer egy újfajta látásmódot, rájön hogy az ég nem csak szimplán kék, a felhők nem egyszerűen fehérek, hogy a világ nem csak pár színből áll, hanem minden fénnyel és árnyalatokkal teli. Griet és Vermeer között lassan, apránként kialakuló kapcsolat bemutatása igazán megkapó volt.
Egyszóval mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a gyöngyszemet!

Tutajos>!
Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring

Ez a könyv véletlenül akadt a kezembe, és mivel már hallottam róla, és tudtam, hogy milyen nagy sikere volt (és, mert nem is tűnt nagyon nagy terjedelműnek, és, mert Hollandiát is szeretem), gondoltam, elolvasom.
A történet olvastatta magát. Néhol úgy éreztem, hogy az író picit hatásvadász, de ez talán megbocsátható ebben a foglalkozásban.
Ha egy férfi írta volna meg ezt a történetet, biztosan cselekménydúsabb lenne, így viszont inkább a gondolatokon, szándékokon van a fő hangsúly. Ettől nőies, pasztellszerű a könyv hangulatvilága, és ez a nőies könnyedség az, ami olvastatja magát. Erre a hangulatra mindenképpen emlékezni fogok.
Ami még a könyv értéke, hogy életre keltett egy festményt.

Juci P>!
Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring

Műfajában (történelmi-romantikus) jó író szerintem, és a könyvei közül is ez az egyik legjobb.

Zahra>!
Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring

Az a resz, amikor a festohoz kerul, es megismerkedik a szinek vilagaval, uj latasmodot sajatit el, az nagyon megfogott. Mar csak azert is, mert egybeesett az en fotos tanulmanyaimmal, es annyira, de annyira ertem, mirol beszel. A feny szereteterol.

viidori I>!
Tracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring

Olvasás közben nézegettem Vermeer képeit (egy igazán okos kis galériát találtam, ezt:http://www.essentialvermeer.com/). Rá kellett jönnöm, hogy ugyanaz a bajom a képpel, ami a könyvvel is. Mindkettő olyan lélektelen. Néz ki a lány a képből, azokkal a szerintem buta szemeivel, de a szemek mögött nincs semmi, csak az üresség. A könyvnél is ezt éreztem. Griet nincs ott igazán, csak történnek vele a dolgok és mikor az érzéseiről ír, azok is erőtlennek, haloványnak tűnnek.
Ennek ellenére kap 3 és fél csillagot, mert igazán érdekes volt a kép létrejöttéről és az 1600-as évek Hollandiájáról olvasni.


Népszerű idézetek

Izolda P>!

My mother did not tell me they were coming. Afterwards she said she did not want me to appear nervous. I was surprised, for I thought she knew me well. Strangers would think I was calm. I did not cry as a baby. Only my mother would note the tightness along my jaw, the widening of my already wide eyes.

(első mondat)

hablaty P>!

They were the kind of voices we heard rarely in our house. I could hear rich carpets in their voices, books and pearl and fur.

3. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

P. T. Michelle: Reddest Black
Lisa Kleypas: Scandal in Spring
S. K. Vaughn: Across the Void
Katie Fforde: A Summer at Sea
Alexandra Ripley: Scarlett (angol)
Corinne Michaels: Not Until You
J. D. Robb: Born in Death
Deborah Moggach: Tulip Fever
Julie Klassen: The Painter's Daughter
David Nicholls: Us