Átmeneti 2 csillagozás

avagy egy évad az Otthonban
Tóth Lajos: Átmeneti

Egy könyv, ami egy olyan helyről szól, ahol gyerekek élnek, de nem ők akarták. Olyan, mint egy valóság-show, csak ez valóságos. Egy hely, ami nagyon messze van tőled, és mindentől, de van. Sorsok, életek, és senki sem tudja a végét.

>!
puhatáblás · ISBN: 9789631275100 · Illusztrálta: Stark Attila

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mesemondó IP>!
Tóth Lajos: Átmeneti

Tóth Lajos: Átmeneti avagy egy évad az Otthonban

Itt megint nem az irodalmi értéknek szól a csillagozás (bár azzal sincs baj), mert egyszerűen nem tudtam elvonatkoztatni a témától annyira, hogy figyeljek rá, milyen jól fogalmaz a szerző. Gyorsan olvasható, rövid szösszenetekből áll a könyv amúgy, le is tekertem egy délután alatt.
Arra ne számítson senki hogy jó kedve lesz tőle. Lesz cserébe viszont valóság, abból a fajtából, amit legtöbben messziről el akarnak kerülni. Mivel a munkámon keresztül érintett vagyok a témában, hallottam már hasonlókat, meg cifrábbat is, de tulajdonképpen ez nem is verseny (ahogy a könyv mondaná, nem a Fókusz vagy a Maúnika show), ahol ki kellene emelni a legrosszabbat. Pont attól nyomasztó, hogy a legtöbb sztori „átalgos” vagy „normális” jelzővel van illetve.
Kemény olvasmány, kemény dolgokról, kicsi adagokban (kissé néhol KonokPéteres stílusban), sok durva, elmagyolt rajzzal, firkával illusztrálva. Néhol kissé túlzásnak is éreztem a durvulást a szerző részéről, még a gyerekek jövőjét is mindig a lehető legrosszabb opciónak képzelte, és bár megemlítette a könyv elején, hogy nagy ritkán akadnak azért sikertörténetek, ezek a könyvből nagyrészt kimaradtak (azon túl, hogy megemlítődik, hogy vannak). Persze az se lenne fair, ha egy-egy kiragadott sikerre fókuszálna egy ilyen könyv, de azért szerettem volna elolvasni a megemlített példákat is.
Ami leginkább megüti az embert, az az iskola emlegetése. Mert amikor így kontextusba kerülnek gyermeki életutak, akkor azért felmegy az ember fejében a vezérhangya, hogy mi a spoiler fenének kell a hatodik osztályban a Himnuszt fejből elszavalni (végig, és mindent vagy semmit alapon), vagy tudni Szapolyai uralkodási dátumát. Most komolyan. Arra is elég tisztán rámutat a szerző, hogy sajnos a gyerekek körül dolgozó emberek se szentek, pláne nem tévedhetetlenek. Néha úgy éreztem, ő maga sem az, bár ez azért ritkábban került elő. A gyerekek meg… gyerekek. Tőlük sem lehet elvárni azt, hogy ne legyenek azok.
Érdemes elolvasni, na.

Napraforgó06>!
Tóth Lajos: Átmeneti

Tóth Lajos: Átmeneti avagy egy évad az Otthonban

Nagyon olvasmányosan, érzékletesen ír a szerző a gyermekotthon életéről. Kellő humorral egyensúlyozza ki az egyébként megrázó történeteket. Egy bajom volt vele, hogy a sok illusztráció miatt kevés a szöveg, néhány óra alatt kiolvastam, szívesen olvastam volna még.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mártonffy Zsuzsa: Akiknek két anyja van
Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve
Raggamby András: Kikszi
Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok
Török Gábor: A lakott sziget
Boldizsár Ildikó: Az Ég Otthona
Losoncz Márk – Rácz Krisztina (szerk.): A vajdasági magyarok politikai eszmetörténete és önszerveződése (1989-1999)
Fellegi Borbála: Út a megbékéléshez
Csepeli György – Prazsák Gergő: Örök visszatérés?
Solt Ottília: Méltóságot mindenkinek