Állatok ​a tubusból 22 csillagozás

Alföldi Róbert válogatása
Tóth Krisztina – Lackfi János – Varró Dániel: Állatok a tubusból

A Csimota könyvkiadó szeretettel ajánlja "Állatok a tubusból című festészeti albumát minden olyan 2-6 éves kisgyereknek és szüleiknek, akik szeretik a színes képeket, szeretnek állatokat és érdekes tárgyakat felfedezni egy új világban. A XX. századi magyar festők művei mellett ritmusos gyermekversek gazdagítják a könyvet Lackfi János, Tóth Krisztina és Varró Dániel tollából. Az izgalmasabbnál izgalmasabb képeket Alföldi Róbert válogatta.Reméljük könyvünk sok örömet nyújt majd a csimotáknak!

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Csimota, Budapest, 2003
46 oldal · ISBN: 9638635010

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

sztinus>!
Tóth Krisztina – Lackfi János – Varró Dániel: Állatok a tubusból

Hú, de korrrtárs festők voltak benne, mèg én is megijedtem. Sajnos ez mèly nyomot hagyott, a versek pedig jók lettek volna.

2 hozzászólás
Ottivilága>!
Tóth Krisztina – Lackfi János – Varró Dániel: Állatok a tubusból

Ez az a típusú gyerekkönyv, ami elsősorban a szülő intellektusának hízeleg. Mert ugye Alföldi Róbert válogatott festményeket, és Tóth Krisztina, Laczkfi János és Varró Dániel (már kezd úgy tűnni, mintha más rajtuk kívül nem is írna gyerekverseket:) írogatott a képekről vidám kis rímeket. Ez a koncepció…

Mindez a gyakorlatban: Alföldi Róbert (aki gyűjtője is a magyar festményeknek), nem erőltette szerintem túlságosan meg magát ezzel a válogatással. Szerintem kb. 10 perc volt. Ismertebb XX. századi, mostanában felkapott magyar festők művei. Az alapkoncepció az lett volna, hogy mindegyiken van állat. Ezt úgy kell elképzelni, hogy mondjuk egy női aktokat ábrázoló képen (alapvetően sok az akt a könyvben, ami szerintem gyerekeknek nem feltétlenül gond, mert a gyerekek úgyis mást látnak benne, de az én ízlésemnek egy gyerekkönyvben nagy volt a számuk…) valahol van egy madár, vagy egy macska, vagy alig láthatóan egy kutya. Egyszóval közel nem az állatok vannak fókuszban. Fel is teszik minden vers végén hogy „megtalálod-e a kutyát / macskát / kecskét stb. a képen?”.

Mindehhez 4-8 soros versecskék születtek, amik szintén nincsenek túlvariálva. Leírják, hogy mi van a képen, ha meztelen nénik, akkor azt, a házak akkor azt, ha egy kutya akkor azt. (Sajnos idézni nem tudok, mert már visszavittem a könyvtárba a könyvet…) Egy-két leleményesebb költemény (elsősorban Varró Danié) van a versek között. Mindez 2003-ban, ha jól emlékszem 2.900.- Ft-ért. A könyv támogatói művészeti galériák és aukciósházak…

Ha annak idején megvettem volna (simán el tudom képzelni), akkor nagyon bosszankodtam volna. Viszont annak örülök, hogy kikölcsönöztem, mert legalább ezt is láttam…(és a Varró Dani kitüntetés is közelebb ért hozzám…)

Gelso P>!
Tóth Krisztina – Lackfi János – Varró Dániel: Állatok a tubusból

Kellemes meglepetés volt.
Első találkozásom egy ilyenfajta kezdeményezéssel – aki tud még ilyenről, szóljon, ajánljon, mert nagyon jó böngészős és tanulós és festményekkel ismerkedős közös program ez a gyerekekkel.
Az Állatok Világnapja alkalmából gondoltam, hogy elolvassuk az állatos verseket – a tubusból – ui. a verseket festmények kísérik – melyeken végül meg kell lehet találni az állatot, melyet a vers említ. A összeválogatott festmények nagyon jó ízlésre vallanak – van benne ismert, de inkább kevésbé ismertek – mind tehetséges magyar festő ecsetéből, van köztük szép és kevésbé. Nekem ismerkedés volt ez az olvasás a festőkkel, a gyerekeknek állatkeresgélés a festményeken. Harmadik szerephez jutott az olvasás, de kb. színvonalban is ott állnak a versek a 3. helyen. Azt hiszem, Lackfi versei tetszettek leginkább, bár a szokott módon döccennek néha a rímek, de mégis; hosszabbak is a másik két költő verseinél. Tóth Krisztina versei állnak érthetőségüket tekintve legközelebb a gyerekekhez, ezek a legegyszerűbbek. Varró Dani versei hozták a megszokott varródani-stílust, a ezek voltak legjátékosabbak, ezek utaltak leginkább a festményen való játékos böngészésre.
A számomra legszebb képek:
Jeges Ernő: Majális Rómában
Schönberger Armand: Aktok kutyával
Gyenes Gitta: Garni szálló
Márffy Ödön: Ticharich Zdenka és Csinszka
Rippl-Rónai József: Kerti jelenet gróf Somsicsek kertjében
de amúgy mind tetszett vmiért… úgyhogy nincs is sok értelme ennek a felsorolásnak…
@korkata Olvassunk Tóth Krisztinától c. kihívásához.

2 hozzászólás
Fapicula>!
Tóth Krisztina – Lackfi János – Varró Dániel: Állatok a tubusból

Értem én a koncepciót,
jópofa is lenne,
csak hát a versek,
elég bugyuták benne.

1 hozzászólás
clarisssa P>!
Tóth Krisztina – Lackfi János – Varró Dániel: Állatok a tubusból

Félve vettem kezembe ezt a kötetet, arra gondolva: na, már megint ugyanaz, már megint állatokról írtak kortárs költők döcögős gyerekverseket… Azonban nagyon kellemeset csalódtam! A képválogatás érdekes volt, színes, változatos stílusú, a versek pedig minden erőlködés nélkül passzoltak hozzájuk. Felnőttként is élveztük, a gyerkőc pedig érdeklődve hallgatta a képekhez tartozó verseket, no meg lelkesen keresgélte rajtuk a néha jobban, néha kevésbé elrejtőző állatokat.

Kyupirappa P>!
Tóth Krisztina – Lackfi János – Varró Dániel: Állatok a tubusból

Érdekes alapkoncepció, hogy régi festményeket mutatunk a gyerekeknek, versekkel, majd arra buzdítjuk, keressen meg egy kijelölt dolgot (többnyire állatot), nagyon tetszett. Festményeknél is szerencsére gyerekbarát volt a válogatás, nem meztelen képeket spoiler és vérben fürdőző embereket gyűjtöttek össze :)

>!
Csimota, Budapest, 2003
46 oldal · ISBN: 9638635010
Juci P>!
Tóth Krisztina – Lackfi János – Varró Dániel: Állatok a tubusból

A képválogatás nagyon tetszik, tényleg nem az unásig ismert festmények kerültek be, és elég jó minőségben is reprodukálták őket. A versek viszont izzadságszagúak, és szöveggondozás valószínűleg nem volt.

Papírtigris >!
Tóth Krisztina – Lackfi János – Varró Dániel: Állatok a tubusból

Nekem sajnos nem nyerte el a tetszésemet sem a könyv, sem a festmények, sem a hozzá erőltetetten kreált versek, pedig mindhárom költőt igen nagyon kedvelem…A kisfiam 4 éves lesz, ő sem rajongott érte, biztosan az anyja művészi vénáját örökölte. ;) Az ajánlott életkor 2-6 éves korig… (De legalább van életkori ajánlás, amit annyira hiányolok a mai gyerekkönyvekből!)

DJutti>!
Tóth Krisztina – Lackfi János – Varró Dániel: Állatok a tubusból

Teljesen másra számítottam, de ötletes ez az elképzelés, miszerint a festményeken kell a versekben említett állatokat felfedezni.

hetcsillagkozt >!
Tóth Krisztina – Lackfi János – Varró Dániel: Állatok a tubusból

Egy kiállításmegnyitóra várva, egy dizájn bolt polcáról levéve olvastam el. A versek sokszor aranyosak, néha viszont kicsit erőltetettek voltak, a koncepció egyébként jó, hogy ismertessük meg a gyerekekkel az ilyen képeket is, az ilyen alatt pedig azt értem, hogy nagyon változatos stílusú festményekről van szó. Az az ötlet is nagyon jó, hogy minden vers végén ott van a játék, meg kell keresni az állatokat. (kerestem is buzgón, nem mindig volt könnyű…)
A képek között volt egy-kettő viszont, ami nem illett egy gyerekkönyvbe, a kibuggyanó mellű, csábosan néző hölgyek között mondjuk megkeresheti a gyerek a kutyát, ami tény, hogy aranyos, a kép többi része viszont nem neki való szerintem…


Hasonló könyvek címkék alapján

Fodor Ákos: Képtelenkönyv
Gryllus Vilmos: Mókus, mókus, mit csinálsz?
Maros Krisztina – Szabó T. Anna: Milyen színű a boldogság?
Bartos Erika: Bárányfelhők
Ijjas Tamás: Bőröndapu
Rutkai Bori: Pizsamátor
Harcos Bálint: A csupaszín oroszlán
Balázs Imre József: Blanka birodalma
Kiss Ottó: Ne félj, apa!
Steiner Györgyi: Tanyasi világ