Japán-magyar ​kapcsolattörténet 1869–1913 3 csillagozás

Tóth Gergely: Japán-magyar kapcsolattörténet 1869–1913

A ​japán-magyar kapcsolatok misztikusságát feloldandó, egyben Japánnal kapcsolatos, jól beágyazott sztereotípiáinkat némileg helyreteendő, a magyar olvasók először vehetnek kezükbe olyan monográfiát, amely arról szól, hogyan is sodródott bele a Monarchia magyar fele a korabeli „japánimádat eszmemenetének bűvkörébe”, melyből mára a szusi-gésa-ikebana, vagy éppen a manga-anime-J-pop szentháromságának néha bazárjellegű, queeres kúlságú szentélyei is kinőttek és gombamód szaporodnak.

A könyv kísérlet a bilaterális kapcsolatok alapkutatásának új megközelítésű feldolgozására: tárgyilagos alapossággal, multidiszciplináris módon, hat törzstematika mentén, széles körű (japán, magyar, angol, német nyelvű) forrásfelhasználással. Magyarországon ez a monográfia mutatja be legrészletesebben a közvetlen érintkezések alakulását a tárgyalt korban.

A téma monografikus feldolgozása mellett az utolsó fejezet áttekinti, milyen diskurzus folyhatott Magyarországon a hazai közélet agorái,… (tovább)

>!
Gondolat, Budapest, 2018
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636938642

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Keikorca P>!
Tóth Gergely: Japán-magyar kapcsolattörténet 1869–1913

Elképesztő ez a könyv. Azt nem mondanám, hogy egy könnyed, kikapcsolódáshoz ajánlott olvasmány, de a maga nemében páratlan. Alapos, részletes, mindenre kiterjedő, mindkét oldalt vizsgálva mutatja be a magyar-japán/japán-magyar kapcsolatok alakulását a kezdetektől, s mindezt magyar, japán és számos egyéb forrással alátámasztva. Gyakran idéz korabeli újságokból, levelekből, néha még egy-két szórakoztató anekdota is akad. Tényleg lenyűgöző a rengeteg munka, amely e mögött a szöveg mögött rejlik, igazi kincs, japanológusok könyvtárába kötelező darab.


Hasonló könyvek címkék alapján

Diószegi István: Az Osztrák-Magyar Monarchia külpolitikája
Németh Andor: Metternich
Somogyi Éva: Magyarok a bécsi hivatalnokvilágban
Heiszler Vilmos: Az osztrák katonai vezetés és az Osztrák-Magyar Monarchia külpolitikája 1867–1882 között
Gonda Imre: Bismarck és az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés
Diószegi István: Ausztria-Magyarország és Bulgária a san stefanó-i béke után (1878-1879)
Szabó Dániel: A magyar álláspontok helye a Szerbiával szembeni hadicélok rendszerében (1915-1918)
Betlen Oszkár: Párizs, Madrid, Bécs
Wintermantel Péter: Nippon-babona
Fodor Imre: Svéd történelem magyar kapcsolatokkal a 18. századig