Titokzatos ​tél a Mumin-völgyben (Mumin 6.) 53 csillagozás

Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Milyen ​jó lenne a sötét, téli hajnalokon fejünkre húzni a takarót, és átszunyókálni a napot! Sőt, legszívesebben téli álomba szenderednénk, mint ahogyan azt a muminok is teszik. Csak az lenne a bökkenő a hosszú szundikálással, hogy sosem ismernénk meg a tél titkait. Ismeretlen volna számunkra a lombhullás, a hóesés, nem csúszkálnánk soha a befagyott öblökben, és nem kuporodnánk a jól bedurrantott kályha elé gémberedett mancsainkat melengetni. Nem tudnánk, mit jelentenek a hosszú éjszakák, a szürke nappalok, sosem kerülnénk hóviharba, de nem ismernénk meg a tavaszvárás örömét sem.
Igaz, a Kárpát-medence lakóinak ritkán jut osztályrészül olyan zord tél, mint amilyenben szegény Muminbocs keveredik, mikor egy rendkívüli napon felneszel mély álmából, s belecsöppen egy rejtelmes, hófehér világba.
Tove Jansson ismét elvarázsolt birodalomba kalauzol minket, ahol bizony nem árt jó melegen felöltözni! Vagy egy bögre forró teával felszerelkezve bevackolódni a takarónk alá a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1957

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Napkút, Budapest, 2008
138 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632630045 · Fordította: Vukovári Panna · Illusztrálta: Tove Jansson

Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

theodora >!
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Szépen haladok a Mumin világ megismerésével – az évszakhoz illő kötetet választottam a mai buszozáshoz – délutánhoz: a téli Muminvölgyet ismerhettem meg (Muminboccsal együtt).
A Muminok – mint köztudott – téli álmot alszanak, de Muminbocs egyszercsak felébred, ezután többféle kalandban részt vesz: megismeri a téli tájat, annak szórakozási lehetőségeit és veszélyeit, társakra is talál.
Jókat derültem a szereplők kalandjain, főleg Varkocs beszólásain. (https://moly.hu/idezetek/131915)
A gyerekmesén túl olyan bölcsességekre is akadhatunk a sorok között, amik a kellemetlen időszak elviselésére utalnak, a saját 'szenvedés' megélésére.
https://moly.hu/idezetek/166889

Francesca>!
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Tavaly nyáron a lübecki Günter Grass-házban belefutottunk egy Tove Jansson időszakos kiállításba, ahol is a fotók, videók és rajzok alapján egy számomra lenyűgöző személyiségű, nagyon szimpatikus nő képe bontakozott ki, és el is határoztam, hogy kicsit elmélyedek az életművében. Magyarul sajnos csak a gyerekkönyvei egy része jelent meg, de kezdetnek ez is jó lesz.
A Mumin-sorozatot végül ezzel a téli könyvvel kezdtem el. Bár az idei mediterrán télben nem szenvedtem annyira a téli depressziótól, de azért maximálisan értem a muminokat, hogy miért alusszák át a telet, és hogy a tél közepén felébredt Muminbocs hogyan vigasztalódik a gondolattal a téli napfordulót követően, hogy onnantól már hosszabbodnak a nappalok.
A kedvencem a könyvből a “különösen szép farkú mókus”, ez azóta nálunk szállóigévé vált, ha mókust látunk.

Sister>!
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Hogy mi történik télen Mumin-völgyben? Csak azok tudhatják, akik épp nem téli álmukat alusszák a vastag dunna alatt. Szerencsére nem maradunk ki semmi jóból, ugyanis az egyik Mumin jóvoltából megismerkedünk a Völgy minden kis furcsa lakójával, együtt gyönyörködünk a mesés sarki fényben és megnézhetjük, miként zajlik, változik a tenger. A tavasz eljövetelével pedig nem csak a természet éled újjá, hanem Mumin-völgy is megtelik élettel, és minden a megszokott mederben folyik tovább.

littlelinda>!
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Hát ez egy imádni való és édes kis mese volt :)) A muminokat már ismertem a rajzfilm alapján, de könyvet most olvastam először, és kellemesen meglepődtem, amikor kiderült, hogy egy kötet, az egy összefüggő kis történet – én ugyanis képregényre számítottam :D
Ebben a történetben abszolút azonosulni tudtam Muminboccsal, aki nem szerette a telet, és legszívesebben énis, pont, mint a muminok, átaludnám az egész telet. Minden hó, fagy és jég ellenére Muminbocs megtapasztalhatta a tél előnyeit, találkozhatott különleges lényekkel, akik számára a tél volt a legjobb évszak és a végére még ő maga is örömmel táncolt a hóesésben. Szerettem szinte minden szereplőt, de a kedvencem – Muminbocs mellett – Varkocs és Antan-Ténusz volt: Varkocson mindig jókat lehetett nevetni (és néhány morcos cselekedetében magamra ismertem :D), Antan-Ténusz pedig a bölcsességeivel segítette vagy ejtette gondolkodtatóba Muminbocsot.
Jansson stílusa nagyon élvezetes és könnyű olvasni – mindenképpen el fogok még olvasni egy pár Muminos kötetet :)

Ocukáné_Kaszahara_Mei>!
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Kedvenc kis tanítványom kedvéért én is belevágtam. Egyelőre nem lettem hatalmas mumminkedvelő.

Holdbéli_nyúl P>!
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

A keretet az adja, hogy Muminbocs véletlenül felébred télen, és nem tud visszaaludni. Aranyosan ismerkedik a téllel és a tél teremtményeivel, a láthatatlan cickányokról mondjuk szívesen hallottam volna többet, meg valami eredettörténetet =) Az abszolút kedvenc Varkocs.

kitti_th P>!
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Aranyos kis mese arról, hogy is nézhet ki az a bizonyos skandináv tél. Ebben a nagy forróságban még jól is esett valami hűvösről olvasni.

Lahara IP>!
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Nem is titokzatos tél, csak simán tél. Nem kell itt cifra címeket adni, mert megtévesztő!

Youditta>!
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Aranyosak, cukik ezek a muminok, de valamiért mégsem győzött meg ez a történet. Kár érte.

ukendt>!
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Gyerekkorom kedvence, ami a mai napig tart, és tartani is fog. Minden könyv megvan, többször olvastam is őket, és természetesen az anno készült rajzfilmsorozatot is szeretem. Nem tudok rosszat mondani a Mumin sorozatra, csak szeretni lehet, hiszen bájosak, kedvesek, viccesek, és furcsák is (amit külön köszönök az írónőnek). Gyerekként is szerettem, hogy különféle típusokat, jellemeket ismerhetek meg, mégha nem is így tudtam megfogalmazni magamban, izgalmas és érdekes volt a kalandjaikat, utazásaikat végigizgulni, és várni, hogy mi fog belőlük kisülni. Jó volt látni, hogy csupaszív és őszinte minden szereplője a történetnek.
Tove Jansson, egy zseni voltál :)


Népszerű idézetek

Futtetenne I>!

– Kár, hogy mindig akkor fejeződnek be az izgalmas dolgok, amikor nem félünk már tőlük, hanem végre kezdenénk élvezni őket…

97. oldal

Amrita I>!

Minden kalandregény ugyanarról szól: megmentőről és megmentettről. Miért nem írnak vajon soha azokról, akik meleg teával és pokróccal várják őket a kalandok után?

117. oldal

2 hozzászólás
Futtetenne I>!

[…] az, hogy valakinek igaza van, még nem enyhíti a másik csalódását.

61. oldal

Futtetenne I>!

– Mindenre magunknak kell rájönnünk, és mindent magunknak kell megszenvednünk.

115. oldal

1 hozzászólás
Citrompor>!

Semmiben sem lehetünk biztosak, és ez nagyon megnyugtató.

20. oldal (Napkút, 2008)

Citrompor>!

Mostanra teljesen kimerültek az éléskamrák. A rossz nyelvek szerint egyes böngészek nagy éhségükben még a bogárgyűjteményeikre is ráfanyalodtak, ám ez csak pletyka, semmi több. Miért is ették volna meg a saját bogaraikat, ha egyszer ott a szomszédé is?

70. oldal (Napkút, 2008)

Amrita I>!

A tenger jégtakaró alatt szunnyadt, a földben, a gyökerek közt manónépség álmodott a tavaszról.

5. oldal

7 hozzászólás
Futtetenne I>!

– Minden kalandregény ugyanarról szól: megmentőről és megmentettről. Miért nem írnak vajon soha azokról, akik meleg teával és pokróccal várják őket a kalandok után?

117. oldal

Bogas>!

Egyeseknek náthája volt – megint másoknak meg honvágya.

Ötödik fejezet - Furcsa jövevények

>!

– Normális vagy?! – rivallt rá a borzas fej tulajdonosa, aki nem volt más, mint Varkocs.
– Nem tudom. Nem hinném – válaszolta bizonytalanul a mókus.

15. oldal (Napkút, 2008)


A sorozat következő kötete

Mumin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: A karácsonyi malac
Philip Reeve: Sen és a száguldó szán
Geronimo Stilton: A jégpálya bajnoka
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Bombicz Judit: Csodák könyve
Tea Stilton: A titkos küldetés
Harriet Muncaster: Holdas Hanna és Hófiú
Rosie Banks: Hópihe lányok
Enid Blyton: Briliáns banda
Téti István: Téli szünet