Pixel 477 csillagozás

Tóth Krisztina: Pixel Tóth Krisztina: Pixel

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Tóth Krisztina számos nyelvre lefordított Pixel című könyve rövid történetekből álló laza novellafüzér. A novellák önmagukban is értelmezhetők, együtt pedig egy nagy kompozíció részei. A novellák történetei 1-1 testrész köré rendeződnek. A főszereplőket – feleségeket, férjeket, szeretőket – kivétel nélkül szembeállítja valamilyen hétköznapi esemény saját magukkal.
A hangoskönyv mini hangjátékokból áll, 15 nagyszerű színész közreműködésével. A három narrátor: Györgyi Anna, Létay Dóra és Major Melinda, a karakterszerepekben pedig Epres Attila, Fesztbaum Béla, Friedenthal Zoltán, Gyöngyösi Zoltán, Hajmási Dávid, Igó Éva, Jordán Adél, Lux Ádám, Radnay Csilla, Rujder Vivien, Vida Sára és Zsurzs Kati hallható.
Zeneszerző: Darvas Benedek
Rendező: Papp Gábor Zsigmond

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2020
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631428681
>!
Bologna, 2020
ISBN: 9786158140027
>!
Magvető, Budapest, 2018
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631428681

4 további kiadás


Enciklopédia 10

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs


Kedvencelte 65

Most olvassa 31

Várólistára tette 197

Kívánságlistára tette 134

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

DaTa>!
Tóth Krisztina: Pixel

Tóth Krisztina írásai olyanok, mintha kést döfnének az emberbe, és jól megforgatnák azt, majd belehal az olvasó, olykor annyira fáj, de mégis lehetetlenség letenni a könyveit, mert közben csak azt érzi az olvasó, $@!% meg, igen, ez az élet, ez is az élet, ilyen vagyok én is, ezt tettem én is, ezt tették velem is. Két éve, a Vonalkódnál azt írtam, Tóth Krisztinától nem olvastam korábban semmit. Miért nem olvastam Tóth Krisztinától korábban semmit? Tóth Krisztinától eztán el fogok olvasni mindent. Tartom magam ehhez. Leborulok Tóth Krisztina előtt, számomra egyértelműen az egyik legnagyobb kortárs írónk. Sokat tőle még. Írjon nekünk sokat még.

1 hozzászólás
Lunemorte P>!
Tóth Krisztina: Pixel

Az élet fájdalmas sodrásában időnként felbukkanhat egy reménysugár, melyet rendszerint nem veszünk észre és vakon megyünk tovább rögös utunkon. Talán a sors találta ki azt, hogy unottan rábök a legrosszabb eshetőségre. Valójában mi magunk vagyunk azok, akik előítéletesek, naivak vagy éppen túl merészek és sorolhatnám…Törekednünk kellene a legjobb és legegyszerűbb megoldásokra, de valahogy mindig sikerül elszúrnunk valamit, nem? Ezeken a történeteken keresztül különféle emberekkel ismerkedhetünk meg, többször is felmerült bennem a szereplők láttán, hogy ismerek én is egy pontosan ilyen embert vagy pedig éppen magamra ismertem…A felismerés elrettentően kínos tud lenni időnként. Érdemes ettől az írónőtől olvasni, én már rájöttem!

gabiica P>!
Tóth Krisztina: Pixel

Annak idején egyetemen találkoztam először Tóth Krisztina írásaival, akkoriban ez a kötet volt kötelező olvasmányunk. Már akkor nagyon megtetszett a stílusa. Zseniális, ahogy ír, magával ragadja az olvasót, és nem ereszti. Mert az olvasó maga sem akar elmenni… annyira jó.

stippistop P>!
Tóth Krisztina: Pixel

„Csak még egy fejezetet… csak még a következőt… na még egyet!” -győzködtem magam az utóbbi két napban. És olvastam metrón (mert négy megálló épp egy történet), buszmegállóban, konyhában és evés közben, majd elalvás előtt és ébredéskor. Nem mindig esett jól, de mindig hatott. Olyan volt, mint amikor félálomban összefolyik a valóság, mindenből lehet minden, rejtélyes módon összekapcsolódnak addig összekapcsolhatatlannak hitt dolgok, majd ébredéskor kikristályosodik az egész. Olykor fájt, hogy olyan éleslátó, hogy tényleg ilyenek vagyunk, megcsalunk/megcsalatunk, elmaszatoljuk az életünket és végül az egészben nincs semmi pátosz. Mégis szívesen nekiállnék most újra, hogy olvassak csak még egyet és még egyet, na meg a következőt.

8 hozzászólás
Sapadtribizli P>!
Tóth Krisztina: Pixel

Néhány évvel ezelőtt elkezdtem, de nem fejeztem be. Úgy emlékzetem rá, hogy furcsa, és, hogy sokat nem adott az olvasása, ezért el is felejtettem. Aztán, ahogy most újra a kezembe vettem, a már olvasott novellák egy-két mondat után teljes egészükben eszembe jutottak – ami, őszintén szólva, nagyon meglepett.
Rengeteg féle érzést váltottak ki belőlem… Ugyanakkor, ami eszméletlen vagány még ebben a könyvben, az az, hogy nem csak az érzelmi világra hat, hanem a szellemire is! Élvezetes kihívás kirakni a puzzle – a pixel darabjait, az időben –, helyeken utazni, és szereplőket, helyzeteket, stb. elhelyezni az addig megismert világba.
A szikár stílus most is furcsa volt, de mivel rajongok a játékokért, a kirakósokért, a fejtörőkért és az emberi élet (sors?) kifinomult ábrázolásáért, végül teljesen meggyőzött a könyv. spoiler
Számomra azok az igazán jó könyvek, amelyek magába tudnak szippantani az aktuális olvasás abbahagyása után is – és ez itt most sikerült. Sétáltam a városban két novella között és mind csak az addig olvasott történetek jelenetei voltak a szemem előtt! ahhoz, hogy összefussak a több mint 300 000 lakossal rendelkező városban egy olyan emberrel, aki a 300 lelkes szülőfalumból származik! Mintha a Pixel elevenedett volna meg egy kis részletében :)
Ez a könyv kesernyés csemege! Érdemes többször is elolvasni!

2 hozzászólás
szadrienn P>!
Tóth Krisztina: Pixel

Sehol egy világrengető esemény, sehol egy sárkány vagy egy titokzatos rejtély, csak hétköznapi emberek életéből kiragadott jellegzetes pillanatok.
Mégis magával ragad a könyv és nem lehet letenni.
Sosem fogom megfejteni a jó írók titkát.
Megelégszem azzal is, hogy minél többet olvashassak tőlük.

1 hozzászólás
csillagka P>!
Tóth Krisztina: Pixel

Lányom imád vasalható gyöngyökből mindenféle mintákat kreálni (jó is csinálja) ez a könyv pont arra emlékeztetett, azzal a kitétellel, hogy itt még a gyöngyök is összekeveredtek. Múlt és jelen, mennyi élet és mennyi szenvedés, mocsok, kilátástalanság. Nem vagyok biztos benne, hogy mindig jó csak ezt megmutatni, oké ezt is látni kell, de mai magyar szépirodalmi próza mintha elfelejtett volna örülni (nem csak a magyar, lásd J.K.R.: Átmeneti üresedését) csak magának az életnek, mert süt a nap, kék az ég és bizony lehet szerelmesnek lenni mindenféle hátsó szándék nélkül. Egy kicsit légyszí!! a húsz szereplőből egynek legyen jó a végén. (olyan nagy kérés ez ? )
Sok, nagyon sok ez a könyv, egy merő szenvedés gyűjtemény, jól van megírva ez még csak ront rajta, mivel érdekel, nem tudom abbahagyni és kész depresszió lesz a vége. (be kellett osztani)
Tetszett, de nem lettem tőle boldogabb, talán nem is ez a célja, minden esetre közben jobban éreztem magam mint most.
Olvasásra csak teljesen stabil állapotban ajánlott, de akkor is kell utána valami limonádé, hogy a torkomba beleszorult mondatok lecsússzanak.

2 hozzászólás
Chöpp P>!
Tóth Krisztina: Pixel

Összességében élvezetes novellák gyűjteménye a Pixel. Biztosan olvasni fogok még Tóth Krisztinától, mert nagyon jó abban, amit csinál. A novellák szinte egytől egyig tetszettek; még a szomorkás, komorabb darabokban is volt valami kegyetlen szépség.

Gelso P>!
Tóth Krisztina: Pixel

Kell nekem mások értékeléseit félreérteni, és abból egy félreértelmezett képet kialakítani…
Olyan volt, amilyennek képzeltem, és mégsem…
Tetszett az új írói ötlet ill. technika, az egyik történet szereplőjének egy másik és egy x-edik történetben való felbukkanása…
Működött is a puzzle-játék – az utolsó novell történetben jól éreztem magam, mert tényleg helyére került az utolsó puzzledarab; de mégis hiányérzetem alakult ki az én saját téves képzetem miatt…ui. én a végére annyira odaillőnek képzeltem volna egy „nagytotált”… egy olyan képet, amelyben az összes szereplő így vagy úgy (élesen, homályosan, színesen, feketén-fehéren, csak egy-egy testrész erejéig, határozottan, és bizonytalanul, felénk magasodva ill. morzsányi parányian) de jelen van – nekem ez nagyon hiányzott frissen befejezve a könyvet.
Krisztina játékossága amúgy magával ragadott, mert cerkát ragadtam, és jegyzetelgettem, rajzolgattam, hogy melyik testrész-melyikkel lesz kapcsolatban: Biztosan sokan végigkísértétek már, hogy hogyan juthat el pl. a kéz a hüvelyig a szemen és a vállon keresztül? Vagy az az érdekesség, amit hétköznapi ismereteinkből tudunk, és itt nem simán, csak nehézségek árán, és csak egy pillanatra jön össze: hogy a fej, végre jó nyakra talál, de a fül (és a szív is) eltávolodik tőle? Nagyon kétségbeejtő, mennyire magányos tud maradni egy tenyér, de árulkodó, sőt inkább áruló is egyben… És elgondolkoztatok már azon, hogy vajon ugyanazt a feladatot (szerepet) tölti-e be a tenyér, ha arcra csattan, ha nyomot hagy valahol/valamiben, ha megsimogat, vagy ha éppen tart, avagy tartana benne valamit? És hogy magányos-e ezekben a szerepekben, hiányolja-e egyik tenyér a másikat? Ha azt mondjuk, hogy a fül és a haj a fej gyerekei, melyik az, amelyik inkább elszakadhat (=megválhat) tőle? A haj? Vagy a fül? Melyikkel szorosabb a fej kapcsolata? Újabb dilemma, hogy a boka, hogy jut el a comb árnyékában addig, hogy elérje (és szétroncsolja) az orrot???! És itt folytathatnánk a végtelenségig a játékot a testrészekhez kapcsolódó történetekben, átjárhatnánk mi is egyik történetből a másikba, kutatván a kedvenc szereplőnk sorspuzzledarabja után… Tudtátok, hogy a gyönyörű haj is tud ellenszenvet kelteni? És tudtátok, hogy egy férfi képes összecsuklani egy kozmetikában egyszerűen csak belepillantván a szemetesbe? És gondoltatok már a vállak tragédiájára? Egy helyen élnek, de nem egymásnak, csak egymás mellett; és sosem találkoznak, sohasem érintik meg egymást, két külön irányba néznek, két irányba húznak, és maximum csak annyi az összhang köztük, ha véletlenül párhuzamosan mozdulnak meg tanácstalanságunkban?
Én most továbbjátszadozom a saját puzzlemmal – mert én most kreáltam magamnak harminc puzzledarabot azokból a szavakból, amelyeket előhívott belőlem egy-egy történet elolvasása.
1/ zavar (Kéz), 2/ arcpír/szégyen (Nyak), 3/ találgatások (Szem), 4/ vándorlás (Láb), 5/ alkonyat (Fej), 6/ arculcsapás/becsapás (Tenyér), 7/ lemondás (Váll), 8/ hiábavalóság (Fül), 9/ gyökértelenség (Ujjak), 10/ jövőtlenség (Hüvely), 11/ kölcsönös segítségnyújtás (Boka), 12/ halogatás/döntésképtelenség (Haj), 13/ pártalanság (Szív), 14/ felelőtlenség/hév (Comb), 15/ elzárkózás/bezártság (Köldök), 16/ Sors (Mell), 17/ félreértés (Nyelv), 18/ üres (Has), 19/ kétségbeesés (Pénisz), 20/ közöny/közömbösség (Fog), 21/ elszigeteltség (Áll), 22/ mellőzöttség (Talp), 23/ reménytelenség (Száj), 24/ tanácstalanság (Íny), 25/ Carpe diem (Tarkó), 26/ halálra ver (Hát), 27/ bosszú (Orr), 28/ vezeklés/alkotás öröme (Térd), 29/ 7 (=hét) (Anyajegyek), 30/ révbe érés (Fenék)
Jó kis játék volt ezt a könyvet játszva olvasni és olvasva játszadozni; de talán a Vonalkód marad tőle a kedvencem.
Akinek van kedve és affinitása, puzzlezzon ebből a 30 (harminc) szóból egy történetet – ha komolyan veszitek, megjutalmazom a számomra leginkább tetszőt egy Pixellel. Augusztus elsejéig küldhetitek el történeteiteket.

Kedvenc történeteim: Fej, Tenyér, Fül, Szív, Köldök, Mell, Pénisz, Fog, Térd – ez nagyon szép.

Ez az írás a Könyvmolypárbaj 2012-re szükséges olvasónaplónak is készült.
                            __
Az alábbi kihívásokra olvastam el:
1/ Csökkentsd a várólistádat 2012
2/ K~i~R~a~K~ó~S ~ Tóth Krisztinával

10 hozzászólás
Gyula_Böszörményi IP>!
Tóth Krisztina: Pixel

Hátborzongatóan őszinte, remekbe szabott írások. Tény – számomra – hogy Kriszta a legjobb kortárs novellistánk.


Népszerű idézetek

Miamona>!

– Az ember nem valaki miatt tanul meg egy nyelvet – mondja a tanárnő, és már a kimondás pillanatában is érzi, hogy ez hazugság, hiszen dehogynem. Csak amiatt. Az anyánk miatt tanulunk meg beszélni, hogy aztán soha többé ne hallgasson ránk és ne értsen minket, aztán idegen nyelveket tanulunk, hogy továbbra is idegenek maradjunk. Egyre több nyelvet, egyre idegenebbül a világban.

45-46. oldal (Kilencedik fejezet, avagy az ujjak története)

Miamona>!

Milyen érdekes szó az, hogy emberöltő! Az emberi test felbukkan és alámerül az időben, aztán ismét felszínre tér az emlékezetben, föl-le, föl-le, mint a tű, és közben szorosan összeölti a múlt és jelen szétfeslő rétegeit. És minden egymáshoz varródik, miközben láthatatlan a cérna.

163-164. oldal (Harmincadik fejezet, avagy a fenék története)

Dora>!

Akkor a sors – még utoljára – többféle lehetséges történetet felkínált. A valóság pedig a legrosszabbra bökött rá, hogy jó, haladjunk, akkor legyen ez. Mindig a legrosszabb történet íródik jelenné, és ezt mindig csak utólag lehet látni.

83. oldal - Tizenhatodik fejezet, avagy a mell története

DaTa>!

– Az ember nem valaki miatt tanul meg egy nyelvet – mondja a tanárnő, és már a kimondás pillanatában is érzi, hogy ez hazugság, hiszen dehogynem. Csak amiatt. Az anyánk miatt tanulunk meg beszélni, hogy aztán soha többé ne hallgasson ránk és ne értsen minket, aztán idegen nyelveket tanulunk, hogy továbbra is idegenek maradjunk. Egyre több nyelvet, egyre idegenebbül a világban.

Miamona>!

Mindig a legrosszabb történet íródik jelenné, és ezt mindig csak utólag lehet látni.

83. oldal, Tizenhatodik fejezet, avagy a mell története

csillagka P>!

A nőnek zöld szeme van, és csak átmenetileg vak, mint a szerelem.

15

mdmselle I>!

Láthatóan megdöbbent, amikor a lány mosolyogva közölte, hogy a fülbevaló gyönyörű, de neki sajnos nincs kilyukasztva a füle. A szikh zavartan bámult rá, mintha ez idáig abban a hitben élt volna, hogy a nők eleve lyukkal a fülükön születnek.

Nyolcadik fejezet, avagy a fül története

1 hozzászólás
Miamona>!

Tulajdonképpen a férfi semmi másra nem vágyott, mint minden kötelezettség nélkül a nő mellett lenni, lehetőleg állandóan. Azt is írhatnánk, sokkal rövidebb és elegánsabb volna, hogy szerette ezt a nőt. Ám rögtön hozzá kellene tennünk, hogy a maga módján, bár ez se jelent semmit, hiszen mindenki csak a maga módján képes kapcsolódni egy másik, a maga módján ezt váró és megengedő lényhez.

30. oldal (Hatodik fejezet, avagy a tenyér története)

Tiger205>!

A férjek mindig azt hiszik, hogy a feleségek nem tudnak a szeretőikről. az ölében a kislányával szánkózó apa is halálos biztos volt benne, hogy a felesége semmit sem sejt, pedig a nő (aki maga is volt már szerető az imént hallottuk) hónapok óta mindent tud.

160. oldal

Lunemorte P>!

A sors viszont jóval ravaszabb nála: az elbeszélőt még csak-csak el lehet téríteni, a sorsot soha.

Tizedik fejezet, avagy a hüvely története


Hasonló könyvek címkék alapján

Bächer Iván: Hatlábú
Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája
Alice Munro: Mennyi boldogság!
Böszörményi Gyula: Kucó és más életszilánkok
Moesko Péter: Megyünk haza
Szabó Magda: Alvók futása
Hudra L. Mária: Egy merőkanálnyi betű
Molnár T. Eszter: A számozottak
Tíz igaz történet 3.
Szöllősi Mátyás: Váltóáram