Mindörökké ​Balaton (Édesvízi mediterrán 5.) 20 csillagozás

Tóth Gábor Ákos: Mindörökké Balaton

„Amikor ​megvalósulnak az álmaink, azt legalább olyan nehéz megemészteni, mint amikor nem. A kaland előbb-utóbb feladattá, tervvé silányul, de lássuk, hogy működik ez a mindennapokban!”
Az Édesvízi mediterrán regényfolyam immár 5. kötetét tartja kezében az olvasó.
A hazatelepült kanadai magyar „bőrébe bújt” szerző családjával egyre otthonosabban érzi magát az aprócska Balaton-felvidéki faluban. S bár Oaks nem győzi hangsúlyozni, hogy gyűlöli az idillt, – fél, hogy elveszti a nehezen megszerzett harmóniát, – meglepődik, amikor azzal szembesül, hogy Balatonszépe lakói nem kérnek a sikerből, amit felesége a történetük megírásával aratott.
Híre megy, hogy egy kanadai stúdió filmet forgat a regényből, ráadásul éppen a faluban. A helybéliek és a nyaralók tiltakoznak, mert úgy érzik: a produkció áruba bocsátja az élményt, amelyet ők nap mint nap átélnek.
A turistáktól érintetlen földi paradicsomok lakóinak örök dilemmája: mennyire támogassák a fejlődést hozó… (tovább)

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155955785
>!
XXI. Század, Budapest, 2019
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155955785
>!
XXI. Század, Budapest, 2019
304 oldal · ISBN: 9786155955792

Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Trudiz>!
Tóth Gábor Ákos: Mindörökké Balaton

Olyan színes szókinccsel, és mérhetetlen fogalomtárral mondja el az adott pillanatok érzéseit, gondolatait, hogy az leírhatatlan. Bő lére eresztett mondandója így igen élvezhető, miközben végtelen humora lebilincselő. Sokat tapasztalt, színes egyéniségéből most is sokat megosztott. A Balatoni helyszín szerethető. Tetszett a Fenséges Rom és a mellette megvásárolt terület. Köszönjük az ételrecepteket, és szőlészeti ismeretek nyújtó szösszeneteket is! :)

klaratakacs P>!
Tóth Gábor Ákos: Mindörökké Balaton

Nosztalgikus a kötet, sok – a sorozat korábbi részeiből származó – történet újramesélve, felemlegetve. Olyan dumálós, bor mellett beszélgetős könyv, inkább hangulat, mint történet. Amit továbbra is tökéletesen hoz az a Balaton hangulata, a nyaralók-ottlakók egymás mellett élése, a nagyon magyar helyzetek sorozata, amit csak bólogatva lehet olvasni. A vége szívszorító volt számomra, ezt most miért kellett?

3 hozzászólás
medizonka>!
Tóth Gábor Ákos: Mindörökké Balaton

A Balaton megunhatatlan, a Balaton a miénk, a Balaton a mi Riviéránk ! Az életérzés, a hangulat megidézése, vidám, humoros formában való átadása, megidézése nagyon nagy erőssége a kötetnek. Egyébként hozza Oaks-ék megszokott kis csetlő-botló nyaralósból beilleszkedő gazdákká válós történetét ízes magyar humorral aláfestve, no meg az elmaradhatatlan Nagy Francia Káromkodás Gyűjtemény időnkénti felcsapásával és jó érzékkel történő beidézésével. Mivel a regényfolyam ötödik kötete, ezért elkerülhetetlen több szereplő visszaidézése, néhány korábbi történet újramesélése is , persze mindazoknak jó ez, akik esetleg nem az első k9tettel kezdték az ismerkedést, aki igen, annak meg nem árt a felelevenítés. Ki kell emeljem, hogy a sok humoros, kacagtató helyzet mellett azért most egy szomorú esemény kapcsán leás egy kicsit mélyebb rétegekbe, hogy eltöprengjünk azon milyen is az a pillanat, amikor a vidámságot könnycseppek törlik le az arcunkról, hogy átadják a helyüket egy rezignált mélabúnak rövid időre, hogy azon túllépve, megerősödve folytatni tudjuk utunkat. mert az élet még a Balaton partján sem létezhet veszteségek nélkül. Ez a kötet nem az izgalmaktól lesz letehetetlen, hanem inkább a megunhatatlan tájban gyönyörködő költői képek szépségétől elegyített szépen adagolt humortól. Könnyed kikapcsolódás ráérős, semmittevős nyári órákra.

Felixa P>!
Tóth Gábor Ákos: Mindörökké Balaton

Hozta a sorozat színvonalát… Hozta a már megszokott tájleírást…. Hozta a Balatont és annak hangulatát… Hozta a korábbi kötetek felelevenítését… Hozta azt az olvasási élményt, mint a korábbiak…

Sztike74 >!
Tóth Gábor Ákos: Mindörökké Balaton

A Mindörökké Balaton az Édesvízi mediterrán sorozat ötödik kötete. Egyik kedvenc helyszínemen, a Balaton-felvidéken játszódik. S ha már itt, akkor természetesen elmaradhatatlan a bor és a gasztronómia. A szerző a történeteiben jól bemutatja a jellegzetes magyar viszonyokat, ugyanakkor az emberi kapcsolatokra és az egymás mellett élés buktatóira is jelentős hangsúlyt helyez. Könnyed kikapcsolódást nyújt a sorozat.

„Majd felveszik az itteni ritmust, s rájönnek, hogy nem kell annyira pörögni. A lassabban, nehezebben megszerezhető dolgoknak nagyobb az értékük.”

Enikő_>!
Tóth Gábor Ákos: Mindörökké Balaton

Ezt a könyvet tényleg csak a hangulatért érdemes olvasni. Gyönyörű költői képek vannak benne. Nagyon szépen ír. Aki izgalmas cselekményre van kiéhezve, annak ez a könyv nem való. Aki ismeri Oaks-ékat, és azt ami őket a Balatonhoz köti, az elüti vele az idejét. Nekem másfél hónap volt. 4 nap múlva indulunk a Balcsira, így belehúztam, ezért csak ennyi :D

Vivóca >!
Tóth Gábor Ákos: Mindörökké Balaton

Továbbra is tartom, hogy ez a 5×300 oldal belefért volna egyszer 600 oldalba is, ha csak a lényegi cselekményre összpontosítunk, állandó ismétlések és oldalszaporítás nélkül.

Az utolsó (?) kötetben végre történt valami, ami nem csak szirupos ámítás. Igaz, hogy a többi résszel ellentétben ez a balatoni életérzés rovására ment, de sokkal igazibbnak érződött, mint eddig bármelyik.

Van egy olyan sejtésem, hogy az íróban sokkal több van, mint amennyit ebben a könyvben engedett felszínre jönni.

Piedra>!
Tóth Gábor Ákos: Mindörökké Balaton

Már régebben olvastam első 4 részt, és most jó volt újra feleleveníteni a helyszínt, a szereplőket, az egész alapsztorit. A kesze-kusza, kanyarokkal tarkított Oaks-élet, a hétköznapok, mindez a gyönyörű Balaton-parton. :)
Egyébként igen, elénk teszi azt a tipikus balatoni érzést, amit annyira szeretek.
Könnyed olvasmány, érthető nyelvezet, nyári olvasmánynak kitűnő, főleg, ha a Balatonnál vagy, pláne a könyvben szereplő településen :)


Népszerű idézetek

Sztike74 >!

… a világ közepe bizony ott van, ahol te vagy és ahol magad köré varázsolsz egy világot.

21. oldal

Trudiz>!

[…] az élet csak az anyaméhben és a koporsóban lehet gondtalan. E kettő között erre ácsingózni, már megbocsásson, badarság.

Enikő_>!

Elképzeltem, amint lányom önfeledt kacajának gyöngyei szétgurulnak a tó tükrén – édes érzés ez, mint a meleg tej, a jószagú vánkos, vagy a zsömle roppanása a szánkban

224

András_Csörgő>!

MEGGYŐZŐDÉSEM, hogy a gyakori menekülések életszemlélet-formálók. Aki tudja, hogy ő „idegen és jövevény” a földön, annak átalakul az értékrendje. Az útitáskába nem fér bele minden, és különben is: az élet jóval több, mint az a batyu, amit a hátunkon cipelünk.

142. oldal

Sztike74 >!

Egy átlagos nagyvárosi ember annyira sok idegennel kerül egy-egy tizedmásodperc erejéig kontaktusba, hogy nincs is igazából kedve azon gondolkozni, ez vagy az a találkozás miért történt. De még ha nem tudatosul is bennünk éppen ott, abban a pillanatban, vagy netalántán soha, mégis minden találkozásnak megvan a maga szerepe az életünkben, minden találkozás okkal történik. Persze nem kell és nem is érdemes mindegyiket fejtegetni, mert úgy az egész életünket eltölthetnénk ezzel. De vannak meghatározóak, amelyeknek hosszú távú következményük van, ami megváltoztatja az életünket, ami új lendületet hoz, ami a feje tetejére állít mindent. Vannak találkozás, amiken mindenképpen érdemes elmélkedni.

74. oldal

Trudiz>!

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni.

Trudiz>!

– Olga, kérem, tudna hozni nekünk abból a citromfüves levendulaszörpből…
[…]
– A leghatásosabb nyugtató…

Trudiz>!

[…] minden igazán jó étel attól jó, hogy helybeli alapanyagokból, az adott kultúra ízei szerint készül el. A legfinomabb ételek varázsa nemcsak az, hogy finomak, hanem a hely szelleme is hozzájuk adódik.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kristóf Attila: A csónakázó gyilkos
Szalay Károly: Bikakolostor
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Raana Raas: Ellenállók
Raana Raas: Hazatérők
Oravecz Imre: Ondrok gödre
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
M. G. Brown: Lángoló Rózsaszirmok
Kosáryné Réz Lola: Asszonybeszéd