A ​láthatatlan kisgyerek (Mumin 7.) 47 csillagozás

Tove Jansson: A láthatatlan kisgyerek

Kik azok a múmik? És miféle különös kis lények a barátaik? Milyen kedves, mulatságos, kalandos történetekbe bonyolódnak? Megtudhatjátok, ha elolvassátok Tove Jansson világhírű múmikönyvei közül ezt az immár magyar nyelven is megjelenő kötetet. Elárulhatjuk a titkot: olvasás közben egyszerre csak úgy érzitek majd, ezek a kedves lények – mind megannyi jóbarát, akik ebben-abban talán még tirátok is hasonlítanak. Nem csoda hát, hogy megkedvelitek majd Múmipajtit és a múmicsaládot, Kószlászbóklászt, Kalamálit, kicsi Morrt, a böhöliket és a többieket, és kíváncsian várjátok majt további kalandjaikat is.

A láthatatlan lurkó címmel is megjelent.

Eredeti cím: Det osynliga barnet

Eredeti megjelenés éve: 1962

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 1989
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631164500 · Fordította: Szakonyi Csilla · Illusztrálta: Tove Jansson

Enciklopédia 1


Kedvencelte 17

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Tove Jansson: A láthatatlan kisgyerek

Bölcsességet tanulni mindig időszerű.

Kilenc novella, kilenc felnőttmese. Felnőtt azért, mert elsősorban felnőtteknek szól, gyerekekről és gyerekkorról, és a felnőtt értheti meg őket maradéktalanul. Felnőtt azért is, mert a mesék cselekménye alig-alig illeszkedik a gyerekek által megszokott logikájú történetmintákhoz; egyszerűen soha nem az történik bennük, amit várnánk, így a gyerek nehezen tud velük mit kezdeni. De leginkább azért, mert olyan bölcsességeket tanítanak, amelyekre a felnőttnek sokkal nagyobb szüksége van. Például minek egy gyereknek azt tudni, hogy hogyan érdemes viszonyulni felnőttként a gyerekekhez?!

Részletes értékelés a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2021/12/11/bolcsesseg…

>!
Móra, Budapest, 1989
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631164500 · Fordította: Szakonyi Csilla · Illusztrálta: Tove Jansson
14 hozzászólás
Chöpp P>!
Tove Jansson: A láthatatlan kisgyerek

Ebben a műfajban ezeknél a meséknél én még nem olvastam jelentősebb társadalom-és kapcsolati kritikákat! Minden egyes történet kedves, egyszerű és különleges volt, tele a számunkra, civilizált városlakó közösségekben élő emberek számára meg nem kérdőjelezett egyértelműségekkel. Mondom: az embernek (főképp ha felnőtt) fel sem tűnik, hogy megpiszkáljon néhány felesleges, időt rabló, lélekpusztító dolgot, nemhogy felülbírálja és beszüntesse a rájuk irányuló tevékenységét. Márpedig az egyetlen logikus döntés saját jól felfogott érdekünkben csakis ez lehet Ha ráirányul a figyelmünk, ez teljesen nyilvánvalóvá válik.
Meg aztán a kapcsolatok, a család, a rokonság, az együtt töltött minőségi idő, meg minden, amit úgy össze-vissza, meg szétcsépeltek már, hogy írmagja sem maradt; na azoknak is itt van benne a tiszta, érett, élő magva a mesékben.
Nagyon szerettem a múmikkal lenni. Meg Kószlászbóklásszal, meg a böhölikkel. Nagyon várom, hogy egy újabb kötetet elolvashassak! Meg egy újabbat. Nem szívesen hagynék Tove Jansson mesét olvasatlanul. Nem volt köztük érdektelen, unalmas és olyan, ami ne indítson meg bennem valamilyen igen érdekes gondolatmenetet.
Mindenkinek ajánlom szeretettel!

2 hozzászólás
Futóhomok>!
Tove Jansson: A láthatatlan kisgyerek

Kezdeti reakciók A láthatatlan kisgyerek felolvasásakor: Anya, ez nem valami felnőtt izé*, amit véletlenül nekünk olvasol, mert már annyira fáradt vagy?
No persze! Meg véletlenül! Erre támaszkodva** sejtettem, hogy a Múmin-völgybe alá kell szállni, akklimatizálódni és akkor…! Nem, teljesen világos nem lesz. Rég tartottam ennyire szürkés-borongós könyvet a kezemben, ami közben szüntelenül arról mesél, hol-merre lehet fényfoltokat találni mégis. Leheletnyi rétegekből áll a Múminok emberek világa, amiket lehántva fontos életmagokhoz lehet jutni, nálam a tapintat került most leginkább előtérbe.

*És képzeljétek, a felétől visszaalakult a könyv saját olvasmánnyá, mert mindkét nagyobb gyerekem gyorsan befalta magánúton. Belőlük kiindulva 10 éves kortól feltétlenül ajánlom mindenkinek.
**http://moly.hu/merites-rovatok/a-honap-kulfoldi-iroja-tove-jansson

1 hozzászólás
Sippancs P>!
Tove Jansson: A láthatatlan kisgyerek

Különleges egy mesegyűjtemény, mert a szomorkás és borús hangulata ellenére megvan a maga szerethetősége, bája, varázsa és tanulsága.
Ha egy történetet kellene kiemelnem a könyvből, akkor A böhöli, aki szerette a csendet választanám, egyrészt a karakterek (szegény, öreg böhöli!), másrészt az érzelmi oldala miatt.

sztinus>!
Tove Jansson: A láthatatlan kisgyerek

O,most rossz kedvem lett,no de nem a konyvtol;hanem:https://moly.hu/karcok/784268
A konyv tok jo,majd leirom megegyszer.

Egyszer volt hol nem volt, jó vége lett a fenti kalamajkának.
Mit szedett Tove, hogy ilyen figurákat talált ki? Művèsz volt, de akkor is: mumin, böhöli,pánikbeteg Kalamári, hattiwattik ehhez oltári képzerőerő kell. Bírom őket egyébként, Muminpapa szuper szórakoztató, Mumin itt sok főszerepet nem kap, de csodálatos törtèneteket olvastam, egy északitól, akik mindig nagyot varázsolnak.

1 hozzászólás
Vaklarma P>!
Tove Jansson: A láthatatlan kisgyerek

Muminékkal rajzfilm formájában már gyerekkoromban megismerkedtem, és emlékszem hogy tetszett. De mostanáig meg voltam róla győződve, hogy japán anime sorozat, most meg kiderült, hogy finn mese. Teljesen véletlenül kezdtem el olvasni, de egyből beszippantott ez a világ. Hiszen ezek a történetek rólam szólnak! Amikor elvágyódom. Amikor félek. Amikor nyugtalan vagyok. És amikor megnyugszom, mikor hazatérek és legyőzöm a félelmeket. Úgyhogy lehet, hogy ez gyerekeknek szóló történet, de szerintem felnőtteknek ugyanúgy való. Nekem mindenképpen.

Katherine_Grey>!
Tove Jansson: A láthatatlan kisgyerek

Imádom ezt a könyvet, amióta megkaptam. Különösen A böhöli, aki szerette a csendet című elbeszélés olyan, hogy annak idején sírdogáltam rajta, s ma is nagyon meghat. De a Tavaszi dal is tetszik. A kötetnek sokáig nem volt folytatása. Amikor (még mindig a Móra, majd egy idő után új kiadó, a Napkút) új fordítással megkezdte kiadni Jansson műveit, azonnal lecsaptam rájuk. De minden elromlott: mindenkit másképp hívtak, miden másképp hangzott, a komoly-kedves történetekből harsányan groteszkek lettek… Ez a cikk jól kifejezi az én véleményem is, és még szórakoztató is (leszámítva, hogy ő autentikusként a Varázskalap a Múminvölgyben fordítására szavazna, egyébként joggal).
http://nagybogyi.blogter.hu/182110/ez_nem_az_a_mumin_bocs
Nekem meg megmarad nosztalgikus emlékként ez az egy könyv: A láthatatlan kisgyerek.

cashews>!
Tove Jansson: A láthatatlan kisgyerek

Számomra varázslatos ez a világ.

Négy csillagot a fordítás miatt adtam. Harmadik Múmin-könyv, amit olvastam, harmadik fordító kisasszony, harmadik elnevezése a szereplőknek. És ez engem zavar.

Ettől eltekintve varázslatos a Múminok világa, imádom a jellemábrázolásokat, a meghitt, emberi, kedves történeteket és azt, ahogyan egymás elfogadására és szeretetére tanítanak. Imádom ezt a könyvet imádom benne ezeket a különálló történeteket. Különös kedvencem, amit bárkinek, akiben fogékonyságot látok ajánlom: A kalamáli, aki hitt a balszerencsében és A böhöli, aki nem szerette a csendet!

3 hozzászólás
Lahara IP>!
Tove Jansson: A láthatatlan kisgyerek

Ezzel a fordítással sokkal jobban szeretem, csak a rajzfilm után fura, hogy Ninni nem piros, hanem rózsaszín ruhát visel. És egy egészen új megközelítésben ismerhetjük meg a sárkányokat is.
***
Mindig emlékeztetnem kell magam, hogy ez több rövidebb történetből áll, és nem közvetlenül a Varázskalap után következik, mint a rajzfilmben. A fordítás furcsa, kicsit nehéz az átállás, ha ez ember egymás után háromféle fordításban olvas muminkönyveket, de ismeri az angol és a finn neveket is. A Kicsi Morr persze jobb név Pöttyömnek, mint a Kicsi Máj (eredetileg Kicsi Mi). A böhölik a böngészek, de Kalamáli barátnéja Cókmók, ami megint megzavart, mert a Vukovári-féle fordításban Bájocska lett Cókmók. Az Üstökös Mumin-völgy felett animében meg Horkica. Pöttömre visszatérve, Ninni is elég kicsi lány lehet, ha alig nagyobb Pöttömnél, hiszen Pöttöm olyan kicsi, hogy Muminmama varrókosarában szeret aludni.

altagi P>!
Tove Jansson: A láthatatlan kisgyerek

Ez nem annyira gyerekeknek való könyv, vagy csak felnőttként nyer más értelmezést néhány részlete…
Mindegyik történetnek nagyon aranyos a befejezése, tanulságos és vicces.
Amiket kiemelnék, az A böhöli, aki szerette a csendet, és A Kalamáli, aki hitt a balszerencsében. Mindkettő olyan szomorkás és mégis vidám. Szegény böhöli olyan esendő és annyira kilóg a sorból, mindenki félreérti. Kalamáli pedig szerintem pánikbeteg…


Népszerű idézetek

Futtetenne I>!

– Soha nem lehet egészen szabad az ember, ha túlságosan rajong a másikért […].

14. oldal

kedaiyun>!

Életében először most nyitott ki és zárt be maga után egy ajtót, amely csak az övé. Otthon volt. Nem másnál lakott.

90. oldal, A böhöli, aki szerette a csendet

Chöpp P>!

Tudhatnátok, hogyha valakit folyton ijesztgetnek, könnyen láthatatlanná változik…

110. oldal A láthatatlan kisgyerek

Chöpp P>!

Mostantól egészen szabad vagyok. Mostantól bárminek örülhetek.

61. oldal A Kalamáli, aki hitt a balszerencsében

Bogi__>!

Fölfoghatatlan, hogy valaki sohasem örülhet vagy csalódhat – tűnődött a papa, miközben röpült a viharon át. – Soha senkit sem szerethet, nem bánthat meg, és nem kérhet bocsánatot. Sose álmos, sose fázik, sose téved, nem fájdul meg a hasa és nem is gyógyulhat meg, nem ünnepli a születésnapját, nem iszik sört, és nem bántja a lelkiismeret… Borzasztó. Az egész.

150. oldal, A hattiwattik titka

Futóhomok>!

– Mi az, hogy ironikus? – kérdezte Múmipajti.
– Na képzeld el, hogy elcsúszol egy nyálkás gombán, és a megtisztított gombák közepére zuttyansz – magyarázta Tútikki. – Persze várod, hogy a mamád megszidjon, ez volna a természetes. De azt már nem! Ő bizony nem szid meg! Csak hidegen és megsemmisítően azt mondja: Megértem, hogy a te fogalmaid szerint ez a tánc, de hálás lennék, ha mégsem az ételen táncolnál. Nagyjából ilyen az irónia.

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: irónia
Chöpp P>!

Az ironikus személyeket nem érdemes megverni.

111. oldal

altagi P>!

– Belőled rögtön felnőtt lesz, ha így folytatod – mondta Lompos. – Olyan leszel, mint a papa és a mama, és neked ez meg is felel. Aztán majd mindent egészen közönségesen fogsz látni és hallani, tudniillik nem látsz és nem hallasz majd semmit, és ezek után nem is leszel jó semmire.

23. oldal

Kettinger_Laura P>!

A mama később azt mondta, hogy a papa ugyan már hosszú ideje furcsán viselkedett, ám alig furcsábban, mint általában. De ilyesmit csak utólag szokás kitalálni, amikor az ember tanácstalan és bánatos, és valami vigasztaló magyarázatot keresgél.

129. oldal, A hattiwattik titka (Móra, 1989)

Chöpp P>!

A család indult volna haza teázni. Mindig a legrosszabb pillanatban akartak hazamenni. De a papa a parton tétovázott, és a tengert nézte. Éppen akkor tűnt föl a földnyelv mögül egy sor kicsi fehér csónak, átlórudas vitorlákkal, és egyenesen a nyílt tenger felé tartottak.
– A hattiwattik – szólalt meg a böhöli, és ezzel mindent megmagyarázott. Kissé becsmérlőn, kissé érdeklődve és nyilvánvaló távolságtartással a hangjában mondta. Úgy, mint amikor azokról beszélünk, akik idegenek, kicsit félelmetesek, vagyis mások. De a papát ellenállhatatlan vágyakozás és szomorúság kerítette a hatalmába, és csak azt tudta, hogy ezen az estén semmi esetre sem akar teázni, sőt semelyik este sem.

130. oldal A hattiwattik titka


A sorozat következő kötete

Mumin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
L. M. Montgomery: Anne válaszúton
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai
Astrid Lindgren: Kalle nem ijed meg az árnyékától
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Astrid Lindgren: A rabló lánya
Fekete István: Tüskevár
Piret Raud: Tóbiás és a 2/b
Selma Lagerlöf: Niels Holgersen csodálatos utazása a vadludakkal