Kököjszi ​és Bobojsza (Kököjszi és Bobojsza 1.) 96 csillagozás

Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​reális és a mesevilág motivumait megkapó humorral ötvöző ifjúsági művek kiemelkedő darabja Török Sándor 1939-ben megjelent meseregénye. Két főszereplője a törpe világ két illusztris figurája. Alakjuk egy másik művében is felbukkan (Hahó, Öcsi) de elsőként a jelen kötetben tűntek föl. A vékony hangú Kököjszi és a vastag hangú Bobojsza selyemvitorlás, zászlós, lámpásos kis hajójukon, a Szent Kristófon jelennek meg esténként a történetbeli kisfiúnál, s viszik magukkal csodás kalandok felé. Mert a törpék afféle tündéri keresztapaságot vállaltak a történetbeli kisfiú felett. Már megszületése előtt tevékenykedtek, de akkor még kizárólag a szülőkre terjedt ki gondoskodásuk. A kisgyerek megérkezését követően minden percét figyelemmel kísérték, s ahogy nyiladozik Andris értelme, úgy gazdagodnak az élmények is, amelyekben a törpék jóvoltából részesül. A csodálatos hajó elröpíti utasait az Időkirály birodalmába, eljuttatja az Álomboltba az Emlékezés szigetére. A törpék kisgyermekek mellett… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1939

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak Ciceró

>!
Ciceró, Budapest, 2020
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634321385 · Illusztrálta: Makoviczki Dóra
>!
Kossuth / Mojzer, Budapest, 2011
ISBN: 9789630966955 · Felolvasta: Csankó Zoltán
>!
Ciceró, Budapest, 2010
168 oldal · ISBN: 9789635397112 · Illusztrálta: Kondor Lajos

4 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 16

Most olvassa 6

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Paulina_Sándorné P>!
Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza

Aranyos történet lett volna, ha a szülők egy picurkát máshogy viselkedtek volna Andrissal. Ezt leszámítva a törpéket imádtam. Annyira tetszett az út, ahogy Andris megérkezett a Földre. Meseszerű, édes. Tetszik, hogy pici korunkban vannak ilyen törpéink, akik velünk vannak. spoiler

Lahara IP>!
Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza

Én ezt valamikor régen már olvastam, és akkor nagyon nem tetszett. Nem, nem gyerekkoromban, akkoriban nem ismertem, tíz éve, huszonévesként. Értékeltem is akkor, amit aztán töröltem, azt hiszem akkor bizonyos szemmpontból túl idős, más szempontból túl fiatal voltam ehhez a meseregényhez. Pedig jó, igen jó. Akadnak régi, talán elavultnak számító dolgok benne, de a lényeg, az nem változik. És én nagyon szeretnék hinni, hogy nekem is voltak ilyen kis törpéim! Egészen megkedveltem ezt a kettőt.

>!
Ciceró, Budapest, 2001
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635393334 · Illusztrálta: Kondor Lajos
Zanit>!
Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza

Még mindig cuki! :)
Nagy sajnálatomra a lányom egyelőre nincs annyira odáig érte, mint én gyerekkoromban.
Talán én jobban vártam az olvasást, mint Ő :D
Remélem, második olvasásra jobban megszereti majd.

Eftímea>!
Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza

Nagyon régóta szerettem volna elolvasni a gyerekeknek, most végre sikerült. Kicsit hosszúak a fejezetek, az utolsót pedig érzésem szerint nem is értették, de majd ha egyszer a saját gyerekeiknek olvassák, akkor rájönnek, miről is szólt

Erzsébet_Szászi>!
Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza

Nagyon szeretem ezt a történetet. Gyermekkori mesekazettáim közül kettőt tartottam meg, közülük az ebből készült zenés mesejáték volt az egyik. Bár érezhetően nem a mai gyereknevelési trendet követi, mégis értékeket közvetít. Csodálatos helyekre viszik el a kedves törpék Andrist, aki egy igazán kedves és vagány kisfiú.

madárka>!
Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza

Elő kell néha vennem ezt a könyvet. Amikor majdnem elfeledkezem arról, hogy nekem is volt két ilyen kis törpöm, akik megtanították, hogy a fákkal, virágokkal, rigókkal, baglyokkal beszélgetni igen is kell, hogy a hatalmas fákat átölelni a világ egyik legjobb érzése, hogy örülni kell az esőnek és a szélnek. Néha elkezdek félni a mumusoktól, akiktől pedig egyáltalán nem kell, hiszen ők csak védik a gyerekeket.
Néha szükségem van a vékony hangú Kököjszire és a vastag hangú Bobojszára, hogy eszembe jusson, hogy az Emlékezés szigetét soha senki nem veheti el tőlem.

Itt minden volt, itt minden múlt,
itt minden visszavár,
Itt régi nap nem alkonyult,
és nem lett ősz a nyár.
A pillanat itt megmarad,
hát adjatok kezet,
a kis sziget mindig szabad,
csak emlékezzetek.

WolfEinstein>!
Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza

Jaj, ez annyira tetszett! Mindenkinek szüksége van ilyen kis törpékre, még ha felnőtt fejjel nem is láthatja őket, hogy tudhassa, mi a jó, mi a rossz, mert néha nem is olyan egyértelmű, meg hogy ha nagy öröm, és különösen ha nagy bánat éri, legyen, akivel megoszthatja. Kököjszi és Bobojsza vigyáznak Andrisra és együtt behajózzák a világot, olyan helyekre jutnak el, ahova csak a Szent Kristófon lehet eljutni. És mindennek milyen mély mondanivalója van! Az időről, erkölcsről, emlékekről, Istenről! Ami nem tetszett benne, hogy kissé didaktikus, de ennyit bőven el lehet nézni neki. Csodálatos olvasmány, amit érdemes minden gyereknek (és felnőttnek is) megismernie!

1 hozzászólás
Janka>!
Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza

Imádtam, most is imádom. Többször újraolvasva, felnőttként is lenyűgöző, ennél szebb érdekesebb mesét nem olvastam. Úgy írja meg, hogy el is hiszem neki, hogy ez valóban minden gyerekkel megtörténik. :) Mikor kicsiként olvastam, azt mondtam anyukámnak, hogy nekem Andrisnak fogják hívni a férjem (Andris a főszereplő kisfiú). Ugyan még nem a férjem, de a vőlegényem tényleg Andris. ;)

Gáborr_Nagy>!
Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza

Némelyik fejezete nagyon jó, fontos témát vesz elő, aranyos, nagyon emberi, pár rész pedig teljesen feleslegesnek tűnik, erőltetett és semmitmondó. A szülők viselkedése általában felháborító volt. Sokszor túl didaktikus. Szerintem nem igazi gyerekkönyv, felnőtteknek való inkább.

jevus>!
Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza

Utáltam és szerettem ezt a könyvet. Nagyon szép, ahogy bemutatja a gyerek születését, ahogy a gyerek képe megrajzolódik a szülők szívében. Bájosak, izgalmasak a kalandok. Szeretem, ahogy helyreteszi a dolgokat pl. a mumusokat illetően. Viszont nem értem, miért kell a gyereket folyton verni? Megverik, ha rossz volt, megverik, ha illetlen volt és megverik pusztán feszültséglevezetésből. És a mese szerint ez jó! Nem lehet egy gyereket megütni csak azért, mert az apának nehéz napja volt a hivatalban. És nem lehet egy gyereket lelki terror alatt sem tartani. Szegény Andris mindent megtesz, hogy jó legyen. Végül már az is baj, ha tényleg jó. Nem mondhatja a szülő azt a gyereknek, hogy ha nem viselkedik az elvárásoknak megfelelően, akkor a szülő majd nem fogja szeretni.
Összességében, Anyja és Apja bizony nagy bajban lennének Kököjszi és Bobojsza nélkül.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Lahara IP>!

Akármilyen butus okkal
ijesztgetnek mumusokkal,
tanuld meg e tudományt,
hogy a mumus sose bánt.
Zsákba sem dug, hisz a zsákját,
az egerek rég kirágták,
táskája sincs, a zsebe
tökmaggal van mind tele.
Egész napon, este-reggel
bibelődhet gyerekekkel.
Köszönj neki jó nagyot,
kérjél tőle tökmagot.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mumus
WolfEinstein>!

Tudod, az úgy van az emberek között, hogy nem mindig azt ütik meg, akit akarnak, hanem akit tudnak.

117. oldal, Tizenkettedik fejezet - Andrist folyton megsértik a felnőttek (Ciceró, 2001)

WolfEinstein>!

– Eredj – súgta neki –, eredj szépen… legyen ember belőled, és örökké emlékezzél Reám, aki majd egyszer visszaveszlek! Össze ne piszkítsd magad, olyan tisztán gyere vissza, amilyen tisztán elengedtelek… hogy szívesen fogadhassalak! Most menj, mulass odalent, dolgozz, játsszál, sírj, nevess: legyél ember!

23. oldal, Második fejezet - Várják Andrist idelent, a földön (Ciceró, 2001)

juju>!

Andris úgy elbámult ezeken a dolgokon, hogy mind a két hüvelykujját a szájába kapta, s egy picike mumusnövendék erre feléje nyújtotta a saját hüvelykjét.
– Parancsolsz még egyet?

Daru>!

– Mondjátok… hová tűnnek el a legkisebb Percek… (…)?
– Bennetek maradnak mind… – mondta Kököjszi, s Bobojsza is bólintott (…). Minden pillanatod benned marad, (…) és majd felnősz (…), s neked is kisfiad lesz, és nem is veszed észre, hogy átadod neki mind, a legkisebb perceidet is. Azért kell nagyon vigyázni a legpicikébb pillanatra is. Mert megmarad az!

99. oldal (Móra)

madárka>!

Felrohantak a fejedelemhez, aki elbúcsúzott tőlük.
– Kököjszi és Bobojsza – mondta nagyon komolyan –, tudjátok, mit kell tennetek! Törpei hatalmatoknál fogva nektek kell gondoskodni arról, hogy odalent a kicsinek, akinek még neve sincs, öröme teljék az életben. Megértettétek?
– Megértettük, kedves fejedelem – mondta vékonyan Kököjszi.
– Megértettük, kedves fejedelem – mondta Bobojsza vastagon.

11. oldal (Ciceró, 2001)

madárka>!

– Ez lelkem, az Emlékezés szigete. Idejössz el majd, ha nagy leszel, mindig idejössz, ha bajok érnek a világban. Ha megbántanak… ha megütnek… ha nem érted, amit beszélnek… s ha nem értik, amit te beszélsz, akkor idejössz a szigetre, jól vigyázz rá.

XV. fejezet

zsjzsj>!

Abrakadabra-iksziripikszi-hókuszpókusz-mókusz…

54. oldal

zsjzsj>!

Ma van a Mumusegyesületnek a nagy közgyűlése.

77. oldal

madárka>!

Tudni kell ugyanis, hogy éppen Kököjszi és Bobojsza volt a két legtréfásabb törpe az egész birodalomban. Főként Kököjszi. Bobojsza már mérgesebb természetű volt, de azért ő is hajlott a nevetgélésre. Kököjszinek a hangja vékony volt, mint az ezüst csengőé, Bobojsza hangja meg vastag, mint mint az öregharangé. Kököjszinek mindig nevetett a szeme, Bobojsza meg szeretett néha haragosan nézni.

10. oldal (Ciceró, 2001)


A sorozat következő kötete

Kököjszi és Bobojsza sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
Alan Alexander Milne: Micimackó
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Bálint Ágnes: Mi újság a Futrinka utcában?
Michael Bond: A medve, akit Paddingtonnak hívnak
Szabó Magda: Tündér Lala
Kertész Erzsi: Fény Sebestyén