Varázskalap ​a Múminvölgyben (Mumin 3.) 58 csillagozás

Tove Jansson: Varázskalap a Múminvölgyben Tove Jansson: Varázskalap a Múminvölgyben

A hosszú téli álmot követő első tavaszi napon Múmin, Mafli és Kószlászbóklász megmásszák a Múminvölgy melletti legmagasabb hegyet. Találnak egy fekete cilindert, hazaviszik, és egy csapásra megváltozik az addig békés múminház élete. Igaz, hogy a patakvíz málnaszörppé változik, de történnek rémisztőbb események is. Ki ez a csúf, váratlan vendég, aki Kalifornia királyaként mutatkozik be, és mitől válik hirtelen dzsungellé ez a békés múminotthon? Ugye ismerősek a szereplők és a történetek? Találkozhattál velük a televízióban. Most viszont az eredetit, a finn-svéd írónő, Tove Jansson kedves, izgalmas könyvét tartod kezedben. Térjünk hát vissza a tiszta forráshoz, Tove Jansson meséihez, amin generációk nőttek fel Finnországban, Svédországban és Európa más országaiban, és a szerző finom, költői hangulatú rajzaihoz.

A bűvös cilinder címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1948

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: „Az én könyvtáram” Móra

>!
Móra, Budapest, 2004
146 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631179044 · Fordította: Harrach Ágnes · Illusztrálta: Tove Jansson
>!
Móra, Budapest, 1994
156 oldal · ISBN: 9631172252 · Fordította: Harrach Ágnes · Illusztrálta: Tove Jansson

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Vándor


Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Tove Jansson: Varázskalap a Múminvölgyben

Először a hetediket olvastam( Tove Jansson: A láthatatlan kisgyerek), ami egyelőre viszi a prímet. Bár nyomokban ezekben a mesékben is felfedeztem a csodálatosan egyszerű életbölcsességeket, de korántsem olyan mennyiségben és sűrűségben, mint ahogy (el)vártam. A hat történet mindegyike tetszett. Szeretem Múminvölgy szeretetreméltó lakóit. Csodálom a múminszülők remek életfelfogását, a gyerekek életrevalóságát, és Kószlászbóklászt, bár neki viszonylag kevés szerep jutott ebben a kötetben. Viszont most már Pézsmapatkány úr is a szívem csücske lett.

Sister>!
Tove Jansson: Varázskalap a Múminvölgyben

Igaz, már korábban olvastam a Napkút Kiadós változatot, azonban az elmúlt öt év során alaposan megfakultak az emlékeim, így szinte minden mese az újdonság erejével hatott rám. Még mindig jobban szeretem ezt a sok rövidke történetet, mert jóval több szereplőt vonultat fel, arról nem is szólva, hogy a végén százszorosan bebizonyosodik, Muminvölgy milyen fantasztikus, idilli hely is igazából.

Persze ezúttal sem maradunk kaland, izgalom és bűbájos karakterek nélkül, akik alighanem jóval színesebbé varázsolják a cselekményt, de mindenek előtt azt a feltétlen, őszinte, hamisítatlan bájt és bölcsességet szeretem benne, ami valamennyi kötetet átszövi.

Ui.: Harrach Ágnes fordítása pedig kiemelkedően jó, minden egyes sora élmény volt! :)

szibolya>!
Tove Jansson: Varázskalap a Múminvölgyben

Olvastam már több könyvet a múminokról, de valahogy ez most jobban magával ragadott. A történet és a fordítás is gördülékeny – bár magamban Kószlászbóklász helyett mindig Vándort olvastam. Gyakran húzódott mosolyra a szám olvasás közben, így biztosan visszatérek még Múminvölgybe.

>!
Móra, Budapest, 1994
156 oldal · ISBN: 9631172252 · Fordította: Harrach Ágnes · Illusztrálta: Tove Jansson
kregina>!
Tove Jansson: Varázskalap a Múminvölgyben

Nagyon érdekes történet, egyedi világ. A dzsungelnövesztés, a felhőkön lebegés különösen tetszett. Milyen jó lenne, ha nem csak ideig-óráig működne némelyik varázslat.

knitta02>!
Tove Jansson: Varázskalap a Múminvölgyben

Gyerekkorom meséje. Nem tudtam, hogy van belőle könyv, de örültem, hogy rátaláltam!
Annyira cukik ezek a rajzok, hogy már ezért megérte kézbe venni. Egyszerűen mosolyt csal az ember arcára!
Olvasás közben megnéztem az első részt a YouTube-on. Vannak eltérések, néhány szereplőt másképp hívnak és van aki ki is maradt, de így is élvezhető. Nagyon jól kiegészíti egymást a mese és a könyv.
Nagyon furcsa, de felnőtt fejjel nekem inkább a zsörtölődő Böngész bácsi és Pézsmapatkány úr jött be és aki a legkevésbé, az a hiú Bájocska. Szerintem egyáltalán nem volt bájos, sőt!
Hogy mennyien együtt éltek a Mumin házban! Nagyon vendégszerető család ez és még az olyan rosszcsontokat is kérdés nélkül befogadják, mint Nyiff és Nyaff. De nélkülük is volt bőven izgalom az idő alatt, amíg a történet játszódott. Az a varázskalap lépten-nyomon felbukkant és szinte csak bajt kavart!
A vége kicsit szomorú. Itt az ősz és egy jóbarát is búcsúzik, de még egy nagy buli belefért és nem is akármilyen vendég toppant be!
Szerintem ez a mesekönyv egyszerre aranyos és félelmetes, nekem kicsit nevelő célzatúnak is tűnt (pl. ne felejts el fogat mosni lefekvés előtt), de örülök, hogy elolvastam. Jól esett kicsit nosztalgiázni!

VAnna>!
Tove Jansson: Varázskalap a Múminvölgyben

Emlékszem, elsős voltam, amikor valamiért kórházba kerültem pár napra. Anyum is jött velem természetesen, és hozta ezt a könyvet is. Akkor még nem tudtam olvasni, ezért ő olvasott fel nekem. Bár a kórházban elvesztettem az időérzékemet, mert még kicsi voltam, hogy ilyenre figyeljek, talán egy nap alatt kiolvastattam anyummal. Nagyon megszerettem ezt a könyvet, azóta már kétszer újraolvastam és még mindig ugyanolyan aranyosnak és jónak találom a történetet.
Egyébként furcsa, hogy én nem láttam a tv-ben, pedig a családom ismerte.
És – bár nem a könyvhöz tartozik – van egy múmin-plüssöm, amit imádok. :D
Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a könyvet.

csobi P>!
Tove Jansson: Varázskalap a Múminvölgyben

Nemrég került elő sok más gyerekkori könyvvel egyetemben és arra voltam kíváncsi, hogy hogy fog hatni. Kedves emlékeket idézett elő, de még mindig félelmetes egy picit. Jó volna felülni azokra a felhőkre, elmenni kirándulni Kószlászbóklásszal és számtalan hasonló furcsaságot csinálni vagy egyszerűen csak úgy élni, mint a Múmin család.

barackbarka>!
Tove Jansson: Varázskalap a Múminvölgyben

Bájos, imádnivaló mese a leginkább vízilóhoz hasonlítható, de náluk persze sokkal emberibb múminokról, fontos gyakorlati ismeretekkel, úgymint pl mit jelent az évben elsőként megpillantott lepke színe.

cashews>!
Tove Jansson: Varázskalap a Múminvölgyben

Könnyed. Kedves. Jó humorú. Élet-tapasztalt, lélekismerő. Kedvencem lett! Egy baja van csak: rövid.

Évuka>!
Tove Jansson: Varázskalap a Múminvölgyben

Vajon hány embert elégítene ki a Királyrubin lángja,amelyben felfedezhetné valamennyi korábbi csodálatos álmát?


Népszerű idézetek

Vándorlány>!

Amíg Kacifánt evett, mindenki egy kicsit közelebb merészkedett. Aki lekváros palacsintát eszik, az talán mégsem olyan rettenetesen, borzalmasan veszélyes. Még talán beszélni is lehet vele.

149. oldal, Utolsó fejezet

Kapcsolódó szócikkek: palacsinta
csobi P>!

Mafli volt a hunyó, mancsát a szeme elé tartva egy sarokba fordult. Hangosan számolt:
– Kilenc, tíz! Aki bújt, aki nem, megyek! – kiáltotta, és már pördült is, hogy elinduljon megkeresni a többieket. Először a közönséges rejtekhelyeken, aztán a különlegeseken.

27-28. oldal (Móra, 1994)

Lahara IP>!

Közben a lexikon egyre jobban töpörödött. A lapok most már leginkább csak hervadt falevelekhez hasonlítottak. S közülük kezdtek kifelé kúszni a külföldi szavak, és össze-vissza mászkáltak a padlón.

36. oldal

Vándorlány>!

Elérkezett a Múmin-völgybe a hűvös ősz. Mert különben hogy jönne el újra a tavasz?

157. oldal, Utolsó fejezet

Kapcsolódó szócikkek: ősz
Lahara IP>!

Elérkezett az augusztus vége. Éjjelente huhogtak a baglyok, a denevérek csapatokban, hangtalanul köröztek a kert felett. Az erdő lidércfényekkel teli, a tenger nyugtalan volt. A levegő nagy várakozással és búbánattal telt meg, s a telihold is erősebben világított. Múmin mindig is a nyár utolsó heteit szerette a legjobban, bár sosem tudta megmondani, miért.

121. oldal

latinta P>!

    Bőven akadt kimentenivaló a tengerből, de Kószlászbóklászt egyik sem hozta lázba. Kisebb hordók, egy fél szék, egy feneketlen kosár és egy vasalódeszka. Nehéz, vándorláshoz alkalmatlan tárgyak.

81. oldal, Negyedik fejezet (Móra, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: vasalódeszka
Gridranger I>!

Egy folyóra való víz ömlött ki a cilinderből, úgyhogy a külföldi szavaknak a falakra kellett menekülniük.

38-39. oldal, Második fejezet (Móra, 1994)

Szávitrí P>!

Nagyon messziről szájharmonikaszó hallatszott. Kószlászbóklász játszott. A legvidámabb dalt fújta, amit csak ismert: Minden állat masnit köt a farkára.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Vándor
szibolya>!

Múminmama köveket hordott össze, tüzet rakott, hogy felmelegítse a palacsintát. Gyűjtött egy kis tűzifát, aztán Ieterítette a homokba az asztalterítőt, és sarkaira egy-egy követ tett, nehogy elfújja a szél. Felsorakoztatta a bögréket, és egy kő árnyékában beásta a vajtartót a nedves homokba. Végül az „asztal” közepére tett egy csokor tengeri liliomot.
– Segíthetünk valamit? – kérdezte Múmin, mikor mama már mindennel elkészült.

58. oldal

Vándorlány>!

Böngész bácsi lement a vízhez, hogy megnézze, van-e kedve fürdeni, de nem volt.

94. oldal, Ötödik fejezet


A sorozat következő kötete

Mumin sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér József: A tündérek kelyhe
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása
Selma Lagerlöf: Csodálatos utazás
Elisabetta Gnone: Az ikrek titka
Bombicz Judit: Csodák könyve
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Timo Parvela: Ella a tengeren