Borikönyv 80 csillagozás

Jelenetek Péterfy Bori életéből
Tóth Júlia Éva: Borikönyv

„Péterfy ​Bori őszinte, giccsmentes (eddigi) életrajzát tartja kezében a nyájas olvasó. Tóth Júlia Éva színház-, pop- és Boritörténete hézagpótló, szókimondó vallomás, mely a rockéletrajzok alapműve leend.

Nem kap itt senki ételrecepteket, életmódtanácsokat és lapos igazságokat a kilencvenes évek Libellájának nagy túlélőjétől. A Borikönyv – Jelenetek Péterfy Bori életéből sokkal izgalmasabb mű, ahol a költészet színpadáról stage divingol a főhős a valóságba és vissza a színpadra.

Megismerjük a frontnő művészi fészekben töltött gyermekkorát(rájövünk, hogy művészcsaládban is válhat valakiből művész), héjanászait az avaron (váltott héjákkal, változó avaron), a családalapítás örömeit, kendőzetlen nehézségeit. Elmeséli, hogyan helyezte el életének drámáit a színészlélek raktárában, jó lesz az még valamire megfontolásokból.

Felszabadító szabadság árad a sorokból, ekkora női erőt utoljára a Kill Billben láttunk a Menyasszonytól!

Éljen Péterfy Bori, éljenek… (tovább)

Róla szól: Péterfy Bori

Tartalomjegyzék

>!
Scolar, Budapest, 2022
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635095223 · Illusztrálta: Stark Attila

Enciklopédia 2


Kedvencelte 9

Most olvassa 11

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

IrodalMacska P>!
Tóth Júlia Éva: Borikönyv

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

Szeretem azt a nőt… A Borit!

Péterfy Bori az én életembe is a Hajolj bele a hajamba című számával robbant be és a farzsebről azóta is ő jut eszembe. Sokáig követtem a munkásságát, az egyetemi évek során elkísértek a dalai, aztán szem elől tévesztettem; most viszont, a könyv elolvasását és a Szabados Ágival való beszélgetést követően újra a rajongójává váltam.

Szeretem Boriban, hogy mer őszinte, vad és őrült lenni. Mentes mindenféle allűrtől és elkötelezett híve a magyar kultúra és művészet fenntartásának. Vállaltan rendszerellenes, kormánykritikus és felemeli a szavát a tűrhetetlen, a színházi-és kultúréletet is érintő változások ellen.

A Borikönyv nem egy tipikus regény; szemelvények összefüggő hálója, amely betekintést enged az énekes-színésznő életének legfontosabb pillanataiba. Megtudunk egy kicsit a gyerekkoráról, a tini évekről, a színházról, az utazásairól, a zenekarokról, a férfiakhoz fűződő viszonyáról, a házasságáról és az anyaságról. A „búgó Bori-hangú” fejezeteket fantasztikus illusztrációk és jó ízléssel összeválogatott fotók tarkítják, melyek közé dalszövegeket is tűzdeltek – ezeknek megismerhetjük a keletkezését és Bori akkori aktuális lelkiállapotát.

Olvasmányos, lebilincselő könyv, Tóth Júlia Éva elképesztő tehetséggel írta meg Boriról ezt a külcsínében-belbecsében ehhez a fantasztikus nőhöz illő könyvet! Kell annál nagyobb dicséret, mint hogy elkezdem újraolvasni és minden fejezet mellé meghallgatok egy Borit?! :)

>!
Scolar, Budapest, 2022
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635095223 · Illusztrálta: Stark Attila
1 hozzászólás
csucsorka IP>!
Tóth Júlia Éva: Borikönyv

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

Muszáj azzal kezdenem, hogy megveszek ennek a kötetnek a külsejéért.
Az, hogy a fényképek a megfelelő helyekre vannak elhelyezve, nem pedig a könyv közepére és végére 5-5 oldalban összefoglalva (gyűlölöm az olyan életrajzi könyveket!), már eleve csodálatos, de ehhez még jönnek Stark Attila csúcshangulatos illusztráció! A szokatlan, szinte kockaforma a hosszúkás lapok helyett. Hát innen indulunk, ilyen apró de sokat jelentő részletektől.

És akkor van egy remek szövegírónk, akiről csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni,
meg mellé egy Borink, akiről úgy se, mert nincsenek rá szavak.

Egyszerre volt letehetetlen és nagyon-nagyon nehezen ereszthető. (Értsd: mesterségesen próbáltam lassítani a vége felé, hogy ne fogyjon el.)
Egyébként is zsánerem a jó életrajzi írás, de ez, felrobbantotta a szívemet!

12 hozzászólás
puporka_bianka>!
Tóth Júlia Éva: Borikönyv

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

Ha csak egy életrajzot olvasol idén, akkor az mindenképpen Péterfy Borié legyen! Ritkán kerül a kezembe ennyire menő, vagány, nőcis könyv, és meg is kell dicsérnem a képeket, az illusztrációkat és a tördelést is, tökéletes lett a külső. Az pedig, hogy Bori életének főbb állomásai ennyire regényesen vannak megírva, azt Tóth Júlia Évának köszönhetjük. Egyáltalán nem bulváros vagy klisés, nagyon sokan tanulhatnának tőle, hogyan kell egy ilyen műfajú könyvet igényesen megírni. Remek munkát végzett! Le se tudtam tenni annyira beszippantott ez az egész Bori-univerzum. Bepillantást nyerhetünk a gyerekkorába, hogy milyen lehet egy ennyire tehetségekkel teli családba születni. Megismerhetjük szerelmi életét és a férfiakhoz való kapcsolatát. Itt meg kell jegyeznem, hogy én is mindig a különleges egyéniségeket kerestem, aztán akárcsak Bori, én is belefutottam jó pár baromba(Bocsi :D). Végigtekintünk karrierje alakulásán, hogy ő tényleg keményen megdolgozott a sikerért. Majd anya lesz és azt is olvashatjuk, hogyan próbálja megtalálni a középutat a családja és a sztárság között, mert ő igenis egy sztár. Közben folyamatosan jelen van a zene, én szinkronban meg is hallgattam az éppen aktuális számait. Ajánlom így az olvasást, plusz élményt ad a sztorihoz.
Imádom az egész nőt, szóval tőlem rosszat ne várjatok, hogy mondjak erről a könyvről, hiszen nem is tudnék. Odáig voltam érte!

halrudacska P>!
Tóth Júlia Éva: Borikönyv

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

Mióta elolvastam ezt a könyvet, újra Bori-lázban égek. Imádom ezt a nőt, gimis voltam amikor a Dunántúli slágerrel berobbant az életembe, aztán Hegyalján láttam először élőben. Nagyon sok mindent átéltünk együtt, tisztán emlékszem, hogy az ötszáz villámot hallgattam a héven, amikor életem első zh-jára mentem vagy milyen romantikusnak tartottam, amikor az aktuális crushom elküldte a katapultot. A fehér éjszakákra írtam a soha be nem fejezett szakdolgozatomat, együtt mentünk dolgozni az első munkahelyemre és utána jöhetett a szétesős szédülés a pesti éjszakában. Már nem is számolom, hány koncerten voltam, jó párat a könyvben is említettek, tartottam Bori fátylát és láttam ahogy feldarabolja a bűvész. Minden fellépés egy színház, hatalmas élmény élőben látni és hallgatni őt.
Az életrajzi kötet is fantasztikus volt, végig hallottam Bori hangját a fejemben, mintha ő mesélte volna. Érdekes volt kicsit belelátni a fejébe, megtudni hogyan keletkeztek a számok. Minden rajongónak kötelező!

5 hozzászólás
melcsicsusz>!
Tóth Júlia Éva: Borikönyv

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

Imádtam, nagyon jó életrajzi könyv. A fejezet címek, a képek, a szövegek, minden összhangban vannak egymással. Milyen izgalmas élet, örülök, hogy a könyv által jobban „megismerhettem” Péterfy Borit.
Bori rajongóknak kötelező, aki nem ismeri, annak pedig erősen ajánlott.

RGabriella>!
Tóth Júlia Éva: Borikönyv

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

Kedves Júlia és Bori!
Ez a könyv csodálatos lett. Köszönöm!

Ezzel a könyvvel végig kísérhetjük Borit a születésétől fogva napjainkig, megismerhetjük a fiatal és fiatal felnőtt korát, az eszméletlen mennyiségű bensőséges információval ez a könyv egy őszinte kitárulkozás.
Az írónőt dicséri a stílus, ami könnyed, olvasmányos, és konkrétan úgy éreztem magam, mintha leültem volna Borival egy kávéra (jó hosszúra – ez a könyv több mint 700 órányi, a találkozásaik alkalmával felvett hanganyagból készült!) és beszélgettünk volna egy jót.
Furcsán közel érzem magamhoz így Borit, mintha tényleg ismernénk egymást. :)
Érdekesek voltak a színházról szóló részek, és szervesen hozzátartozik ez is Borihoz, de meg kell valljam amikor az Amorf Ördögökhöz és a Love Band-hez értünk elaléltam a gyönyörűségtől :D Annyira tetszett, hogy beleláthattam a múltjukba, az meg pláne, hogy hogyan készültek a dalok, mi inspirálta az egyes szövegeket – ez óriási ötlet volt :)
A kivitelezés, az illusztrációk fantasztikusak, a rengeteg fotó úgy szintén. Az egész könyvön érződik a rengeteg belefektetett munka és a szeretet amivel készül.
Megmondom őszintén, én elolvasgattam volna még, részemről akár kétszer ilyen hosszú is lehetett volna :)
Köszönöm Tóth Júlia Évának, hogy elhozta ezt a könyvet nekünk, hogy így hozta el, imádom!

Rajongóknak (is) kötelező!

3 hozzászólás
Modry>!
Tóth Júlia Éva: Borikönyv

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

Mivel imádom Bori munkásságát, és végig kísérte az egyetemista éveimet a koncertjei-tombolás, ezért nosztalgikus élmény is volt elolvasni a könyvet. Amellett, hogy igényes megjelenésű a könyv, nagyon jók a grafikák, szép a papír (igen, tudom, gáz, dehát ez van, ez is számít), nagyon jók a fotók, a tartalomra sincs panasz. Úgy érzem, hogy többet megtudtam arról, hogy mi hajtja, mi motiválja őt, nagyon tetszett az is, ahogy az anyaságról vélekedik, és mégis, „nem lepődtem meg”, mert mindez a zenéjében, a szövegeiben is ott van. Önazonos, izgalmas nő, és az is nagy bátorság, hogy a kétségeiről, komplexusairól is őszintén vall. Bori rajongóknak kötelező!

Lylyana_Bell P>!
Tóth Júlia Éva: Borikönyv

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

Nagyon tetszett ez a könyv, mivel sokat hozzáadott a színésznő-énekesnő munkásságához. Betekintést nyújtott abba, hogy milyen személyiség, milyen élettapasztalatok és események formálták őt. Mi vezette erre a pályára és mi motiválja a továbbiakban.
Már a családi háttere is érdekes, szerintem művészéletre predesztinálta, már nagyon korán megmutatkozott tehetsége. Igazi művésznő, manapság is nagyon keményen dolgozik, és közben elég nehéz a személyes kapcsolatok ápolása, fenntartása. A könyv olvasása után sajnos értesültem róla, hogy a Péterfy Bori épp most válásban van :(
Összességében ráébresztett arra, hogy ugyan gyerekként én is álmodoztam az énekesnői pályáról, biztosan nem lenne való nekem ez a pálya. Mindenesetre izgalmas volt olvasni róla!

Szédültnapraforgó >!
Tóth Júlia Éva: Borikönyv

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

Sok életrajzi könyvet olvastam már, de ez valami zseniális! Nem száraz tényeket ír le, színes rajzok, fotók de nem egybeömlesztve, hanem adott témához berakva. Dalszövegek leírása, melyik milyen apropóból íródott.
Eddig is kedveltem Borit, ezután is fogom :)
A különcségét nagyon kedvelem, hogy nem olvad bele a tömegbe, nem akar celeb lenni. Vállalja a véleményét! Még több ilyen magyar színészre/zenészre lenne szükség!
Vannak benne politikai utalások is, teljes mértékben egyet értek minden szavával!

doricehoney>!
Tóth Júlia Éva: Borikönyv

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

Bírom Borit. Láttam már 3 koncerten élőben, színházban csak egyszer, de a kedvenc terepemen, a mozgófilmen többször is. A Terápiában például újranéztem direkt miatta azt az évadot. Szóval ő egy ilyen igazi vibráló, átütő erejű szemèlyiség, aki mindenkire hat. Nem mondom, hogy nekem minden megnyilvánulása tetszik, sőt, de azért az elementáris kisugárzása miatt vitathatatlanul (fel)figyelek rá, amikor a látókörömbe kerül. Szóval kicsit dilemmáztam csak, elolvassam-e a könyvét (mert amúgy a jól megírt életrajzi írások, izgalmas élettörténetek a gyengéim), aztán úgy voltam vele, mit kéretem magam, engem ez igenis érdekel, vágjunk bele.

S hogy azt kaptam-e, amit vártam? Hát nem. Ez annál sokkal jobb, érdekesebb, mélyebb, szórakoztatóbb volt. Ez a könyv nem csak verbális, hanem vizuális ingerek kavalkádja egyben. Remek életrajzi szösszenetek alkotják, amelyekből a kívülállóknak összeáll, milyen személyiség is lehet valójában ez a Bori, mitől lett azzá, aki, és abszolút hab a tortán, hogy az aktuálisan idaillő képek, illusztrációk, dalszövegek szinesítik, teszik teljessé a történeteket. Zseniális ötlet az egész könyv és letehetetlenül beszippant. Atmoszférát teremt, ami nehezen enged el. Ha híres lennék, tuti, hogy én is valami hasonló jellegű életrajzot készíttetnék magamról.

Ami a tartalmat illeti, ez a könyv nagyon szókimondó, bátor és nyílt, sokszor leás a mélybe, analizál, ugyanakkor egy percre sem válik felszínessé vagy bulvárossá és ami a legfontosabb, van egy íve: ahogy haladunk előre az időben, úgy lehet érezni, hogy minden alter díváskodása ellenére (vagy inkább azzal együtt) Boriban is van egy elèg erőteljes törekvés a jobbra és a fejlődésre. Csinál sok hülyeséget, összeomlik néha, de aztán leporolja magát, koronát igazít és megy rendületlenül előre a maga útján. És ettől érzi az olvasó szimpatikusnak akkor is, ha amúgy tök másképp gondolkodik.

És még egy személyes adalék: tegnap, miután elolvastam a könyvet, az jutott eszembe, úgyis még a hatása alatt vagyok meg úgyis péntek este van, megmutatom a kislányomnak Boriék számait, aztán rázzuk együtt arra egy kicsit. Kivettem a hűtőből egy már korábban kinyitott fehérbort és töltöttem magamnak egy pohárral. Épp tartottam a kezemben, amikor felcsendült a Labambában az a rész, hogy “kezembe chardonnay”. Ránéztem hirtelen az üvegre: az is chardonnay volt. Óriásit nevettem, hogy ilyen a világon nincs. Szóval ennyit a karmáról/véletlenekről/ki hogy hívja.:-)


Népszerű idézetek

csucsorka IP>!

A mi underground zenei generációnk rengeteget köszönhet az akkori Petőfinek. Gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra kezdték el játszani a számainkat a rádióban. Nagyon hiányzott egy ilyen típusú női karakter a hazai popszakmából. (A sors fintora, hogy pár évvel később, mikor a rádió ismét arculatot váltott, azt mondták a sajtótájékoztatón, hogy az új számainkat azért nem játsszák, mert "Péterfy Bori nem illik bele a Rádió egységes nőképébe.")

182. oldal, 24. fejezet - Aranykor

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

Kapcsolódó szócikkek: Péterfy Bori
2 hozzászólás
csucsorka IP>!

Ezt a számolásmániámat nem mertem senkinek elmondani, mert nem akartam a családomat és a körülöttem lévő embereket efféle gondolataimmal gyötörni, mondjuk, olyanokkal, hogy amikor reggel a kisfiam mellém bújik, ez hányszor lesz még, meg hogy hányszor látom a teliholdat, hányszor látom a tengert, hányszor fogok még szerelmeskedni? Az életünk pillanatai megszámlálhatók, minden leírható egy számmal, és minden mozdulatunkból, gesztusunkból, érzésünkből valamikor lesz egy utolsó, anélkül, hogy tudnánk, ez volt az.

264. oldal

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

csucsorka IP>!

Nagyon jópofa volt az egész, mert addigra már felnőtt nő voltam, aki mögött egy kerek színházi karrier állt. Érdekes volt ilyen szemmel és legfőképpen harminc pluszosként találkozni a népszerűség ezen arcával. Vicces volt, hogy addigra kábé bejártam a fél világot a Krétakörrel, egy csomó darabban szerepeltem, rengeteg mindent eljátszottam különböző produkciókban, filmekben, színdarabokban, mégis egyik napról a másikra én lettem az egész ország számára az a nő, akinek bele kell hajolni meg dúdolni a hajába.

183. oldal, 24. fejezet - Aranykor

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

csucsorka IP>!

A szüleim anyám haláláig minden napot úgy kezdtek, hogy elmesélték egymásnak az álmaikat, és mi is ezt csináljuk a kisfiammal.

259. oldal, 32. fejezet - A város mindegyik álmában szerepelek

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

lettielena>!

Nagyapám 1941 júniusában a marosvásárhelyi könyvhéten ismerte meg nagyanyámat. Móricz Zsigmond mutatta be őket egymásnak, aki nagy rajongója volt a gyönyörű és fiatal színésznőnek, Jancsó Adrienne-nek.

42. oldal, 6. fejezet - Lassú kutya (Scolar, 2022)

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

Kapcsolódó szócikkek: Móricz Zsigmond
csucsorka IP>!

Egyik reggel egy padon állva bámultam az ovitól távolodó apám után. Akkoriban nagyon szoros apa-lánya viszonyban álltunk, ezért mindig szomorú voltam, amikor az óvodában hagyott. Amikor szóltak az óvónők, hogy menjek reggelizni, rosszul léptem, és lezuhantam a padról. Betört a fejem, most is látszik egy púp a homlokomon. Az óvónők még épp utolérték apámat, aki visszajött értem, és vérző fejjel hazavitt. A későbbi nagy sebek nyomai is fontosak nekem, és persze mindegyik egy-egy férfihoz kötődik.

24. oldal, 3. fejezet - Lula, Luna

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

csucsorka IP>!

A gimi végére én már teljesen meg voltam veszve a színészetért. Egyértelmű volt, hogy felvételizek a Színművészeti Főiskolára. Nagyanyám akkorra már a versmondás nagyasszonya volt. Imádtam őt, de engem rohadtul nem érdekelt a versmondás.

82. oldal, 10. fejezet - Szabadon szállunk, egyedül hagy a fény

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

lettielena>!

A hajnali telefon. Az mindig a halál.

48. oldal, 7.fejezet - Mi vagyunk éppen a Földön a lányok (Scolar, 2022)

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

csucsorka IP>!

Felettünk lakott egy zongoratanár, Flórika néni, a férjével. Nem volt gyerekük, idilli szerelemben éltek.

26. oldal, 3. fejezet - Lula, Luna

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből

Anndi85>!

Állandóan kilógtam mindenhonnan, minden értelemben. Ugyanakkor ezt őszintén magamnak éreztem, tudtam, hogy ez így van jól, és nem is lehetne másképp.

75. oldal 9. fejezet

Tóth Júlia Éva: Borikönyv Jelenetek Péterfy Bori életéből


Hasonló könyvek címkék alapján

Presser Gábor: Presser könyve
Lévai Balázs: Lovasi
Jávor Bence – Csapody Kinga – Gelencsér Milán: Na még mit nem?!
Christian „Flake” Lorenz: Villanycigány
Animal Cannibals: Minden változik, a lényeg nem
Ézsiás Erzsébet: Csupa könny a szobám
Fahidi Éva: A Dolgok Lelke
Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső
Sándor Erzsi: Szegény anyám, ha látnám
Måns Mosesson: Tim