Titokzatos ​tél a Mumin-völgyben (Mumin 6.) 43 csillagozás

Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Milyen ​jó lenne a sötét, téli hajnalokon fejünkre húzni a takarót, és átszunyókálni a napot! Sőt, legszívesebben téli álomba szenderednénk, mint ahogyan azt a muminok is teszik. Csak az lenne a bökkenő a hosszú szundikálással, hogy sosem ismernénk meg a tél titkait. Ismeretlen volna számunkra a lombhullás, a hóesés, nem csúszkálnánk soha a befagyott öblökben, és nem kuporodnánk a jól bedurrantott kályha elé gémberedett mancsainkat melengetni. Nem tudnánk, mit jelentenek a hosszú éjszakák, a szürke nappalok, sosem kerülnénk hóviharba, de nem ismernénk meg a tavaszvárás örömét sem.
Igaz, a Kárpát-medence lakóinak ritkán jut osztályrészül olyan zord tél, mint amilyenben szegény Muminbocs keveredik, mikor egy rendkívüli napon felneszel mély álmából, s belecsöppen egy rejtelmes, hófehér világba.
Tove Jansson ismét elvarázsolt birodalomba kalauzol minket, ahol bizony nem árt jó melegen felöltözni! Vagy egy bögre forró teával felszerelkezve bevackolódni a takarónk alá a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1957

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Napkút, Budapest, 2008
138 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632630045 · Fordította: Vukovári Panna · Illusztrálta: Tove Jansson

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Felixa P
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Nagyon szeretem a Muminok világát, és ebben a könyvben ismét belopták magukat a szívembe, illetve mosolyt csaltak az arcomra.
Párhuzamosan jelenik meg a mese világa, illetve az emberi érzések, érzelmek kavalkádja; mindez a tél rejtelmeibe burkolva.
Az illusztrációk annyira aranyosak, hogy egy-egy rajzot jó alaposan megnéztem.
A Jégrémet pedig folyton jégkrémnek olvastam… :DDD

>!
Sister
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Hogy mi történik télen Mumin-völgyben? Csak azok tudhatják, akik épp nem téli álmukat alusszák a vastag dunna alatt. Szerencsére nem maradunk ki semmi jóból, ugyanis az egyik Mumin jóvoltából megismerkedünk a Völgy minden kis furcsa lakójával, együtt gyönyörködünk a mesés sarki fényben és megnézhetjük, miként zajlik, változik a tenger. A tavasz eljövetelével pedig nem csak a természet éled újjá, hanem Mumin-völgy is megtelik élettel, és minden a megszokott mederben folyik tovább.

>!
littlelinda
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Hát ez egy imádni való és édes kis mese volt :)) A muminokat már ismertem a rajzfilm alapján, de könyvet most olvastam először, és kellemesen meglepődtem, amikor kiderült, hogy egy kötet, az egy összefüggő kis történet – én ugyanis képregényre számítottam :D
Ebben a történetben abszolút azonosulni tudtam Muminboccsal, aki nem szerette a telet, és legszívesebben énis, pont, mint a muminok, átaludnám az egész telet. Minden hó, fagy és jég ellenére Muminbocs megtapasztalhatta a tél előnyeit, találkozhatott különleges lényekkel, akik számára a tél volt a legjobb évszak és a végére még ő maga is örömmel táncolt a hóesésben. Szerettem szinte minden szereplőt, de a kedvencem – Muminbocs mellett – Varkocs és Antan-Ténusz volt: Varkocson mindig jókat lehetett nevetni (és néhány morcos cselekedetében magamra ismertem :D), Antan-Ténusz pedig a bölcsességeivel segítette vagy ejtette gondolkodtatóba Muminbocsot.
Jansson stílusa nagyon élvezetes és könnyű olvasni – mindenképpen el fogok még olvasni egy pár Muminos kötetet :)

>!
Holdbéli_nyúl P
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

A keretet az adja, hogy Muminbocs véletlenül felébred télen, és nem tud visszaaludni. Aranyosan ismerkedik a téllel és a tél teremtményeivel, a láthatatlan cickányokról mondjuk szívesen hallottam volna többet, meg valami eredettörténetet =) Az abszolút kedvenc Varkocs.

>!
RitaMoly P
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Nekem a Muminok még rajzfilmsorozat formájában voltak meg annak idején, ez az első könyv, amit olvasok. Állítólag ez kicsit komorabb hangvételű, mint a többi, de nekem ugye nincs összehasonlítási alapom. Amiért pont ezzel a kötettel kezdtem, az a hozzá tartozó háttértörténet: Antan-Ténusz figuráját Jansson élettársa, Tuulikki Pietilä ihlette. Ő az, akivel összefut a téli álmából túl korán ébredő Muminbocs (Jansson), aki magányos, fél és fázik ebben az utálatos, ismeretlen téli világban – egészen addig, amíg Antan-Ténusz a maga bölcs és titokzatos módján meg nem tanítja neki mindenben meglátni a szépet. És ezt még az én jéggé fagyott szívem is meghatónak találja :)

>!
Napkút, Budapest, 2008
138 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632630045 · Fordította: Vukovári Panna · Illusztrálta: Tove Jansson
>!
kitti_th P
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Aranyos kis mese arról, hogy is nézhet ki az a bizonyos skandináv tél. Ebben a nagy forróságban még jól is esett valami hűvösről olvasni.

>!
Lahara ISP
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Nem is titokzatos tél, csak simán tél. Nem kell itt cifra címeket adni, mert megtévesztő!

>!
Youditta
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Aranyosak, cukik ezek a muminok, de valamiért mégsem győzött meg ez a történet. Kár érte.

>!
ukendt
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Gyerekkorom kedvence, ami a mai napig tart, és tartani is fog. Minden könyv megvan, többször olvastam is őket, és természetesen az anno készült rajzfilmsorozatot is szeretem. Nem tudok rosszat mondani a Mumin sorozatra, csak szeretni lehet, hiszen bájosak, kedvesek, viccesek, és furcsák is (amit külön köszönök az írónőnek). Gyerekként is szerettem, hogy különféle típusokat, jellemeket ismerhetek meg, mégha nem is így tudtam megfogalmazni magamban, izgalmas és érdekes volt a kalandjaikat, utazásaikat végigizgulni, és várni, hogy mi fog belőlük kisülni. Jó volt látni, hogy csupaszív és őszinte minden szereplője a történetnek.
Tove Jansson, egy zseni voltál :)

>!
N_Andy
Tove Jansson: Titokzatos tél a Mumin-völgyben

Gyerekként néztem a tv-ben ezt a mesét, akkor is szerettem, de így könyvben sokkal jobb! Olvastatja magát, a rajzok pedig nagyon aranyosak! :-) Találtam még pár részt, azokat is el fogom olvasni. Örülök a kihívásnak, ami hatására kezembe került ez a kedves mesekönyv!


Népszerű idézetek

>!
Ciccnyog IP

– Kár, hogy mindig akkor fejeződnek be az izgalmas dolgok, amikor nem félünk már tőlük, hanem végre kezdenénk élvezni őket…

97. oldal

>!
Amrita I

Minden kalandregény ugyanarról szól: megmentőről és megmentettről. Miért nem írnak vajon soha azokról, akik meleg teával és pokróccal várják őket a kalandok után?

117. oldal

2 hozzászólás
>!
Citrompor 

Semmiben sem lehetünk biztosak, és ez nagyon megnyugtató.

20. oldal (Napkút, 2008)

>!
Ciccnyog IP

(…) az, hogy valakinek igaza van, még nem enyhíti a másik csalódását.

61. oldal

>!
Citrompor 

Mostanra teljesen kimerültek az éléskamrák. A rossz nyelvek szerint egyes böngészek nagy éhségükben még a bogárgyűjteményeikre is ráfanyalodtak, ám ez csak pletyka, semmi több. Miért is ették volna meg a saját bogaraikat, ha egyszer ott a szomszédé is?

70. oldal (Napkút, 2008)

>!
Ciccnyog IP

– Mindenre magunknak kell rájönnünk, és mindent magunknak kell megszenvednünk.

115. oldal

1 hozzászólás
>!
Amrita I

A tenger jégtakaró alatt szunnyadt, a földben, a gyökerek közt manónépség álmodott a tavaszról.

5. oldal

7 hozzászólás
>!
Ciccnyog IP

– Minden kalandregény ugyanarról szól: megmentőről és megmentettről. Miért nem írnak vajon soha azokról, akik meleg teával és pokróccal várják őket a kalandok után?

117. oldal

>!
Bogas P

Egyeseknek náthája volt – megint másoknak meg honvágya.

Ötödik fejezet - Furcsa jövevények

>!
Ciccnyog IP

– Valaki meglovasított néhány holmit a házunkból…
– Hiszen ez csak jó! – mondta vidáman Antan-Ténusz. – Túl sok felesleges holmi vesz téged körül. Semmire sem jók, csak ábrándozásra (…).

32-33. oldal


A sorozat következő kötete

Mumin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Selma Lagerlöf: Csodálatos utazás
Elisabetta Gnone: A Fény Hatalma
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
Ana Galán: A nagy próbatétel
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Vivian French: A macerás medve
Rosie Banks: Varázskutya