Fehér ​farkas 30 csillagozás

Tóth Krisztina: Fehér farkas

„Minden ​lakás másik történet” – mondja Tóth Krisztina novellájának elbeszélője, miközben saját egykori otthonát keresi. Mindegyik lakás emlékezteti rá valamennyire, de egyik sem lehet ugyanaz. Minden boldogtalan lakás a maga módján az. Ilyenek a könyv katartikus történetei is, amelyek a korábbi műveknél élesebben mutatják meg a hatalmi elnyomás törésvonalait, az alárendeltség, a kirekesztettség stigmáit, az erőszak állomásait. Rendszerint névtelen hősei ismerősek, mellettünk toporognak a liftben, mögöttünk loholnak a lépcsőházban. Felfigyelünk rájuk, ők pedig elkezdenek beszélni: egykor volt otthonokról, bizarr találkozásokról, évtizedes talányokról, kapcsolatokat szétfeszítő titkokról. Hogy egy lerobbant autó, egy rossz pillanatban megtett mozdulat, egy elveszettnek hitt táska, egy véletlen megváltoztat mindent. Pontosabban: megváltozott már minden, de csak most vesszük észre. A Fehér farkas olvasója is ezt kezdi érezni. Mások életébe pillantunk be, de a szövegek tükrében… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2019
126 oldal · ISBN: 9789631439342
>!
Magvető, Budapest, 2019
126 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438543

Kedvencelte 2

Most olvassa 11

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 50


Kiemelt értékelések

>!
olvasóbarát P
Tóth Krisztina: Fehér farkas

„Zokog egy nő a liftben.”

A világ körülöttünk, és bennünk leképződve. Emberi, főként női sorsok, gyilkoló titkok szerepelnek ezekben a novellákban. A visszaélés kérdéskörének körbejárása. Szégyen, megszégyenítés, bűntudatkeltés. Úgy alakult, hogy 3 könyvet olvastam felváltva az utóbbi időben, három nagyon különböző nő írásait, Lovas Ildikó a Vajdaságban, Tamás Kincső Erdélyben, Tóth Krisztina Magyarországon él és alkot. Többféleképpen élik meg a női szerepeket, azonosulnak elvárásokkal és gyanakvásokkal. Tóth Krisztina régen felkeltette érdeklődésemet. Szeretem a látásmódját, az érzékenységét és a bátorságát, amellyel kimondja azokat a dolgokat, amelyekről mások hallgatnak.
Radikális kötet, a kibeszéletlenség ellen szóló. Jelentős szerepe van benne a lakásoknak, helyeknek, családi traumáknak, váratlan találkozásoknak, a múlt bűneinek.
Különösen foglalkoztattak A nő, aki nem törölte le az apját, a Túlpart, a Visszajönnek a gólyák , és a Hírhozó című írások.

4 hozzászólás
>!
robinson P
Tóth Krisztina: Fehér farkas

Ez a novelláskötet valóban komor, borús történeteket tartalmaz és a vége sem ad mindig megoldást. Lehet továbbgondolni őket. Szeretem Tóth Krisztina írásait, érzékeny látásmódját, és tisztelem a bátorságát, hogy mindezeket a történeteket megosztja velünk. Fontosak és aktuálisak ezek a témák.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/07/feher-farkas.html

>!
fülcimpa
Tóth Krisztina: Fehér farkas

A boltban az ismerős eladó srác szerint ez a könyv (meg Sándor Erzsié) baromi kevés olvasmány lesz a nyárra. Ja, igaz, de örök. Amúgy meg most így, túl a novellákon ha csak ez az egy könyvem lenne ebben a nagyon furcsává váló évszakban, újra és újra képes lennék áttanulmányozni. Mert hát favorit a szerző, a történetek is jók, érdekesek, nem mindennapiak, nem laposak, elgondolkodtatók. Még nem csalódtam soha ebben az írónőben, persze, hogy ragaszkodok saját példányhoz.

(S.O.S. segítségre van szükségem privátban. Túlpart. Ki hogyan értelmezi a végét.)

>!
Sárhelyi_Erika I
Tóth Krisztina: Fehér farkas

Szerettem ezeket a novellákat. Jó kis életszaguk van: lépcsőházi ételszagok, előszobában levetett kabátok szaga, pályaudvarok olvasztótégelyének szaga, albérletek átmeneti szaga, álattkerti ketrecek el nem fojtható szaga, női parfüm és egzotikus füstőlő fojtó illata keveredik ezekben a történetekben, amelyeknek akármelyikünk lehetne a fő- vagy mellékszereplője. Nem ígérnek és nem is adnak megoldást ezek a sztorik, csak belerántanak egy-egy szituációba. Nekünk meg nincs más dolgunk, mint egyikből ugrani a másikba, vagy éppen hosszas szünetekkel lépni egyik történettől a másikig. És ez pont elég.

>!
korkata
Tóth Krisztina: Fehér farkas

Szokás szerint erős novellákat olvastam Tóth Krisztinától.
Életszagúak. A történetekben találkozhatunk titkokkal, betegséggel, gyásszal, válással, szexuális bántalmazással, erőszakkal. Életekbe pillantunk bele. Ezek az életek nem vidámak. Mindenhol ott van egy megoldandó probléma, élethelyzet.
A novellák komorsága ellenére is csak ajánlani tudom.

>!
postmodjane
Tóth Krisztina: Fehér farkas

Megrendítő.
Szép.
Nehéz.
Mai.
Fájdalmas.
Örök.

A törvény szövedékének, az élet boldogságának felfeslése. A sebek gyógyulás helyett felrepednek, váladékoznak, kiújulnak. Terheket cipelő sorsok novellái. Szerettem volna lassabban olvasni, de nem ment. Kíváncsi voltam a következő, majd a következő történetre. Szerelmek, lakások, megvalósult és elmaradt találkozások könyve ez. A gyermekét sirató, a magzatát elvesztő anya, az elvált férfi és nő, a fiatal és öreg beteg, a városi és a vidéki ugyanúgy gonddal küzd. Hogyan lehet az élet felé fordulni ezekben a történetekben? Lehet-e megnyugvás? Lehet-e élet?

A Vonalkódot elolvastam a héten, mielőtt ezt elkezdtem, mert már nem emlékeztem rá. Zseniális az is, ez is. Hihetetlenül pontos leírások, helyzetábrázolások. Sűrű szövegek válságpillanatokról. Fogom még olvasni mostanában ezeket a novellákat, melyeknek nincs megoldásuk, hogy gondolkodjam rajtuk, hogy egyszer értelmesen is írjak róluk.

A Tizenhét lakás, a Borjú, a Marokkói táska, a Hírhozó volt rám a legnagyobb hatással.

>!
hhgygy
Tóth Krisztina: Fehér farkas

Egyre szikárabbak, egyre tömörebbek és egyre borúsabbak Tóth Krisztina írásai. Az én generációmnak (ami az övé is) nagyon ismerős érzések, élmények, gondolatok, tűpontosan, semmi felesleges sallang.

>!
gályanapló
Tóth Krisztina: Fehér farkas

Tóth Krisztina profi.

Korrekt mondatok, szóhasználat, sűrített, pontos helyzetleírások. Jól tud megoldani párbeszédeket, stb. (Azért persze nem állom meg, hogy betegyek ide 2 megjegyzést (lehetne többet is):
1. amikor a második, Vevők c. novella elején ilyesmit olvastam, hogy „Lecövekelnek […], tétovázva bámulnak, mint akik rossz helyre toppantak be.”, akkor azért megijedtem. Hogy itt lecövekelni meg betoppantani fognak emberek. Szerencsére aztán nem ez ment.
2. ha én lettem volna a szerkesztő, nem engedem az 'A nő, aki nem törölte le az apját' címet, mert apját és app-ját szavak túl közel vannak. És ez egy véletlen szóvicc.

Ilyen szintű hibákból van még pár, ez azért tartható szint.)

Tematikusan a novellák kevés kivétellel 2 csoportba oszthatóak: lakásnovellák és betegségnovellák. Dramaturgiailag pedig vagy egy valós (és érdekes) szitu van lassan abszurdba túltolva vagy egy ún. csattanó van kihordva a szövegben. És ezen a ponton már több problémám van.

Nagyon standard, hogy ha nincs ötlet, akkor egy érdekesebb szituációt választunk alapul (itt: lakásvásárlás/eladás, kemó etc.), és túltoljuk valahogy. De pont ettől elég kiszámíthatóak lesznek. Látszik a kigondoltság/ötlet, nem lesz egyéni a hangzás. Mondjuk Tóth Krisztina amúgy sem egy Szvoren Edina, nem tud annyira egyéni világot felhúzni (talán csak 2-3 esetben), de konkrétan nekem az volt az érzésem, hogy valaki valahol már megírt pár novellát ebből a könyvből.

A csattanós dolgokkal pedig még ennél jobban is vigyázni. Ne tudjam az első oldal után, hogy mikor jön elő a zombi.

(Bónuszként az abúzustörténet nekem necc: nagyon didaktikus lett és nem is vagyok róla meggyőződve, hogy egy ennyire fontos témát el lehet-e novellásítani. Szabad-e. Jobbnak gondolom a doku/féldoku írásokat ennek kapcsán.)

Összegzésként annyi, hogy TK jó színvonalon tudja legyártani ezeket a kéttárcányi méretű novellákat, amikből nyilván tudna írni egy kamionra valót, ha valaki épp megrendelné.

>!
dmmddm
Tóth Krisztina: Fehér farkas

Ez a legsötétebb tónusú novelláskötete Tóth Krisztinának. Sehol egy pozitivum, egy reménysugár, csak kiszolgáltatottság, bánat, szomorúság…..


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Ült a rántotta mellett, és igyekezett valami jóra gondolni. Palacsintára. Dobostortára.

31. oldal

>!
robinson P

IIyesféle sírás volt ez, amit ma reggel hallottam: a veszteség sírása.

9. oldal

>!
olvasóbarát P

Volt egy hosszú időszak az életében, hetekig, talán hónapokig is eltartott, amikor arról fantáziált, hogy megöli magát. Elképzelte, hogy az apja majd sírva borul az anyja vállára, és bevallja neki, hogy része van ebben, hogy majd könnyezve átkozódik, fogadkozik.

34. oldal, A nő, aki nem törölte le az apját

>!
Kek P

A festő már a felesége mellett állt egy pohár vörösborral. A szeme üresen, kéken világított, mintha egy husky bámulna ki az arcából.

46. oldal, Öltözz feketébe!

>!
Kek P

A folyosó sötét. Valahol a távolban csapódik az ajtó. Hol lakik egyáltalán ez a pasas? Állok mozdulatlanul, fülelek felfelé. Nagy robajjal leszakad odakint a zápor, zuhogni kezd az eső. A morajlás lassan zúgássá, aztán hullámzó csatornazümmögéssé erősödik, mintha valaki csukott szájjal sírna egy ajtó mögött.

11. oldal, Lift

>!
Kek P

Egyre jobban szakadt a hó, kavargott, másodpercek alatt belepte a szélvédőt. Előregurult egy métert, aztán várt megint. Kikapcsolta a rádiót, képtelen volt a poénokra figyelni. Ismét pittyegett a telefon, de csak valami idétlen, rímes jókívánság érkezett. Felhívta a volt feleségét, aki még mindig gyorshívásra volt beállítva. A nő nem vette fel, üzenetet meg nem hagyott neki. Szórakozottan pörgette a neveket…

75. oldal, Nyári gumi

>!
olvasóbarát P

Ha nem haragszom, fordulnak egyszerre felém, körülnéznének ők maguk. Jelenleg negyvenöt négyzetméteres nappalijuk van, szoktatniuk kell magukat a kisebb terekhez, és át kell gondolniuk, mi, hova férne el. Semmi gond, bólogatok, és letelepszem a fotelba, hadd nézelődjenek.

13. oldal, Vevők

>!
Kek P

Zuhog az eső, a lány két nap szünet után jön újra, most a bejárat felől. Ugyanaz a farmer van rajta, de fölülre meleg, steppelt dzsekit vett, a fején ellenzős, rózsaszín sapka.

55. oldal, Fehér farkas

>!
hhgygy

Öregem, két teljesen vak nő! Az egyik két órán át pásztázza az arcodat azokkal a vészjósló, üveges szemeivel: hát azt nehéz kibírni! Hiába ment a fülemben a barokk zene, egy idő után csak azt a szempárt láttam, azt hittem, megtébolyodom a második órában.

117/174 oldal A baloldali szék

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Viktória: A főnök nagy napja
Anne L. Green: Elvesztett jövő
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?
Békés Pál: Csikágó
Baráth Viktória: A jófiú
Anne L. Green: Elfojtott indulatok
Tar Sándor: Ennyi volt
Gabriel Wolf: A sötétség mondja…
Bächer Iván: Emberevő
Borsa Brown: A maffia gyermekei