Muminpapa ​hőstettei (Mumin 4.) 40 csillagozás

Tove Jansson: Muminpapa hőstettei

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– ​Tudod, kisfiam, az úgy volt… – fognak bele meséjükbe az édesapák. Milyen jó is meghallgatni azokat a történeteket, melyekben a komoly családfők még ugyanolyan csetlő-botló kölykök voltak, mint most áhítattal figyelő csemetéik!
Mumin-völgyben sincs ez másképp. Az olvasó különös kis könyvet tart a kezében: Muminpapa emlékiratait. A memoárok visszaröpítik az időben a Mumin-családot, így betekintést nyerhetünk azokba a kalandokba, melyeknek Mumin-völgy a végállomása. Csak úgy nyüzsögnek a főhős körül a furcsa teremtmények: nemcsak jó barátokat szerez az ifjú mumin, hanem megtanulja, hogy milyen veszélyeket rejt, ha mocskosmancs bújik meg a hajó fedélzetén, hogy jobb felfedezőnek lenni, semmint gyarmatosítónak, s hogy milyen veszélyekkel jár, ha egy böngészt óvatlanul kimentenek a Jégrém karmai közül.
Muminpapa kalandjai pontosan olyanok, mint amilyenekről minden gyerek álmodik: utazás tengeren, levegőben és víz alatt, és sok hasonló ínyencfalat. A felnőttek számára… (tovább)

Eredeti cím: Muminpappans bravader

Eredeti megjelenés éve: 1950

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Napkút, Budapest, 2007
148 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638478566 · Fordította: Vukovári Panna · Illusztrálta: Tove Jansson

Enciklopédia 2


Kedvencelte 4

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Felixa P>!
Tove Jansson: Muminpapa hőstettei

Nem gondoltam, hogy az előző történetek alapján ezt fogom gondolni… Hogy mit?
Ez most konkrétan nagyon nem jött be… Nem tetszettek a visszaemlékezések, a hőstettek… Kuszának, körülményesnek és önfényezőnek éreztem az egészet. Számomra itt most nagyon elhalványult a Muminok imádata. Szinte rá sem ismertem a könyv alapján a rég megszokott és a szívemhez nőtt famíliára.

theodora P>!
Tove Jansson: Muminpapa hőstettei

A sorozatot folytatva ez a rész tökéletesen illett a komolyabb-nehezebb olvasmányaim közé: Muminpapa 'eredettörténetét' ismerhettem meg gyerekkorától kezdve. Az árvaházból kikerülve kalandos életet élt, barátokat szerzett és sokféle lénnyel megismerkedett. Viccesek voltak a 'jelenbeli' epizódok, amikor családja nyaggatja, hogy folytassa az izgalmas felolvasást a memoárjából.
Humoros, cselekménydús és kedves történet, amiben a barátság és az bátorság fontossága is megjelenik.

szibolya >!
Tove Jansson: Muminpapa hőstettei

A muminokról gyerekkori emlékeim vannak: a rajzfilmsorozat és az újság, amelyből csak egy szám volt meg. Azóta már felnőtt fejjel is olvastam, nem folyamatban, de ez a kötet, akár a sorozat első kötete is lehetne. Hiszen itt nem Mumin, hanem Muminpapa kalandjairól, fiatalkoráról olvashatunk: hogyan ismerkedett meg barátaival, Kóborral és Kótyomfittyel, milyen kalandjaik voltak együtt, hogyan találtak otthonra, és találkozott Muminpapa Muminmamával.
Kellemes olvasmány felnőttként és továbbra is, úgyhogy rám még további kalandok várnak Mumin-völgyben.

Röfipingvin P>!
Tove Jansson: Muminpapa hőstettei

Muminpapának elég menő fiatalkora volt, azt meg kell hagyni!!!

_Amalia>!
Tove Jansson: Muminpapa hőstettei

Sok új, bájos lénnyel gazdagodott ez a kis világ. Bár, ha belegondolok, lehet, nem is olyan kicsi. Vagyis… Akárhányszor képzelem el, mindig más. Az új szereplők közül különösen a mocskosmancsokat szerettem meg, emlékeztetnek a tengerimalacomra.

Lencsimama szabados szexuális életéről* eszembe jutott, hogy kicsit olyan ez a könyv, mint a Micimackó. Egyrészt tényleg rémesen aranyos és imádnivaló, másrészt ki lehet tekerni az egészet, és akkor feltűnik, hogy itt mindenki monomániás, felelőtlenül kalandozik, betegesen gyűjtöget… Egész nap csak pipázgatnak, szabályokat szegnek meg, szándékosan kiszúrnak másokkal, bezárt helyekre törnek be, és Muminpapa bevallottan kiszínezi az emlékezéseit.

De. És ez a „de” nagyon fontos. Ilyesmiket mindenki csinál élete során, csak felnőttként igyekszik eltitkolni a gyerekei elől. A könyvbeli csínytevések valóban csínyek maradnak: sem azokkal, sem a monomániákkal nem ártanak senkinek (túlzottan). Ráadásul mindezek ellenére a szereplők igazán szeretik és segítik egymást mindenben; összetartanak, tisztelik a másikat, és van egyfajta, kissé különös igazságérzetük és bűntudatuk. A könyvek pedig elsősorban gyerekeknek szólnak, és ők ezt a részét tanulják meg belőle.

*Persze lehet, hogy osztódással szaporodik :)

Bogas >!
Tove Jansson: Muminpapa hőstettei

Aranyos történet, vicces és szeretnivalóan zöldfülű szereplőkkel, no meg rengeteg kalanddal földön-vízen-levegőben. Csak azt szeretném tudni, hogy vajon hol színezte ki Muminpapa az eseményeket spoiler.
Azt hiszem, mostantól igyekszem lehetőleg mindent Fridolin képeskönyves szemlélete szerint nézni (ld.: https://moly.hu/idezetek/843213).

Vikiberry >!
Tove Jansson: Muminpapa hőstettei

Mindig nagyon szerettem a Mumin család meséket, ebben a történetben Muminpapa régebbi kalandjairól is olvashatunk, illetve a jelenben is. Tetszett, ahogyan Mumin papa mesélt. :)
Aranyos történetek bátorságról, barátokról, de picit kesze-kuszának tűnt az egész.
Ettől függetlenül tetszett és aranyos rész ez is.

Lahara IP>!
Tove Jansson: Muminpapa hőstettei

Mindig is tudni akartam, ki is pontosan Joxter, bár voltak sejtéseim. A nevek egy részével semmi bajom. Muminpapa fiatalkorában Mumin. Joxter Kóbor, ez is rendben van. Még Fridolin is, bár ő a képregényben – gondolom a rajzfilmben is – Hopkins. A többiek neve szörnyű. Mafliból Motyó, Jupiból Kótyomfitty. A többi szereplő nevét nem is sikerül megtudni, vagyis az eredeti nevét nem sikerül megtudni. Mert lesz itt Mumusmamus (Henriette), Fittyemkonty, Sárkány Gáspár, Lencsimama, mocskosmancs (nibling), Jégrém (Hork). Összevetettem a képregénnyel, és tulajdonképpen nem sok eltérés van a két fordítás között. Csak apróságok, mint a hajó neve, itt Vízisellő, a képregényben Háborgó Tenger. Meg a sárkány, ami itt sárkány, de a képregényben dinoszaurusz. És egy dologra nem derült fény, pedig nagyon reménykedtem benne. Nem derült ki Muminmama leánykori neve.
Kellően izgalmas, kalandos, sok szereplőt felvonultató történet. Ez már nagyon hiányzott a Mumin-ismereteimből.

1 hozzászólás
NikoLetti P>!
Tove Jansson: Muminpapa hőstettei

Nagyon aranyos könyvecske , a többi részét is sorra kerítem, szerintem a nyári kihívásban.
Szerethető karakterek . Főleg Lencsilány tetszett :)

Amrita I>!
Tove Jansson: Muminpapa hőstettei

Hát én ezt a könyvet szeretem. Nagyszerű befejezése az amúgyis szívemhez nőtt sorozatnak. Tove Jansson szokásától eltérően itt egy icipici sötét árnyat sem hagy, semmi melankólia vagy magányosság, csak izgalmas kalandok, érdekes, derűs világ, és boldog haza- meg egymásra találás.
Néhány mókás dolog: nincs új a Nap alatt, Motyó születésnapjára senki nem emlékszik, tehát bármelyik lehet, egészen úgy, mint Vacskamatié Lázár Ervin meséjében. (Volt még egy Micimackós vagy Négyszögletű Kerek Erdős fordulat, de most hirtelen nem jut eszembe). És ennyit arról, hogy jó példát mutatni vannak a mesék: Kószlászbóklász apja az ágyban dohányzik, az egész bagázs folyamatosan kávét vedel, és a férfiak-fiúk nagyrésze szivarozik vagy pipázik. Hogy a bezárt lakások felnyitását már ne is említsem. :P

Nagyon-nagyon szeretni való könyv, kedves leírásokkal, esendő, emberi figurákkal. Kedvenc.

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

Citrompor>!

    Te bohó kisgyermek, aki azt gondolod, édesapád tiszteletre méltó és komoly felnőtt – olvasd el apád kalandos történetét, és ne feledd, hogy az apák mind egyformák. (Főleg, amíg fiatalok.)

5-6. oldal (Napkút, 2007)

Citrompor>!

    Annyira boldog voltam, hogy még attól sem féltem, hogy mindez egyszer tovaillan.

54. oldal (Napkút, 2007)

halrudacska P>!

Megcsodáltuk a ragyogó víztükör alatt hullámzó homokot, amit a tengeri tündérek gereblyéznek lágy ívekbe.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tündér
2 hozzászólás
Amrita I>!

– És attól fogva pokollá lesz az életed – toldotta meg Kóbor.
– Pokollá, hogyhogy? – értetlenkedtem.
– Nem tudom pontosan Talán többet sose hagynak békét neked. Hattivattik dúlják fel a konyhakertedet, és megisznak minden sört – vont vállat Kóbor.

54-55. oldal

Citrompor>!

Már abba belefáradok, ha végiggondolom, ki mindenki robotol a nagy semmiért. Egy rokonom lekonyuló bajusszal egyre csak trigonometriát tanult. S mikor már mindent tudott, jött a Jégrém, és megette. Jó, jó: a Jégrém hasába roppant okosan csúszott le.

30-31. oldal (Napkút, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: trigonometria
Citrompor>!

    – Nem alapíthatnánk meg a Törvénynélküliek Gyarmatát? – vetette fel Kóbor. – Olyan nehéz a törvényeket mind fejben tartani!
    – Azért kell törvényeket hoznunk, hogy megszeghessük azokat. Ha ugyanis megszegünk egy törvényt, és abból bajunk származik nekünk és másoknak is, nos, akkor arra a törvényre szükség van – fejtegette Fridolin.
    – És ha senkinek semmi kára nem származik belőle? – kérdeztem.
    – Akkor az a törvény fölösleges.

98. oldal (Napkút, 2007)

2 hozzászólás
Citrompor>!

Ügyelni kell, hogy a muminbocsok jó csillagzat alatt szülessenek, és romantikus körülmények között lássák meg a napvilágot.

51. oldal (Napkút, 2007)

1 hozzászólás
Bogas >!

Sose fess csak azért be egy konzervdobozt, mert maradt még festéked!

51. oldal (Napkút, 2007)

szibolya >!

– Boldog vagy? – kérdeztem Fridolintól.
– Az vagyok – válaszolta, ami nála annyit jelent, hogy határtalanul és kimondhatatlanul boldog.

54. oldal

Bogas >!

– Előfordult már, hogy viharba kerültél? – kérdeztem óvatosan.
– Nem – válaszolta Fridolin. – De a hajó jól meg van építve, és a képeskönyvemben láttam, mekkorák a világ legnagyobb hullámai, úgyhogy hozzájuk vagyok szokva.

Negyedik fejezet


A sorozat következő kötete

Mumin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása
Selma Lagerlöf: Csodálatos utazás
Michael Ende: Momo
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Dobó Dorottya: A zapumai kóbor villamos
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya
Astrid Lindgren: A rabló lánya
Kristina Brenkova: A delfines kislány és a ravaszdi róka