A ​lakott sziget 22 csillagozás

Utazás a politika világába
Török Gábor: A lakott sziget

Az emberiség egyik legfontosabb és legveszélyesebb találmányával építeni és rombolni is lehet. A politika önmagában, egy lakatlan szigeten vagy élettelen bolygón nem értelmezhető, hiszen csak az emberek kezében válik eszközzé. A résztvevők természetesen változnak, cserélődnek, ezért a politika célja, formája, tartalma és meghatározása is változhat. De mire való igazán ez az eszköz? Mi a politika lényege?
Török Gábor politológus hiánypótló, teljes áttekintést nyújtó kötetében nem csupán tudományos megközelítéseket használ, hanem népszerű filmsorozatokon keresztül is bemutatja e szövevényes rendszer játékszabályait. Különösen hasznos útmutató mindazoknak, akik most ismerkednek a politika világával.

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
350 oldal · ISBN: 9789632937311
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936949 · Illusztrálta: Merényi Dániel

Kedvencelte 1

Most olvassa 10

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

>!
Mariann_Czenema P
Török Gábor: A lakott sziget

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Ha összefoglalóan kellene szólnom erről a kötetről, akkor azt tudnám írni, hogy ez egy jó szakkönyv, gondolom politológus hallgatóknak kötelező tankönyv is lesz, akik nem jártak rosszul ezzel az olvasmánnyal. Mivel én kívülállóként, mondhatni laikusként olvastam végig a kötetet, pont az hiányzott belőle, hogy túl általános, kevés benne a konkrét példa, de azért belátható az is, hogy minden szándékot nehezen lehet egyszerre kivitelezni.

Lusta leszek rákeresni, hogy vajon hány tankönyv, szakjegyzet foglalkozik ma itthon a politika tudományával, pláne, hogy mikor készültek el, hány éves kiadványok, de őszintén lenyűgöz a tény, hogy valaki úgy ír, hogy vélhetően tudja: a véleménye befolyással lesz számos egyetemi hallgató életére.
Török Gábor fel meri vállalni a liberális, mégis korrekt hozzáállását a szaktémájához, ez a mű nem tocsog, vájkál múltakban, nincs benne sok aktuálpolitikai megjegyzés – mondhatni, óvatos a megfogalmazása. És ez manapság, mikor hazánkban szinte mindent átitat a politika, nagyon nehéz.
Bővebben:
http://czenema.blogspot.hu/2017/11/torok-gabor-lakott-s…

>!
zagloba
Török Gábor: A lakott sziget

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Az értékelés előtt bevallom, hogy igen nagy kedvelője vagyok a szerző munkásságának, számomra példa értékű az a szerepfelfogás, amit képvisel a magyar politikai nyilvánosságban. Egy igen szűk politikafogyasztó réteget leszámítva nem is igazán tudják hova tenni emiatt személyét, mindig ledöbbenek, amikor kemény kritikával illetik és „egyrészt-másrészt" politológusnak bélyegzik, vagy valamelyik szekértábor rajongója valamelyik párthoz próbálja kapcsolni. Egyrészt a többség szándékosan nem akarja megérteni, mert gondolatai nem férnek bele a pártlogikába, másrészt (egyrészt-másrészt!!!) egyszerűen intellektuálisan képtelenek felfogni, hogy a politika nem csak vélemény, hanem egyszerre bogár, vagy nem tudom, időjárás is, amit objektíven is meg lehet figyelni, nem kizárólag párt- és ideológiai szemüvegen keresztül.

Ennyit a szerzőről, talán túl sok is volt, nézzük a könyvet. Török célja láthatóan egy olyan alapozó, tudományos-ismeretterjesztő munka elkészítése volt, amely szaktudományos szinten is a legfontosabb politikai alapfogalmak leírására és elméletek bemutatására törekszik. Ez a könyv tulajdonképpen a politikatudományok nulladik lépcsője, igazából a leírtakat minden választópolgárnak ismernie kellene, mint maximális elvárás és minden politológus, jogász, történész stb. hallgatónak mint minimális elvárás.

A politikával aktívan foglalkozó, mondjuk a napi szinten érdeklődők számára több ismerős dolog felbukkan majd a könyvben, bár a hozzám hasonló politikaőrültek kevesebb új ismeretre tehetnek szert, mint várnák. A politika természetéről viszont, az ember és politika viszonyrendszeréről nagyon eredeti gondolatai vannak a szerzőnek és kiváló példákkal magyarázza meg azokat, mindenki számára érthetően.

A könyv számomra legértékesebb fejezete az első volt, melyben a politika természetéről elmélkedik, ez azt hiszem mindenkinek melegen ajánlott, illetve a politikai kommunikáció, a média kapcsán is ledőlt bennem néhány tévhit.

Az első pár fejezetben akad pár, a szaktudományos igényességű, világos és gördülékenyen megfogalmazott szövegből nagyon kilógó, oda nem illő, „pesties" kifejezés, melyek gondolom a színesítést célozták, ezek kimaradhattak volna, de ezenkívül a kötet kerek, olvasmányos, eredeti gondolatokkal megspékelt kiváló szintézist nyújt olvasójának.

>!
JUEX P
Török Gábor: A lakott sziget

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Még olvasom, eddig egész jó.

>!
Sytka MP
Török Gábor: A lakott sziget

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

A politika is olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá. Vagy legalábbis így tűnik, hiszen a politikai valóságról mindenkinek megvan a maga véleménye és rengetegen ezt a véleményt – számtalanszor szalonképtelen módon – artikulálják is. Török Gábor, akit szerintem senkinek sem kell bemutatni, arra vállalkozott, hogy laikusok számára keretet építsen: vagyis azt szeretné elérni, hogy először értsük meg a politika működését és milyenségét, aztán ennek a tudásnak a birtokában alakítsunk ki képet a szereplőkről.

Nos, a könyv alapvetően remekül ellátja ezt a feladatot. Nagyon világos és érthető, sokszor okoz „aha-élményt” az embernek. Nem pusztán azért, mert leesnek neki bizonyos tantuszok, hanem mert a politológiai bizonyos elemeinek a megértése közben a magyar politikai élet szereplőinek egy-egy döntését, megmozdulását, tettét is jobban megérti. Az egyetlen kis problémám az volt, hogy Török túl sok példát hoz a populáris kultúrából – s persze lehet, hogy ez inkább koncepció nála, mintsem pongyolaság. Hiszen a politikai a popularitás eszköze is – amiről pontosan így kell populárisan, mégis szakszerűen írni.

>!
pável P
Török Gábor: A lakott sziget

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

A legősibb mesterségről. Igen, még annál is régibb.


Népszerű idézetek

>!
zagloba

Aki azt gondolja, hogy a politika valami távoli, megfoghatatlan, a saját életére semmilyen hatással nem bíró jelenség, az képzelje el azt a helyzetet, amikor hirtelen tizedmagával egy lakatlan szigeten találja magát. Ahol már az első este dönteni kell arról, hogy a korlátozott erőforrásokat – mondjuk, a szigeten talált öt banánt – ki, mikor és hogyan egye meg. Automatizmus lenne? Korántsem. Azért a Föld legérdekesebb élőlénye az ember, mert szinte teljesen kiszámíthatatlan, hogy egy ilyen helyzetben mi történik, hogyan és mit dönt a közösség. Lehetnek olyan csoportok, amelyek már az első este kiírtják egymást, máshol hatékony vagy kegyetlen diktatúrákat vezetnek be, és talán olyanok is akadnak, ahol közösen beszélik meg a döntéseket. Bizony, ez a politika: ki, mit, mikor és hogyan kaphat meg…

22. oldal

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába


Hasonló könyvek címkék alapján

Losoncz Márk – Rácz Krisztina (szerk.): A vajdasági magyarok politikai eszmetörténete és önszerveződése (1989-1999)
Karikó Sándor: A társadalmi-politikai megalkuvás
Bibó István: Bibó István összegyűjtött írásai 1.
Pokol Béla: A bírói hatalom
Fricz Tamás: Egy következmények nélküli ország
Bibó István: Válogatott tanulmányok I-IV.
Paul Krugman: A liberális lelkiismeret
Franka Tibor: A kifosztott ország
Baló György: Kilenc beszélgetés a 80-as évekből
Anthony A. Wollner: Miben ne higgyünk?