Muminbocs ​és az üstökös (Mumin 2.) 46 csillagozás

Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Hogy ​viselkednének Micimackó és barátai, ha Skandináviában születtek volna?
Talán éppen úgy, ahogyan Tove Jansson (1914–2001) csodalényei, a muminok. Főként azért, mert bennük is ott bujkál az a különös bölcsesség, ami egyszerre képes rabul ejteni a gyerekeket és a felnőtteket.
A Mumin-völgyben élő mumincsalád történeteit eddig csaknem negyven nyelvre lefordították, s kalandjaikat nemcsak könyv, hanem képregény, rajzfilmsorozat, és opera is megörökítette már, valamint számítógépes játék formájában is élvezhetjük a muminok társaságát.
A világsikert aratott finnországi svéd szerző mesehősei úgy köszönnek be hozzánk, hogy egy ideig biztosan nem kell még tőlük megválni: hiszen még csak az első három része jelent meg a teljes magyar nyelvű Tove Jansson-sorozatnak.
Nem árt tudni, hogy a muminok semmilyen más lényhez sem hasonlítanak. Ez viszont nem akadályozza meg őket abban, hogy kedvesen bumfordi alakjukkal elnyerjék a gyerekek rokonszenvét. Mert nekik is… (tovább)

Jön az üstökös címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1946

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Napkút, Budapest, 2006
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638478436 · Fordította: Vukovári Panna · Illusztrálta: Tove Jansson

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Vándor · Cókmók · Mók · Muminbocs


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

gybarbii P>!
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Egy kicsit azért sajnálom, hogy az a sorozat első kötete nem érhető el magyarul, biztos abból is rengeteg érdekességet lehetne megtudni a muminokról úgy általában. De az embernek így sincs hiányérzete, hiszen előbb-utóbb minden a helyére kerül. :)
A muminok rettentően aranyos kis vízilószerű lények, és a megismert mumincsalád legfiatalabb tagja, Muminbocs, persze egyből mindenféle kalandba és kalamajkába keveredik… Ez már csak így szokott lenni a gyerekeknél! :D Azonban ebben a történetben tényleg nagy a baj, egy üstökös száguld a Föld felé…
De a mese során nem csak a muminokkal ismerkedhetünk meg, ott van Motyó, Pézsmapatkány úr, Vándor, Mók és Cókmók, a böngészek, a hattivattik (imádom a nevüket), mindenféle apró népek, és az emberek… spoiler
Ettől eltekintve nagyon aranyos kis mese, örömmel várom, hogy a következő kötetekből megtudjam, mi is történik még a Múmin-völgyben. :)

Sister>!
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Mivel már tavaly nyáron elolvastam az újonnan fordított változatot, így a történet nem volt számomra ismeretlen, mégis úgy érzem, a Vukovári-féle fordítás egy picit közelebb áll a szívemhez.

Sokakban ellenérzést vált ki, hogy mennyire negédesnek és mézes-mázosnak hat a szöveg, de szerintem cseppet sem. A cselekmény éppen eléggé borús, ezt pedig jól ellensúlyozza az olykor bájos és elragadó szóhasználat, ami véleményem szerint remekül passzol Muminvölgy valamennyi kis lakójához. Kicsit a homályba is veszett azóta néhány szál, ennek köszönhetően sikerült új szemmel néznem a mesét, ami még inkább megerősített abban, mennyire komplex és sokrétű ez a nyitány. Pont annyi kaland, izgalom és rémület keveredik benne, amennyi szükséges; nem vált kárára a többszöri átírás. :)

Nehéz volt beszerezni, közel négy évembe került, mire megtaláltam, de határozottan állíthatom: minden pénzt megért! Méltó kezdete a sorozatnak.

Sisyll>!
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Tudtam, hogy léteznek a Muminok, de sosem merészkedtem le a Völgybe. Most viszont elérkezett az idő, s csodás élményekben volt részem. Érdekesebbnél érdekesebb szereplők (nagy kedvencem a közel sem közkedvelt Pézsmapatkány, aki túlzott filozofikusságával engem azért megnyert magának) Kalandokból sem volt hiány. Igencsak komoly a probléma: egy üstükös érkezése, mely a Föld pusztulásához vezet. Nem hétköznapi probléma valljuk be. A világvége hangulatot viszont csodálatosan kompenzálja Muminbocs és barátainak bájos személyisége. Öröm volt olvasni. :)

Barbiianyuja>!
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Már régóta kíváncsi voltam a muminokra. Salla Simukka Hófehér trilógiájában olvastam róluk először. Kíváncsian vettem kezembe Tove Jansson kötetét. Mivel nem olvasom el a könyvek fülszövegét, teljesen tiszta lappal indítottam az olvasást. már többször lelőtte a poént a fülszüveg Az első pár oldal után kiderült, hogy a skandináv „Micimackó” történet van a kezemben. Éppen olyan bájos és kedves. A történetben volt izgalom, kaland, humor és rengeteg kedvesség. Imádtam a szereplőket. S a sorok között ott bujkál a tanítás, a tanulság. „Gondolj csak bele, milyen magányos az, akitől mindenki fél.”

Lahara IP>!
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Komor hangulat a Mumin-völgy felett: egy üstökös fog becsapódni a Földbe, és minden elpusztul. Ijesztő és nyomasztó egyszerre, sőt hirtelen nagyon is aktuális – khm… maják.
Amivel még mindig nem sikerült megbarátkoznom, azok a nevek. Bár, a Muminbocs még mindig jobban hangzik, mint a Muminmanó, ami a finn név fordítása. De ha már egyszer régen megkaptuk a szereplők listáját nagyon zavaró, hogy ugyanazon szereplőknek más a neve. Még akkor is, ha a Mók és Cókmók logikája sokkal jobban követi az eredetit, bocs, a finn verziójét (Niisku és Niiskuneiti), mint a Fürkész és Bájocska nevek. Nekem akkor is Bájocska, és szebben is hangzik, mint a Cókmók.
Kezdetben vala Mumin és Mafli – egyszerűen nem bírtam megszokni a Motyó nevet. De legalább Vándor az Vándor. És nem mondjuk „Útolútfélentappancska”. Az is kiderül, hogy miképp ismerte Mumin Vándort, és később Bájocskát. Viszont Bájocska halványzöld színe kissé illúzióromboló, főleg, hogy minden képen, azokon is, amiket Tove Jansson rajzolt, Bájocska fehér.
Viszont a könyv nem tehet arról, hogy a fordító aranyos neveket adott, így megérdemli a maximális csillagozást. Több Mumint az embereknek!

3 hozzászólás
Gyalogkakukk>!
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Az általam elsőként olvasott Múmin-könyvek pont már a komorabb és befelé fordulóbb hangvételűek voltak, ezért először furcsa volt, hogy ez könnyedebb és kalandosabb. Már amennyire könnyed lehet egy katasztrófa árnyékában. Az elmúlt évek aszályaira gondolva kicsit hátborzongató a kiszáradó tenger és erdő, még ha ezek mesebeli túlzások is…
A világ itt amúgy is meglehetősen bizarr, mintha még csak béta verzióban lenne (pl. a képtelen természetrajz keselyűkkel és hiénákkal), de a karakterek már most is elég kiforrottak. Kiderülnek az erősségeik, gyengeségeik: pl. még Vándor is ragaszkodik valamihez (az imidzséhez :D).
A Pézsmapatkány viszont borzasztó ellenszenves volt. Talán ez is példa/üzenet értékű, hogy a Múminok milyen szelídséggel fordulnak a kiállhatatlan alakokhoz is (ld. későbbiekben is)… Én kipenderítettem volna ezt az öntelt, ingyenélő filozófust! persze-persze :P

Felixa P>!
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Egyszerűen varázslatos!…
Nagyon aranyosak ezek a kis lények, a muminok. Valóban ott bujkál bennük az a különös bölcsesség, ami képes volt rabul ejteni ismét.
A legjobban a Muminvölgy jóságos lakói a kedvenceim, de Vándor (akit jobban szeretek Kószlászbóklásznak hívni) is nagyon magával ragadó.
Az illusztrációk még nagyszerűbbé teszik a könyvet.

Gabye>!
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Régóta tervben volt már, hogy olvasok Mumin-t és bizony nem bántam meg. Egyrészt szívemnek kedvesek az ilyen apróbb formájú könyvek és szerencsére itt a belbeccsel sem volt gondom. A szereplők kedvesek még ha néha kicsit túlzottak is..Biztos fogok még olvasni róluk.

Doria09 >!
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Egyszerűen a Muminokat csak szeretni lehet! :D Gyerekkorom kedvenc meséjét most végre „felnőtt fejjel” olvashattam, imádtam! gyerekkoromban is megvolt az egyik könyv, de már nem nagyon emlékeztem rá A nevekkel volt csak egy kis baj, nehéz volt megszokni a fordítást/más elnevezést, leginkább a Mafli és Bájocska név hiányzott, de a történet és a szereplők ettől függetlenül is nagyon aranyosak! ♥

Mamuszy>!
Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

Könyv által még csak most kalandoztam el először a Mumin-völgybe, de cseppet sem volt azért ismeretlen a terep. Mikor pici voltam, elmondhatatlanul imádtam a sorozatot, és nagyon örültem, hogy még most is, sok-sok év után is, annyira el tudtam benne veszni, mint akkor.
Izgalmas volt, csak úgy olvastatta magát. Imádom a völgy lakóit egyaránt, de Motyó azért ha lehet ilyet mondani, a kedvencem. :)
Nem hagyom abba a kalandozást a Mumin-völgyben ezt megígérhetem, sorra jöhet majd az összes többi történet! :D


Népszerű idézetek

Amrita I>!

– Te nem vagy észnél! Azaz csak azt akartam mondani, hogy verseket kellene írnod.

44. oldal

8 hozzászólás
Linire>!

Minden aprójószág oltalmazója vigyázzon rátok!

126. oldal (Napkút, 2006)

5 hozzászólás
Futtetenne I>!

(…) Minden sokkal bonyolultabb lesz, amint birtokolni akarod a tárgyakat, a tulajdonodként szeretnéd magaddal cipelni őket. Én inkább mindent csak megszemlélek, így a dolgok örökre velem maradnak. Jobb a szívemben hordozni valamit, semmint a hátizsákomban.

51-52. oldal

Amrita I>!

Tüzet raktak, és sütöttek pár palacsintát, amit azon nyomban felfaltak, ahogy egyenként elkészültek. (Ez a palacsintaevés egyetlen lehetséges módja!)

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: palacsinta
5 hozzászólás
Futtetenne I>!

Gondolj csak bele, milyen magányos az, akitől mindenki fél.

127. oldal

Futtetenne I>!

– Nyeljen el a mélység, dögkeselyűk szaggassanak, asszon össze minden csontom és soha többé ne egyek fagylaltot, ha nem őrzöm meg a titkot!

13. oldal

2 hozzászólás
Linire>!

Muminbocs szíve elnehezült a szomorúságtól, ahogy a komor tájat nézve arra gondolt, mennyire retteghet a földgolyó ettől az egyre közeledő tüzes gömbtől.
Eszébe jutott mennyire határtalanul szeret mindent: az erdőt és a tengert, az esőt, a szelet és a napsütést, a pázsitot és mohát, s hogy milyen képtelenség volna mindezek nélkül élni.
– De anya biztosan tudni fogja – morfondírozott –, hogyan mentsük meg a világot.

122.-123. oldal (Napkút, 2006)

Ptahemwia>!

Tüzet raktak, és sütöttek pár palacsintát, amit azon nyomban felfaltak, ahogy egyenként elkészültek. (Ez a palacsintaevés egyetlen lehetséges módja!)

41. oldal

Victoria_Crane>!

– Mind a tiéd? – kérdezte áhítatosan Motyó.
– Ameddig itt tanyázom, igen – felelte hanyagul Vándor. – Minden az enyém, amit látok és megtetszik. Az egész világ az enyém.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Vándor
gybarbii P>!

– A lányok buta jószágok, de te sem vagy különb! – vetette oda Muminbocs mérgesen, bebújt a hálózsákjába, és a sátorponyva felé fordult.

66. oldal


A sorozat következő kötete

Mumin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása
Selma Lagerlöf: Csodálatos utazás
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül
Michael Ende: Momo
Kristina Brenkova: A delfines kislány és a ravaszdi róka
Bálint Ágnes: Szeleburdi család