Muminbocs ​és az üstökös (Mumin 2.) 43 csillagozás

Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Hogy ​viselkednének Micimackó és barátai, ha Skandináviában születtek volna?
Talán éppen úgy, ahogyan Tove Jansson (1914–2001) csodalényei, a muminok. Főként azért, mert bennük is ott bujkál az a különös bölcsesség, ami egyszerre képes rabul ejteni a gyerekeket és a felnőtteket.
A Mumin-völgyben élő mumincsalád történeteit eddig csaknem negyven nyelvre lefordították, s kalandjaikat nemcsak könyv, hanem képregény, rajzfilmsorozat, és opera is megörökítette már, valamint számítógépes játék formájában is élvezhetjük a muminok társaságát.
A világsikert aratott finnországi svéd szerző mesehősei úgy köszönnek be hozzánk, hogy egy ideig biztosan nem kell még tőlük megválni: hiszen még csak az első három része jelent meg a teljes magyar nyelvű Tove Jansson-sorozatnak.
Nem árt tudni, hogy a muminok semmilyen más lényhez sem hasonlítanak. Ez viszont nem akadályozza meg őket abban, hogy kedvesen bumfordi alakjukkal elnyerjék a gyerekek rokonszenvét. Mert nekik is… (tovább)

Jön az üstökös címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1946

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Napkút, Budapest, 2006
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638478436 · Fordította: Vukovári Panna · Illusztrálta: Tove Jansson

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Vándor · Cókmók · Mók · Muminbocs


Kedvencelte 3

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
gybarbii
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Egy kicsit azért sajnálom, hogy az a sorozat első kötete nem érhető el magyarul, biztos abból is rengeteg érdekességet lehetne megtudni a muminokról úgy általában. De az embernek így sincs hiányérzete, hiszen előbb-utóbb minden a helyére kerül. :)
A muminok rettentően aranyos kis vízilószerű lények, és a megismert mumincsalád legfiatalabb tagja, Muminbocs, persze egyből mindenféle kalandba és kalamajkába keveredik… Ez már csak így szokott lenni a gyerekeknél! :D Azonban ebben a történetben tényleg nagy a baj, egy üstökös száguld a Föld felé…
De a mese során nem csak a muminokkal ismerkedhetünk meg, ott van Motyó, Pézsmapatkány úr, Vándor, Mók és Cókmók, a böngészek, a hattivattik (imádom a nevüket), mindenféle apró népek, és az emberek… spoiler
Ettől eltekintve nagyon aranyos kis mese, örömmel várom, hogy a következő kötetekből megtudjam, mi is történik még a Múmin-völgyben. :)

>!
Sisyll
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Tudtam, hogy léteznek a Muminok, de sosem merészkedtem le a Völgybe. Most viszont elérkezett az idő, s csodás élményekben volt részem. Érdekesebbnél érdekesebb szereplők (nagy kedvencem a közel sem közkedvelt Pézsmapatkány, aki túlzott filozofikusságával engem azért megnyert magának) Kalandokból sem volt hiány. Igencsak komoly a probléma: egy üstükös érkezése, mely a Föld pusztulásához vezet. Nem hétköznapi probléma valljuk be. A világvége hangulatot viszont csodálatosan kompenzálja Muminbocs és barátainak bájos személyisége. Öröm volt olvasni. :)

>!
Barbiianyuja P
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Már régóta kíváncsi voltam a muminokra. Salla Simukka Hófehér trilógiájában olvastam róluk először. Kíváncsian vettem kezembe Tove Jansson kötetét. Mivel nem olvasom el a könyvek fülszövegét, teljesen tiszta lappal indítottam az olvasást. már többször lelőtte a poént a fülszüveg Az első pár oldal után kiderült, hogy a skandináv „Micimackó” történet van a kezemben. Éppen olyan bájos és kedves. A történetben volt izgalom, kaland, humor és rengeteg kedvesség. Imádtam a szereplőket. S a sorok között ott bujkál a tanítás, a tanulság. „Gondolj csak bele, milyen magányos az, akitől mindenki fél.”

>!
Lahara ISP
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Komor hangulat a Mumin-völgy felett: egy üstökös fog becsapódni a Földbe, és minden elpusztul. Ijesztő és nyomasztó egyszerre, sőt hirtelen nagyon is aktuális – khm… maják.
Amivel még mindig nem sikerült megbarátkoznom, azok a nevek. Bár, a Muminbocs még mindig jobban hangzik, mint a Muminmanó, ami a finn név fordítása. De ha már egyszer régen megkaptuk a szereplők listáját nagyon zavaró, hogy ugyanazon szereplőknek más a neve. Még akkor is, ha a Mók és Cókmók logikája sokkal jobban követi az eredetit, bocs, a finn verziójét (Niisku és Niiskuneiti), mint a Fürkész és Bájocska nevek. Nekem akkor is Bájocska, és szebben is hangzik, mint a Cókmók.
Kezdetben vala Mumin és Mafli – egyszerűen nem bírtam megszokni a Motyó nevet. De legalább Vándor az Vándor. És nem mondjuk „Útolútfélentappancska”. Az is kiderül, hogy miképp ismerte Mumin Vándort, és később Bájocskát. Viszont Bájocska halványzöld színe kissé illúzióromboló, főleg, hogy minden képen, azokon is, amiket Tove Jansson rajzolt, Bájocska fehér.
Viszont a könyv nem tehet arról, hogy a fordító aranyos neveket adott, így megérdemli a maximális csillagozást. Több Mumint az embereknek!

3 hozzászólás
>!
Gyalogkakukk
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Az általam elsőként olvasott Múmin-könyvek pont már a komorabb és befelé fordulóbb hangvételűek voltak, ezért először furcsa volt, hogy ez könnyedebb és kalandosabb. Már amennyire könnyed lehet egy katasztrófa árnyékában. Az elmúlt évek aszályaira gondolva kicsit hátborzongató a kiszáradó tenger és erdő, még ha ezek mesebeli túlzások is…
A világ itt amúgy is meglehetősen bizarr, mintha még csak béta verzióban lenne (pl. a képtelen természetrajz keselyűkkel és hiénákkal), de a karakterek már most is elég kiforrottak. Kiderülnek az erősségeik, gyengeségeik: pl. még Vándor is ragaszkodik valamihez (az imidzséhez :D).
A Pézsmapatkány viszont borzasztó ellenszenves volt. Talán ez is példa/üzenet értékű, hogy a Múminok milyen szelídséggel fordulnak a kiállhatatlan alakokhoz is (ld. későbbiekben is)… Én kipenderítettem volna ezt az öntelt, ingyenélő filozófust! persze-persze :P

>!
Felixa P
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Egyszerűen varázslatos!…
Nagyon aranyosak ezek a kis lények, a muminok. Valóban ott bujkál bennük az a különös bölcsesség, ami képes volt rabul ejteni ismét.
A legjobban a Muminvölgy jóságos lakói a kedvenceim, de Vándor (akit jobban szeretek Kószlászbóklásznak hívni) is nagyon magával ragadó.
Az illusztrációk még nagyszerűbbé teszik a könyvet.

>!
Gabye
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Régóta tervben volt már, hogy olvasok Mumin-t és bizony nem bántam meg. Egyrészt szívemnek kedvesek az ilyen apróbb formájú könyvek és szerencsére itt a belbeccsel sem volt gondom. A szereplők kedvesek még ha néha kicsit túlzottak is..Biztos fogok még olvasni róluk.

>!
Doria09
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Egyszerűen a Muminokat csak szeretni lehet! :D Gyerekkorom kedvenc meséjét most végre „felnőtt fejjel” olvashattam, imádtam! gyerekkoromban is megvolt az egyik könyv, de már nem nagyon emlékeztem rá A nevekkel volt csak egy kis baj, nehéz volt megszokni a fordítást/más elnevezést, leginkább a Mafli és Bájocska név hiányzott, de a történet és a szereplők ettől függetlenül is nagyon aranyosak! ♥

>!
PTJulia P
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Ez a második Mumin-történetem, és nagyon a szívemhez nőttek a szereplők. Szerintem ebben a részben pont jól megismerkedhetünk velük – magyarul ez az első rész, nem tudom, hogy az igazi első részben van-e ennél alaposabb bemutatás-. Muminmama az igazi gondos édesanya, aki azonban nem aggódja túl a gyereknevelést, szeretettel veszi körül Muminbocsot és a többi, gondoskodásra szoruló lényt, ugyanakkor teret ad kisfia kalandvágyának. Komolyan elgondolkodtam rajta, hogy azt a bizonyos tortát az üdvözlő szöveggel minden nap megsütötte-e, hogy hátha épp aznap ér haza Muminbocs, vagy előre sejtette az anyai ösztöneivel, hogy melyik nap fog érzkezni, így aznapra időzített.
Muminpapa ebben a részben kevéssé szerepel, így pont róla nem tudok mit írni, de annyi bizonyos, hogy ő is a nyugalom szobra.
Muminbocs igazi kiskölyök; látszik rajta, hogy szeretetben nevelkedik, és bátran neki mer vágni a világ meghódításának. Amolyan igazi kis-nagy fiú.
Motyó hihetetlenül vicces karakter, nagyon jót tesz a könyvnek, kissé olyan mint Malacka Micimackó mellett.
Cókmók maga a bűbáj, szerintem ahogy Motyóra, rá is tökéletesen ráillik ez a név. Irtó cuki karakter! Mók pedig pontosan az ellentéte, de őt is megkedveltem.
Az igazi kedvencem azonban Vándor, őt már a Szentivvánéji rémálomban is kedvencemnek kiáltottam ki: bölcsessége, életfilozófiája nagyon szimpatikus; a legérettebb, legkiforrottab karakter. Kell is a muminok mellé.
Hát igen, a hattivattik. Szerintem őket megérteni már komoly filozófiai mélységekkel lehet csak. Úgy sejted, hogy mi van velük, de kifejezni nem tudod.
A történet nekem kevésbé volt nyomasztó, mint a Szentivánéji rémálom természeti katasztrófája, valahogy a nyugalmas, lassú csordogálásba belefért, hogy spoiler Mégis ez a vándorlás, maga az út fontos részét képezte a szereplők jellemfejlődésének és egymásra találásának is.
Azt nem tudtam még most sem eldönteni, hogy hány éves gyerekeknek való olvasmány. Az biztos, hogy a felnőttek részéről kell némi stikk a sorozat élvezhetőségéhez, de én vállalom, hogy bizonyos mértékig idétlen vagyok. ;-)

>!
Mamuszy
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Könyv által még csak most kalandoztam el először a Mumin-völgybe, de cseppet sem volt azért ismeretlen a terep. Mikor pici voltam, elmondhatatlanul imádtam a sorozatot, és nagyon örültem, hogy még most is, sok-sok év után is, annyira el tudtam benne veszni, mint akkor.
Izgalmas volt, csak úgy olvastatta magát. Imádom a völgy lakóit egyaránt, de Motyó azért ha lehet ilyet mondani, a kedvencem. :)
Nem hagyom abba a kalandozást a Mumin-völgyben ezt megígérhetem, sorra jöhet majd az összes többi történet! :D


Népszerű idézetek

>!
Amrita I

– Te nem vagy észnél! Azaz csak azt akartam mondani, hogy verseket kellene írnod.

44. oldal

8 hozzászólás
>!
Linire

Minden aprójószág oltalmazója vigyázzon rátok!

126. oldal (Napkút, 2006)

5 hozzászólás
>!
Ciccnyog IP

(…) Minden sokkal bonyolultabb lesz, amint birtokolni akarod a tárgyakat, a tulajdonodként szeretnéd magaddal cipelni őket. Én inkább mindent csak megszemlélek, így a dolgok örökre velem maradnak. Jobb a szívemben hordozni valamit, semmint a hátizsákomban.

51-52. oldal

>!
Amrita I

Tüzet raktak, és sütöttek pár palacsintát, amit azon nyomban felfaltak, ahogy egyenként elkészültek. (Ez a palacsintaevés egyetlen lehetséges módja!)

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: palacsinta
5 hozzászólás
>!
Ciccnyog IP

Gondolj csak bele, milyen magányos az, akitől mindenki fél.

127. oldal

>!
Ciccnyog IP

– Nyeljen el a mélység, dögkeselyűk szaggassanak, asszon össze minden csontom és soha többé ne egyek fagylaltot, ha nem őrzöm meg a titkot!

13. oldal

2 hozzászólás
>!
Linire

Muminbocs szíve elnehezült a szomorúságtól, ahogy a komor tájat nézve arra gondolt, mennyire retteghet a földgolyó ettől az egyre közeledő tüzes gömbtől.
Eszébe jutott mennyire határtalanul szeret mindent: az erdőt és a tengert, az esőt, a szelet és a napsütést, a pázsitot és mohát, s hogy milyen képtelenség volna mindezek nélkül élni.
– De anya biztosan tudni fogja – morfondírozott –, hogyan mentsük meg a világot.

122.-123. oldal (Napkút, 2006)

>!
Ptahemwia

Tüzet raktak, és sütöttek pár palacsintát, amit azon nyomban felfaltak, ahogy egyenként elkészültek. (Ez a palacsintaevés egyetlen lehetséges módja!)

41. oldal

>!
Victoria_Crane

– Mind a tiéd? – kérdezte áhítatosan Motyó.
– Ameddig itt tanyázom, igen – felelte hanyagul Vándor. – Minden az enyém, amit látok és megtetszik. Az egész világ az enyém.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Vándor
>!
gybarbii

– A lányok buta jószágok, de te sem vagy különb! – vetette oda Muminbocs mérgesen, bebújt a hálózsákjába, és a sátorponyva felé fordult.

66. oldal


A sorozat következő kötete

Mumin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Timo Parvela: Ella a tengeren
Timo Parvela: Miú és Vau
Timo Parvela: Mérleghinta
Selma Lagerlöf: Csodálatos utazás
Ingrid Sjöstrand: Prücsök
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Ossian Elgström: Karin és a varázsló
Julia Boehme: Tafiti
Erica David: Melegszívű fogadtatás
Bombicz Judit: Csodák könyve