Hazaviszlek, ​jó? 326 csillagozás

Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?

Hajléktalanok ülnek egy padon és meredten bámulnak egy tárgyat, a magasból színes labdákat szórnak a Balatonba, az eltávozott házi kedvencek a felhők tetején gyülekeznek, egy férfi megtalálja felesége titkos mobilját, a papagáj megszökik, ám egy nagyon fontos mondatot tanul kalandozásai közben… Végtelen motívum- és műfajgazdagság jellemző e könyvre, melyben Tóth Krisztina összegyűjtötte az utóbbi években írt tárcanovelláit és más publicisztikai műveit. Az ötven írást az teszi kiemelkedővé, hogy a szerző minden esetben túllendül az aktualitáson, és az egyszeri pillanattól a teljességig jut el. Hétköznapi, első ránézésre bagatell drámáról derül ki, hogy sorsfordító esemény, és az élet persze bármikor képes minket megörvendeztetni abszurd oldalával, csak az a kérdés, hogy sírni vagy nevetni van éppen kedvünk.

A könyvben szereplő írásokat többek között a Nők Lapja, a Népszabadság és az Élet és Irodalom közölte.

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Magvető, Budapest, 2021
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631427431
>!
Magvető, Budapest, 2019
244 oldal · ISBN: 9789631439663
>!
Magvető, Budapest, 2018
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631427431

4 további kiadás


Enciklopédia 25

Helyszínek népszerűség szerint

Kuala Lumpur · Soltvadkert


Kedvencelte 52

Most olvassa 29

Várólistára tette 179

Kívánságlistára tette 142

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?

Beleolvastam a könyvtárban, végül hazavittem. Lassan akartam haladni vele, hogy tovább tartson. Ki akartam élvezni, mint egy doboz bonbont… de nem ment. Munkába menet kivettem a táskámból, majd elmerültem a novellákban. Ahogy vége lett az egyiknek, rögtön kellett a következő. Ha nem a végállomáson kellene leszállnom, biztosan eltévesztem a megállót.
A történeteken hol nevettem, hol szörnyülködtem, de ami a legjobban tetszett, hogy mindegyik annyira hétköznapi és mai. Átlagos történetek, átlagos szituációk egy picit új köntösbe bújtatva.

Tegnap délután az Oktogonon sétáltam, elmentem a könyvben megemlített cipőbolt mellett is, majd az Örs vezér térig metróztam. Figyeltem az embereket és eszembe jutottak ezek a szösszenetek.
Biztosan visszagondolok még néhány novellára, talán már ma délután… mert bedobok egy adag ruhát a mosógépbe és tuti, hogy találkozok majd a háztartási parajelenségekkel. Borítékolom, hogy a zoknik felének nem lesz meg a párja…

Tóth Krisztina nagyon tudja, hogyan kell ezt a műfajt jól írni, és amellett, hogy olvasmányos, még szellemes és tartalmas is legyen.
Azt akarom, hogy vigyen magával haza máskor is.

16 hozzászólás
DaTa>!
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?

Nem nagyon szerettem én régen a novellákat. Aztán elkezdtem olvasni Tar Sándort. Meg Tóth Krisztinát például. Akiről most már egyértelműen kijelenthetem, hogy a kedvenc magyar kortárs írónőm. Ez a kötet meg most már az egyik kedvenc novelláskötetem. Csodás.

5 hozzászólás
Gyula_Böszörményi IP>!
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?

A Térkép című novellát veszettül irigylem. Abban, kérem, egy egész regény van. Ilyen ötletekből szokott egy regény kikerekedni. És a többi írás is perzselően jó.

Kapusi_Farmosi_Dóra P>!
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?

A könyvesboltban annyira megvett a borító, hogy őszintén szólva bele se néztem a kötetbe, még a fülszöveget sem olvastam el, csak beleraktam a kosaramba és hazahoztam. Amikor először fellapoztam, akkor lepődtem meg, hogy ez a karcsú könyvecske nem kevesebb, mint ötven tárcanovellát, valamint egyéb publikációkat tartalmaz. Gondoltam, sebaj, legalább megvan az olvasmányom elalvás előttre, amikor már tényleg csak pár oldalt szoktam olvasni. Aztán persze borult az egész, mert Tóth Krisztina írásai minden elolvasott történet után több figyelmet követeltek tőlem.

A novelláskötet öt nagy blookra osztható (Teiresziász, Háztartási parajelenségek, A kalap közepe, Sors, nyiss nekem tért, Hazaviszlek, jó?) és őszintén nem tudok kedvencet választani közülük. Összességében egy jól összerakott gyűjtemény, a maga gyengébb és erősebb történeteivel. Hétköznapiságával, egyszerűségével mindegyikben van valami szerethető, én élvezem, amikor a mindennapokról olvashatok, azok minden szürrealitásával, vagy éppen földhözragadtságával együtt.

Érdekes, ahogy bizonyos emberek képesek minden apróságot megfigyelni. Úgy járni-kelni a világban, hogy nem csak benyomások, de egész apró mozzanatok is felkeltik a figyelmüket, amit utána képesek átadni az olvasóknak is így téve színes-szagos valósággá a leírtakat. Tóth Krisztina határozottan nyitott szemmel jár a világban, majd élvezhetően, sokszor keserédesen írja meg a körülöttünk lévő világot.

https://csakegypercre.hu/es-akkor-azt-suttogtam-toth-kr…

Uzsonna>!
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?

Az idézetek böngészése, javítgatása közben szinte újraolvastam a könyvet, újra előjöttek a hangulatok, érzések, amelyek „első olvasásomat” is kísérték.
Általában szerettem ezeket a tárcanovellákat, nem maradéktalanul, de így van ez minden válogatásnál. Tóth Krisztina nagyon jól látja és láttatja a helyzeteket, pontos látleleteket kapunk, amelyek nem mindig esnek jól. Külön jó, hogy azokat az embereket és helyzeteket is megfigyeli, megmutatja, amitől már sok ember elfordítja a tekintetét én is! :-( Mindenféle érzelmet megpendített bennem a sokféle novella: felháborodtam, undorodtam, bólogattam, somolyogtam, meghatódtam, nevettem… Tetszett a nyelvezete is, olyan mondatokat, szavakat használ hétköznapi helyzetek bemutatására, hogy meg kellett állnom olvasás közben, hogy nahát…
Fogok még olvasni Tóth Krisztinától.

6 hozzászólás
gabiica P>!
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?

Szeretem Tóth Krisztina írásait. Nagyon jól mutatja be a világot, hol humorosan, hol a kemény valóságot teljes egészében, minden cicoma nélkül. Krisztinának nagy tehetsége van ahhoz, hogy magával ragadja az olvasót, hiszen olyan formán fogja meg a pillanatot, hogy szinte a legapróbb, jelentéktelen mozzanatnak is mondanivalót kreál. Szerettem olvasni ezeket a novellákat, és szerettem volna még többet is… Olvastatja magát a kötet, minden egyes történetnek jelentősége van, kiemelni sem tudnék belőle, annyira magával ragadott mindegyik történet.

Sárhelyi_Erika I>!
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?

Egy fővel bővült Tóth Krisztina rajongói tábora. És talán a novellarajongók gyülekezete is :) Így kell írni novellát, ahogy ő teszi. Nem magának ír, hanem nekem, az olvasónak. Lehet, hogy amíg írja, csak úgy dünnyög a saját orra alá, de arra késztet, hogy hallgatózzak. Mit mond? De jó ez! És érdekes módon nemcsak a vége jó a novelláinak, vagyis nem feltétlenül a csattanótól az. A mondatai, a gondolatai tetszenek, a nyelvezete, a témái. Magával ragadó, ahogy a mindennapok rezdüléseit kerek egésszé írja, miközben ezen történeteket vagy egy részüket maga az élet alkotta meg. És azok mellett mégis elmegyek rendre. Ezért kell valaki, aki így tudja kimerevíteni a pillanatot, annak humorát, mélységét, fonákságát.

7 hozzászólás
dontpanic>!
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?

Vagy tudatosan vannak elhelyezve a gyengébb darabok az elején és az ütősebbek a végén, vagy csak én kaptam rá egyre jobban Tóth Krisztina stílusára.

Ezelőtt csak az Akváriumot olvastam tőle, ami a földbe döngölt, ahogy azt kell, szóval magasak voltak az elvárásaim, amiket az első pár novella nem ugrott meg. Jók voltak, mondhatnám, aranyosak, de úgy éreztem, valami hiányzik belőlük. Aztán a későbbiekben megjött az a valami is, a mélység.

Azt írják a kötet végén, hogy ezek az írások olyan helyeken jelentek meg (többek között), mint a Nők Lapja és az Élet és Irodalom.
Persze nem tudom, melyik írás melyikben jelent meg eredetileg, de mégis van egy olyan érzésem, hogy Tóth Krisztina kontextustól függően nagyon is tudatosan és finoman tudja kapcsolgatni a saját irodalmi regisztereit. Profi, na, a szó jó értelmében.

2 hozzászólás
robinson P>!
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?

Amikor tavaly nyáron elolvastam az Akváriumot, TK rajongó lettem. Bár voltak félelmeim, mi van, ha a többi mégsem olyan jó írás? Itt a harmadik novella után tudtam, ez is 5 csillag. Tartotta a szintet, volt ahol jókat nevettem az ellesett, megélt pillanatokon. Nyitott szemmel járva, gyermeket nevelve sok kedves életesemény felvillant a történetekben. A pillanat humora. Igen, vigyél haza, mert jogom van tudni, Kuala Lumpurban milyen idő lesz holnap.
A Mikulás három élete és a többi eset mind igazi életet hordoz magában. És Milyen volt szőkesége… valóban jó leveseket főzött. Családunk szemefénye, és a Kalap közepe is megvolt. A Szólánc és a Kitántorogtak mindennél többet mondd a mai hazai helyzetről, pedig 2009-ben íródtak. Drámaian döbbenetes mindkettő.
Szóval TK hozta, tartja a renomét. Nálam kedvenc lett végleg.
Sajnos a városi könyvtár összes TK kötetét (3db) kiolvastam. Mi lesz a további kötetekkel, honnan szerzem be a havi adagom? Ez most a feladat.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/02/hazaviszlek-jo.html

3 hozzászólás
Lanore P>!
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?

Gyorsan olvasható, könnyed, szórakoztató, ugyanakkor mélyebb mondanivalóval is szolgáló kis novellák, némelyik szomorkás, némelyik megmosolyogtató, de mindegyik érdekes a maga módján. Nem is tudnék egyet kiemelni, mint kedvenc, így volt jó az egész, egy-egy különleges pillanat lenyomataként. Szívesen olvasnék még az írónőtől!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Dora P>!

Anyám hív a bevásárlóközpontból, hogy mit vegyen a gyereknek szülinapjára. Előzőleg már elmondtam, hogy Star Wars birodalmi klónt szeretne vállról indítható rakétával, de ki tudja, miért anyámnak kiröppent a fejéből ez az instrukció. Különböző tárgyakat próbál leírni a telefonban, és azt bizonygatja, hogy mindegyiknek a dobozára az van nyomtatva, Star Wars. Nagyon sóhajtok és elmondom, hogy nekünk egy olyan fehér roborféleség kellene, vagyis egy klón. Felkiált, hogy megvan, talált egyet: olyan mint egy helyes kis centrifuga.

65-66. oldal, Perpetuum mobile

Kapcsolódó szócikkek: Csillagok háborúja
9 hozzászólás
csillagka P>!

Olyan nehéz szomorúsággal ült hétezer méter magasan, hogy majdnem lezuhant tőle a gép.

232. oldal (Térkép)

2 hozzászólás
Pixelhiba>!

    A páternoszter manapság egyre ritkább, szinte eltűnni látszik. Ebben is hasonlít egyébként a házasságra, ahogy sok más vonatkozásban is. Sokan félnek tőle, nehéz belőle kiszállni, és noha világosan meg van mondva, hogy egyszerre csak két ember utazhat, mindig megpróbál belépni egy harmadik is. Ha az ember rosszul lép, maradandó sérüléseket szerezhet. Mindenki csak a saját felelősségére használhatja, és mind azt hiszik, hogy ott fent, ha felérnek, majd megtalálják, amit keresnek. Hogy ők aztán tudják, merre hány emelet…

144-145. oldal, Páternoszter, Budapest: Magvető, 2009

Kapcsolódó szócikkek: házasság
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

A villanydrótok a fellegek ruhaszárítói. Az égbolt kusza szabásmintái. Ezeket követve készül a véletlen kabátja, s tudjuk vagy sem, mindnyájan ezt viseljük.

19-20. oldal, Moszkva tér

2 hozzászólás
dudorka P>!

    Ha már tudunk hóekézni, hasilélegezni, biciklizni, vezetni, vékony palacsintát sütni, pillangózni, ütvefúrni, élvezettel szülni, szóval eligazodunk az élet dolgaiban, de egy alkalommal mégiscsak tétovázva megállunk a járdaszigeten, mert az említett tábla, ÉN, ÉN, ÉN, A FÉRFI, egyméteres körzetben még sincs leszúrva, akkor előbb-utóbb, higgyük el, megjelenik a sarkon az a férfi. Autóval jön, az autó nagy, lehetőleg piros, ő pedig ott ül benne. Végigmér bennünket és kiszól: – Rám vársz, cica?
    Ilyenkor nézzünk jól a spermium szeme közé, mélyen, egészen az agyáig, és lassan, magabiztosan feleljünk: – Nem. A menopauzámra.

63. oldal, Nagy vonalakban a női szexualitásról

1 hozzászólás
Pixelhiba>!

Megy át a villamos a derékig összefirkált városon.

(első mondat)

2 hozzászólás
Tiger205>!

Milyen név az hogy Döme, nem is embernév, hanem medvenév, baszki.

53. oldal, Aranymosó

14 hozzászólás
lizke>!

Délelőttönként a temetőbe jár, kiabálva árulja az újságot a sírok között:
– Új Élet, Új Élet!
    Ám a halottak nem dőlnek be a marketingszövegnek, a látogatóknak pedig nem kell Új Élet, épp elég nekik a meglévővel bíbelődni.

119. oldal, Faredőny (Magvető, 2009)

1 hozzászólás
cseri>!

Minden házasságban megvan az a három mondat, ami örök fájdalmat jelent, és amit egyetlen későbbi más mondat sem tehet jóvá.

213. oldal (Verárjúfrom)

Kapcsolódó szócikkek: házasság
Izolda P>!

Azt is írta, hogy szeretne többet tudni az alternatív gyógyításról, és beiratkozott a Szemmelversz Egyetem levelező tagozatára.

165. oldal, Örkény-árnyjáték V. (Családunk szemefénye)

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Békés Pál: Csikágó
Cserna-Szabó András: Rézi a páczban
Pál Dániel Levente: Az Úr nyolcadik kerülete
Palotás Petra: Lélekszirmok
Bächer Iván – Teknős Miklós: Újlipócia
Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek
Szőke Szabolcs: A bácsi zenél
100 szóban Budapest 2018+
Nyíri Katalin: A kedvedért megeszem
Hári Tamás: Lépcsőház