Limara ​Péksége 39 csillagozás

Házi pékek alapkönyve
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége

Nem ​nehéz megjósolni, hogy rövid időn belül a kenyér bibliájaként fogják emlegetni a kelt tészta eddigi és leendő szerelmesei.

És ez nem véletlen. A Limara Péksége azzal a céllal született meg, hogy akár generációkon átívelő, igazi alapkönyvként mutassa be a kenyerek és a kelt tészták otthoni sütésének mágikusnak hitt, pedig könnyen elsajátítható technikáját. Hiszen a legegyszerűbb alapanyagokon – liszt, víz, só, élesztő – kívül nem is kell hozzá más, mint türelem és sok-sok szeretet.

A könyv nyolc fejezete közül az első a kenyérsütés 12 lépését ismerteti. Részletesen sorra vesz és fotókkal illusztrál minden tudnivalót, technikát, fortélyt és formázást, amik nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az otthoni sütőkből aranybarnára sült, ropogós, az arcokra mosolyt csaló kenyerek kerüljenek elő.

A hét receptfejezetben – kenyér, kalács és fánk, kifli és zsemle, édesség, sósság, Blundel tészta, perec és pogácsa – megtalálható minden, amiért eddig szívesen betértünk a… (tovább)

>!
Csipet, 2022
188 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630899345
>!
Csipet, Budapest, 2021
188 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630899345
>!
Csipet, Budaörs, 2020
188 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630899345

6 további kiadás


Enciklopédia 5

Helyszínek népszerűség szerint

pékség


Kedvencelte 8

Most olvassa 5

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 165

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Malnai_Istvan>!
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

Elmondom nektek, mit látok a feleségem és a könyv viszonylatában.

A könyvet karácsonyi ajándékként rendeltem meg neki, már december elején házhoz is érkezett. Nos, azóta „rongyosra” lett tanulmányozva – pedig évek óta süt itthon kenyeret. Most már zsemlét, kiflit is. Hajtoványt is. Ésssss ezen kívül lógnak belőle a színes cetlik, hogy ezt is megsüti, azt is megsüti. Befedte tapadós nylonnal, hogyha rácsöppen valami kis akármi, nehogy maradandó foltot okozzon rajta.

Az összes „kenyeres” könyvét ferakatta velem a rukkolára, mert – pont a blog ismerete miatt – azt mondta, az országban ez az egyetlen megbízható és „magyar” könyv, a szó jó értelmében. A megbízhatóság: amennyi mértéket ott leírt Limara, azt hótutizicher', hogy annyi. A „magyar”: olyan alapanyagokkal dolgozik, amelyek kaphatók az országban sokfelé, nem kell azért Budapest eldugott kis arab-indiai-kínai-bolgár-amerikai-ír-stb. boltjához elzarándokolni.

Hogy miért vettem meg a blog ellenére neki?

1) mert a blogot nem követi, csak kiragad belőle ezt, azt, ha éppen látja
2) mert rossz nézni, ahogy az onnan kézzel kiírt, vagy kinyomtatott papírok – sajtcédulák – hányódnak, szóródnak
3) mert a könyvben tematikusan össze van szedve minden
4) mert utálom a szolgáltatótól való függést: és ha nincs áram? Vagy nincs net? Vagy elhányódik a nyomtatás? Akkor én nem kapok friss kiflit?!

Jobb az, ha ott csücsül tartós valójában a polcon, pos-itektől tarkálva, és csak oda kell nyúlni érte.

5 hozzászólás
Algernon P>!
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

Ezt a könyvet konkrétan végigolvastam egy hét alatt az elejétől a végéig, és bejelöltem, miket szeretnék megcsinálni belőle – úgy néz ki a könyv, mint amikor a Trónok harca köteteiben tettek egy színes jelölőt mindenhová, ahol meghalt egy adott karakter :)

Kezdőknek is érthető, az arányok stimmelnek – én mondjuk alapból felezek mindent, illetve annyi gyakorlatom van már, hogy milyen más lisztet használjak, vagy a porcukrot mivel és mennyivel helyettesítsem. A sütőmet is hellyel-közzel ismerem.
Amit viszont nem tudok helyretenni, és hiába fogok 5 csillagot adni, rettenetes hátránya számomra a könyvnek, hogy mindent élesztővel csinál. Frissel. Ami tudom, tudom, az az igazi, a karantén óta meg mindenkinek már legalább 1 éves a kovásza, és egy nagy kovászcimbi közösség vagyunk. De nem ördögtől való a szárított élesztő, és az urambocsá' expressz élesztő sem, mert hiába vagyok home office-ban, egyszerűen nincs időm 2 órát keleszteni, formázni, majd még 40 percet keleszteni, még akkor se, ha kelesztés közben azt csinálok amit akarok. Nem, nem azért, mert arra van időm, amire akarom. Na meg mi lesz, ha beüt a Második Nagy Élesztőválság? :)
Egyszerűen dolgozom, élek, túlélek a pandémia idején, és vannak napok, amikor ad hoc kell a lelkemnek a kényeztetés a sütés képében, de nem 4 óra múlva akarok eredményt, vacsorát, reggelit, ám nem akarok TanteFanny késztésztát sem, és hát hoppá, hogy nincs a fagyasztóban elrakva sem. Szeretném az élményt, ahogy a tésztával dolgozom, és alkotok valamit, ami finom is. Még annak árán is, hogy sosem lesz olyan, mint a friss élesztős társa – de ráadásul mit tegyek akkor, ha a háztartásom másik tagja a frissélesztős dolgoktól gallyra van, de a szárított élesztős dolgokkal meg semmi baja. Na meg a heti egy bevásárlás során van, hogy kimarad az élesztő. Vagy rámpenészedik. Szó szerint.

Saját tapasztalataimon keresztül már tudom, hogyan és milyen arányban helyettesítsek szárított élesztővel, és hogyan módosulnak az idők – ezért ragasztok minden recepthez post-it cetliket.

A könyv receptjeinek többsége fent van a blogon is, ami az árához képest megint egy szemöldökráncolás (elég drága, van bárki is, aki teljes áron veszi meg?) – akár onnan is kiírhattam volna, de van valami egészen megnyugtató számomra abban, hogy nem a telefonom piszkálom lisztes kézzel, nem firkált papírról lesem, hanem szól a háttérben valami zene, offline vagyok, mindenféle kütyü nélkül, egy könyvvel, amit követek. Igazi Zen.

27 hozzászólás
LittleStar P>!
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

Szerintem ez egy remek átfogó alap receptes könyv, ha valaki házi pékeskedésre adja a fejét. Én, aki semmit nem tudtam a tésztákról, liszttel fajtáiról, azontúl, ami nagyon alap, és hogy élesztő kell bele, óriási tudásanyagot kaptam. A receptek tele vannak jó tanáccsal, hajtogatási útmutatókkal, mindenféle ötlettel.
Nagyon tetszik, hogy nem titkol semmit, mindent megoszt velünk, ami szinte egyenlő a sikerrel. Többnyire kifliket és zsemléket sütöttem belőle, mindegyik siker volt, pedig előtte a kelttésztáim hagytak némi kívánnivalót maguk után. Nyilván kell gyakorlat például a dagasztáshoz, de annyira jól le van írva, hogy mire figyeljünk, szinte már elronthatatlan.
Én eddig is sokat használtam a blogot, és bár egy csomó recept ott is fent van, de nekem kell a könyvalapú megjelenés, könnyebb lapozgatni, nem alszik el a kijelző, stb.
Én csak ajánlani tudom!

Sister>!
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

Fogalmam sincs, mióta követem Limarát, de amikor a húsvéti kalácsát megsütöttem, annyira függők lettünk, hogy azóta 10-ből 9-szer a tejszín valamilyen úton-módon kaláccsá manifesztálódik. :) Az a recept úgy ahogy van, tökéletes, és magasan túlszárnyalja a boltban kaphatót.

Gondoltam, ha már újra könyvtári tag vagyok, kikölcsönzöm, és vetek rá egy pillantást. Többé-kevésbé áttanulmányoztam, és bár az általam kiírt/kinézett receptek 80%-a megtalálható a blogon, mindvégig úgy éreztem, hogy ez a könyv egy őszinte és lelkes tisztelgés valamennyi házi pék előtt. A belbecs csodás, a hangulatképekért teljesen odavoltam, és valahogy az egész baromi igényesen lett megszerkesztve. Külön értékeltem a rajzos kiegészítéseket bizonyos sütik esetében – kezdőknek és haladóknak egyaránt nagy segítség. :)

Kacérkodom a gondolattal, hogy egyszer saját használatra is beszerzem, de addig tovább próbálgatom a blogon fellelhető recepteket, és kísérletezem, mert az utóbbi számomra az abszolút flow élmény! Mindenesetre a császárzsemle kiválóra vizsgázott, a kalács pedig régóta betonbiztos tagja a házi péksütis repertoáromnak. :)

Niki_>!
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

Imádom ezt a könyvet! Sok szuper kenyér, péksütemény receptje van benne, amik tényleg mindig jól sikerülnek ízre. Látványra nem mindig sikerül azt alkotni, mint Limarának, de az íz az mindig tuti. Ráadásul Karácsonyra kenyérsütőgépet kaptam és a kenyérreceptek változtatás nélkül abban sülve is működnek.

dianna76 P>!
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

Nekem nagyon tetszett ez a könyv. Alapos és sokszínű. Csak bámultam, hogy mennyi minden készíthető egy alap kelt tésztából, legyen az sós, vagy édes. Szemezgettem is pár, számomra újdonságot. Amit kicsit hiányoltam: a teljes kiőrlésű termékek. Ezekből alig akad a gyűjteményben. Viszont kárpótoltak a technikai bravúrok, a segítő képek.

>!
Csipet, 2014
188 oldal · ISBN: 9789630899345
Nikike_k>!
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

Ízléses képek és gyönyörű kivitelezés.
A kedvencem a tigriskenyér és a rozscipó leveshez.
Ajánlom mindenkinek a sütés titkainak elsajátításához.:)

Vajdaencsi>!
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

A képek csodálatosak, a tanácsok hasznosak. Amiért levontam fél csillagot, hogy kissé csalódott vagyok, a receptek zöme a blogon is elérhető, ehhez képest a könyv árát túlzásnak érzem.

Aemitta>!
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

Roppant egyszerű receptek, érthető stílusban. Mostanában több kenyér -és péksütis könyvet áttanulmányoztam, mégis ez volt a favorit. Azok a receptek vannak benne, amik számomra valamiért fontosak és kedvencek, nincs túlbonyolítva, a hozzávalók egyszerűen elérhetőek-beszerezhetőek, a kedvet meghozza a sütéshez, stb. szóval minden adott, hogy ez a könyv gyakran legyen forgatva.

Update: megsütöttem belőle pár receptet, nekem nem sikerültek túl jól, pedig követtem az utasításokat. Már a tészta gyúrásakor láttam, hogy nem jó az állaga, de bíztam Limara recepteiben, így „magamon alul teljesítettem”. Jobb lett volna, ha bízom az ösztöneimben. A kakaós csigánál is soknak bizonyult az írt vaj mennyisége. Még valami: a kovászt én élesztő nélkül állítottam össze, és nekem így a kedvencem, a könyvben viszont élesztővel ajánlja a készítését. Úgy tűnik, ez nem az én könyvem.

rodicaindia>!
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

Eddig minden sikerült, igaz pontosan betartok minden utasítást.


Népszerű idézetek

Nikike_k>!

Emlékszel, amikor először érezted meg a pékség semmihez sem hasonlítható illatát?
A kiflinek és a zsemlének köszönheted, hogy soha nem fogod elfelejteni az a pillanatot.

Kifli és zsemle

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

Kapcsolódó szócikkek: kifli · pékség · zsemle
Nikike_k>!

Az édesség olyan, mint az élet.
Tele van ízzel, izgalommal, finomsággal.
És persze néhány csavarral.

Édesség

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

Kapcsolódó szócikkek: édesség
Nikike_k>!

Van, hogy valami egészen egyszerűen elkészíthető, mégis igazán tartalmas finomságra vágysz, amit már akkor megkívánsz, amikor még csak gondolsz rá.

Sósság

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

Nikike_k>!

Amióta megkaptam a kenyérsütő gépet, nem vettem magunknak boltban kenyeret. Persze, hogy egyszerűbb és gyorsabb lenne. De azt, akit akár csak egyszer is rabul ejtett a sülő kenyér illata, hallgatta a hülő vekni pattogó beszélgetését és csodálta a cserepesedését, látta az otthon sült kenyeret majszolók boldog arcát, nem érzi fáradtságnak és tehernek, hogy akár nap mint nap hozzálásson a dagasztáshoz.

10. oldal

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

Kapcsolódó szócikkek: kenyér
Nikike_k>!

Ha kenyered van, három dolgot ehetsz: a belét, a héját és a kenyeret.

Kenyér

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve

Kapcsolódó szócikkek: kenyér
Nikike_k>!

TIGRISKENYÉR
A mintás máz alapja a rizsliszt, ami sülés közben csinosan megrepedezik, így biztosítva a kenyérnek ropogós külsőt és isteni finom puha belsőt.

54. oldal

Tóthné Libor Mária: Limara Péksége Házi pékek alapkönyve


Hasonló könyvek címkék alapján

Borbás Marcsi: Édes békeidők
Horváth Ilona: Szakácskönyv
Lajos Mari – Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség
Péter Jánosné: Süteményeskönyv
Kárai Dávid: 50 édesség, amit el kell készítened
Gabula András – Halmos Monika – Korpádi Péter – Patyi Árpád: Nagy Süteménykönyv
Vajda József: A kenyér lelke
Fördős Zé: Megúszós sütik
Déri Szilvia: Édes, foszlós, kovászos
Bereznay Tamás: Süteményeskönyv