Muminpapa ​és a tenger (Mumin 8.) 24 csillagozás

Tove Jansson: Muminpapa és a tenger

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Aki elolvassa a Mumin-sorozat legújabb kötetét, a tenger eddig ismeretlen arcával ismerkedhet meg. Még Muminpapának is komoly fejtörést okoz, hogy kiismerje a néhol zord, olykor veszedelmes, megint máskor titkokat és meglepetéseket tartogató tenger viselkedését. Tove Jansson regényéből kiderül, hogy miféle nehézségekkel kell megküzdeni egy lakatlan szigeten, ahol semmi sem olyan, mint a jól megszokott Mumin-völgyben. Megtudhatjuk, milyen titkokat rejteget a világítótorony; kiderül, hová tűnik Muminmama minden este; Varkoccsal az „iszapeszű szomszéd” nyomába eredhetünk; és Muminboccsal együtt mi is megismerhetjük a tengeri paripákat.

A Mumin-könyvek soron következő darabja minden eddiginél talányosabb és elgondolkodtatóbb. Igazi ínyenccsemege a Mumin-rajongók számára.

Eredeti cím: Pappan och havet

Eredeti megjelenés éve: 1965

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Napkút, Budapest, 2009
226 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632631059 · Fordította: Vukovári Panna · Illusztrálta: Tove Jansson

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

theodora>!
Tove Jansson: Muminpapa és a tenger

Kacifántosan, de a végére értem a Mumin sorozatnak (az utolsó részt már korábban olvastam). Ez a kötet elég depresszív és más volt, mint a korábbiak – nem szerettem a világában lenni.

Muminpapa feleslegesnek érzi magát otthon, ezért kitalál egy nagy kalandot, amiben visszanyerheti családján belül az irányító szerepet. Egy kietlen szigetre költöznek, amin csak egy világítótorony áll. Tanúi lehetünk a család csetlésének-botlásának, ahogy otthont próbálnak teremteni ezen a helyen.
Rejtélyes a sziget: mintha a fák mozognának, az egyedüli itt élő lény is nagyon szótlan és barátságtalan, a Mumin család tagjai is inkább a saját útjukat járják.
Újabb és újabb feladatokat keresnek maguknak, hogy irányíthassanak legalább valamit, de rendre kudarcot vallanak. Végül visszatalálnak egymáshoz és úgy tűnik megértik a tenger és a sziget szerepét is.

ekphrasis>!
Tove Jansson: Muminpapa és a tenger

Kis bumfordiaink most Apának köszönhetően elhagyják Muminvölgyet, és a háborgó tengeren átkelve egy szigetre, Apa szigetére költöznek.
A megszokottól teljesen elütő családmodell-ábrázolás kevéssé gyerek, mint inkább felnőttirodalommá teszi Tove Jansson könyveit. Nem olvastam végig a magyar Mumin-szériát, de azért valahol ez nagyon meghökkentő és bátor (?) lépés, szembemenni a „boldogan éltek, míg meg nem haltak”, „apa erős, okos és bátor, anya szeretetteljes, gondoskodó és lágy” szólamokkal. Miközben pedig Muminbocs számára mégis, érezhetően, kimondottan-írtan pontosan ilyenek a szülei. Valami nagyon más a narrátori pozíció, az íze meghökkentő. Mindenkiből kapunk valami lényegien egyszerűt, frappánsan esszenciális megragadást, miközben kritikus szemmel, ugyanakkor a megértés „lágyságával” szemléljük csetlő-botló szereplőinket a viharos szigeten.
Lustaság fél egészség:
"Azzal, ahogyan Tove Jansson felhasználja a tündérmesei hagyományokat és ahogyan módosítja annak elavult, kirekesztő szemléletét, a felfedezés, az egyéni útkeresés és az önazonosság fontosságát sugallja.
A bátorság, a küzdelem és a családalapítás helyett a kívülállás, a be nem hódolás és a tolerancia válik értékké. Így módosul a tündérmese szerelem-képe is: mivel nincs kötelező norma, szabad a választás. Nehezen találni olyan gyerekkönyvet, amiben ennyire fontos elem lenne egymás feltétel nélküli tisztelete és elfogadása, ahol ennyiféle egyéniség ilyen békében és derűben megfér egy múminházban. Akár felnőtt, akár gyerek valaki, senkinek nem kell „megjavulnia” vagy a hatalomhoz (akár szülői, akár társadalmi hatalomhoz) alkalmazkodnia. Míg az igazi értékek biztonságban vannak, mindenki teret kap, hogy a saját tündérmeséje szerint éljen."

5 hozzászólás
Sister>!
Tove Jansson: Muminpapa és a tenger

Különleges és egyben borzongató rész ez a Mumin sorozatban. Az egész történet olyan, akár egy lázálom: mindenki kissé kifordul önmagából, és keresi a helyét ebben az új, minden szempontból zabolátlan környezetben, ahol még a végtelen tenger is a cselekmény részévé válik.

Talán nem is igazán gyerekeknek íródott, sokkal inkább a felnőttek fogják értékelni – főleg, mert tele van szebbnél szebb természeti képpel, ráadásul a nyelvezete is különösen megkapó. Tove Jansson egy teljesen új oldaláról mutatkozik be, ahol semmi sem igazán az, mint aminek látszik. Még a félelmetesnek tűnő Jégrém szíve mélyén is rejtőzik egy cseppnyi öröm. :)

Bogas >!
Tove Jansson: Muminpapa és a tenger

Borzongatóan melankolikus. (Mintha az öreg halász mesélne arról, hogy a kertbe visszatérni nem lehet.)

Lahara IP>!
Tove Jansson: Muminpapa és a tenger

A legkedvencebb Mumin-könyvem, amit valaha olvastam. Lenyűgözött.


Népszerű idézetek

Futtetenne I>!

Mi a jó abban, ha valaki magában duzzog? Ordítania kellene egy jólesőt és kész.

12. oldal

szibolya>!

Egy világítótorony fényét nem lehet csak úgy ukmukfukk eloltani. […] A világítótorony az egyetlen biztos pont a tengeren. Vannak a világon megmásíthatatlan dolgok: a tengeráramlatok, az évszakok, hogy a nap reggel felkel, és hogy a világítótorony nem hunyhat ki.

1 hozzászólás
szibolya>!

A nagy utazás kezdete éppen olyan, mint egy könyvben az első sorok. Eldönti a folytatást.

Amrita I>!

Az is lehet, hogy folyton játszik, és ez a játék olyan, mintha magában az életben lubickolna.

14. oldal

theodora>!

– Majd megfőzöm a kávét – mondta anya –, de még egy kicsit üldögélek és élvezem a reggelt.

23. oldal

kedaiyun>!

– Képzeljétek, reggel átbogarásztam a felső fiókot. Szinte teljesen üres volt, ezt az egyetlen kirakós játékot leszámítva. Vagy ezer darabból áll, és még csak sejteni sem lehet, mi jön ki majd belőle. Szerintem jó játék! – azzal a puzzle darabjait az asztallapra borította, a teáscsészék közé. Jókora kupac lett belőlük, a család mégis unott maradt.
Muminbocs fölfordított egy darabot; fekete volt, akárcsak a Jégrém. Vagy mint a bozótosmélyi árnyak, esetleg a tengeri paripák szembogara. Ezernyi fekete dolog van a Földön. Ez a kis folt akármi is lehet. Senki sem tudja, hová is való, csak ha majd összeáll az egész kép.

96-97. oldal

aspiro I>!

A varázsgömb apáé volt, egyes-egyedül az övé. Muminpapa saját, égszínkék varázsgömbje: a kert, a Völgy, sőt, talán a világ közepe.
Apa nem pillantott bele azon nyomban. Kormos tappancsait vizslatta, és megpróbálta összegereblyézni a szívében lakó homályt és szürkeséget. Mikor már annyira nyers és fájdalmas volt az érzés, hogy nem bírta tovább, belenézett a gömbbe. Ez vigasztalást és erőt adott neki.
[…]
A varázsgömb megnyugtatta. Kéksége mélyebb és ragyogóbb volt, mint a tenger. A világ megszelidült benne: távolivá, hűvössé és idegenné vált. A mindenség közepén pedig apa állt bumfordi orrával, s körülötte ott derengett az álomszerű táj.

12-13. oldal

aspiro I>!

– Most már nem fogsz rosszakat álmodni?
– Kötve hiszem! Az éjszakai szendvicsezés csodákat tesz!

63. oldal

kedaiyun>!

Varkocs a világítótorony lépcsősorán ücsörögve leste a pirkadatot. Alatta félhomályba borult a sziget, mint valami nagy, szürke macska, aki lomhán nyújtózkodik. Mancsa a tengerbe lóg, farka pedig hosszú, keskeny földnyelvként kanyarog mögötte. A szemét ugyan lehunyja, de a hátán azért felborzolja a szőrét.

37. oldal

kedaiyun>!

Olyan, mintha a falakba vésve most is ott raboskodna a toronyőr.

92. oldal


A sorozat következő kötete

Mumin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Timo Parvela: Ella a tengeren
Annie M. G. Schmidt: Oti megmenti a papáját
Kristina Brenkova: A delfines kislány és a ravaszdi róka
A bambuszgyűjtő öregember meséi
Nicholas Edwards: A hős kutyakölyök négy hihetetlen karácsonyi kalandja
Bombicz Judit: Mesék elalvás előtt
Paulik Móni: Saci és Samu – Időtlen nyár
Selma Lagerlöf: Niels Holgersen csodálatos utazása a vadludakkal
Meomi: A Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos Szörny
Jólesz György: Zsófi és a szombati varázslatok