Irodalmi ​alakok lexikona 7 csillagozás

Tótfalusi István: Irodalmi alakok lexikona Tótfalusi István: Irodalmi alakok lexikona

Írók, ​költők képzeletéből született lények betűrendben – 120 író 250 művének 1500 szereplője! A magyar és a világirodalom örök életű hősei, Gilgamestől, Dávidtól és Antigonétól Trisztánon, Hamleten és Natasa Rosztován át Jacques Thibault-ig és Kakuk Marciig.
Kik voltak, mit tettek, kit szerettek, mivé lettek mi volt tetteik rugója? Ki írt róluk, mely művében, ki ihlette alakjukat, mi volt az író szándéka velük? Hatottak-e s miben a kortársakra, az utókorra? Ilyesmiket tudunk meg róluk, s még egy sor különösséget. Miért kapta az ördög – Lucifer – a Hajnalcsillag nevet? Melyik író formált hajbókoló udvaroncot Bánk bánból?
Hogyan és mikor látott át Hans Castorp Madame Chauchat testén? Valóban szerelmes volt-e a királyné Don Carlosba? Hasznos ez a könyv mindenkinek, aki szeret olvasni és szeret utánanézni minden utalásnak; aki szeretné felfrissíteni emlékeit régebbi olvasmányairól. De legfőképpen diákoknak ajánlható – a klasszikus művek alakjainak tömör jellemzése… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Anno, Budapest, 1998
412 oldal · ISBN: 9639066451
>!
Móra, Budapest, 1994
342 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631171957
>!
Móra, Budapest, 1992
342 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631170330

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Tótfalusi István: Irodalmi alakok lexikona

Ilyen lexikon még nem jelent meg magyarul! Vauu! Nagyon sok ismerőssel is találkoztam. Emlékeim idézte, pontosította forgatása. Persze ezt a könyvet kiolvasni nem lehet, csak szemezgetni belőle, ha szükséges.
Kitűnő oktatási segédeszköz!

Emmi_Lotta I>!
Tótfalusi István: Irodalmi alakok lexikona

Érdekes, olvasmányos és fontos könyv, kár, hogy olyan vékony. Klasszikus művek hősei szerepelnek szócikként. A szerző olyan műveket dolgozott fel, amelyek az ókortól kezdve az 1930-as évek végig, de mindenképp a 2. világháború előtt íródtak. Én várom a folytatást, egy sokkal bővebb lexikont, amiben legalább a 20. század végéig kiadott művek legkiválóbbjai szerepelnek. Megjelent ugyan a szerzőtől tavaly az Irodalmi alakok nagylexikonának 1. kötete, de ez mítoszokat, mondákat tartalmaz, nem az újabb szépirodalmat. Remélem, hamarosan napvilágot látnak a nagylexikon további kötetei is.

>!
Móra, Budapest, 1992
342 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631170330

Hasonló könyvek címkék alapján

Pomogáts Béla: Regénytükör
Szepessy Tibor: Héliodóros és a görög szerelmi regény
Szerb Antal: A világirodalom története
Alföldy Jenő (szerk.): Irodalmi fogalomtár A-Z
Simon István: A magyar irodalom
Róna-Tas András: Kis magyar őstörténet
Juhász Katalin – Kissné Nagy Éva – Kiss Géza – Nagy Zoltán – Pintér Zoltán – Rózsa Endre – Szénási Lászlóné – Szőlősi Irén – Tóth József: Alapismereti kislexikon
Gecse Gusztáv – Horváth Henrik: Bibliai kislexikon
Székely Éva (szerk.): 66 híres magyar regény I-II.
Kántor Lajos (szerk.): A költő (régi és új) életei