Könyvtár ​és közösség 5 csillagozás

Tóth Máté: Könyvtár és közösség

A könyvtárak deklarált célja, hogy a jóléti rendszer egyik elemeként hozzáférést kínáljanak a publikált tudás teljességéhez. Joggal merül föl azonban a kérdés, hogy miért van szükség könyvtárépületekre egy olyan korban, amikor e cél elérése érdekében teljes állományokat tesznek digitálisan elérhetővé, és amikor az arra hivatottak kétszer is meggondolják minden közszolgáltatásra költött forint sorsát. A könyvtárak komplex funkciórendszere talán kevéssé ismert a nagyközönség előtt. A lakosság információval való ellátása mellett a tanulás segítése, a közösségek építése, a rekreációs lehetőségek bővítése mind olyan funkciók, amelyek közvetve vagy közvetlenül gazdasági értelemben véve is hasznosnak bizonyulnak. A jelen kötet az elmúlt években e témában végzett kutatások eredményeiről számol be, valamint olyan könyvtári kezdeményezéseket ismertet, amelyek célja a közösségek erősítése és a társadalmi tőke növelése.

>!
Argumentum, Budapest, 2015
138 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634467427

Enciklopédia 1


Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

theodora>!
Tóth Máté: Könyvtár és közösség

Érdekes, aktuális tanulmány a mai könyvtárhelyzetről – laikusoknak is jó olvasmány, mert könnyen érthető, informatív. Érdekes lehet belepillantani, hogy milyenek lehetnek a mai könyvtárak világszerte.

Brigi007>!
Tóth Máté: Könyvtár és közösség

Jó könyv nagyon, és a különleges értéke főleg a gyakorlati példákban van. Mindenre találunk benne magyar esetet is, ami azért jó, mert láthatjuk, hogy itthon is meg lehet valósítani azokat a dolgokat, amikről a nemzetközi szakma beszél, de bőven elég külföldi példát tartalmaz ahhoz, hogy igazi kitekintést nyújtson és új dolgokat mutasson.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Mileva>!

A Budapest-Pécs vasútvonalon 2013 őszén egy felsőfokú végzettséggel rendelkező, érezhetően művelt és széles látókörű, 50-es éveiben járó ember megdöbbenten kérdezte tőlem, hogy mi az oka, hogy ebben az országban 18-20 éves fiatalokat iskolázunk be informatikus könyvtáros szakokra.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: 2013

Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Attila: Keresik életük értelmét?
Csapodi Csaba – Tóth András – Vértesi Miklós: Magyar könyvtártörténet
Nagy Attila: Az olvasásismeret alapjai
Czeglédi László: Könyvtár és oktatás
Skaliczki Judit: A rendszerváltás könyvtárügyétől a könyvtárügy rendszerváltásáig
Szász Ilona: A gyermekkönyvtári munka alapismeretei
Kiszl Péter: Üzleti információ, céginformáció és a könyvtárak
Vidra Szabó Ferenc: Könyvtári Közös Értékelési Keretrendszer
Simon Zoltán – Poprády Géza: Állománygondozás, raktározás, állományvédelem
Szabó Magda: A Danaida