A ​kék szűz 188 csillagozás

Tracy Chevalier: A kék szűz

Tracy Chevalier két olyan nő történetét meséli el, akiket évszázadok választanak el egymástól, de rokoni szálak kötnek össze.
Az amerikai Ella Turner férjével egy francia kisvárosba költözik, és minden igyekezetével szeretne beilleszkedni a szigorúan zárt közösségbe. Míg férje dolgozik, ő felfrissíti középiskolás franciatudását. Hogy stílszerű legyen, családi nevének régies változatát, a Tournier-t használja, mégsem sikerül jól éreznie magát új otthonában. Barátok nélkül, magányosan kezd nyomozni francia ősei után, és megdöbbentő szálakra bukkan…
Isabelle du Moulint vörös haja miatt mindenki csak La Rousse-nak hívta. Falujában gúnyolták, kiközösítették, sőt Szűz Mária iránti titkolt rajongása miatt még boszorkánysággal is megvádolták. Amikor teherbe esett, nem volt más választása, feleségül kellett mennie a dölyfös Tournier család fiához. Nem tudhatta, hogy nehéz élet vár rá, amelyre Ella Turner négy évszázaddal később derít fényt, miközben az ő sorsa is gyökeres fordulatot vesz…

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Geopen, Debrecen, 2008
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639574236 · Fordította: Kiss Marianne
>!
Geopen, Budapest, 2004
372 oldal · ISBN: 9639574236 · Fordította: Kiss Marianne

Enciklopédia 6


Kedvencelte 27

Most olvassa 8

Várólistára tette 83

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Leliana>!
Tracy Chevalier: A kék szűz

Nem tudtam semmit a könyvről, míg kezembe nem vettem, de a legjobbkor jött szembe velem a könyvtárban. Máskor lehet, hogy nem adnék rá ennyi pontot :) Olvasás előtt levettem róla a papírborítást, nem azért, mert féltettem, hanem egyszerűen rossz lett volna megfogni, annyira komoly ellenérzést vált ki belőlem ez a kék és vörös kombináció.

Tetszett, ahogy a két nő sorsát összehozza az írónő, mindkét idősíkban találtam magamnak érdekes szálakat, amik miatt nehéz volt letennem.
Isabelle történetébe eleinte nehezen rázódtam bele, mert nem igazán értettem „bűne” mibenlétét. spoiler
Ellát viszont teljes mértékben megértettem, bár nem mondom, hogy mindenben egyetértek vele. Soha nem érdekelt igazán a családfakutatás, de néha-néha majdnem meghozta hozzá az én kedvemet is :)

Tetszett, ahogy a vallást keverte a mindennapi dolgokkal, a babonákkal és egy csipetnyi misztikummal. Ez az elegy egy tökéletesen borongós, néhol borzongató hangulatot ad a könyvnek, így utólag visszagondolva elég nyomasztóra sikerült (nem sok pozitív történés került bele), de talán pont ezért tetszett.
A végét már kicsit laposabbnak éreztem, ezért is a fél csillag levonás, meg azért is, mert nem minden kérdésemre kaptam választ, nem bontott ki mindent eléggé, és a befejezésnél sajnáltam, hogy csak Ella útját „rendezte el”, Isabelle történetének végét nem ismertük meg.
Mindenképp olvasok még az írónőtől, talán a Leány gyöngy fülbevalóval lesz a következő. :)

2 hozzászólás
kolika>!
Tracy Chevalier: A kék szűz

A címadó személyt valamiért az egyik főszereplőnek gondoltam, s kissé meglepett a felfedezés, hogy kit is rejt a megnevezés. Persze így is ő az egyik főszereplő, vagy pontosabb, ha azt mondom, hogy a kék szűz főszerepet játszik az egyik főszereplő életében.
Érdekesnek találtam a két cselekményszálat, habár a köztük levő kapcsolat kicsit meseszerű. A megérzések, álmok stb. helyett életszerűbb lett volna, pl. ha a Tournier biblia akad először Ella kezébe, s így kezd el kutatni, s fedi fel családja történetét.
Szinte sejtettem, hogy Ella története ilyen irányba mozdul el, mert a férj jóformán alig kap szerepet, nem ismerjük meg gondolatait, életét stb. Annál többet tudunk meg francia vetélytársáról.
Isabella történetét kicsit összecsapottabbnak látom. Számomra nem derül ki, hogy miért a nagygazda fia lett a párja. Még csak szülői kényszerítést sem látok a dologban. S igaz, hogy nem sokat olvasunk a többi falusiról, de valószínűleg nem a gőgös Etienne volt az egyedüli legény a világon. Na, de ha nem így történt volna, akkor nem olvashattunk volna Isabella sanyarú sorsáról.
Olvasmányos volt, de kicsit levont a mű értékéből az, hogy nem igazán van/volt valóságalapja a kötetnek, ha a kémény nélküli házaktól, s a történelmi eseményektől eltekintünk.

Hencsulátor>!
Tracy Chevalier: A kék szűz

Ez az első könyvem az írónőtől. spoiler
Azt kell mondjam, hogy tetszett, de nem tudok 4*nál többet adni rá, mert a múltbéli szálat kicsit unalmasnak tartottam, nem értem, hogy Isabell milyen bűnt követett el. Mindenesetre nagyon szomorú volt az ő sorsa.
Ella története már jobban tetszett, bár a szerelmi szálat előre lehetett látni spoiler.
Alapvetően engem a családfa kutatás eléggé hidegen hagy, így nyilván nem értettem Ella lelkesedését, de izgalmas volt a romantikával fűszerezett kutatása.

clyme>!
Tracy Chevalier: A kék szűz

Egyszerűen elragadó. A stílusa teljesen magával ragadja az embert és teljesen bele lehet feledkezni. Lenyűgöző a két különböző, de mégis hasonló életút összeolvadása. Egyszerre érzem lezártnak és nyitottnak a véget, de mégis is tökéletes. Biztos, hogy nem ez lesz az első és egyben utolsó regényem az írónőtől.

Leoni I>!
Tracy Chevalier: A kék szűz

Jókor, jó helyen. Valami normálisabb értékelést kellene írnom, de nem megy…

Joeymano>!
Tracy Chevalier: A kék szűz

ez volt az első találkozásom Chevalier műveivel, és biztos, hogy nem az utolsó. tökéletes időben találtunk egymásra, és úgy döntöttem, hogy a szombat délutánomat rá is áldozom. fantasztikusan éreztem magam végig, egy pillanatra sem unatkoztam. nehezen szedem össze a gondolatokat. elég annyi, hogy szenzációs, és bár nem akartam már idén könyvet kölcsönözni a könyvtárból, hétfőn tuti biztos, hogy kiveszek tőle mindent, ami benn lesz.:)

2 hozzászólás
Seasnail>!
Tracy Chevalier: A kék szűz

Összességében tetszett a könyv, jól össze volt fűzve a két szál, a végén az egyre gyakoribb váltakozás csak fokozta a történet miatt egyébként is jelentős feszültséget. Mind a két szál tetszett, de inkább Isabelle szála volt zseniális. A jelenben játszódó szál néha ellentmondásos és érthetetlen volt, míg a nyomozás egyes részletei nem igazán voltak reálisak, amit sajnáltam, mert ha ezeket a részeket tökéletesítette volna az írónő, akkor az egész történet fantasztikus lenne. Így viszont maradtak ellenérzéseim.

Miamona>!
Tracy Chevalier: A kék szűz

Elbűvölő, izgalmas, torokszorító. Ez volt az legelső regényem az írónőtől, de maximálisan meggyőzött, hogy bizalmat szavazzak többi írásának is. Megható „mese” az emberi intuíciók erejéről és az ősi vér hatalmáról. Mindenki – akárcsak a történet kéményei és tűzhelyei,-- mélyen magában hordozza ősei örömét és bánatát. Gyönyörűen mutatja be az emberi ösztönvilág és érzelmek kusza, végtelenül összetett hálóját, melyet nagyban segítenek az elgondolkodtató és megindító vissza-visszatérő motívumok. Külön tetszett a férfi és nő közötti különbségek kiélezése, mint Szív (Ella, Isabelle…) és Agy (Jean-Paul, Rick, Etienne…) örök csatározása. Nagyon hatásos a párhuzamos szálak futtatása, majd a feszültséget tetőfokára vezénylő egymásba olvasztása. A vége egy kicsit nekem is gyengébbre sikerült, de annyira nem, hogy akár egy hajszálat is levegyen az olvasási élményből. Egyetlen hibája a könyvnek, hogy túl hamar véget ér. :)
10/10*! :)

Lunemorte P>!
Tracy Chevalier: A kék szűz

Adott két idősík : a jelen és a múlt, a történelem útvesztője. Két élettörténetet, két női sorsot ismerhetünk meg ebből a könyvből. Franciaország kicsit közelebb kerül hozzánk.
A baj csupán az, hogy nem tetszett a cselekményszálak kibontakoztatása. Egyik szereplő sem került hozzám közel. Ella idegesített a határozatlanságával és teszetoszaságával. Nem életszerű maga a karakter nekem. Isabelle története pedig teljesen távol állt tőlem. A kort szeretem, ahol élt. Azonban semmi érdekes nem történt vele kapcsolatban, legalábbis szerintem..De ezt nem fejtem ki, fejtse ki majd a következő olvasó! :D

serengeti P>!
Tracy Chevalier: A kék szűz

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 4,5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 4,5
Érzelmek (ábrázolása): 5
Izgalom: 5

Chevalier e könyvében sem csalódtam. Remek stílusban íródott, ötletes történet, amelynek történelmi háttere is alaposan kidolgozott, így hitelesnek tűnik. Nagyon szerettem ezt a regényt; szó szoros értelmében színes táj-, tárgy- és emberleírásait, valamint a számos generációt átölelő történet részletes kidolgozottságát.
A regény két idősíkban játszódik, az egyik a XVI. században, a másik a XX. század végén.
A családból így több generációt is megismerhetünk, akik közül néhányan:
– Hannah Tournier (XVI. század) – nagymama
– Isabelle Tournier (XVI. század) – édesanya, Hannah menye
– Marie Tournier (XVI. század) – Isabelle gyermeke
– Jacob Tournier (XX. század) – nagybácsi
– Ella Tournier (XX. század) – Jacob unokahúga
Isabelle, a „vörös nő” kálváriája egy kis templom falába épített Szűz Mária-szobor kifestésétől indul, és halad a tragikus végkifejletig. A Mária-szobor kifestése nyomán kapja Isabelle (a szoborhoz való hasonlósága révén) a La Rousse-becenevet/csúfnevet. Isabelle a regény folyamán végig próbál hű lenni katolikus hitéhez, annak ellenére, hogy a hugenották egyre keményebben szembefordulnak a katolikusokkal. Végül a hugenották lerombolják a szobrot és a templomot, a szívében katolikus hitét őrző lány azonban – miután hugenotta férjével el kell menekülnie Svájcba – titokban katolikus misékre jár és híven őrzi magában a Mária-kultuszt. Ebből a családi konfliktushelyzetből a regény végére tragédia bontakozik ki.


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Nincs szükséged arra, hogy mások kedvéért megváltozz!

Lunemorte P>!

– Hogy is mondják maguk, amerikaiak? „Ne ítéld meg a könyvet a borítójáról”?

Lunemorte P>!

– Leírom magának egy ilyen öregasszony napját, Ella. Reggel felkel, megreggelizik a teraszán, és mindenkit szemrevételez, aki elmegy a ház előtt. Aztán bevásárol: minden áldott nap végigjárja az összes boltot, szóba elegyedik az összes asszonnyal, és megnézi, hogy mások mit csinálnak. Visszamegy, odaáll az ajtajába, beszélget a szomszédokkal és figyel. Délután alukál egy órácskát, mert tudja, hogy ilyenkor mások is alszanak, és semmiről nem marad le. Aztán megint kiül a teraszára, újságot olvas, de valójában a járókelőket figyeli. Este újból sétál egyet, és elcseveg a barátnőivel. Ilyenkor mindent megbeszélnek, amit aznap megfigyeltek. Hát ebből áll egy öregasszony napja.

1 hozzászólás
Lunemorte P>!

A francia nyelvvel kapcsolatban azt a felfedezést tettem, hogy amikor dühbe gurulok, akkor úgy ömlik belőlem a szó, akár a vízfolyás.

Kapcsolódó szócikkek: francia nyelv
Lunemorte P>!

– Mit rejtegetsz? Mit csináltál azzal a kecskével? Megölted? Áldozatot mutattál be a Sátánnak?

Kapcsolódó szócikkek: sátán
Lunemorte P>!

– Amikor a katolikusok hírül vették a párizsi mészárlást, teljesen megőrültek, és bezúdultak a vendégfogadómba, hogy széttépjenek bennünket. Katonák is jöttek, én meg arra gondoltam, hogy csakis úgy menekülhetünk meg, ha feláldozzuk a bort. Ezért aztán gyorsan felajánlottam, hogy ingyen ihatnak, amennyit akarnak. Aux frais de la maison! A fogadós állja, kiabáltam. No, ezzel sikerült is megállítanom őket. Ismeritek a katolikusokat, nem vetik meg a jó bort. Hisz épp ebből gazdagodtam meg. Hamarosan úgy berúgtak, hogy elfelejtették, miért jöttek. Ezalatt Pascale meg én összepakoltunk annyi elemózsiát, amennyit bírtunk. Mindezt jóformán az orruk előtt!

Spepa>!

– Mert a külsőségeknél semmi sem fontosabb.
– Igen.
– Akkor hát az elmúlt négyszáz évben nem sok változott.
– Csak nem képzelted, hogy bármi változott volna?

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: állandóság · szépség
Miamona>!

Az egészet egyetlen nagy mozdulatnak éreztem. Egyetlen pillanatig sem gondoltam azt, hogy én teszek valamit, és ő is tesz valamit. Nem is volt ott semmiféle gondolat, csak két, egymást megismerő test, amely mindent együtt csinált.

219. oldal

Miamona>!

Különös: ha az ember egyszer másoknak is elmeséli a történetét, az félig-meddig fikcióvá válik, nem tűnik többé valóságnak. Hozzájárul ehhez az előadásmód is, ami egészen eltávolítja az embert a realitástól.

279. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Laurell K. Hamilton: Gyilkos tánc
Karen Chance: A hajnal átka
A. O. Esther: Az Életfa
J. D. Robb: Halálos szertartás
Charlaine Harris: Vérszag
Chloe Neill: A lányok olykor harapnak
Laura Thalassa: Dark Harmony – A lélektolvaj
Nora Roberts: Hawkins-völgy
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai