Pöttöm ​Pötty és az Ízek Birodalma (Pöttöm Pötty 1.) 37 csillagozás

Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

Az Ízek Birodalma nagy bajba került.

Züzüke, a gonosz manó fogságba ejtette a birodalom királynőjét, és ő uralkodik most minden lakója felett.

Ki menti meg őket?

Pöttöm Pötty a dundi és bátor tündérlány nem is gondolja, hogy egy meggondolatlan hencegés micsoda kalandokba sodorja. Züzüke elrabolja Pötty két legjobb barátnőjét, és az Ízek Birodalmába viszi őket. Pötty azonnal a megmentésükre siet. Barátnőit keresve bejárja az egész birodalmat, sok barátot szerez és izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredik.

De vajon sikerül legyőznie Züzükét és megmenteni barátait? És mi lesz Makrónia királynő sorsa?

Tóth Eszter író, dietetikus kalandos útra hív a táplálkozási piramis „országaiba”, ahol játékos formában megismerteti őket az egészséges táplálkozás alapjaival.

A kötet a 8. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes gyerekkönyve.

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olvasni jó! Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
90 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634577508 · Illusztrálta: Imelda Green

Kedvencelte 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

Nagyon megörültem, amikor megpillantottam ezt a kötetet a Merítés-díj gyermekirodalmi kategóriájának listáján, mert a túlsúly, a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód sokakat érintő, komoly probléma, melyet sajnos túl sokszor bagatellizálunk el. (Nem, Garfield, akármit is mondasz, a lustaság és a falánkság rohadtul nem jó és nem vicces.) Óriási szükség volt már egy olyan kötetre, amely a legfogékonyabb korosztály figyelmét is felhívja arra, hogy az édességeket a Sátán, Voldemort, Drakula gróf és Marilyn Manson együttesen eszelték ki ördögi kacaj közepette a pokol legmélyebb bugyrában, mindannyiunk szörnyű kínok közt történő elpusztítására.

Pöttöm Pötty, a mértéktelen nassolás miatt jelentős súlyfelesleggel küzdő tündérlány nagyon is létező problémát jelenít meg. Az egyik legnagyobb szívfájdalmam az olvasást illetően, hogy gyakran jár együtt mozgásszegény életmóddal és túlzott édességfogyasztással. A hajam égnek áll, amikor olyan posztokat látok, hogy ki milyen gyors felszívódású szénhidrátot szokott fogyasztani olvasás közben. Minek?! Miközben egy fotelban ülsz/a díványon fekszel, és békésen lapozgatsz, alapjárati Kcal-égetésen működsz, semmi szüksége a szervezetednek magas cukortartalmú élelmiszerekre. Az olvasás pont az a tevékenység, aminek nagyon nem kéne kéz a kézben járnia a táplálkozással. Az, hogy olvasás közben nassolni jó, egy szörnyű tévhit. Olvasás közben nassolni az ördögtől való!

Pöttöm Pötty barátait elrabolja egy gonosz manó, mire a kislány pár ezer kalória elégetése árán végigjár pár állomást, ahol mindig segít valakin. Minden epizódból tanulunk valamit az egészséges táplálkozásról. Pöttöm Pötty sikerrel abszolválja az összes szintet, végül megérkezik a főgonoszhoz, aki tortákkal és egyéb ördögi miskulanciákkal kínálja, hősnőnk azonban ellenáll a kísértésnek, így megússza a hyperglikémiás kómát, és a tetejébe még a királynőt és bajba jutott barátait is megmenti.

Rendkívül tanulságos mese, remélem, minél többekhez eljut, és azt kívánom, hogy legyen folytatása is, mert egyszerűen kétségbeejtő, hogy mennyi a túlsúlyos ember, a recept pedig egyszerű: életmódot kell váltani, a bevitt kalóriák száma nem haladhatja meg az elégetettekét, a bevitt tápanyagok arányát ésszerűsíteni kell, különösen figyelve az elengedő fehérjére, és rendszeresen, legalább heti pár alkalommal végezni valamilyen testmozgást, melyből immár rengetegféle áll a rendelkezésünkre, lehet válogatni igényeink és preferenciáink szerint. Nem egy ördöngösség, mégis sokan nem csinálják, pedig a többség esetében azért a túlsúly hátterében nem áll olyan egészségügyi probléma, ami mentségül szolgálhatna, a szervi alapú falásrohamok pedig jobbára az evészavarok következtében fellépő vércukoringadozás hatására alakulnak ki, és egy átlagos testalkatú felnőtt esetében napi 500 µg szerves kötésű króm bevitelével stabilizálható a vércukorszint oly mértékben, hogy megszűnnek a falásrohamok, melyek a szervezet egyfajta vészjelzései az alacsony vércukorszint miatt. Akit bővebben érdekel az érzelmi alapú túlsúly és annak kezelése, ajánlom a Kilodráma című, méltatlanul alulértékelt alapművet, anorexia témában pedig a Pulcsiban alszom a legjobb nem elsősorban ismeretterjesztő mű, bár a Jégviráglányok is nyugodt szívvel ajánlható mindenkinek, akit ez a véglet érdekel. A helyzet azonban az, hogy a Pöttöm Pötty-féle véglet sokkalta többeket érint, mégis méltatlanul kevesebb irodalom akad a témában, ezért triplán örülök annak, hogy végre egy ilyen hiánypótló mű született.

Lássuk be, túlsúlyosnak lenni nem kellemes (saját tapasztalat), elsőre életmódot váltani sem az, az eredmény azonban kétségkívül megéri, mert egy újjávarázsolt, arányos testből számtalan olyan, járulékos előny és sikerélmény is származik, melyekre kitérni most nem tisztem. Emberek, olvassátok ezt a könyvet, sportoljatok rendszeresen, járjatok gyalog vagy biciklivel (legalább egyúttal a környezetet is véditek), egyetek csokoládé helyett zöldségeket, számoljatok kalóriát, a Norbi meg nem ciki, függetlenül attól, hogy a termékeinek az ár-érték aránya nem a legkedvezőbb.

Molymacska P>!
Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

Nagyon izgalmasnak találtam, hogy az egészséges táplálkozással kapcsolatban készült könyv, ami mesés, de mégis ad is valamit.Talán túl nagyok voltak az elvárásaim is, emiatt nem volt számomra ez a könyv tökéletes élmény. Nagyon nagyon szerettem volna szeretni, de mégis magasabbak voltak az elvárásaim sajnos :(
A történet szerint Pöttöm Pötty nagyon szereti az édességet,emiatt is olyan kis kerek. Egy nap megjelenik Züzüke, aki elrabolja Pötty barátait, és ezért az Ízek birodalmának hét országán kell átszáguldania, hogy megmentse barátait. Természetesen minden birodalomban segít a zűrzavarban, amit Züzüke okozott, ezzel pedig valamivel közelebb kerülhet az olvasó a táplálkozás világához.
Ami nagyon jó volt benne, az a beszélő nevek. Nagyon tetszett, hiszen élénk és vidám ételnevek segítettek eligazodni az ételek rengetegében. Ami számomra itt furcsa volt, és kicsit kilógott a sorból az Makrónia királynő neve (melyet nem tudtam nem Makaróninak olvasni). Ettől függetlenül viszont nagyon tetszett minden egyes névválasztás.
Nagyon tetszett az alap felvetés, és nagyon érdekes, kalandos a történet. Többször gondoltam arra is, hogy mennyire érdekes vagy jó (mobilos) játék lehetne belőle gyerekeknek, hiszen a feladatok, amiket Pöttöm Pötty teljesít, többször akár kreatív, vagy fejlesztő is lehet a gyerekek számára spoiler Emiatt is volt egy nagy kotrasz aközött, amelyik feladat aktív, és Pöttöm Pöttynek csinálnia is kellett valamit, és melyik az ami picit passzívabb. Például spoiler de spoiler. Ha például ez picit máshogy jelent volna meg, picit aktívabban, akkor mindenképpen egy kalandos, csudaklasz történetű mese lett volna.
A másik furcsaság számomra, hogy az elején törekedtek arra, hogy bemutassa a szerző, miért is finom és jó azt a típusú ételt enni, de a vége felé ez elmaradozott. Egyrészről persze, az olajokat csak úgy nem eszegeti senki, de közben ugyanúgy kimaradt a hús és hal is. Utóbbit nagyon sajnálom, hiszen egy szó sem esik arról, melyik hús a finom, melyiket érdemes enni, vagy valami megfogható tudás a húsról, míg zöldség-gyümölcs-liszt fronton még akár elég sok információt is kapunk (tejet is picit elhanyagoltnak érzem, de ott más miatt).
Innen pedig áteveznék egy másik problémára, ami lehet csak nekem, felnőttként probléma, de maga a táplálkozásra rávezető rész számomra nagyon felszínes. Tejtermékeket csak említés szintjén látjuk, és abból is csak keveset (a túró meg se jelenik, ahogy a sajtfajták se), illetve a gyümölcs fronton is a megszokott úgymond természetes ételeket mutatta be a könyv. Ez nem baj, de említés szintjén legalább megemlékeznék másról is, hogy érzékelhető legyen, nem csak három-négy lehetősége van az adott csoportból, hanem több. Tudom, hogy mesekönyv, és nehéz, és problémás, és így is vastag a mesekönyv, de nekem tényleg hiányérzetem volt vele kapcsolatban.
Kicsit ugyanez a téma csak más szemszögből, hogy nagyon érzékelhető volt benne a magyar étkezés. A halból csak halászlé lehet, meg a zsíros kenyér nekem rögtön ezt juttatta eszembe spoiler. Mintha tényleg az alapoknál ragadnánk meg, és a szülőre vagy tanárra lenne bízva, hogy mennyire akar belemenni a gasztronómia rejtelmeibe.
Az is furcsa volt számomra, hogy bár az elején megjelenik, hogy Pöttynek miért rossz, hogy elhízott, a végén már nincs meg az a kontraszt, hogy elmondja, azért is jobb az egészséges étkezés, mert… hogy milyen változások kezdődhetnek el Pöttyben, valami kézzelfogható dolog, azon kívül, hogy nem csúfolják.
A rajzolás ultracuki, Imelda Green ebben a könyvben is tökéletesen aranyos illusztrációkat csinált a meséhez. Ami viszont picit furcsa volt, hogy néha a kép és a szöveg mintha eltolódott volna: egyik néha megelőzte a másikat, emiatt pedig furcsa volt olvasni (például a tejes résznél előbb látjuk a „zenés” képet, mint hogy leírják az ötletet). Ez picit furcsa volt számomra, de ezen kívül az illusztráció mesés volt.
Tetszett a kötet, és jó is volt, mégis azt érzem, hogy ez még így kevés. Ettől függetlenül kíváncsi vagyok Tóth Eszter további munkáira, akár az Ízek birodalmában, akár kicsit távolabb is onnan. Remélem hamarosan más újdonságot is olvashatok tőle :)

3 hozzászólás
ap358 P>!
Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

Elég nagy elvárásaim voltak ezzel a mesével kapcsolatban, már csak a cím és a tartalom miatt is. Szerintem nincs olyan kisgyerek, akinek ne lenne valamivel problémája: a hússal, a tejes dolgokkal, a zöldségekkel, vagy éppen a túl sok édességgel. Bíztam benne, hogy a mese majd elindít valamit a gyerekekben, elgondolkoztatja őket egyes ételekkel kapcsolatban.
Előolvastam, mielőtt felolvastam volna, és magamban letisztáztam, nem valószínű, hogy ezek után meg fogják enni a gyerekeim a húst.
A mese elején még tetszett, hogy Pötty a különböző birodalmakban nem csak segít, hanem megmutatják neki, mire jó az adott élelmiszer, és milyen finomságokat lehet készíteni belőle, de a történet közepe felé – pont a húsoknál – ez már elmaradt, a tanító jelleg csökkent, a cselekmény átvette a szerepet. A zöldségeknél is sokkal egyedibbet vártam, mint egy leves, amit szerintem a legtöbb háztartásban és a menzán is rendszeren esznek a kicsik. spoiler
Jobban örültem volna annak is, ha Pötty túlsúlya nem csak gúny tárgya, hanem az egészségi állapotában is megmutatkozik (pl. rossz fogak).
A beszélő neveket viszont imádtam.
Felnőtt fejjel találtam kivetnivalót a mesében, de ez egy mese. Mese gyerekeknek. És a gyerekek agya még másként működik, és ők más dolgokat néznek. Az első részek után nem volt szükség arra, hogy Pötty minden birodalomban kapjon valami tanácsot, mi miként fogyasztható, a gyerekek maguk kiegészítették a mesét, vagy éppen kérdeztek, és folyamatosan izgultak, hogy összegyűljenek a kövek. Engem lepett meg a legjobban, hogy egy szusszanásnyi időt sem hagytak az olvasásban, a figyelmük nem apadt, és utána büszkén, mosolyogva mentek ebédelni, mintha ezzel valami nagy tettet hajtanának végre.
A könyv a gyerekeknek szól, és őket teljesen lenyűgözte, imádták, és ezzel a történet elérte a célját, ezért nem adhatok 5 csillagnál kevesebbet rá.

1 hozzászólás
luthienlovemagic IP>!
Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

Nagy elvárásokkal vettem kezembe a kötetet, amiknek szinte maradéktalanul megfelelt. Ezt többek közt letisztult, a megcélzott korosztályhoz tökéletesen illő írásmódjával éri el, miközben kalandok közepette játszva tanít. Az élményhez sokat hozzátesznek Imelda Green illusztrációi, amik egyedi ízt adnak ehhez az egyedi hangulatú könyvhöz. Tökéletesen passzolnak az írásmódhoz. A képek fontos momentumokat ragadnak meg, ezért jól kiegészítik a szöveget. Aranyosak, színesek, jó nézegetni őket.

Olvasás közben érződik a történeten, hogy nagy élvezettel írta a szerzője. Emellett nagy gondossággal is, ami az írásmódban, a történetvezetésben és az ismeretek átadásában is megnyilvánul. A korosztályhoz nagyon illő módon több benne az ismétlődő, egymáshoz hasonló jelenet, elsősorban a főhős elé gördített akadályok a megoldandó feladatok dolgában. Felnőttként ezek a momentumok először kicsit zavartak, de jobban belegondolva a célközönségnek tetszeni fog ez a fajta ismétlődés, mert biztos pontot nyújt nekik, és végig fenntartja a figyelmet.

Az már jobban zavart, hogy eleinte a különböző országok tápanyagfelelősei alternatívát kínálnak Pöttynek, hogy milyen egészséges finomságokat lehet készíteni például lisztből vagy zöldségekből, de a történet előrehaladtával ezek elmaradtak, mintha sietett volna a szerző, vagy szorította volna a a karakterszám. Főleg a zsiradékoknál és a húsoknál hiányoltam ezeket az alternatívákat. Ennek ellenére a történet teljes ívet fut be, gördülékeny, a fogalmazás a gyerekek nyelvezetéhez igazított, és az ő szintjükre leegyszerűsített az ismeretátadás. Ez utóbbit nagy bravúrnak tartom, mert a tápanyagok nem könnyű téma, így gyerekbaráttá tenni sem az. Főleg úgy, hogy egy 4-7 éves gyereknél még nincs meg a biológiai háttértudás. Ezért jó ez a könyv, mert ennek ellenére is képes a gyerekek számára is érthető formában átadni az ismereteket.

Bővebben (A bejegyzésben spoilerek előfordulhatnak!)
http://luthienkonyvvilaga.blogspot.com/2020/03/toth-esz…

atalant IP>!
Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

Pöttöm Pötty-tyel komoly múltunk van: olvastam a történetét már az Aranymosás előtt, aztán végigizgultam vele a versenyt, és most végre a kezemben tartom a könyvet is. A véleményem viszont az első találkozásunk óta sem változott róla:

Pöttöm Pötty története túlmutat a szokásos varázsmeséken: úgy építi be az egészséges táplálkozással kapcsolatos tudnivalókat a cselekménybe, hogy az olvasónak szinte fel sem tűnik: az izgalmak közepette még tanult is valamit. Tündérien fantasztikus és varázslatosan dietetikus!

Az illusztrációk tökéletes és hihetetlenül aranyos kiegészítői a történetnek (bár néha kicsit kiszabadítottam volna őket a négyszöges formákból). Imelda Greent megjegyzem magamnak!

Trudiz>!
Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

Sütik helyett sok más finomság: teljes kiőrlésű pékárú, zöldségek, gyümölcsök garmada. Ez a finomság! Erre tanít, illetve terel a mese. Ezeket fogyasszuk!
Én is nagyon szívesen elfogadnám Licsi teli gyümikosarát! Imádom őket! :)

Gyöngyi0309 P>!
Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

Nagyon jól indult a történet, az első néhány ország kifejezetten tetszett, ahogy a segítségre szoruló tündérkék beszélő nevei is. Viszont a közepe táján sajnos kifulladt a sztori, elmaradtak a beszélő nevek, vagyis voltak, de a felütéshez képest nagyon leegyszerűsödtek. Pl: nekem tetszett volna egy Brynza vagy egy Amaránt. Ugyanúgy hiányoltuk férjemmel a nagy lakomákat is az utolsó országokban.
Pötty nagyon bátor kis tündérke, viszont mikor olvastam a sok édességevésről, férjem rögtön rákérdezett, hogy nincsenek ennek a lánynak szülei? A végén persze esik szó az anyukáról.
Tartok tőle, hogy ha Rókus már megérti a mesét, ő is azt fogja kérdezni, mint az apja, vagy azzal érvel majd, hogy Pötty is egész nap édességet evett és nem szólt rá az anyukája…Na ezzel majd akkor küzdök meg, ha aktuális lesz.
Összességében aranyos történet, az egészséges táplálkozás mellett szép mese a barátságról, segítőkészségről és a hűségről.

Kedves_Könyvek I>!
Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

Az egyik legcsodálatosabb mese, amit valaha is olvastam! Pötty bebizonyította számomra, hogy elhivatottsággal bármi lehetséges, és az út az, ami azzá tesz minket, akikké válnunk kell. Köszönöm az élményt!

dianna76 P>!
Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

Végeredményben aranyos volt, de nekem hiányzott valami. Vagy lehetett volna izgalmasabb az alapsztori, vagy szolgálhatott volna bővebb információt az egészséges táplálkozásról. Így kicsit laposnak éreztem.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
90 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634577508 · Illusztrálta: Imelda Green
julicsenge IP>!
Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

Aranyos és informatív könyv, a gyerekek számára is feldolgozható formában beszél az egészséges táplálkozásról. A végére kicsit leült, néhány probléma megoldása eléggé bagatellre sikerült. Az, hogy Züzüke azért gonosz, „mert manó, és a manók gonoszak”, szerintem maszatolás, tök jó lett volna, ha valódi indokai lettek volna, esetleg jó útra tér a végén… Illetve ami még zavart, az az, hogy leírja, milyen finomak az egészséges ételek, de hiányzik az, hogy Pötty hogyan érezte magát, miután kicsit leállt az édességgel. Jó lett volna megmutatni azt is, hogy milyen hatásai vannak annak, ha például egy darabig nem eszik cukrosat az ember.
Összességében beszélgetés indítónak tökéletes.


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

– Hallottalak tegnap az iskolaudvaron, és úgy határoztam, hogy meg kell tanulnod, a manók milyen félelmetesek.
– Nem értem – motyogta Pötty. – Mit akarsz tőlem?
– Azért jöttem, hogy meghívjalak a birodalmamba.
– A birodalmadba? – értetlenkedett Pötty. – A manóknak nincs saját birodalmuk, csak amit elvettek a tündérektől.
– Úgy ám! – nevetett fel gonoszul Züzüke. – Az Ízek Birodalma a legpompásabb, leggyönyörűbb hely, amit el tudsz képzelni. A királynőjét fogságba ejtettem, így az egész birodalom az enyém lett. Az ott élő buta tündérkék pedig azt teszik, amit mondok.

Könyvmolyképző KU>!

– A birodalmam hét kisebb országból áll – magyarázta Züzüke. – A barátaid ott vannak az egyikben. Keresd meg őket, és ha megtalálod, ígérem, hogy mindhármatokat hazaengedem. Mit szólsz, dagika? Vagy talán mégsem vagy olyan bátor, mint amilyennek mondod magadat?
– Nem engedem, hogy bántsd őket! – toppantott húsos kis lábával Pötty. Valójában nagyon félt, de Pindurt és Bogárkát még jobban féltette. Miatta kerültek ekkora kalamajkába. Meg kell keresnie és haza kell vinnie őket. Züzüke nem állíthatja meg! Ezzel a mély elhatározással Pötty belépett a Hetedhét Íz Birodalmába.

Trudiz>!

A gyümölcsök a legédesebb, legzamatosabb csemegék az egész földkerekségen!

50. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Egy dolgot fontos tudnunk Pöttöm Pöttyről. Őrületesen imádta az édességet. Mindegy volt neki, hogy fagyi vagy krémes, habcsók vagy epres torta. Ő mindet szerette, és sosem állt meg egy szeletnél. Nemrégiben pedig arra jutott, ha ennyire szereti a nyalánkságokat, miért is kéne mást ennie.

Könyvmolyképző KU>!

– Ki vagy te? – kérdezte Pötty.
– Züzüke vagyok, a legrettegettebb manó kerek e világon. De te nem félsz tőlem, ugye?
– Nem bizony! – szegte fel az állát Pötty. Igyekezett nagyon bátornak látszani, de belül reszketett, mint a nyárfalevél.

Trudiz>!

Az Ízek birodalma a lefpompásabb, leggyönyörűbb hely, amit el tudsz képzelni.

15. oldal

Trudiz>!

A répa és a borsó édessége, a zeller és a fehérrépa friss íze táncot járt a nyelvén.

39. oldal


A sorozat következő kötete

Pöttöm Pötty sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gimesi Dóra: Csomótündér
Szabó Magda: Tündér Lala
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Szigeti Kovács Viktor: A táltos
Bombicz Judit: Csodák könyve
Limpár Ildikó: Emlékek tava
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Varró Zsuzsa – Varró Dániel: Áfonyka
Majsányi Kati: Erdőmese
Beck Andrea: Családi könyv