Metafizika 5 csillagozás

Tőzsér János: Metafizika

Az, ​hogy vajon minden mindennel összefügg-e, a metafizika fogós kérdései közé tartozik. De akármi is legyen a válasz erre a kérdésre általában a létezőkre nézve, az biztos, hogy a metafizikai elméletekben minden mindennel összefügg. Bárhol próbálunk bejárást keresni a metafizikai problémák szövevényes világába, mindig úgy érezzük, először más és más problémák szorulnak tisztázásra. Tőzsér János könyve olyan bevezetést nyújt a metafizikába, amely ezzel a nehézséggel a lehető legsikeresebben birkózik meg. A szerző rendkívül alaposan végiggondolta, hogyan érdemes sorba rendezni az általa tárgyalt témaköröket, és a tőle megszokott kíméletlen pontossággal vezeti végig az olvasót a tulajdonságok, események, modalitás, szubsztancia, időbeni azonosság és a mentális okság különböző elméletein.
Tőzsér nagyon világosan, pontosan és rendkívül élvezetesen ír. Ha valaki tudni szeretné, hogy a mai filozófusok mit gondolnak azokról a nagy metafizikai kérdésekről, melyek Arisztotelészt,… (tovább)

>!
Akadémiai, Budapest, 2009
262 oldal · ISBN: 9789630587884

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

brvlt>!
Tőzsér János: Metafizika

„Ez egy tankönyv: bevezetés a metafizikába. Abból a célból íródott, hogy az olvasó megismerkedjen néhány alapverően fontos metafizikai problémával, és így képes legyen eligazodni bizonyos kortárs metafizikai vitákban.”

Mivel nem vagyok bölcsész, ezért csak kicsit érzem furán magam, hogy egy kvázi-tankönyet „értékelek”. Cserébe nyugodt a lelkiismeretem a szándékolt szubjektivitásom miatt. Külsősként megtehetem.

Szóval csak ajánlani tudom a könyvet minden filozófia, azon belül is a metafizikai jellegű problémafelvetések iránt érdeklődőnek. Mégpedig azért, mert alaposan, egzaktul és rendszerezetten járja körbe a kortárs metafizikai elméleteket, és ezért nem kell azzal foglalkozni, hogy a már túlhaladott gondolati elemeket folyamatosan zárójelezzük.
Mindezt teszi teljesen érthető nyelvezettel, vagyis több szellemi energia marad a tartalom megértésére a megfogalmazás kibogarászása helyett – na nem mintha annak, vagy a nem kortárs gondolatoknak nem lenne relevanciája, csak hát ez a könyv másról szól. Se isten, se szabad akarat nincs. Emlegetve.

A szerző állásfoglalás nélkül, egymással szembeállítva és egymásra reagálva mutatja be az egymásnak ellentmondó elméleteket illetve a felvetett problémák megoldási kísérleteit, késztetve mintegy az együttgondolkodásra – és következésképp az összezavarodásra ugye. Igen, nekem is feltűnt a szóismétlés, de szerintem jól hangzik, így marad.

Ahhoz képest, hogy a metafizikának – spoiler alert – állítólag vége van egy ideje, elég sokan foglalkoznak vele. Hát valami csak van azért odakinn, még ha emberként nem is tudunk hozzáférni…


Hasonló könyvek címkék alapján

László András: Solum ipsum
Weissmahr Béla: Az emberi lét értelme
Menyhay Imre: Autoritásvákuum, pénzügyi válság és a dzsungel törvényei
Heller Ágnes: Leibniz egzisztenciális metafizikája
Kapitány Ágnes – Kapitány Gábor: Látható és láthatatlan világok az ezredfordulón – és utána
Friedrich Nietzsche: Emberi – túlságosan is emberi
László András: Tradicionalitás és létszemlélet
Lőrincz Gabriella (szerk.): Világokon át
John Donne: A szerelem istensége
Erdei Zoltán: A metafizikai egyedüllét fokozatai