Tóth Emese (szerk.)

Híres ​kísértettörténetek 6 csillagozás

Tóth Emese (szerk.): Híres kísértettörténetek

A kísértethistóriák a XIX. században új irodalmi műfajt teremtettek. Legolvasottabb művelői – Aldous Huxley, Guy de Maupassant, Mikszáth Kálmán, Csáth Géza, Cholnoky Viktor – a hátborzongató elemek mesteri elrendezése és fokozása által, illetve a kísérteties atmoszféra megteremtésével hatnak. A rémtörténetekben újra meg újra felsejlik a sír fakasztó képzete, ám a kor romantikus motívuma csaknem mániává, megszállottsággá válik… E varázslatos világban hitelesnek tűnik az őrület, a kényszercselekvés, hiszen a leírt rémségek az írók személyes, belső, s olykor tragikus élményeit tárják fel.

Eredeti megjelenés éve: 1936

A művek szerzői: Csáth Géza, Mikszáth Kálmán, H. G. Wells, Edgar Allan Poe, Alekszandr Szergejevics Puskin, Aldous Huxley, William Somerset Maugham, Guy de Maupassant

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A világirodalom remekei

>!
Ventus Libro, Budapest, 2005
436 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639546518 · Fordította: Béresi Csilla

Enciklopédia 4


Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Carmilla >!
Tóth Emese (szerk.): Híres kísértettörténetek

Váltakozó színvonalú írások, külön-külön osztályozva szélsőséges értékeket mutatnának, így, összhatás tekintetében azonban inkább jó, mint rossz a kötet. Mondjuk akadt egy-kettő, ami szerintem nem felel meg a műfaj kritériumainak, de az is belefért.


Népszerű idézetek

Carmilla >!

Mindössze három ok jut eszembe, amiért bolondnak nézhetnek. Az első az, hogy igen-igen kedvelem a magányt, szeretem, ha békén hagynak. A második, hogy sokat gondolkodom, ahogy olvasni is sokat olvasok. […] A harmadik, ami egyáltalán eszembe ötlik: párszor megemlítettem a gyámomnak – amiként az engem vizsgáló orvosoknak is –, hogy olyasmiket látok, amiket az emberek többsége nem, mert nem képes rá.

J. S. Fletcher: Más-világ

Carmilla >!

A fővárosban nincsen a kísérteteknek semmi keletük, sőt kísértetek sincsenek, amit pedig nehéz megmagyarázni, minthogy temető itt is van. Talán az a nyitja, hogy a halottak fekvőhelyét oly drágán kell megváltani a városi tanácstól, hogy aztán a halott is jobban megbecsüli, és nem mászkál ide s tova éj évadján sem, veszteg marad, kifekszi az árát nyugodtan, mozdulatlanul.

Mikszáth Kálmán: A fehér kutya

Carmilla >!

– A játék rendkívül érdekel! – mondta Hermann. – De nem vagyok abban a helyzetben, hogy kockáztassam a nélkülözhetetlent, abban a reményben, hogy fölöslegre tehetek szert.

A. Sz. Puskin: A pikk dáma

Kapcsolódó szócikkek: játék
Carmilla >!

Eb, aki még törődik a politikával; hadd menjen kótyavetyére az egész alkotmány, eb, aki bánja…

Mikszáth Kálmán: János úr a politikus, vagy a szegedi kísértet

Kapcsolódó szócikkek: politika
Carmilla >!

Ő maga keveset beszélt. Nem bízott meg egészen új barátaiban, mert túl udvariasnak vélte őket ahhoz, hogy őszinték legyenek.

Robert Louis Stevenson: A Hangok szigete

Carmilla >!

– Más férfiak is azt mondják, a nő kísértette meg őket – mondta az idegen szelíden. – Egy férfinak mégis kell lennie önálló akaratának.

Edgar Wallace: Idegen az éjszakában

Carmilla >!

– Paul! – kiáltott a grófnő a spanyolfal mögül. – Küldj valami új olvasnivalót, valami regényt, de ne az újak közül!
– Hogy értsem ezt, grand' maman?
– Valami olyat, ahol a hős nem fojtja meg se az apját, se az anyját, s amelyben nincsenek vízbefúltak. Rettenetesen félek a vízbefúltaktól.

A. Sz. Puskin: A pikk dáma

Carmilla >!

És ott volt Petronius, aki még utoljára egybehívta barátait, s arra kérte őket, beszélgessenek vele, nem a filozófia vigaszáról, hanem a szerelemről és udvarlásról, miközben felvágott ereiből a vérrel együtt az élet is elszökött tőle.

Aldous Huxley: Törpék

Kapcsolódó szócikkek: öngyilkosság
Carmilla >!

Némelyek iszonyatos csatákat élhetnek át, megtapasztalhatják a halál közvetlen közelségét vagy sok egyéb szörnyűséget, mégis sértetlen lélekkel kerülnek ki e viszontagságokból, míg másokat egész hátralévő életükre megváltoztathat egy éjszaka a magányos tengeren vagy egy madárdal a cserjésben.

Somerset Maugham: Honolulu

Carmilla >!

Hosszú, nagyon hosszú éjszaka volt, jeges és örökre szóló, ő pedig tudta, hogy halott.

D. H. Lawrence: A nő, aki ellovagolt


Hasonló könyvek címkék alapján

Balázs Béla (szerk.): Kísértet-históriák
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota
Domokos János (szerk.): Huszadik századi dekameron I–II.
Bálint Aladár (szerk.): Éjfél / Kísértethistóriák
Pelle János (szerk.): A múmia lába
Gál Zsuzsa (szerk.): A zene szava
Franz Fabian – Bárány György (szerk.): Fantasztikus történetek I-II.
Bárány György (szerk.): Fantasztikus történetek
Cserna György (szerk.): Kísértethistóriák