Kémia ​9. 0 csillagozás

Tóth Zoltán – Ludányi Lajos: Kémia 9.

Az ​új szakközépiskolai alap kerettanterv alapján készült tankönyvünk a Mindennapok tudománya című sorozat kémia tankönyvcsaládjának nyitókötete. Merőben új szemléletű és tananyag-feldolgozású kiadványunkban azt szeretnénk megmutatni, hogy a természettudományok ezer szállal szövik át mindennapjainkat, meghatározzák életminőségünket; hatékonyabbá teszik munkánkat; kényelmünket, biztonságunkat és szórakozásunkat szolgálják. A természeti jelenségek és a hétköznapi eszközök úgy kerülnek középpontba, hogy a hozzájuk kapcsolható szakmai tartalom nem szigorú logikai rendben kifejtett tudományos magyarázatként, hanem gyakorlati alkalmazásokon keresztül mutatkozik meg. Ezáltal a természettudományok iránt nem elkötelezett tanulók számára is egyértelműen kiderül, hogy a tudomány vívmányai nélkül sokkal nehezebb lenne az élet. A tankönyvben rengeteg kérdés vetődik fel, melyek többségére választ is adunk, remélve, hogy a hiányzó válaszok keresése közben mindenki kedvet kap a megszerzett… (tovább)

>!
Maxim, Szeged, 2013
140 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632612607 · Illusztrálta: Falcione Sarolta
>!
Maxim, Szeged, 2013
140 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632612430 · Illusztrálta: Falcione Sarolta

Enciklopédia 3


Népszerű idézetek

Szávitrí P>!

A mikrohullámú sütők működése a dipólusmolekulák azon sajátosságán alapul, hogy változó elektromos térben forgómozgást végeznek. Mivel a víz is dipólusmolekulákból áll, ezért azok az anyagok melegednek gyorsabban, amelyek több vizet tartalmaznak.

21. oldal, Hogyan melegít a mikrohullámú sütő?

Kapcsolódó szócikkek: mikrohullámú sütő · víz
1 hozzászólás
Szávitrí P>!

Elgondolkoztál már azon, hogy mit jelenthet egy üdítő márkanevében a 7? Ez bizony a lítiumatom tömegszáma. 150 évvel ezelőtt a lítiumvegyületeket az örök ifjúság forrásának hitték. Ez szerepelt egy, a múlt század elején az USA-ban bevezetett üdítőital reklámjában is, amely lítium-citrátot tartalmazott. Az ital különösen hatékonynak bizonyult a másnaposság kezelésében. Bár később orvosilag is igazolták a lítiumvegyületek jótékony hatását depresszió, skizofrénia és alkoholizmus kezelésében, vesét károsító hatása miatt az 1950-es években kivonták az üdítőitalból. A mai üdítőitalokban már nincsenek lítiumvegyületek.

13. oldal, Mitől nehéz a nehézvíz? - Az atom szerkezete

Kapcsolódó szócikkek: lítium

Hasonló könyvek címkék alapján

Boksay Zoltán – Török Ferenc – Pintér Imréné – Balázs Lórántné: Kémia I. osztály
Villányi Attila: Kémia a kétszintű érettségire
Villányi Attila: Ötösöm lesz kémiából – Megoldások
Villányi Attila: Kémia – Összefoglaló középiskolásoknak
Szűcs Sándorné – Zólyominé Székely Gyöngyi – Kocsis Sándorné: Négyjegyű függvénytáblázat – Matematika, fizika, kémia, informatika
Siposné Kedves Éva – Horváth Balázs – Péntek Lászlóné: Kémia 10
Hack Frigyes – Kugler Sándorné – Tóth Géza: Négyjegyű függvénytáblázatok / Matematikai, fizikai, kémiai összefüggések
Borissza Endre – Endrész Gyöngyi – Villányi Attila: Kémia próbaérettségi középszinten
Borissza Endre – Endrész Gyöngyi – Villányi Attila: Kémia próbaérettségi emelt szinten
Z. Orbán Erzsébet: Szervetlen kémia