A ​lakott sziget 37 csillagozás

Utazás a politika világába
Török Gábor: A lakott sziget

Az emberiség egyik legfontosabb és legveszélyesebb találmányával építeni és rombolni is lehet. A politika önmagában, egy lakatlan szigeten vagy élettelen bolygón nem értelmezhető, hiszen csak az emberek kezében válik eszközzé. A résztvevők természetesen változnak, cserélődnek, ezért a politika célja, formája, tartalma és meghatározása is változhat. De mire való igazán ez az eszköz? Mi a politika lényege?
Török Gábor politológus hiánypótló, teljes áttekintést nyújtó kötetében nem csupán tudományos megközelítéseket használ, hanem népszerű filmsorozatokon keresztül is bemutatja e szövevényes rendszer játékszabályait. Különösen hasznos útmutató mindazoknak, akik most ismerkednek a politika világával.

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
350 oldal · ISBN: 9789632937311
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936949 · Illusztrálta: Merényi Dániel

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Philip Zimbardo

Helyszínek népszerűség szerint

Athén · Wyoming


Kedvencelte 2

Most olvassa 11

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

Kis_Andrea>!
Török Gábor: A lakott sziget

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Összességében tetszett, és örülök, hogy elolvastam, bár egy kicsit tankönyvszagúnak, elméletinek éreztem. Lehetett volna benne még több a sztorizgatás (történelmi, aktuálpolitikai, könyvekben, filmekben megjelenő analógiák felhozatala), hogy kicsit közelebb hozza hozzám a könyv témáját. Emelte volna a könyv olvashatóságát szerintem.

Mariann_Czenema P>!
Török Gábor: A lakott sziget

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Ha összefoglalóan kellene szólnom erről a kötetről, akkor azt tudnám írni, hogy ez egy jó szakkönyv, gondolom politológus hallgatóknak kötelező tankönyv is lesz, akik nem jártak rosszul ezzel az olvasmánnyal. Mivel én kívülállóként, mondhatni laikusként olvastam végig a kötetet, pont az hiányzott belőle, hogy túl általános, kevés benne a konkrét példa, de azért belátható az is, hogy minden szándékot nehezen lehet egyszerre kivitelezni.

Lusta leszek rákeresni, hogy vajon hány tankönyv, szakjegyzet foglalkozik ma itthon a politika tudományával, pláne, hogy mikor készültek el, hány éves kiadványok, de őszintén lenyűgöz a tény, hogy valaki úgy ír, hogy vélhetően tudja: a véleménye befolyással lesz számos egyetemi hallgató életére.
Török Gábor fel meri vállalni a liberális, mégis korrekt hozzáállását a szaktémájához, ez a mű nem tocsog, vájkál múltakban, nincs benne sok aktuálpolitikai megjegyzés – mondhatni, óvatos a megfogalmazása. És ez manapság, mikor hazánkban szinte mindent átitat a politika, nagyon nehéz.
Bővebben:
http://czenema.blogspot.hu/2017/11/torok-gabor-lakott-s…

zagloba>!
Török Gábor: A lakott sziget

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Az értékelés előtt bevallom, hogy igen nagy kedvelője vagyok a szerző munkásságának, számomra példa értékű az a szerepfelfogás, amit képvisel a magyar politikai nyilvánosságban. Egy igen szűk politikafogyasztó réteget leszámítva nem is igazán tudják hova tenni emiatt személyét, mindig ledöbbenek, amikor kemény kritikával illetik és „egyrészt-másrészt" politológusnak bélyegzik, vagy valamelyik szekértábor rajongója valamelyik párthoz próbálja kapcsolni. Egyrészt a többség szándékosan nem akarja megérteni, mert gondolatai nem férnek bele a pártlogikába, másrészt (egyrészt-másrészt!!!) egyszerűen intellektuálisan képtelenek felfogni, hogy a politika nem csak vélemény, hanem egyszerre bogár, vagy nem tudom, időjárás is, amit objektíven is meg lehet figyelni, nem kizárólag párt- és ideológiai szemüvegen keresztül.

Ennyit a szerzőről, talán túl sok is volt, nézzük a könyvet. Török célja láthatóan egy olyan alapozó, tudományos-ismeretterjesztő munka elkészítése volt, amely szaktudományos szinten is a legfontosabb politikai alapfogalmak leírására és elméletek bemutatására törekszik. Ez a könyv tulajdonképpen a politikatudományok nulladik lépcsője, igazából a leírtakat minden választópolgárnak ismernie kellene, mint maximális elvárás és minden politológus, jogász, történész stb. hallgatónak mint minimális elvárás.

A politikával aktívan foglalkozó, mondjuk a napi szinten érdeklődők számára több ismerős dolog felbukkan majd a könyvben, bár a hozzám hasonló politikaőrültek kevesebb új ismeretre tehetnek szert, mint várnák. A politika természetéről viszont, az ember és politika viszonyrendszeréről nagyon eredeti gondolatai vannak a szerzőnek és kiváló példákkal magyarázza meg azokat, mindenki számára érthetően.

A könyv számomra legértékesebb fejezete az első volt, melyben a politika természetéről elmélkedik, ez azt hiszem mindenkinek melegen ajánlott, illetve a politikai kommunikáció, a média kapcsán is ledőlt bennem néhány tévhit.

Az első pár fejezetben akad pár, a szaktudományos igényességű, világos és gördülékenyen megfogalmazott szövegből nagyon kilógó, oda nem illő, „pesties" kifejezés, melyek gondolom a színesítést célozták, ezek kimaradhattak volna, de ezenkívül a kötet kerek, olvasmányos, eredeti gondolatokkal megspékelt kiváló szintézist nyújt olvasójának.

bodr>!
Török Gábor: A lakott sziget

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Azt hiszem, nem én voltam a célcsoport, mert mintha az elején a politikával ismerkedő és a véleményüket éppen formáló fiataloknak ajánlotta volna magát, én meg egy elég határozott állásponttal rendelkező középkorú személy vagyok, de még így is egy csomó dolgot tanultam tőle, sőt szerintem megértőbb is lettem a sajátomtól eltérő politikai álláspontokkal és rendszerekkel szemben, pedig ez nem is volt a könyv célja.

Akár 11-12. osztályos tankönyv is lehetne belőle, megérdemelné, bár én akkor még egészen biztosan rühelltem volna, szóval nyilván jobb, ha magától talál rá az ember, mint ha még az előtt akarják lenyomni a torkán, hogy megjönne hozzá az étvágya, ezért lehet, hogy inkább csak nagyon szem előtt kéne lennie a valódi célcsoport mozgásterében… igen, azt főleg megérdemelné.

PontHogy P>!
Török Gábor: A lakott sziget

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Még olvasom, eddig egész jó.

pável>!
Török Gábor: A lakott sziget

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

A legősibb mesterségről. Igen, még annál is régibb.

Sytka>!
Török Gábor: A lakott sziget

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

A politika is olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá. Vagy legalábbis így tűnik, hiszen a politikai valóságról mindenkinek megvan a maga véleménye és rengetegen ezt a véleményt – számtalanszor szalonképtelen módon – artikulálják is. Török Gábor, akit szerintem senkinek sem kell bemutatni, arra vállalkozott, hogy laikusok számára keretet építsen: vagyis azt szeretné elérni, hogy először értsük meg a politika működését és milyenségét, aztán ennek a tudásnak a birtokában alakítsunk ki képet a szereplőkről.

Nos, a könyv alapvetően remekül ellátja ezt a feladatot. Nagyon világos és érthető, sokszor okoz „aha-élményt” az embernek. Nem pusztán azért, mert leesnek neki bizonyos tantuszok, hanem mert a politológiai bizonyos elemeinek a megértése közben a magyar politikai élet szereplőinek egy-egy döntését, megmozdulását, tettét is jobban megérti. Az egyetlen kis problémám az volt, hogy Török túl sok példát hoz a populáris kultúrából – s persze lehet, hogy ez inkább koncepció nála, mintsem pongyolaság. Hiszen a politikai a popularitás eszköze is – amiről pontosan így kell populárisan, mégis szakszerűen írni.


Népszerű idézetek

Debut P>!

A propaganda különböző formáival például nem csupán a diktatórikus rezsimek élnek, a demokráciákban is bevett gyakorlatnak számít a szüntelen politikai reklám. Ha elolvassuk, mit írt Hitler börtönbüntetése idején a Mein Kampfban a sikeres politikai manipulációról, az emberek agyának átmosásáról, akár egy mai politikai kampánytervezés sorvezetőjeként is kezelhetnénk: „Minden propagandának népinek kell lennie, és szellemi színvonalát azok legkorlátozottabbjaihoz beállítania, akikhez fordulni gondol. Szellemi szintjét annál mélyebbre állítja, minél nagyobb kell legyen a megragadandó embertömeg. A tömegek felfogóképessége nagyon korlátozott, ezzel szemben a feledékenység nagy. E tényekből kifolyólag minden hatékony propagandának csak nagyon kevés pontra szabad korlátozódnia, és ezeket jelzésszerűen oly sokáig használnia, amíg csak a legutolsó is képes egy ilyen szóval kapcsolatban maga elé idézni azt, amit akarunk.”

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Kapcsolódó szócikkek: propaganda
Debut P>!

A harmadik, ma is tartó korszak az internet megjelenésével vette kezdetét, amelyben szinte ledőlt a politikát a médiától elválasztó tér, hiszen minden médiának tekinthető, a kommunikáció millió csatornán keresztül zajlik, és a politikai szereplőnek 24 órában készenlétben kell állnia, ha nem akar lemaradni. Ebben a korszakban a politikai kommunikáció irányultsága is megváltozott: a korábban hermetikusan elválasztott komoly és könnyed műfajok közötti határ elmosódott, ezt hívják infotainmentnek, szórakoztatva informálódásnak. Ez a bulvárhíradók világa, ahol a hírekben fontosabb az ember, mint a csoport, az esemény, mint a háttér, a stílus, mint a tartalom, a konfliktus, mint a konszenzus, a rossz hírek, mint a jók.

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Debut P>!

Egy friss demokrácia számára, ahol a demokratikus intézmények már működnek, de a demokraták még kisebbségben vannak a politikai közösségben, húsba vágó kérdés, hogy mi hat majd mire. Vajon a demokratikus intézmények terelik demokratikus irányba az emberek gondolkodását vagy inkább az antidemokratikus többségi mentalitás ad teret a politikusoknak arra, hogy a demokratikus intézményrendszer lebontásába kezdjenek? Még világosabban megfogalmazva: vajon az intézmények hatnak az emberekre vagy az emberek alakítják az intézményeket? Mi az elsődleges, mi számít jobban, az intézmények vagy az emberek?

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Debut P>!

1971-ben Philip Zimbardo a stanfordi egyetemen önkénteseket toborzott, akiket véletlenszerűen, pénzfeldobással rabokra és börtönőrökre osztott, majd az egyetem alagsorában berendezett börtönben elkezdte megfigyelni a viselkedésüket. Az első nap még viccesnek tűnt ez a sajátos valóságshow, ám nagyon rövid idő múlva döbbenetes dolgokat tapasztaltak. De hallgassuk inkább, mit mondott Zimbardo, amikor az amerikai képviselőház egyik bizottságának be kellett számolnia a kísérletről: „Hat nap elteltével véget kellett vetnünk a játékbörtönnek, mert amit láttunk, iszonyatos volt. Többé már nem volt nyilvánvaló sem számunkra, sem a legtöbb kísérleti személy számára, hogy hol végződnek ők és hol kezdődnek a szerepeik. A többség valóban »rabbá« vagy »börtönőrré« vált, és többé nem voltak képesek tisztán különbséget tenni a szerepjátszás és saját személyük között. Viselkedésüknek, gondolkodásuknak és érzéseiknek szinte minden aspektusában drámai változások következtek be. Nem egészen egy hét alatt a bebörtönzés élménye (időlegesen) elmosta az egész addigi életük során tanult dolgokat; felfüggesztette az emberi értékeket, kikezdte az énképüket, és az emberi természet legtorzabb, legközönségesebb, legpatologikusabb oldala került felszínre. El kellett borzadnunk, amint láttuk, hogy egyes fiúk (»őrök«) úgy kezelnek másokat, mintha hitvány állatok lennének, örömüket lelik a kegyetlenségben, miközben mások (»foglyok«) szolgálatkész, engedelmes, dehumanizált gépekké váltak, akiket csak a menekülés, a saját egyéni túlélésük, valamint az őrök ellen halmozódó gyűlöletük foglalkoztatott.”

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Kapcsolódó szócikkek: 1971 · Philip Zimbardo
Debut P>!

Athén kapcsán passzív polgárjogról szokás a nőkkel kapcsolatban beszélni, de ez mindössze annyit jelentett, hogy fiúgyermekeik örökölhették ugyan a teljes jogú polgárság státuszát, de maguk a nők soha nem vehettek részt a polisz életében. Egy amerikai állam, Wyoming volt az első, amely 1869-ben szavazati jogot adott a nőknek, majd hosszú küzdelemben a világ szinte minden részén kivívták a női mozgalmak ugyanezt: Franciaországban 1944-ben, Olaszországban 1946-ban, Magyarországon pedig már 1918-ban. A nyugati demokráciák közül utolsóként Svájc lépett: mivel itt a választójog a katonai kötelezettséggel kapcsolódott egybe, és ez sokáig akadályozta a reformot, csak 1971-ben terjedt ki a nőkre a választójog. Még ezután is akadt azonban egy tartomány, amelyet a szövetségi bíróságnak kellett arra kényszerítenie 1991-ben, hogy a nők politikai egyenjogúsítását elfogadja végre.

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Kapcsolódó szócikkek: 1869 · 1918 · 1944 · 1946 · 1971 · 1991 · Athén · Franciaország · Magyarország · Olaszország · Svájc · Wyoming
zagloba>!

Aki azt gondolja, hogy a politika valami távoli, megfoghatatlan, a saját életére semmilyen hatással nem bíró jelenség, az képzelje el azt a helyzetet, amikor hirtelen tizedmagával egy lakatlan szigeten találja magát. Ahol már az első este dönteni kell arról, hogy a korlátozott erőforrásokat – mondjuk, a szigeten talált öt banánt – ki, mikor és hogyan egye meg. Automatizmus lenne? Korántsem. Azért a Föld legérdekesebb élőlénye az ember, mert szinte teljesen kiszámíthatatlan, hogy egy ilyen helyzetben mi történik, hogyan és mit dönt a közösség. Lehetnek olyan csoportok, amelyek már az első este kiírtják egymást, máshol hatékony vagy kegyetlen diktatúrákat vezetnek be, és talán olyanok is akadnak, ahol közösen beszélik meg a döntéseket. Bizony, ez a politika: ki, mit, mikor és hogyan kaphat meg…

22. oldal

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Debut P>!

Azért nehéz egyetlen meghatározásra leszűkíteni a politika lényegét, mert a politika valójában folyamat. Van benne cselekvés, akarat, érdek, harc, döntés, végrehajtás, meggyőzés – rengeteg állomás.

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

>!

Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában is találhatunk számos olyan országot, amelyet nehéz lenne diktatúrának nevezni, ám nyugati fogalmakkal mérve – fogalmazzunk finoman – demokratikus kihívásokkal küzd.

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve
Losoncz Márk – Rácz Krisztina (szerk.): A vajdasági magyarok politikai eszmetörténete és önszerveződése (1989-1999)
Pokol Béla: Szuverenisták kontra föderalisták
Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok
Frank Robin – Lars Ritter: Eszmék könyve
Kiss Viktor: Kívül/Belül
László András: A jobboldaliság alapelvei
Tóth Csaba: A tökéletes kampány
Csizmadia Ervin – Lakatos Júlia – Novák Zoltán – Paár Ádám – Rajnai Gergely: Uralkodó párt
Szilvay Gergely: Káoszból kozmosz: reakciós gondolatok