Szerelmem, ​Balaton (Édesvízi mediterrán 2.) 55 csillagozás

Tóth Gábor Ákos: Szerelmem, Balaton

„Hirtelen ​végigpergett bennem az elmúlt hónapok minden történése – legalább olyan komolysággal, mintha életem utolsó pillanatának moziját néztem volna. Az a sorsszerűség, az a magával ragadó erő rémisztett meg, amely egészen idáig repített bejáratott hamiltoni mindennapjaimból. – Miért van az, hogy az ember számtalanszor érzi a veszélyt, mégsem tesz ellene semmit?”

T. G. Oaks, a kanadai kertészeti vállalkozó és felesége minden erejükkel és elhatározásukkal vetik bele magukat hihetetlen körülmények között megörökölt balatoni kúriájuk felújításba és hisznek abban, egy szezon alatt nemcsak tökéletes állapotú, vendégseregek fogadására alkalmas palotát építenek, hanem sikeres borászati vállalkozásukat is be tudják indítani. Ó, a boldog tudatlanok! – mondanánk hóbortosnak tűnő ötleteikre, ha nem ismernénk már jól a könnyelműségében is csalhatatlan ösztönű házaspárt. Az édesvízi mediterrán életformába, a szőlőültetvényekbe és a varázslatos Balatonba és természetesen, a nekik új… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 978615373466
>!
XXI. Század, Budapest, 2019
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155373466
>!
XXI. Század, Budapest, 2014
320 oldal · ISBN: 9786155373725

1 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Csipkerózsika


Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

BBetti86 >!
Tóth Gábor Ákos: Szerelmem, Balaton

Alapvetően még mindig azt az irányt követi, amit az első rész. Egy hangulatregény, nincs olyan cselekménye, mint a legtöbb regénynek. Ez azt mutatja meg, milyen az élet a Balaton partján, birtokossá érve. Vannak mókás pillanatok, nagy munkák, beilleszkedés és sok-sok életkép.
Most azonban mindezt jobban élveztem – talán, mert most nem csak beszélgettek és elmélkedtek a szereplők. Megvolt a szüret, a költözés, és akadt humoros jelenet is. A Magyarországra költöző pár felfedezi a környéket, és küszködnek a felújítással. Hogy mennyire nehéz itt építő brigádot találni…
A hangulatok, a szereplők a lényeg. Akik otthont építenek, és egyre inkább a közösség részei. Jellegzetes cselekményszálakat nem találok benne, de most annyira nem hiányzott ez. Szerencsére színre lépett az öreg, és én nagyon bírtam, amit Oaks apja akciózott.
A Balaton is sokkal erőteljesebben jelen van, és éreztem azt a hangulatot, amit korábban hiányoltam. Egy könnyed, mosolygós könyv a végeredmény.
Azért egy hagyományosabb cselekményszálat díjaztam volna, és a nyelvezet nem egyszer volt megint fura. Szokatlan szóképek, összetételek akadnak. De ami a végére a teljesen az agyamra ment: ahogy Oaks a nőmként emlegeti a feleségét. Mi ez, középkor?

Felixa P>!
Tóth Gábor Ákos: Szerelmem, Balaton

Ha visszagondolok az első részre, akkor ez itt most kissé leült, mint a balatoni iszap. Nem hullámzott annyira, szélcsendes volt. Ami leginkább zavart, az, hogy lépten-nyomon ismétlésekbe botlottam. Ettől függetlenül ismét magával tudott ragadni és el tudott varázsolni. Ismerős elemként köszönt vissza a lapokról a csodálatos balatoni táj megjelenítése és tulajdonképpen ezzel kárpótolt az iszap miatt. Tovább fogok haladni a folytatással…

Sz_Léda_22>!
Tóth Gábor Ákos: Szerelmem, Balaton

Hát ezt megszenvedtem. Az első rész annyira gördülékenyen ment, annyira tetszett, magával ragadott, hogy meglepődtem, amikor ezt elkezdve olvasni nem jött át ugyanaz az érzés. Hogy úgy mondjam, ha most visszagondolok, ez nem nagyon szólt semmiről. Sőt a végén is úgy lett vége, mintha nem lenne már folytatás, nem tart lázban az író, hogy minél előbb kézbe vegyem a folytatást. DE! Ahogy ismerem magam, a harmadik résznek is neki fogok futni, mert imádom a Balatont, imádok róla olvasni, elveszni a Balatoni tájban olvasás közben.

zserb>!
Tóth Gábor Ákos: Szerelmem, Balaton

Hiába borogattam, valahogy kinőtt egy adag elfogultságom a könyv felé. Nem igaz, nem borogattam, kézbe se kellett volna venni a könyvet. A könyv még most sem jó. De a legeslegnagyobb hibája nem az, hogy nem hiszem el a narráló főhős hangját, még csak nem is az, hogy a műfaj által megkövetelt rózsaszín terrakottába hajló narancssárga* köd nehezen marad meg egy olyan helyet bevonva[,] amit az ember ismer egynél többször látott… a második kötet legnagyobb hibája az, hogy ez első kötet létezik.

Fogni kellene egy kaszaboláshoz jól értő szerkesztőt, és rászabadítani a sorozatra. Az első kötet lemészárlásával kapnánk végül max. három fejezetet, amiben megismerhetjük a szereplőket, és láthatjuk, hogy honnan is indul a jellemfejlődésük. Ennyi. És így a második könyvből ki lehetne dobálni az összes olyan részt, ami az elsőben látott dolgok sután felvezetett és még sutábban végrehajtott ismétlése. Sok ilyen van.

A csillagok azért járnak mert:
– érdekes a tény, hogy ez így… van;
– főhősünk felesége iránti szeretete és apjával kapcsolatos tehetetlensége még mindig szép és olyan, amit nem látunk elégszer szórakoztató irodalomban;
– a második könyvre ráébred az ember, hogy az elsőben azért vedeltek annyit, hogy itt most muszáj legyen észrevenni, hogy… nem vedelnek annyit;
– tényleg van benne jellemfejlődés… az italmennyiség csökkenésén kívül is;
– események történnek: ház újítódik fel, kályha épül, szőlő szüretelődik, idős ember talál magának szórakozást (ennek ellenére a sorozat legnagyobb poénja még mindig az, hogy a KALAND részlegben találtam meg a könyvtárban);
– ahogy az elején írtam, valahogy kinőtt egy ilyen elfogultság-jellegű izé ott a hátam közepe táján;
– szóval: megkedveltem az ürgét, de főleg a családját..

*Még mindig itt tartok, hogy: https://moly.hu/idezetek/957244 és egy jó darabig nem is fogok leakadni

Addendum: Még mindig nincs a könyvben annyi cselekmény, hogy bármi okom legyen kipipálni a Cselekményleírást tartalmaz négyzetet. Egyszerűen nincs mit elspoilerezni.

Krumplicsku>!
Tóth Gábor Ákos: Szerelmem, Balaton

Sajnos a folytatások átka elérte ezt a könyvet is. Nem azt mondom, hogy az első sodró és feszes történet volt, de egyfajta báj jellemezte, amin keresztül érezni lehetett a kis balatoni falucska utcáinak kánikulai melegét, az olvasó lelki szemei előtt megjelent egy csomó minden, amit maga is átélt, látott arrafelé.
Most ez annak ellenére nem sikerült, hogy a megörökölt ház renoválása az egyik fő esemény, ami a hasonló „külföldiként kezdek új életet valahol” könyvekben a humor fő forrása szokott lenni.
Az első könyvnek volt humora, öniróniája, ez itt már csak humorkezdeményeket látni, de nevetni nem nagyon tudtam semmit. Ami nem ismeretlen jelenség: reményteli stand upos-oknál szoktam látni, hogy egyszer minden humorézékkel megáldott ember tud egy vicces műsort nyomni, de határidőre, ismétlődően, kvázi muszájból/köteleségből már nem lehet szimpla humorérzékkel megugrani a szintet.. ahhoz már több kell(ene)…
Ez a második kötet csak halvány, kilúgozott változata az elsőnek, csak egy fakó, elmosódott kép, nem is éreztem azt egy percig sem, mint az első részben: hogy én is ott vagyok, hogy ezt ismerem, láttam, átéltem.
Talán mert a történet most TG „belső” életére koncentrál, az meg nem viszi el az egészet, ellenben ezért alig jut szerephez a táj, az emberek (akikből többen már az előző részben is hihetetlen, karikaturisztikus, elrajzolt alakoknak tűntek, de most gyakorlatilag csak villanásaik vannak, abban a két pillanatban meg súlytalanok, érdektelenek.
Nagyon nagy csalódás volt a folytatás, ami pont azért bánt, mert az első könyvet tényleg a magaménak éreztem.
Visszaolvastam az első kötet értékeléseit, és mintha önbeteljesítő jóslatként az ottani negatív vélemények (amikkel akkor nagyon nem értettem egyet) váltak volna valóra. Szinte minden, ami jóvá tette azt, itt nincs, a hibák viszont maradtak, amik viszont az enyhítő humor, a görbe tükör nélkül tömény unalomba fulladt.
Kár volt három részre osztani a cselekményt, mert így soha nem tudom már meg, hol zárul a szerző szerint a történet (azért nem írom, hogy hol a vége, mert nyilván akkor sincs vége, az élet megy tovább, csak eljutnak addig, ameddig mesélni gondolta ezt a balatoni letelepedést)

1 hozzászólás
havaska>!
Tóth Gábor Ákos: Szerelmem, Balaton

Mivel most itt vagyok a Balatonon, így jól esett olvasni a környékről, teljesen átéreztem a hangulatot, a környezetet, az embereket :)

Amúgy semmi különös a könyv, a történet, a szereplők…és az író stílusa, jópofázása hosszú távon nagyon idegesített, így csak szakaszosan tudtam olvasni :D

Seasnail>!
Tóth Gábor Ákos: Szerelmem, Balaton

A hangulat, a Balaton továbbra is magával ragadó, akár az első részben. Sokaknál látom, hogy ellenérzést vált ki az Író sajátos fanyar humora, de engem nem zavar, sőt, időnként határozottan tetszik. Az viszont kifejezetten nem tetszett, hogy kb. a könyv fele-harmada ismétlése az első résznek. Mivel azt nemrég olvastam, így azok a részek igencsak fölöslegesek és untatók voltak. Úgy éreztem, mintha csak az oldalakat töltené vele az Író. Szerintem, ha egyértelművé van téve, hogy egy sorozat x-edik részével van dolgunk, ennyi ismétlés felesleges. Szintén levont a szememben a könyv értékéből az erdélyi munkások következetlen becsmérlése. Lehet, hogy én vagyok tapasztalatlan az építőiparban, de nem igazán jött át, hogy ezt miért kellett. Mindezek ellenére tervezem, hogy kezembe veszem a folytatást, reménykedve, hogy a fentiek nem azt jelentik, hogy kezd kifogyni az ihlet és a lendület.

nyirog>!
Tóth Gábor Ákos: Szerelmem, Balaton

Lejjebb ment a színvonal az első részhez képest sajnos. Egyrészt az állandó ismétlés (gyakorlatilag bekezdések vannak átemelve szó szerint az előző könyvből), másrészt a cselekmény hiánya rányomja bélyegét a történetre. Az első kötetben sem volt érdemi cselekmény, de azt még elvitte a hátán a balatoni panoráma és a szereplők bemutatása. Itt viszont semmi olyat nem kaptam ami érdekes lehetett volna, sőt a szereplők egydimenzióssága is kezd idegesíteni. Egyedül a főhős és felesége közti dinamika tetszik, ez talán a „regény” legjobban sikerült eleme. Némi karakterfejlődést is felfedezhetünk 1-2 személynél, így kaphatott 3 csillagot. Azért remélem a 3.kötet nem múlja alul még ezt is,mert egy kicsit megszenvedtem most vele

klaratakacs P>!
Tóth Gábor Ákos: Szerelmem, Balaton

Az első részhez képest kissé leült, vagy én nem voltam elég odafigyelő, mert utazás közben olvastam. Az első rész humora eltűnt, néha talán idősb. Oaks csillant meg (kedvenc szereplőm lett). A felújítással kapcsolatos gondok már sodortak annyira, nem láttam a történéseket úgy igazából.
A balatoni hangulat azonban örök szerelem nekem, az számomra átjött a leírásokból, szóval jöhet a harmadik rész is!

Dóri_Szathmáry>!
Tóth Gábor Ákos: Szerelmem, Balaton

Nagyon tetszett, talán még jobban mint az előző kötet, mert sokkal közelebb hozza Balatonszépe lakóit, a fura figurákat, a különc lakókat, ezáltal szerethetőbbé és kedvesebbé is válnak. Izgalmasak a felújítás fáradalmai, a szüret kihívásai, és kíváncsian várom mit lehet a következő részből kihozni, szerintem az sem lesz csalódás!


Népszerű idézetek

landi72 P>!

Körülöttünk csend és béke honolt, igazi előszezoni várakozás remegett a levegőben, a házfalak, a derékig érő, vöröses kövekből egymásra hajigált mellvédszerű kerítések valósággal ontották magukból a napközben magukba szívott forróságot, a résekből buja kövirózsák és húsos levelű kaktuszfélék öltögették ránk a nyelvüket.

Kapcsolódó szócikkek: kövirózsa
Piedra>!

Nincs izgalmasabb kaland az életünkben, mint a változás.

29. oldal

harbetti>!

Köztünk szólva a nyugati világ toleranciája nem más, mint az idomítás csodája az ösztönök felett, ennélfogva legalább annyira felszínes, mint amennyire törékeny képződmény.

BBetti86 >!

A szépséghez távlat kell, azt mondják. Érdekes módon a rútra, a förtelmesre ez nem áll: igazából közelről hatásos. Márpedig az öregség, minden ellenkező híreszteléssel szemben, nem szép. Ezért vannak teli az otthonok.

175. oldal

BBetti86 >!

Elmerengtem azon, hogy ezt nevezik-e boldogságnak. Teli az ember gyomra, melegben van, többé-kevésbé jó a társasága. Ennyi lenne az egész?

283. oldal

Hóvirág72>!

Az elvágyódás adrenalinfröccse és a megszokott fészek biztonsága egymást kiegészítő érzések bennünk, csak az a kérdés, mikor melyik kerekedik felül.

9. oldal

Hóvirág72>!

Az álmoskás falu ásítozva készült a nyári nagy szezonra, mint valami balatoni Csipkerózsika.

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csipkerózsika
Seasnail>!

Egyik kezével görcsösen markolta félig borral, félig annak fájdalmas hiányával teli műanyag palackját […]

5. fejezet

BBetti86 >!

– A betegsége miatt – magyaráztam Kipának – azt hiszi, hogy Kanadában van…
– Akkor most szívesen cserélnék vele, mert még sosem jártam ott – kacsintott rám a napszámosom.

218. oldal


A sorozat következő kötete

Édesvízi mediterrán sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Szeleburdi család
M. G. Brown: Lángoló Rózsaszirmok
Fekete István: Tüskevár
Fazekas László: Kapukulcs a kő alatt
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Jókai Mór: Az arany ember
Borsa Brown: Az Arab
Kátai Mihály: Dél Kapuja
Dékány András: Csempészek, hősök, kikötők
J. K. Smith: Káosz a köbön