A ​zöldköves gyűrű 45 csillagozás

Török Gyula: A zöldköves gyűrű Török Gyula: A zöldköves gyűrű Török Gyula: A zöldköves gyűrű Török Gyula: A zöldköves gyűrű Török Gyula: A zöldköves gyűrű Török Gyula: A zöldköves gyűrű Török Gyula: A zöldköves gyűrű

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„A ​legszebb s leggazdagabb ígéret volt egész mai elbeszélő irodalmunkban” – írta a tragikus hirtelenséggel elhunyt fiatal regényíróról Juhász Gyula 1918-ban. Harminc esztendeig élt; regényeivel és elbeszéléseivel a haláltáncát járó dzsentri-világ ábrázolásában teljesedett ki nagy és eredeti írói tehetsége, műveivel ott van a helye Kaffka Margit mellett.

A zöldköves gyűrűt, amelyet azóta is a legszebb, legköltőibb magyar regények közé sorolunk, 1912-ben, huszonnégy éves fejjel írta az ezernyolcszázhetvenes-nyolcvanas évek Magyarországáról. Regénye családregény, mint Thomas Mann Buddenbrook háza. Eőzházi és Bazini Eőz József báró úrból az egyszerű polgáremberré vedlett Őz József és gyermekeinek története jelképesen a történelmi magyar középosztály kikerülhetetlen széthullásának nyomasztóan borús rajza. A pöffeszkedés, az előnevekkel való kérkedés, a címeres gyűrűk ragyogtatása idején hirdeti a munka dicséretét.

Őz József – mint számtanácsnok – a birtok és az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1918

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A magyar próza klasszikusai, Klub klasszikusok, A magyar próza klasszikusai

>!
288 oldal · ISBN: 9786155301476
>!
Kossuth, Budapest, 2007
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630949651
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
306 oldal · ISBN: 9635481918

6 további kiadás


Kedvencelte 3

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Gregöria_Hill
Török Gyula: A zöldköves gyűrű

Nem lehet ráfogni, hogy az olvasónak akár egy pillanatig is kétségei támadhatnak, hogy kinek a pártján áll és miben hisz az író. Igazán következetes, az ún. pozitív arisztokraták vagy öregek és elhunynak, de azért jócskán el vannak látva rosszul sikerült gyermekekkel, vagy pedig attól érnek el a nirvánába, hogy immár kétkezi munkában/pusztai bölcsőringatásban teljesedhetik ki a tehetségük. Másra sem vágynak, mint munkára. Ezek kevesen vannak. A többiek negatív hősök, elhagyják gyermekeiket, gonosz mostohák, vedelnek, mint a ló és agyonbassza őket a villám, lovat és munkást kínoznak stb. Aki pedig éppen visszafelé, ellentétesen az írói mondanivalóval cselekedik, az úgy megtébolyodik, mint a pinty. Még a csapodár ámde jólelkű bohóccal a legmegengedőbb, ő jó útra térhet (vagyis beláthatja, hogy kétkezi munkában kiteljesedni vidéki kisvárosban: király). Aki ennek a könyvnek az üzenetét nem érti meg, az menthetetlen, ebből a szempontból az ötvenes évek elején kommunista ifjúságnevelési célzattal megjelent regényekkel rokon, azonban sokkal szebben van megírva. Én úgy gondolom, hogy vérromantikus, lovas-menekülős (izgalom!)-virágos (romantika!) jelenetben Jókai sokkal, de sokkal erősebb, bővebben lásd Egy magyar nábob, igaz, neki volt ideje gyakorolni. Most meg is fogom nézni mindjárt, hogy hová a bánatba tette Pista bácsi az ölnyi rózsát, amíg menekülőre fogta de végül győzött. Ez most komolyan érdekelne, mert később sértetlenül adja át a polgárosodni vágyó leánynak.
A majdnemzárójelenet (boldog bölcsőringatás a pusztában) pedig olyan, mintha szavakba öntöttek volna egy hímzett háziáldásos falvédőt. Szegény Lujzi.

Szóval erős, következetes, de nagyon didaktikus sorsok, gyenge betyáros-rózsás epizód, enyhén giccses és hiteltelen majdnemvége: ezek kevésbé tetszettek benne. És ezzel együtt is 4 csillagot adok.

8 hozzászólás
>!
Emmi_Lotta IMP
Török Gyula: A zöldköves gyűrű

1917-ben jelent meg ez a csodálatosan szép regény, a 66 híres magyar regény című kötetben tárgyalt alkotások egyike, a fájdalmasan rövid időt megért Török Gyula legjelentősebb műve. A szerző mindössze 30 évet élt, éjszakázós, tivornyázó életmódja csak ennyit engedett neki. Műveinek nagy része különféle lapokban folytatásokban jelent meg, némelyiket azóta sem adták ki könyvalakban.
Török Gyula, a regényben ábrázolt letűnt kor és a dzsentrivilág egyik képviselője, megbocsátó líraisággal, humorral és szeretettel ábrázolja a már anakronisztikussá váló dzsentrit. Vonzalma ellenére realisztikus, lélektanilag is megalapozott a történet és a jellemrajz. A cselekmény a 19. század végi polgárosodó Magyarországon játszódik, amelyet mintha az „átmenetiség” hangulata itatna át.
Az író a címadó és a regényben vissza-visszatérő motívumként megjelenő zöldköves pecsétgyűrűt a mutatóujján viselte, és filléres anyagi gondjai ellenére is haláláig megtartotta.
A zöldköves gyűrű az újraolvasós kedvencek közé került nálam.

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
306 oldal · ISBN: 9635481918
6 hozzászólás
>!
Izolda +SP
Török Gyula: A zöldköves gyűrű

Azta!
Gyönyörű, néha keserédes történet egy elmúló világról. Remekmű. Hogy miért nem tanítják, ismerik többen? Ha nem lenne meg a Népszabis Magyar irodalom remekei, én sem olvastam volna. Most hálásan gondolok a sorozatszerkesztőre.

>!
ziara P
Török Gyula: A zöldköves gyűrű

Nagyon jól esett most ezt a könyvet olvasni, pont ilyesmire vágytam. Régi kor, régi emberek, régi erkölcsök, régi szokások, de még ma sem poros megfogalmazásban. Valószínű valamikor A porban című regényt is el fogom olvasni Török Gyulától.

>!
korkata
Török Gyula: A zöldköves gyűrű

Nem olvastam még Török Gyulától. Kellemesen csalódtam. Örülök, hogy van saját példányom a könyvből. Élveztem minden sorát. Végig izgultam, hogy mi lesz a szereplőkkel.
A boltos lányát a végére már sajnáltam. Nagyon érdekes karaktert ismerhettem meg benne. Néha utáltam, néha sajnáltam, volt amikor még szeretni is tudtam.
Annak viszont nagyon örültem, hogy a gyerekek sorsa szépen, a megérdemelten alakult.
A legfurcsább számomra József, az apa volt. A mogorvasága mögött egy érzelmes, a gyermekeit szerető ember rejlett.

>!
Arturo MP
Török Gyula: A zöldköves gyűrű

Török Gyula nagyon jól ír. Olyan szépen fűzi a szavakat, hogy néha egy-egy kósza pillanatig úgy éreztem, mintha Krúdyt olvasnék. Aztán hamar kiderült, hogy ez Török saját hangja. Krúdynál néha azt érzem, hogy „locsog”, gördülékenyen, csodálatosan ír – a semmiről.* Töröknél egy pillanatig sem volt ilyen érzésem – nála minden mondat, minden szó a helyén van, a szépségben nem sikkad el a történet.
A zöldköves gyűrű családregény, egy elszegényedett nemesi család két generációjának útkeresése a 19. század végének polgárosodó Magyarországán. Az író bemutatja, milyen módon reagáltak a dzsentrik a megváltozott világra, a megváltozott helyzetükre ebben a világban. Sokan elbuktak, mert nem értették/nem akarták érteni az idők szavát, de néhányan alkalmazkodni tudtak. Olvassátok el ti is, hogy Eöz József melyik utat választotta. Nem fogjátok megbánni.

* Elnézést kérek minden Krúdy-rajongótól. Én magam is szeretem olvasni a műveit, de néha szívesen kihúznám a szöveg felét. :)

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1973
402 oldal · Illusztrálta: Würtz Ádám
2 hozzászólás
>!
encus625 P
Török Gyula: A zöldköves gyűrű

Először a címével hívta fel magára a figyelmet a könyv, olyan nem mindennapi, szép hangzású. Aztán amikor elkezdtem olvasni, akkor rájöttem, hogy bár nem egy vidám könyv, mégis nagyon szép. Olyan szépen formálja az író a mondatokat, hogy csak ámultam. Kár, hogy csak ilyen rövid élet adatott meg az írónak.

>!
Kossuth, Budapest, 2007
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630949651
>!
ppeva P
Török Gyula: A zöldköves gyűrű

Szépen megírt regény egy korszak, egy társadalmi réteg végnapjairól. Amit persze ki így, ki úgy él meg: öngyilkossággal, szökéssel, cím- és rangkórsággal vagy cím- és rangrejtéssel, pénzszórással vagy éppen szerény életmódra váltással, munkatagadással vagy az új idők szerinti munkába állással. Van, aki lesüllyed, mégis jól viseli, van, aki felemelkedik, és belegárgyul. Vannak benne jócskán romantikus szálak is, természetesen. :)
Annak ellenére, hogy a vége kiszámítható és kicsit didaktikus, nagyon élvezetes, korhű regény, rengeteg érdekes, remekül ábrázolt karakterrel. Kár, hogy ilyen elfeledett.

2 hozzászólás
>!
tomgabee
Török Gyula: A zöldköves gyűrű

Ez az első könyv, amit Török Gyulától olvastam és egyszerűen nem értem, hogy lehet szinte teljesen ismeretlen író. Témáját, az arisztokrácia végnapjait, érdekesen mutatja be, a cselekmény izgalmas, fordulatos, szinte letehetetlenné teszi a könyvet. Emellett nagyszerű értékrendet közvetít, mindezt igényes, szép stílusban megfogalmazva. Minden valószínűség szerint be fog kerülni a kedvenc íróim közé.

3 hozzászólás
>!
otaksa
Török Gyula: A zöldköves gyűrű

Nagyon sok jót hallottam már erről a könyvről, ideje volt saját benyomásokat szerezni. Méltatlanul elfeledett könyv ez, többet kellene forgatni, olyan időket mutat meg, amiket átélni csak az ilyen könyvek lapjain keresztül lehet. Megkockáztatom, kötelező olvasmánynak is elmenne (annyi a történelmi áthallás, hogy mind a történelem, mind az irodalom kedvelői örömüket lelnék benne).

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Gregöria_Hill

– Én lelki grófkisasszonyokat keresek – mondta Őz úr, és kezét kinyújtotta a leány felé.

116. oldal (Szépir.)

>!
Gregöria_Hill

A kor gyöngéje volt a magyarságnak ez a folytonos hangoztatása, de hogy mi köze ennek a gyermekekhez, azt nem tudta. Hiszen nem nevelheti őket spanyoloknak.

83. oldal (Szépir.)

2 hozzászólás
>!
Cicu

Ezután kiszaladt az előszobába, ahol egypár elővigyázatosabb fiúcska el akart osonni. Előrántotta a noteszét, és keményen rájuk szólt:
– Titeket pedig felírlak. Brezenóczy Pál harmadosztályos, Kis Paula negyedosztályos, Klárik István harmadikos…
Egy kis, pityergő fiú került sorra. Némán oldalgott kifelé.
– Hát téged hogy hívnak?
– Még nem jár sehová – jegyezte meg félénken az egyik kisleány –, az én kisöcsém.
– Nem baj, előjegyzem jövőre. Kerekes Erzsébet és öccse…

Első rész

>!
Ardnazil

Mi akadálya van annak, hogy felkeressem az elhunyt és élő költőket? A zenén kívül valóban a legőszintébb örömöket az olvasás okozza. Olvasni, mindig olvasni annyit tesz, mint a lelket, ízlést, és szívet egyre finomabbá és mélységesebbé tenni.

>!
Cicu

– Uram – mondta a beteg némi parancsoló hidegséggel –, sejti-e, hogy mi bajom van?
– Hjajaja! Az nem könnyen megy. Tetszik tudni, a diagnózis sok esetben…
– Sejti-e, hogy mi a bajom?
– Csak hipotézis, izé… hipotézis, amelyhez nincsenek biztos támpontjaim. Azt hiszek, hogy tüdő… tüdőgyulladás kezdődik. Majd írok porokat, és borogatni kell, meg izé… vigyázni a kosztra.
– Szóval böjtöljek?
– Isten ments! Inkább fordítva… csak a töltöttet ne egye.
– Töltött káposztát? Pedig attól gyógyul meg a magyar ember a halálos ágyán.

Második rész

>!
Gregöria_Hill

Komolyan rejtély az barátocskám, hogy egy ilyen nagyszerű ember egyszer csak így összeomlik, mint egy agyagkályha…

171. oldal (Szépir.)

>!
Jesper_Olsen

És amint így visszapillantott előbbeni gondolataira, a színes, lázas kaleidoszkópra, felébredt agyonzaklatott agyában a gondolat, hogy az élet hosszú évei milyen sok százezer és millió pillanatra bomlanak, és a legszomorúbb élet, a legvisszataszítóbb ember elméje is telve van, nyüzsög e pillanatok sokféle hangulatától.

106. oldal

>!
Jesper_Olsen

Az életről szólnak ezek a mesék, uram, és az élet különféleképpen tanulságos mindnyájunk számára.

111. oldal

>!
Ardnazil

A világ teremtése óta rosszak a gyermekek, mégis szépen megvagyunk. Hát legyenek rosszak, legyenek csintalanok: legalább tudjuk, hogy élet van bennük.

>!
gesztenye11

– Tessék
– Egyszerű, bár egy egész életre kiható dolog. Uram, én őszinte rokonszenvvel viseltetem az ön kedves leánya iránt, és a kezét kérem e pillanatban.

107. oldal - VI.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lesznai Anna: Kezdetben volt a kert
Móricz Zsigmond: Rokonok
Móricz Zsigmond: Esőleső társaság
Szabó Magda: Régimódi történet
Fáy András: A Bélteky-ház
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai
Vámos Miklós: Apák könyve
Fejes Endre: Rozsdatemető
Németh László: Égető Eszter
Veres Péter: Szegények szerelme