Az ​ősi küldött (Az ősi küldött 1-3.) 28 csillagozás

Tormay Cécile: Az ősi küldött Tormay Cécile: Az ősi küldött Tormay Cécile: Az ősi küldött Tormay Cécile: Az ősi küldött Tormay Cécile: Az ősi küldött Tormay Cécile: Az ősi küldött

A szerző e regényben a tragikus magyar sors nagyregényét írta meg. A mű a középkori Magyarországon, a tatárjárás korában játszódik. A IV. Béla idején élt Ung, fiatal magyar vitéz lelkében szerelmének tragikus elvesztése és a tatárpusztítás rémségei fölélesztik a kétségbeesés diktálta kötelességtudatot: mindent megpróbálni a hazáért. Megkísérli a magyar ősvallás nyomait fellelni, és a csüggedt magyar népet ahhoz visszavezetni. Kísérlete meghiúsul, belátja tévedését, szerzetes lesz, és megérti, hogy a szenvedéssel Istennek céljai vannak…
A kötet az alábbi írásokat tartalmazza:
-A csallóközi hattyú
-A túlsó parton
-A fehér barát

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Aranyrög könyvtár Kráter

>!
Lazi, Szeged, 2020
536 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632674674
>!
Kráter, Pomáz, 2009
696 oldal · ISBN: 9789639735590
>!
Kairosz, Budapest, 2009
352 oldal · ISBN: 9789636622152

4 további kiadás


Kedvencelte 10

Most olvassa 5

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Manawydan>!
Tormay Cécile: Az ősi küldött

Csodálatos történelmi regény a régmúltból. A karakterek kidolgozottak, példaértékűek. A helyszínábrázolás és a 13. századi Magyarország bemutatása fantasztikus. A tatárjárás korát ebből tanítanám az iskolákban.
Sajnos a regényt az írónő már nem tudta befejezni. Kállai Miklós barátja írta meg a végét. Egy picit elüt a stílus, de összességében méltó befejezés lett. Az író sírja Balatonfüreden található. Amikor felkerestem elhanyagolt, az íróhoz méltatlan állapotban volt. A sírhelyt azóta rendbe raktuk, és a katolikus temetőben látogatható.

2 hozzászólás
Goofry>!
Tormay Cécile: Az ősi küldött

Országjáró vándorlásaiban útjába ejtette szűkebb pátriámat Az ősi küldött.

Ebből lehetne csak igazi stafétakönyvet csinálni! Mert ugyancsak bizonyosnak vélem hogy, ha napnak és szélnek gondjaira bízva utazókönyvet szeretnél a főutak porának vagy a mellékösvények sarának engedni, akkor ennél az írásnál keresve sem találhatnál jobbat.

Igen, itt járt nálam a Jóbarát, lassúra fogtam ékes beszédjét, mert lassan ejtette a szót. Kedvtelve figyeltem nyelvezetére, és marasztaltam amíg csak tudtam, de aztán már mennie kellett új vidékek felé, így kénytelen-kelletlen továbbengedtem. „Hajnallal a csillagok, mint fénylő könnyek, felszáradtak az ég arcán.” – és ezzel a hajnallal bizony továbbvándorolt a fehér barát is. Amint tájékodon vándorolván odaér hozzád bebocsájtást kérve tiszta szavaival, úgy fogadd be néhány napra hajlékodba!
Mindenesetre, ha a jósorom úgy hozza és majdan újra szállást kér tőlem, szíves örömest vendégül látom akkoron is.

Virágszépe >!
Tormay Cécile: Az ősi küldött

Az első nagy magyar történelmi regényünk. Tormay Cécile nem történész, mégis tudjuk, érezzük, hogy igaz minden szava. Egyszerű, őszinte érzelmek, tiszta gondolatok, nagyon jó olvasni. Jó lenne megfilmesíteni, hogy gondolatai azokhoz is eljussanak, akik nem elhivatott olvasók.

Bur3sz>!
Tormay Cécile: Az ősi küldött

Csodálatos regény! Mély meghatottság és hazaszeretet lengi át. Nagyon kár, h nem tudta az írónő befejezni, mert bizony nagyon elüt a vég. Ezért is a fél csillag levonás. Mindezek ellenére jó szívvel tudom ajánlani azoknak, akiknek a kezébe akad! Minden sorát a szeretet öleli át!

kucséber>!
Tormay Cécile: Az ősi küldött

A magyarságtudat mindig jellemzője volt a rendnek. A pálos szerzetes elsősorban nem magáért, hanem nemzetéért, hazájáért imádkozik és vezekel. Az ősi igazság mindegyikük tudatában él: „Et tu Hungaria, mi dulcis patria, cum Paulinis crescis, et cum itidem decrescis.” (Te is Magyarország, édes hazám, a pálosokkal fogsz növekedni és ugyanazokkal fogsz hanyatlani.).

Dölfike>!
Tormay Cécile: Az ősi küldött

Nem az izgalmak könyve, hanem a magyarság megrázó küzdelmeinek gyönyörűséges formába öntött olvasmány élménye.
„mert ennek a népnek fenn kell maradnia beláthatatlan jövendőkig…”

Keja>!
Tormay Cécile: Az ősi küldött

Az elején nem gondoltam, hogy ennyire el tudok majd veszni benne. Bár a szöveg kicsit régies, de gyönyörűen van fogalmazva. Az út amit a főhős bejár egészen elképesztő. Nem sokan vannak akik ezt végig bírnák vinni. Az a sok fájdalom és veszteség ami végigkíséri az életét haszontalannak tűnik amíg meg nem értjük, hogy mi miért történt. Ez az első olvasmányom Tormay Céciletől, de nem a utolsó. Szomorú, hogy nem sikerült befejeznie, de ettől lesz még különlegesebb.
Plusz pont, hogy Komáromban is játszódik a Szent András templomban és így olyan kézzelfoghatóbb. Jó kis történelmi regény.


Népszerű idézetek

Goofry>!

Isten betegséggel és elfáradással állítja meg az embert, hogy látni tanuljon, és belenézzen saját szívébe.

337. oldal

Goofry>!

Az ember a legnagyobb utat nem az utakon járja meg.

377. oldal

Goofry>!

Aki meglátja mindenki igazát, annak magának sohasem lesz igaza.

199. oldal

Cicu>!

A hangban elmúlás van, a csendben örökkévalóság. Ung a hegyi magány napjaiban elfele indult a mulandóságtól. Egyre messzebb ért, oda, ahol saját magához eljutott. Tépelődni kezdett. Milyen sokakkal kell találkoznia az embernek, mielőtt önmagával találkozik.

102. oldal (Kairosz Kiadó, 2009)

Goofry>!

Az ember sehol sem talál több világosságot és több békességet, mint amennyit a szívében egyik helyről a másikra magával visz.

316. oldal

Goofry>!

Belehalna az ember, ha mindig mindenre emlékeznék.

327. oldal

Bur3sz>!

Gyűlölség és harag ne legyen közöttetek, mert kevesen vagyunk mi magyarok, és ha mi nem szeretjük egymást, akkor minket e világon bizony senki sem szeret.

421. oldal

ajikarei P>!

Eszetekbe vegyétek, hogy vannak a világon nagyobb javak, mint a gazdagság és a hatalom vagy a testnek örömei. De ebben a háromban van az ember földi rabszolgaságának kulcsa. Éppen ezeknek okából ezt a három kaput döngetik az emberek, akik vérüknek és Istennek ellenségei.

306. oldal, A fehér barát, XI. (Esztergom, 2009)

ajikarei P>!

Az ember sehol sem talál több világosságot és több békességet, mint amennyit a szívében egyik helyről a másikra magával visz.

39. oldal, A fehér barát II. (Esztergom, 2009)

Goofry>!

Fürkészhetetlen titokzatosságok lakoznak az asszonyok szívében.

457. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kodolányi János: A vas fiai
Urbánszki László: A lándzsa nemesei
Benkő László: A végső tenger I-III.
Makkai Sándor: Táltoskirály
V. G. Jan: A tatárjárás
Trux Béla: Akkon ostroma
Csikász Lajos: Megátkozottak
Viola Judit: Villámlás és mennydörgés
Karczag György: Zúgó nyilak
Takács Tibor: Tatárcsillag