Hiedelmeink 6 csillagozás

Az emberi gondolatok építőkövei
Tóth Balázs – Csányi Vilmos: Hiedelmeink

A hiedelmek egész életünket behálózzák: hiszünk ideológiákban, politikai pártokban, hiszünk Istenben, szellemekben, angyalokban és ördögökben is. Vannak egyszerű hiedelmek, mint például hogy hány percig kell a lágy tojást főzni, vagy mely gyógymódok hatásosak. Ugyanakkor a hiedelmek rendkívül összetettek is lehetnek: mi az élet értelme? Miért éppen úgy jó a társadalom szerkezete, ahogy van?
Csányi Vilmos és szerzőtársa, Tóth Balázs hiedelmeink keletkezését és működését mutatják be. Bebizonyítják, hogy hiedelmeink által ismerjük meg és formáljuk saját képünkre a világot, és hogy még a valóság olyan alappillérei is hiedelmek, mint hogy mit jelent az „én”. A biológia, a pszichológia és a kultúra egyéb területeiről vett szemléletes példák segítenek megérteni, hogy a hiedelmek megalkotására való képesség az egyik legfontosabb emberi adottságunk.

>!
Libri, Budapest, 2017
240 oldal · ISBN: 9789634333210
>!
Libri, Budapest, 2017
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634331605

Most olvassa 4

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Fiammetta P
Tóth Balázs – Csányi Vilmos: Hiedelmeink

Tóth Balázs – Csányi Vilmos: Hiedelmeink Az emberi gondolatok építőkövei

A „hiedelem” a szerzőpáros szóhasználatában „minden olyan emberi gondolat, legyen az egyszerű vagy több szintű, komplex konstrukció, amely a nyelv közreműködésével az egyéntől közössége más tagjainak vagy kívülállók elméjébe jut, és ott megragad”. Tehát ha írok egy értékelést a kötetről (pontosabban az általa számomra közvetített hiedelmekről), és azt valaki elolvassa, én is sikeresen elültettem egy hiedelmet. Persze nem kell nekem elhinni, hogy bár messziről indítja fejtegetéseit, és néha nehéz követni, hogy egy-egy példa vagy történet hogyan is kapcsolódik a témához, megéri átküzdeni magunkat a sokrétű, a biológiát, az etológiát, a neurológiát és a kulturális antropológiát is érintő felvezetésen, hogy a könyv közepe tájától magunkra ismerjünk azokban a bemutatott helyzetekben, amelyek során viselkedésünket és motivációinkat a hiedelmeink mozgatják. Elég, ha azt elhiszitek, hogy érdemes ezt a könyvet elolvasni.

>!
Sáray_Anna
Tóth Balázs – Csányi Vilmos: Hiedelmeink

Tóth Balázs – Csányi Vilmos: Hiedelmeink Az emberi gondolatok építőkövei

Az elejétől végig élveztem!


Népszerű idézetek

>!
Fiammetta P

Visszatérő gondolat korunk filozófiai írásaiban, vagyis a modern világ egyik térhódító hiedelemrendszere, hogy a természetfeletti létét elutasító ateizmus magával hozta azoknak a hiedelmeknek a megjelenését, amelyek szentesítik az emberi testet. […] Az emberi test sokoldalú jelentést nyert, s a médiát uraló küllemkultúra láttán nem túlzás azt mondani, hogy imádat tárgyává vált. Ebben a gondolati keretben fogalmazódik meg az a feltételezés is, hogy a méregtelenítés populáris hiedelmére tekinthetünk úgy is, mint egy olyan világi hiedelemegyüttesre, amely a vezeklés vallásos komponenseit hordozza.

136-137. oldal

Tóth Balázs – Csányi Vilmos: Hiedelmeink Az emberi gondolatok építőkövei

>!
Fiammetta P

Néhány éve neurofiziológiai vizsgálatok feltárták, hogy a társas fájdalom és fizikai fájdalom esetén erős átfedés mutatkozik az aktiválódó agyi területeken (Eisenberger 2012). […] Igaznak tűnik hát a kifejezés, hogy „belesajdul a lelkünk az elutasításba”. […] Mivel az evolúció meglévő alkatrészekből dolgozik, a társas fájdalomért felelős neurális hálózat valószínűleg a fizikai fájdalomért felelős rendszerből fejlődött ki. Erre szolgál bizonyítékul, hogy társas kirekesztés hatására, illetve annak lehetőségére az immunrendszer olyan készültségi állapotba kerül, ami a friss sebesülésekkel és az esetleges fertőzésekkel való megbirkózást segíti (Slavich és mások, 2010).

92-93. oldal

Tóth Balázs – Csányi Vilmos: Hiedelmeink Az emberi gondolatok építőkövei


Hasonló könyvek címkék alapján

Izsó Zita – Bach Máté: Pesti nő
Benedek Szabolcs: Beatles vágatlanul
Oravecz Nóra: Találd meg magad
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran
Debreczeni József: Ne bántsd a cigányt!
Csernus Imre – Kádár Annamária – Pál Ferenc – Popper Péter: Sors és önismeret
Hajnóczy Péter: Jelentések a süllyesztőből
Nógrádi György: Szerencsénk volt, túléltük…
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Jared Diamond: A világ tegnapig