Dobd ​ki a szemetest! 49 csillagozás

Hulladékcsökkentés lépésről lépésre
Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Erre ​számíthatsz a könyvben:

– szemléletformáló alapok a zéró hulladék életvezetéshez
– három szinten – kezdő, haladó, és szuperhaladó – bemutatott gyakorlati lépések a mindennapi élet 6 területéről: szemlélet, bevásárlás, konyha, fürdőszoba, takarítás, kert
– minden rész végén érdekességek: történelmi visszatekintés, hazai és nemzetközi statisztikák, külföldi inspirációk, bakik
– minden rész végén forintosított megtakarítási potenciál egy 5 fős átlagos magyar család költségvetésére
– magyarországi és Európai Uniós jogszabályi vonatkozások
– alapítványok, szervezetek, gyűjtőhelyek, nonprofit vállalkozások, applikációk
– társadalmi aspektusok – közösségek, család és barátok, iskola, munkahely – áttekintése
– 29 kipróbált recept házilag elkészíthető tisztító- és kozmetikai szerekhez
– zéró hulladék háztartás alapanyaglistája
– magyarországi zéró hulladék életformát támogató webáruházak és boltok
– motiváló… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
312 oldal · ISBN: 9786150062600
>!
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150062457
>!
276 oldal · ISBN: 9786150033532

Kedvencelte 2

Most olvassa 24

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Jeffi P>!
Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

Lehet, hogy szőrősszívű vagyok, de nekem ez Túl fura volt.
Voltak dolgok amikkel maximálisan egyetértek, de ezeket már a neten is olvastam, be is építettem az életemben.
Voltak dolgok amiket elfogadok, de csinálni nem fogok, főleg a haladó és életmód résznél olvasottakból.
Példának okáért azzal nem értek egyet, hogy a komfortzónán túl lépjen, bárki amúgy. A környezetvédelem és a zöldítés egy remek dolog. Tényleg amit tudok azt megteszem, minimális kellemetlenséget is vállalok. De hogy alárendeljem magam annak, hogy hiper-szuper zöld legyek már nem kivitelezhető, és nem is tartom reális dolognak. Mert remek dolog a csomagolásmentes vásárlás, nekünk is vannak szütyőink azzal vásárolunk, meg vannak vászon szatyraink is, de akinek nincs a közelében mindent csomagolás mentesen áruló piac és bolt, nos az a környezettudatosságért az idejét adja, meg a benzint amivel elmehet olyan helyre, ahol csomagolás mentesen lehet vásárolni. Tehát a mérlegnek mindig két fele van.
Pozitívum, hogy ő is hangsúlyozza, hogy azért ne dobd ki hirtelen mindenedet, hanem amikor elhasználódik valami akkor válts környezettudatosra. Ezzel egyetértek. Meg volt még pár dolog, csak az a baj, hogy már annyi mindent olvastam a neten, hogy kb. ez a könyv SEMMI újat nem mondott.
Sajnálom, mert tök vártam már, hogy olvashassam és nagyon szerettem volna ha sok jó dolgot olvashatok benne, de…jah, ha most kezdenék a témával foglalkozni lehet hasznos lett volna, de így. Így sajna nem :(

Nyctea P>!
Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

Szemléletformáló olvasmány. Remekül összefoglalja a hulladékmentes életmódhoz vezető út lépéseit a kezdőtől a haladó szintig, praktikus tanácsokat ad, mindezt a magyar viszonyokra vonatkoztatva. Én nagyon sokat tanultam belőle. Szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretne környezettudatos(abb)an élni!

rebel>!
Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

Nagyon klassz könyv, annak aki a „mentesség” útján akar elindulni.
3 szintre osztható a könyv – kezdő, haladó, komfortzónán túli – és több részre van osztva a könyv ezen belül is – konyha, fürdő, utazás, kert, vásárlás…
Tetszik, hogy nem ítélkezik, hanem tényleg tanácsokat ad az egyszerű nejlon helyett vászonzsáktól kezdve a házilag készíthető tisztítószerekig mindent.
Tetszett, hogy azt is bemutatta, hogy mivel mennyit csökkenthetünk a kiadásainkból, viszont azt sem rejtette el, hogy mi az ami kis ráfordítást igényel mind időben, mind anyagilag. A receptgyűjtemény a végén nagyon klassz, hiszen kikíséretezett, bevált dolgokat oszt meg velünk. Hamarosan kipróbálok pár dolgot onnan is… :)

5 hozzászólás
Joditti>!
Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

Nagyon hasznos könyv azoknak is akik már elkezdték a hulladékcsökkentést a háztartásukban, és azoknak is, akik még csak ismerkednek vele (vagy most hallanak róla először). Nagyon alapos könyv, tényleg minden létező témát részletesen végigvesz, és nagyon fontos, hogy a magyar viszonyok között. A könyv a rengeteg ötlet mellett tele van internetes elérhetőségekkel, kipróbált receptekkel, és egy saját ellenőrző listával is, ami nekem különösen tetszett.

Egyetlen dolog zavart nagyon, mégpedig maga a könyv alakja. Nagyon kényelmetlen volt a fogása és iszonyúan csúszik is. Tisztában vagyok vele, hogy miért így néz ki, de ez nem vigasztal, mikor már ezredszerre esik ki a kezemből.

kisssan27>!
Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

Azért mégse, még használható…
Magyar viszonyokra szerkesztett, sokoldalú, alapos tanácsadó. Ugyan kisvárosi, kertes házban élő, többfős családmodellből indul ki, mások is haszonnal olvashatják kipróbált receptjeit.
A kiadás: azt hinnénk, egy ilyen könyv újrafelhasznált, klórozatlan papírra nyomódott, de erre nem látni utalást, és nem is annak tűnik (kár). Megérdemelt volna egy keménytáblás borítót, kézben tartva nyaklik.

4 hozzászólás
ARea>!
Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

Egyszerűen követhető tanácsok vannak benne, melyek kiterjednek a háztartás minden területére. Rendkívül motiváló, és bevallom, néha el is szégyelltem magam, hogy az egyszerűbb lépéseket eddig miért nem tettem meg a hulladékcsökkentés felé. Nagyon aktuális téma, a médiában is egyre többet hallani róla, hiszen majd megfulladunk lassan már a sok műanyag hulladéktól. Bárcsak többen olvasnák el ezt a könyvet!

hetcsillagkozt >!
Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

A „bibliám”.
Ha lehetne, kötelezővé tenném ezt a könyvet.
Nagyon jól van megírva, átgondolt a struktúrája, tanulságos. Ugyanannyira érdekes olvasmány egy kezdő, a zw életmóddal még csak ismerkedő olvasónak, mint annak, aki már haladóbb szinten van, és „egészen durva” dolgokat is bevállal.
A könyv végén a recept- és beszerzési gyűjtemény egy olyan forrás, amit azt hiszem, hogy nagyon sokáig fogok használni. Szintén hasznos az ellenőrző lista is a könyv végén, amiből lemérheted, hogy miket sikerült már megvalósítani, és mi az, ami még kihívást jelent. Eléggé elgondolkoztatott az, hogy milyen sok formája lehet a környzettudatos életvitelnek, és az, hogy ami valaki számára mindennapos rutin, az másnak hatalmas kihívás. A könyvet olvasva például úgy tűnt, hogy Andinak és családjának simán belefér a mindennapjaiba a húsfogyasztás, és az is teljesen oké, ha időnként autóval járnak bevásárolni. Ehhez képest van olyan nézőpont, ami az előbb említett dolgokat elítéli, azonban sokkal nagyobb terhet jelentene nekik olyan dolgok kivitelezése, mint pl. egy tusfürdő összekotyvasztása házilag vagy akár a komposztálás. Mindenki a saját szintjén és lehetőségéhez mérten tud változtatni, ez is egy olyan gondolat, amit ez a könyv tisztázott számomra.
És akkor a sztori:
Körülbelül egy éve fogalmazódott meg bennem, hogy szeretném csökkenteni az ökológiai lábnyomomat. Azzal kezdtem, hogy beszereztem egy fém kulacsot, és eldöntöttem, hogy többet nem veszek PET-palackos italokat. Aztán a nejlon zacskók használatát is kiiktattam az életemből. Sokáig elégnek éreztem ezt a két lépést, és nem is nagyon gondoltam rá, hogy továbblépjek. Aztán kb. féléve nyílt a munkahelyemtől nem messze egy csomagolásmentes bolt, és éreztem, hogy ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy megváltoztassam a vásárlási szokásaimat, így elkezdtem ide járni bevásárolni. Itt láttam meg Tóth Andi könyvét – ami azért vicces, mert ekkorra körülbelül egy éve tagja voltam már Facebookon a „Háztartásom hulladék nélkül” csoportnak, de fogalmam sem volt, hogy ő áll ennek a hátterében.
Azt hiszem, hogy nagyon sokat köszönhetek neki, és ennek a könyvnek. A hulladékcsökkentés legelején bennem is megfogalmazódott, hogy ez egy olyan dolog, amit csak fokozatosan lehet bevezetni a mindennapokba, nem megy a váltás egyik napról a másikra. Ezt nagyon jól végigviszi ez a könyv, tetszenek benne az őszinte megnyilatkozások, hogy ő is igyekszik még használni az „előző életéből” megmaradt műanyag életesdobozokat, felmosórongyokat, stb., hiszen a hulladékmentes életmód nem azt jelenti, hogy akkor hirtelen eldobunk mindent, ami még haszálható lenne, de már nem „menő”, és hirtelen rengeteg pénzt költünk új, környezettudatos dolgokra. Számomra pont ez a nézőpont képviseli a hiteles hozzáállást, és nagyon tetszik a könyvben, ahogy folyamatosan – amúgy nagyon mérsékelt és udvarias módon – kritizálja azt, ahogy ebből az egész zöld mozgalomból divat lett, termékeket találtak rá ki, és próbálják beépíteni a fogyasztói társadalomba. Nálam szintén jó pont a könyv személyessége, hogy a saját családjának a példáján keresztül mutatja be mindezt: például, hogy a családtagok hogyan fogadták a változtatásokat, a családi kasszában milyen változásokat okozott mindez.
Nagyon ajánlom a könyvet bárkinek, aki egy kicsit is zöldebb életvitelben szeretne gondolkodni, bárhol is kezdje azt. Mivel ez egy nagyon forró téma, és sok minden változóban van, ezért érdemes hozzáolvasni folyamatosan friss online tartalmakat is. Hiába 1 éve jelent meg a könyv, azóta is sok változás tapasztalható – az említett beszerzési források, csomagolásmentes boltok, öko termékek listája ugyanis folyamatosan bővül. :)

Arabmókus>!
Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

Rendkívül tetszett! Jól felépített, minden részletre kiterjedő, és valóban lépésről-lépésre tanítja és mutatja be a hulladékcsökkentési lehetőségeket! Olvasmányos, nem tukmálós! Érződik a valós tapasztalat, mindennap megélt környezettudatosság! Engem nagyban inspirált a további lehetőségek kipróbálására, a környezetünk tudatosabb megóvására!

Vikiberry >!
Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

Nekem ez túl sok volt…
Alapvetően persze egyetértek vele, voltak benne kifejezetten jó ötletek, tippek, illetve házi receptek a könyv végén. Ezeket az írónő saját tapasztalat alapján írta le, ő ezeket használja.
Sok dolog tényleg tetszett, viszont elég sok volt az is, ami számomra már erőltetettnek tűnt. A higiénia rész mondjuk ilyen volt.
Ami jó is volt a könyvben, azt vagy már egyébként is alkalmazom, vagy pedig valamelyik női netes portálon már olvastam róla. Itt talán kicsivel részletesebben van kifejtve, de ennyi. Vagy ennyi sem.
Az egyes módszerek végén leírt spórolások pedig személyre szabottak, attól még, hogy abban a háztartásban ennyi az annyi, az egy dolog…

Valahogy egy picit elrugaszkodott érzésem van vele, de persze ez a zero waste erről szól. Attól, hogy nekem személy szerint sok volt, másnak ez egy kézikönyv.

>!
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150062457
serengeti P>!
Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 2
Stílus (írói): 4,5
Ötlet (eredetiség): 4
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 4
Érzelmek (ábrázolása): 3
Izgalom: 5

Szakmailag és műfajilag kifogástalan könyv. Viszont sajnos eléggé unalmas is; nemigen tartalmaz olyan információkat, amikhez ne lehetne kb. fél perc alatt hozzájutni bárhol a neten. Sokkal többet vártam ettől a kötettől. Inspirációt, példákat, történeteket – de sajnos ezeket nem kaptam meg. Még a fejezetek végén található „Érdekességek” voltak a legjobbak – csak hát ezeket is szinte mind ismertem már. Egy jól informált, széleskörűen tájékozott olvasó számára sajnos ez a könyv egyszerűen „nem elég”.


Népszerű idézetek

kisssan27>!

… a siker és a kudarc egymással szemben helyezkednek el … Ez a versengés – felfokozott formájában háborúzás – eszméje, amelyben mindig két tábor küzd egymás ellen: <mi, a jók> és <ők, a rosszak>. A cél a győzelem, azaz <a másik> totális megsemmisítése … Ez az a hozzáállás, amely világunkat elvezette a szakadék szélére, ahol most állunk…

247. oldal

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

kisssan27>!

Ha a gyermekek megszokják azt, hogy a boltba nem azért megyünk, hogy mindenféle kütyüvel térjünk haza, akkor nem is lesz rá igényük.

238. oldal

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre


Hasonló könyvek címkék alapján

Bea Johnson: Zero waste otthon
Kate Turner: Zero waste konyha
Gulyás Emese (szerk.): Tudatos vásárlók könyve
Nagy Réka: Ökoanyu
Varga Éva (szerk.): Hétköznapi kalauz
Meszlényi Attila: A világvége illemtana
Munkácsi Brigitta: Levendula és ecet
500 energiatakarékos ötlet
Nagy Réka: Ökobaba
Takács-Sánta András: A közlegelők komédiája