Pixel 357 csillagozás

Tóth Krisztina: Pixel

Egymással ​ütköző emberek és sorsok kavarognak térben és időben, véletlenszerűen találkoznak, ám mégis olyan érzésünk van, mintha egy közös testhez tartoztak volna egykor, csak ezt a testet szétszakította volna valami, ahogyan a könyvben fel-feltűnő párokat is. Fej, szív és kéz: minden testrészhez egy történet tartozik. Humor és keserűség regiszterei váltogatják egymást, hol a közelítés fájdalmas pontossága, hol a távolítás iróniája jellemzi az egymásra épülő történeteket.
Tóth Krisztina új könyvében a fejezetek önálló pixelkockákként működnek: önmagukban is egyedi színűek és izgalmasak, de ha észrevesszük közöttük a kapcsolatok összetett rendszerét, vagyis, ha hátrább lépünk egy lépéssel, valami új és lenyűgöző, nagy történetté állnak össze. Állandó közelítés és távolítás, kicsinyítés és nagyítás váltakozása rajzolja meg szemünk előtt ezt a sajátos és időközben nagyon is élővé váló szövegtestet.

„Este kiültek a kis ház tornácára, és a doktornő elégedetten nyugtázta,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Magvető, Budapest, 2016
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631428681
>!
Magvető, Budapest, 2014
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631428681
>!
Magvető, Budapest, 2011
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631428681

Kedvencelte 45

Most olvassa 16

Várólistára tette 136

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Tóth Krisztina: Pixel

Annak idején egyetemen találkoztam először Tóth Krisztina írásaival, akkoriban ez a kötet volt kötelező olvasmányunk. Már akkor nagyon megtetszett a stílusa. Zseniális, ahogy ír, magával ragadja az olvasót, és nem ereszti. Mert az olvasó maga sem akar elmenni… annyira jó.

>!
Lunemorte MP
Tóth Krisztina: Pixel

Az élet fájdalmas sodrásában időnként felbukkanhat egy reménysugár, melyet rendszerint nem veszünk észre és vakon megyünk tovább rögös utunkon. Talán a sors találta ki azt, hogy unottan rábök a legrosszabb eshetőségre. Valójában mi magunk vagyunk azok, akik előítéletesek, naivak vagy éppen túl merészek és sorolhatnám…Törekednünk kellene a legjobb és legegyszerűbb megoldásokra, de valahogy mindig sikerül elszúrnunk valamit, nem? Ezeken a történeteken keresztül különféle emberekkel ismerkedhetünk meg, többször is felmerült bennem a szereplők láttán, hogy ismerek én is egy pontosan ilyen embert vagy pedig éppen magamra ismertem…A felismerés elrettentően kínos tud lenni időnként. Érdemes ettől az írónőtől olvasni, én már rájöttem!

>!
stippistop SMP
Tóth Krisztina: Pixel

„Csak még egy fejezetet… csak még a következőt… na még egyet!” -győzködtem magam az utóbbi két napban. És olvastam metrón (mert négy megálló épp egy történet), buszmegállóban, konyhában és evés közben, majd elalvás előtt és ébredéskor. Nem mindig esett jól, de mindig hatott. Olyan volt, mint amikor félálomban összefolyik a valóság, mindenből lehet minden, rejtélyes módon összekapcsolódnak addig összekapcsolhatatlannak hitt dolgok, majd ébredéskor kikristályosodik az egész. Olykor fájt, hogy olyan éleslátó, hogy tényleg ilyenek vagyunk, megcsalunk/megcsalatunk, elmaszatoljuk az életünket és végül az egészben nincs semmi pátosz. Mégis szívesen nekiállnék most újra, hogy olvassak csak még egyet és még egyet, na meg a következőt.

8 hozzászólás
>!
Bubuckaja P
Tóth Krisztina: Pixel

Bevallom a kortárs magyar irodalom nekem eléggé fehér folt. Egyrészt, mert nem érdekelt, másrészt, mert… hát hogy mondjam?
Ha rákeresek egy kmí-re (kortárs magyar író röviden), valahogy elmegy tőle a kedvem. (Akkor is, ha érdekesnek tűnik a könyve.) És ez azért van, mert általában a kmí-knek akkora arcuk van, hogy rá se fér a fotóra. (Tisztelet a kivételnek, őket keresem) Ebből pedig arra következtetek, hogy valószínűleg magukról írnak, vagy magukat is beleírták a könyvbe, vagy egyszerűen csak ők írták, ezért a könyvbe se fér bele az egójuk. Én meg nem vagyok kíváncsi más egójára. A mai magyar irodalom szerintem nem emberközeli. Nem velünk olvasókkal foglalkozik, hanem az írókkal. Legalábbis látszólag. Persze erről olvasás hiányában nem tudok nyilatkozni, ezért ez csak előítélet. De van bennem annyi tisztesség, hogy ne olvasatlanul ítéljek meg írókat (ahogy bizonyos bhöhcsészek csinálják, a szerintem szimpatikus és közvetlen írókkal – ennek megvan szerintem a maga oka, de azt most nem fejtem ki), szóval majd átszenvedem ezeket a slágerbhöhcsészszépirodalmkortársműveket, akkor is, ha az íróikat messziről kikerülném. És, ha ez megtörténik, akkor lehet, hogy a fenti szövegelés tárgytalan lesz. Lényeg, hogy le kell vetkőzni ezeket az előítéleteket. Mert nem szabad az írót a feje és az olvasótábora alapján megítélni.

Nos, Tóth Krisztina számomra nagyon fura nőnek tűnt. Habár ő nem tartozik a bhöhcsész-írók közé az én elképzelésem szerint. Aztán elmentem a Pillanatragasztó bemutatójára, és rájöttem, hogy (feltehetőleg) több közös van bennünk, mint gondolnám. Persze magamból indulok ki én is. Gond az, hogy ha magamat is keresem egy műben? Na, mindegy.
Nos, előítéleteim által épített kép darabokra, pardon pixelekre esett. Már a Pillanatragasztóból felolvasott novellák is előrevetítették, hogy nekem ennek a nőnek az írása bizony tetszeni fog, ezért bátorkodtam kézbe venni tőle egy kötetet.

Hú és milyen jól tettem!
Már az elején rájöttem, hogy bizony a szereplők körbe-körbe járnak. (A fülszöveget nem olvastam el.) Az elején még követtem, hogy ki kicsoda, a végén már nem. A kötet felénél úgy döntöttem, hogy nem érdekel, ezek képek, önállóan is érthetők, nem kell nekem minden szereplő előzmény-utó életét fejben tartanom, elég azt látnom amit éppen látok. Az is eléggé megfekszi az ember gyomrát, amit éppen olvas, nem kell keresgélni, hogy ki-mikor-mit is szenvedett még el az adott pillanaton kívül. Szóval a pillanatnak éltem.
Mondhatnám azt, hogy a pixelek összeálltak képpé, de nem. Legalábbis nekem nem rajzolódott ki egy egész test. Részleteket látok még mindig. Részleteket, amik imitt-amott összefüggnek, összekapcsolódnak.
„Egy-két méter közelségből az ember csak pixeleket, kiszáradt teafilterket lát, távolabbról azonban mindez egyetlen testté mosódik össze”
Nekem az egy test nem látható, de lusta olvasóként eldagonyázom a részletek által kiváltott hatásban is.

Az elbeszélő hang is tetszett. Hallottam az írónő hangját a fejemben, ami nem biztos, hogy jó, de legalább tudtam, hogy kitől olvasok éppen (ez most nem volt komoly). Egyébként tényleg hallottam a belső fülemmel Tóth Krisztina jellegzetes hangját és beszédstílusát. Tetszett, hogy kiszólt az olvasóhoz, vagy amikor felülbírálta önmagát. Ez egy mindentudó, de közben tapogatózó elbeszélő volt. Főleg a metrós rész tetszett ebből a szempontból. Amikor az ember áll vagy ül a metrón és azon gondolkodik, hogy az előtte ülő kicsoda és hova megy, honnan jön. Ilyenkor több variáció is lehetséges, és mégsem jövünk rá a valóságra.

Szerintem Tóth Krisztina emberközeli, nem az egó sugárzott a könyvből, és az emberekről szólt. Találtam egy kivételt. Remélem lesz több is. :)

3 hozzászólás
>!
Sapadtribizli P
Tóth Krisztina: Pixel

Néhány évvel ezelőtt elkezdtem, de nem fejeztem be. Úgy emlékzetem rá, hogy furcsa, és, hogy sokat nem adott az olvasása, ezért el is felejtettem. Aztán, ahogy most újra a kezembe vettem, a már olvasott novellák egy-két mondat után teljes egészükben eszembe jutottak – ami, őszintén szólva, nagyon meglepett.
Rengeteg féle érzést váltottak ki belőlem… Ugyanakkor, ami eszméletlen vagány még ebben a könyvben, az az, hogy nem csak az érzelmi világra hat, hanem a szellemire is! Élvezetes kihívás kirakni a puzzle – a pixel darabjait, az időben –, helyeken utazni, és szereplőket, helyzeteket, stb. elhelyezni az addig megismert világba.
A szikár stílus most is furcsa volt, de mivel rajongok a játékokért, a kirakósokért, a fejtörőkért és az emberi élet (sors?) kifinomult ábrázolásáért, végül teljesen meggyőzött a könyv. spoiler
Számomra azok az igazán jó könyvek, amelyek magába tudnak szippantani az aktuális olvasás abbahagyása után is – és ez itt most sikerült. Sétáltam a városban két novella között és mind csak az addig olvasott történetek jelenetei voltak a szemem előtt! ahhoz, hogy összefussak a több mint 300 000 lakossal rendelkező városban egy olyan emberrel, aki a 300 lelkes szülőfalumból származik! Mintha a Pixel elevenedett volna meg egy kis részletében :)
Ez a könyv kesernyés csemege! Érdemes többször is elolvasni!

2 hozzászólás
>!
szadrienn P
Tóth Krisztina: Pixel

Sehol egy világrengető esemény, sehol egy sárkány vagy egy titokzatos rejtély, csak hétköznapi emberek életéből kiragadott jellegzetes pillanatok.
Mégis magával ragad a könyv és nem lehet letenni.
Sosem fogom megfejteni a jó írók titkát.
Megelégszem azzal is, hogy minél többet olvashassak tőlük.

1 hozzászólás
>!
csillagka P
Tóth Krisztina: Pixel

Lányom imád vasalható gyöngyökből mindenféle mintákat kreálni (jó is csinálja) ez a könyv pont arra emlékeztetett, azzal a kitétellel, hogy itt még a gyöngyök is összekeveredtek. Múlt és jelen, mennyi élet és mennyi szenvedés, mocsok, kilátástalanság. Nem vagyok biztos benne, hogy mindig jó csak ezt megmutatni, oké ezt is látni kell, de mai magyar szépirodalmi próza mintha elfelejtett volna örülni (nem csak a magyar, lásd J.K.R.: Átmeneti üresedését) csak magának az életnek, mert süt a nap, kék az ég és bizony lehet szerelmesnek lenni mindenféle hátsó szándék nélkül. Egy kicsit légyszí!! a húsz szereplőből egynek legyen jó a végén. (olyan nagy kérés ez ? )
Sok, nagyon sok ez a könyv, egy merő szenvedés gyűjtemény, jól van megírva ez még csak ront rajta, mivel érdekel, nem tudom abbahagyni és kész depresszió lesz a vége. (be kellett osztani)
Tetszett, de nem lettem tőle boldogabb, talán nem is ez a célja, minden esetre közben jobban éreztem magam mint most.
Olvasásra csak teljesen stabil állapotban ajánlott, de akkor is kell utána valami limonádé, hogy a torkomba beleszorult mondatok lecsússzanak.

2 hozzászólás
>!
Gelso P
Tóth Krisztina: Pixel

Kell nekem mások értékeléseit félreérteni, és abból egy félreértelmezett képet kialakítani…
Olyan volt, amilyennek képzeltem, és mégsem…
Tetszett az új írói ötlet ill. technika, az egyik történet szereplőjének egy másik és egy x-edik történetben való felbukkanása…
Működött is a puzzle-játék – az utolsó novell történetben jól éreztem magam, mert tényleg helyére került az utolsó puzzledarab; de mégis hiányérzetem alakult ki az én saját téves képzetem miatt…ui. én a végére annyira odaillőnek képzeltem volna egy „nagytotált”… egy olyan képet, amelyben az összes szereplő így vagy úgy (élesen, homályosan, színesen, feketén-fehéren, csak egy-egy testrész erejéig, határozottan, és bizonytalanul, felénk magasodva ill. morzsányi parányian) de jelen van – nekem ez nagyon hiányzott frissen befejezve a könyvet.
Krisztina játékossága amúgy magával ragadott, mert cerkát ragadtam, és jegyzetelgettem, rajzolgattam, hogy melyik testrész-melyikkel lesz kapcsolatban: Biztosan sokan végigkísértétek már, hogy hogyan juthat el pl. a kéz a hüvelyig a szemen és a vállon keresztül? Vagy az az érdekesség, amit hétköznapi ismereteinkből tudunk, és itt nem simán, csak nehézségek árán, és csak egy pillanatra jön össze: hogy a fej, végre jó nyakra talál, de a fül (és a szív is) eltávolodik tőle? Nagyon kétségbeejtő, mennyire magányos tud maradni egy tenyér, de árulkodó, sőt inkább áruló is egyben… És elgondolkoztatok már azon, hogy vajon ugyanazt a feladatot (szerepet) tölti-e be a tenyér, ha arcra csattan, ha nyomot hagy valahol/valamiben, ha megsimogat, vagy ha éppen tart, avagy tartana benne valamit? És hogy magányos-e ezekben a szerepekben, hiányolja-e egyik tenyér a másikat? Ha azt mondjuk, hogy a fül és a haj a fej gyerekei, melyik az, amelyik inkább elszakadhat (=megválhat) tőle? A haj? Vagy a fül? Melyikkel szorosabb a fej kapcsolata? Újabb dilemma, hogy a boka, hogy jut el a comb árnyékában addig, hogy elérje (és szétroncsolja) az orrot???! És itt folytathatnánk a végtelenségig a játékot a testrészekhez kapcsolódó történetekben, átjárhatnánk mi is egyik történetből a másikba, kutatván a kedvenc szereplőnk sorspuzzledarabja után… Tudtátok, hogy a gyönyörű haj is tud ellenszenvet kelteni? És tudtátok, hogy egy férfi képes összecsuklani egy kozmetikában egyszerűen csak belepillantván a szemetesbe? És gondoltatok már a vállak tragédiájára? Egy helyen élnek, de nem egymásnak, csak egymás mellett; és sosem találkoznak, sohasem érintik meg egymást, két külön irányba néznek, két irányba húznak, és maximum csak annyi az összhang köztük, ha véletlenül párhuzamosan mozdulnak meg tanácstalanságunkban?
Én most továbbjátszadozom a saját puzzlemmal – mert én most kreáltam magamnak harminc puzzledarabot azokból a szavakból, amelyeket előhívott belőlem egy-egy történet elolvasása.
1/ zavar (Kéz), 2/ arcpír/szégyen (Nyak), 3/ találgatások (Szem), 4/ vándorlás (Láb), 5/ alkonyat (Fej), 6/ arculcsapás/becsapás (Tenyér), 7/ lemondás (Váll), 8/ hiábavalóság (Fül), 9/ gyökértelenség (Ujjak), 10/ jövőtlenség (Hüvely), 11/ kölcsönös segítségnyújtás (Boka), 12/ halogatás/döntésképtelenség (Haj), 13/ pártalanság (Szív), 14/ felelőtlenség/hév (Comb), 15/ elzárkózás/bezártság (Köldök), 16/ Sors (Mell), 17/ félreértés (Nyelv), 18/ üres (Has), 19/ kétségbeesés (Pénisz), 20/ közöny/közömbösség (Fog), 21/ elszigeteltség (Áll), 22/ mellőzöttség (Talp), 23/ reménytelenség (Száj), 24/ tanácstalanság (Íny), 25/ Carpe diem (Tarkó), 26/ halálra ver (Hát), 27/ bosszú (Orr), 28/ vezeklés/alkotás öröme (Térd), 29/ 7 (=hét) (Anyajegyek), 30/ révbe érés (Fenék)
Jó kis játék volt ezt a könyvet játszva olvasni és olvasva játszadozni; de talán a Vonalkód marad tőle a kedvencem.
Akinek van kedve és affinitása, puzzlezzon ebből a 30 (harminc) szóból egy történetet – ha komolyan veszitek, megjutalmazom a számomra leginkább tetszőt egy Pixellel. Augusztus elsejéig küldhetitek el történeteiteket.

Kedvenc történeteim: Fej, Tenyér, Fül, Szív, Köldök, Mell, Pénisz, Fog, Térd – ez nagyon szép.

Ez az írás a Könyvmolypárbaj 2012-re szükséges olvasónaplónak is készült.
                            __
Az alábbi kihívásokra olvastam el:
1/ Csökkentsd a várólistádat 2012
2/ K~i~R~a~K~ó~S ~ Tóth Krisztinával

10 hozzászólás
>!
Gyula_Böszörményi IP
Tóth Krisztina: Pixel

Hátborzongatóan őszinte, remekbe szabott írások. Tény – számomra – hogy Kriszta a legjobb kortárs novellistánk.

>!
Maya
Tóth Krisztina: Pixel

Teafilterekből összerakott életek. Kinek sötétebb, kinek világosabb pixelek-napok jutnak. A „mai”, rohanó világot mutatja be, ahol csak egy-egy kép marad az emberek után. A közepe felé arra gondoltam, hogy az nem lehet, hogy ennyi depis ember van, sehol semmi vidámság, minden sors félrecsúszik. Ha akad is egy-egy vidámabb „testrész”, az mintha csak zárójelben lenne emlegetve. Aztán arra kezdtem figyelni, hogy majdnem minden ismerősömhöz tartozik egy-egy ilyen, vagy hasonló történet. A valóságban is kivisszük a nagymama „füles foteljét” a nyaralóba (persze felújítva, áthúzva), de arra nem mindig akad időnk, hogy telefonon beszéljünk vele. Rossznak, tolvajnak könyveljük el a „laposon” élő cigánygyerekeket, ha éhségükben leszedik a cseresznyénket. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy máshol jobb az élet és elhagyjuk otthonunkat. Ezek a rövid írások pillanatképek a saját életünkből, még akkor is ha elég fanyarul az orrunk alá vannak dörgölve.


Népszerű idézetek

>!
Miamona

Milyen érdekes szó az, hogy emberöltő! Az emberi test felbukkan és alámerül az időben, aztán ismét felszínre tér az emlékezetben, föl-le, föl-le, mint a tű, és közben szorosan összeölti a múlt és jelen szétfeslő rétegeit. És minden egymáshoz varródik, miközben láthatatlan a cérna.

163-164. oldal (Harmincadik fejezet, avagy a fenék története)

>!
Miamona

– Az ember nem valaki miatt tanul meg egy nyelvet – mondja a tanárnő, és már a kimondás pillanatában is érzi, hogy ez hazugság, hiszen dehogynem. Csak amiatt. Az anyánk miatt tanulunk meg beszélni, hogy aztán soha többé ne hallgasson ránk és ne értsen minket, aztán idegen nyelveket tanulunk, hogy továbbra is idegenek maradjunk. Egyre több nyelvet, egyre idegenebbül a világban.

45-46. oldal (Kilencedik fejezet, avagy az ujjak története)

>!
Dora P

Akkor a sors – még utoljára – többféle lehetséges történetet felkínált. A valóság pedig a legrosszabbra bökött rá, hogy jó, haladjunk, akkor legyen ez. Mindig a legrosszabb történet íródik jelenné, és ezt mindig csak utólag lehet látni.

83. oldal - Tizenhatodik fejezet, avagy a mell története

>!
Miamona

Mindig a legrosszabb történet íródik jelenné, és ezt mindig csak utólag lehet látni.

83. oldal, Tizenhatodik fejezet, avagy a mell története

>!
mdmselle IP

Láthatóan megdöbbent, amikor a lány mosolyogva közölte, hogy a fülbevaló gyönyörű, de neki sajnos nincs kilyukasztva a füle. A szikh zavartan bámult rá, mintha ez idáig abban a hitben élt volna, hogy a nők eleve lyukkal a fülükön születnek.

Nyolcadik fejezet, avagy a fül története

1 hozzászólás
>!
csillagka P

A nőnek zöld szeme van, és csak átmenetileg vak, mint a szerelem.

15

>!
Miamona

Tulajdonképpen a férfi semmi másra nem vágyott, mint minden kötelezettség nélkül a nő mellett lenni, lehetőleg állandóan. Azt is írhatnánk, sokkal rövidebb és elegánsabb volna, hogy szerette ezt a nőt. Ám rögtön hozzá kellene tennünk, hogy a maga módján, bár ez se jelent semmit, hiszen mindenki csak a maga módján képes kapcsolódni egy másik, a maga módján ezt váró és megengedő lényhez.

30. oldal (Hatodik fejezet, avagy a tenyér története)

>!
Tiger205

A férjek mindig azt hiszik, hogy a feleségek nem tudnak a szeretőikről. az ölében a kislányával szánkózó apa is halálos biztos volt benne, hogy a felesége semmit sem sejt, pedig a nő (aki maga is volt már szerető az imént hallottuk) hónapok óta mindent tud.

160. oldal

>!
Lunemorte MP

A fiú tarkója végig volt tetoválva különféle számokkal.
– Börtönben voltál? – kérdezte Jean-Philippe.
– Nem. Csak úgy. Csináltattam.
– És mik ezek a számok?
– Semmi. Hogy mikor születtem. Év, hónap, nap, óra, perc.
– Nem fájt?
– Mért, a születés is fáj, nem?

Huszonötödik fejezet, avagy a tarkó története

>!
Lunemorte MP

A sors viszont jóval ravaszabb nála: az elbeszélőt még csak-csak el lehet téríteni, a sorsot soha.

Tizedik fejezet, avagy a hüvely története


Enciklopédia 7

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs


Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Munro: Mennyi boldogság!
Martin Pistorius: Néma üvöltés
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk
Anna Gavalda: Kis kiruccanás
John Green: Csillagainkban a hiba
Kazuo Ishiguro: Ne engedj el…
Kőrösi Zoltán: Szívlekvár
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Emma Donoghue: A szoba
Tommy Wieringa: Ezek az ő neveik