Kocsmamesék 1 csillagozás

Tóth Ágnes: Kocsmamesék

A Körös-parti kocsmában mindig telt ház van. Ha bepillantunk az ivó ablakán, láthatjuk a törzsvendégeket. Ott ül Rumecz úr, akit hajléktalanná tett a rendszer, mellette a nyugalmazott Gyula tanár úr, odébb Romicsek, a lakatos, aztán a Hülye Popec a könyveivel, Rozsnai cipész úr, meg a halász és a kötekedő villanyszerelő. Velük van a hóvirágember is, aki egy rundot fizet mindenkinek. Miranda, a pultosnő épp vodkát tölt Rivanolos Berta orvosságos üvegébe. Anka, a kisegítő lány a hamutálakat üríti ki. Ott van Petruska is, a jóképű csodabogár, aki mindig vázáról issza a vodkát. A sarokasztalnál pedig egymagában ül a nyugdíja szekus, mert őt mindenki utálja. A söntés feletti poszterről a sorivó majom szemléli kárörvendő képpel az alkohol rabjait és a májcirrózis leendő áldozatait, akik bár nációban, műveltségben, világképben sokfélék, jól megértik egymást. Összekovácsolta őket sorsuk, meg az ital. Hús-vér emberek ők, hősei igaz és lehetséges történeteknek.

>!
Várad, Nagyvárad, 2018
132 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786069468302

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

bedecsm>!
Tóth Ágnes: Kocsmamesék

Ha kinyitod máris ott fogsz ülni egy váradi kiskocsmában, ahol hamisítatlan emberi sorsok, izgalmas életmesék tárulnak eléd.és résztvevője vagy az eseményeknek. Csípi a szemed a füst, kaparja a vodka a torkod, részt veszel a párbeszédekben, vitatkozol, lázadsz, bölcselkedsz, rendelsz egy sört és tátott szájjal figyeled, hallgatod az izgalmas kalandos történeteket, melyekből okulni is lehet.
A legtragikusabb dolgok is megnevettetnek. A kisemberek botladozásait és a nagy, komoly igazságokat, olyan bohócruhában látod, amiből kilóg a hátsójuk. Fejbe vág és megsimogat! A könyv görbetükre a mai romániai társadalom mocsarának és a benne evickélő különböző típusú emberek túlélési manővereinek.
(Tóth Ágnes)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bartis Attila: A kéklő pára
Kardos György (szerk.): Körkép 80
Kepes András (szerk.): Könyvjelző – Kepes András válogatása fiatal magyar írók novelláiból
Sütő András: Évek – hazajáró lelkek
Bajomi Lázár Endre (szerk.): A magyar Párizs
Schäffer Erzsébet: Egyszer volt
Schäffer Erzsébet: Lábujjhegyen
Nádas Péter: Talált cetli
Jávori István: Változástenger
Keresztury Tibor: Temetés az Ebihalban