Japán-magyar ​kapcsolattörténet 1869–1913 3 csillagozás

Tóth Gergely: Japán-magyar kapcsolattörténet 1869–1913

A ​japán-magyar kapcsolatok misztikusságát feloldandó, egyben Japánnal kapcsolatos, jól beágyazott sztereotípiáinkat némileg helyreteendő, a magyar olvasók először vehetnek kezükbe olyan monográfiát, amely arról szól, hogyan is sodródott bele a Monarchia magyar fele a korabeli „japánimádat eszmemenetének bűvkörébe”, melyből mára a szusi-gésa-ikebana, vagy éppen a manga-anime-J-pop szentháromságának néha bazárjellegű, queeres kúlságú szentélyei is kinőttek és gombamód szaporodnak.

A könyv kísérlet a bilaterális kapcsolatok alapkutatásának új megközelítésű feldolgozására: tárgyilagos alapossággal, multidiszciplináris módon, hat törzstematika mentén, széles körű (japán, magyar, angol, német nyelvű) forrásfelhasználással. Magyarországon ez a monográfia mutatja be legrészletesebben a közvetlen érintkezések alakulását a tárgyalt korban.

A téma monografikus feldolgozása mellett az utolsó fejezet áttekinti, milyen diskurzus folyhatott Magyarországon a hazai közélet agorái,… (tovább)

>!
Gondolat, Budapest, 2018
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636938642

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Keikorca P>!
Tóth Gergely: Japán-magyar kapcsolattörténet 1869–1913

Elképesztő ez a könyv. Azt nem mondanám, hogy egy könnyed, kikapcsolódáshoz ajánlott olvasmány, de a maga nemében páratlan. Alapos, részletes, mindenre kiterjedő, mindkét oldalt vizsgálva mutatja be a magyar-japán/japán-magyar kapcsolatok alakulását a kezdetektől, s mindezt magyar, japán és számos egyéb forrással alátámasztva. Gyakran idéz korabeli újságokból, levelekből, néha még egy-két szórakoztató anekdota is akad. Tényleg lenyűgöző a rengeteg munka, amely e mögött a szöveg mögött rejlik, igazi kincs, japanológusok könyvtárába kötelező darab.


Hasonló könyvek címkék alapján

Németh Andor: Metternich
Diószegi István: Az Osztrák-Magyar Monarchia külpolitikája
Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete
Vekerdy Tamás: Széchenyi
Diószegi István: Ausztria-Magyarország és Bulgária a san stefanó-i béke után (1878-1879)
Somogyi Éva: Magyarok a bécsi hivatalnokvilágban
Krász Lilla – Oborni Teréz (szerk.): Redite ad cor
Vanyó Tihamér Aladár (szerk.): A bécsi Pápai Követség Levéltárának iratai Magyarországról 1611–1786
Veszprémy László: Történetírás és történetírók az Árpád-kori Magyarországon / History Writing and Historians in Hungary during the Reign of the Reign of the Arpad Dinasty
Buda Attila (szerk.): Messziről felmerülő, vonzó szigetek I.