Egy ​gyerek 170 csillagozás

Torey Hayden: Egy gyerek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy hatéves lány fához kötözte és felgyújtotta hároméves társát. A kisfiú válságos állapotban került kórházba. Van-e élet ezek után a kislány számára?

„Ez a könyv csak egyetlen gyermek története. Nem azért íródott, hogy sajnálatot ébresszen. Nem is azzal a szándékkal, hogy egy tanárt megdicsérjenek a munkájáért. Még kevésbé azért, hogy riogassa a békés és boldog tudatlanságban élőket. Nem. Ez a könyv csupán válasz szeretne lenni arra a kérdésre, vajon frusztráló dolog-e mentálisan beteg gyerekekkel dolgozni. Egy dal szeretne lenni, amely az emberi lélek tiszteletére íródott, egy kislány tiszteletére, aki olyan, mint valamennyi gyermekem. Mint mi mindannyian. Valaki, aki élni akar.” (a Szerző)

Eredeti mű: Torey Hayden: One Child

Eredeti megjelenés éve: 1980

>!
Göncöl, 2010
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639183674 · Fordította: Abody Rita

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Torey Hayden · Sheila


Kedvencelte 56

Most olvassa 1

Várólistára tette 206

Kívánságlistára tette 163

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

>!
tmezo P
Torey Hayden: Egy gyerek

Ó, jaj nekem, nem találom a szavakat. Ez a könyv egész egyszerűen bámulatos.
Csak ismételni tudom, hogy milyen nagyszerű az, amit Torey csinál, és ebben a könyvben még jobban előjönnek a technikák, amiket alkalmaz. Bámulatos, amit a könyvben szereplő kislánnyal elérnek. Vannak benne elborzasztó dolgok is, amik sajnos a napjaink részei, de én nem csak ezt láttam benne. Az, ahogy a kislány problémáját kezelte, az a józan ész, amivel mindig mindenhez hozzááll, számomra irigylésre méltó. Vannak a könyvben olyan szituációk, amit az átlagos gyerekeknél is alkalmazhatunk és számomra ez még pozitívabbá tette az élményt. Tanulni lehet tőle/belőle.
Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget @Ildó.

2 hozzászólás
>!
ziara P
Torey Hayden: Egy gyerek

Ez egy brutálisan, felkavaróan jó könyv! Tesóm ajánlotta, és adta kölcsön, ő a segítő szektorban dolgozik, és màr korábban találkozott Torey Hayden munkáival. Kicsit tartottam a könyvtől, őszintén szólva, de kellemesen csalódtam. Annyira közel hozza az írónő az egész, általa ténylegesen megélt történetet, hogy vele êreztem mindenben. Hihetetlen, hogy az élet miket produkàl! De sajnos én, azt hiszem, nem lettem volna elég erős ehhez.

>!
Ardena P
Torey Hayden: Egy gyerek

Ha lett volna lehetőségem rá, egyhuzamban olvasom ki, annyira székhez szögezett. Borzasztóan megrázó, szívszorító, néhol sírva nevetős, máshol meg szinte fizikai fájdalmaim voltak, ahogy próbáltam átérezni Sheila küzdelmét. Végig az motoszkált a gondolataimban, hogy ez a kislány a sok szörnyűség ellenére, ami vele történt, még szerencsésnek mondható, ha másért nem is, azért biztosan, hogy ilyen tanárra/támaszra lelt, mint Torey. Mi lett volna vele, ha nem találkoznak, és tényleg bedugják egy kórházba? :(( Nagyon erős, kitartó gyerek, csodáltam érte, tanárát pedig igencsak tiszteletreméltónak találom, nem biztos, hogy sokan megtennék mindezt ezt azokért, akik rájuk vannak bízva, mert egyszerűbb nem megszelídíteni/megszelídülni, és szembenézni az elválás fájdalmával.
Csodás könyv volt, sajnáltam ugyan, hogy Sheila múltjáról és jövőjéről nem kaptunk több információt, de mindenképpen megérte kézbe venni! Nagyon hálás vagyok @smetalin-nak, hogy lehetővé tette, hogy elolvashassam!

5 hozzászólás
>!
Goofry P
Torey Hayden: Egy gyerek

„… az emberi lélekbe vetett hit minden ésszerűségen túlmutat; messze fent szárnyal tudásunk törékeny ágbogai fölött.”

Hálaégnek, nem az a kimondottan, száraz pszichológiai esetleírás, bár valami olyasfélétől tartottam, amikor végül a könyvtár szakirodalmi részlegében bukkantam rá a könyvre. Minden különösebb flikk-flakkot nélkülöző egyszerű, és mégis (talán épp ezért) ütő-s-írás. Nem éreztem benne olcsó trükköket és hatásvadász elemeket. Gyerek és felnőtt, ápoló és ápolt, tanító és nebuló különös viszonyáról van itt szó, amelyben mindkét fél kisebb-nagyobb tanulási és benső változási folyamatokon megy át. Nagyon tetszett Torey kendőzetlenül megmutatkozó, néhol önmagát sem kímélő, útkereső, elemző, olykor elesett, ámde mindig a „talpára” érkező jelleme.
Szép, igazi, könnyekkel viaskodó olvasmány. Úgy hiszem, ilyenfajta empatikus és humánus könyvet csak nő tud így megírni. Az pedig, hogy az írónő becses személyében egy hozzáértő, szakmabeli lélekismerőről, de ugyanakkor nagyszívű és édes-kedves hölgyeményről van szó – az a habos sütemény tipikus esete(m). – „Mindnyájan tudjuk, hogy nem a torta az, ami miatt az emberek tortát esznek, hanem a hab a tortán.” – erről van szó kérem!

Natessék, itt van még egy nagy KEDVENC! :-)

2 hozzászólás
>!
bozs
Torey Hayden: Egy gyerek

Egész végig az volt a fejemben, hogy mennyire felnézek erre a nőre. Elképesztő dolgokat művel nap mint nap!

>!
Kitti_19
Torey Hayden: Egy gyerek

Mivel én a Szellemlánnyal kezdtem a Torey Hayden műveivel való ismerkedést, ez a könyv egész mást nyújtott számomra. Míg az előbbi elborzasztott, ez lelkileg felemelt (annak ellenére, hogy ebben is voltak megrázó részek). Néha elpityeredtem, főleg A kis herceges részeknél. El sem tudom képzelni, hogy Sheila miért tette, amit tett, de én ettől teljesen el tudtam vonatkoztatni és a szívembe tudtam zárni ezt a megrettent kis teremtést.
Sokkal jobban tetszett ez a könyv, mint a Szellemlány, mert ez valahogy sokkal inkább tele volt pozitív érzésekkel, melegséggel, szeretettel. Nagyon ajánlom mindenkinek elolvasásra, elgondolkodtató, emberi érzelmekkel teli történet.
Torey munkássága előtt pedig továbbra is le a kalappal. :)

>!
renta
Torey Hayden: Egy gyerek

Tudtam, hogy így lesz, hogy ez fog történni velem. Hogy nem véletlen, hogy egy éve húzom ennek a könyvnek az elolvasását. Szorongtam, képtelen voltam rászánni magam, hogy belemerüljek valami fojtogató feszültségbe; ugyanakkor úgy dédelgettem a könyvet, mint nagyon értékes ajándékot, a megfelelő pillanatra várva a felnyitással, még fokozva, húzva az izgalom édes örömét.
És abban a pillanatban, hogy olvasni kezdtem, ott volt a megtestesült iszonyat a gyomromban, és végig fogva tartott, annak ellenére, hogy tudtam, nem lehet más, csak megnyugtató, pozitív kicsengés végül, mert nem lehet, hogy ne úgy legyen…
És amikor elolvastam az utolsó szót is, mégsem simult ki a lelkem…

Nem szeretem ezt a könyvet. Nem szeretem, hogy vannak Sheilák a világon. Nem szeretem, hogy megtörténhetnek szörnyűségek gyerekekkel (ó, de még milyenek…!). Nem szeretem, hogy mindez létezhet.
De nagyon szeretem ezt a könyvet. Szeretem, hogy vannak Toreyk is a világon. Szeretem ezt a könyvet, mert felráz, kinyit, és mert minden borzalma ellenére hitet ad, bátorságot, reményt…

>!
Szédültnapraforgó
Torey Hayden: Egy gyerek

Ez a könyv, valami csoda. Rengeteg hasonló gyerek él a Földön, sokuk lelki sérült (és a testi sérüléseket ne is említsük). Torey egyszerűen zseniális szakember, EMBER, pedagógus. Szaporítani kellene! Sheila pedig egy szeretnivaló ördögfióka, aki iszonyúan fejlődőképes és intelligens. Sok ezerből egy sikertörténet!
Megrázó volt, de imádtam is. Így az első könyve után kedvenc lett Torey Hayden. Köszönöm!

>!
Sicc
Torey Hayden: Egy gyerek

Nagyon tetszett, még jobban, mint a Szellemlány! Szívesen tanulnék Toreytól. Hihetetlen jól bánik a gyerekekkel.

>!
smetalin
Torey Hayden: Egy gyerek

Nehezen,de kibírtam sírás nélkül!!!! Nagyon szívszorító történet!!!! Egy csodálatosan felépített kapcsolatról olvashatunk egy kislány és a tanára között!!!(az érdekelt volna, hogy vajon miért csinálta a 3 éves fiúval amit csinált) Még olvastam volna, hogy hogyan alakul az élete Sheila-nak!!!
Sok ilyen tanár kellene nálunk is !!!


Népszerű idézetek

>!
EgyKönyvmoly

Néha nehéz elviselni, amikor az álmok megvalósulnak.

217. oldal

>!
Goofry P

– Néha nagyon egyedül érzem magam.
Bólintottam.
– El fog múlni?
Ismét bólintottam, lassan. – Igen. Azt hiszem egyszer majd elmúlik.
Sheila sóhajtott, és elhúzódott tőlem, majd felállt. – Az egyszer, az sose jön el, ugye?

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sheila · Torey Hayden
2 hozzászólás
>!
Goofry P

… sohasem érthetjük meg milyen lehet valaki másnak lenni.

172. oldal

>!
Goofry P

Néha csakis az őrület tesz rá képessé, hogy a teljes igazságot meglássuk és kimondjuk.

8. oldal

>!
Goofry P

… egyik ember a másiknak nem sokkal tud többet adni a jó emlékeknél.

272. oldal

>!
Goofry P

Különcnek lenni elfogadható, ha valaki elméleti ember. De ha valaki a gyakorlatban dolgozik, általában biztonságosabb, ha konformista.

272. oldal

>!
dudorka

Mikor megnéztem, misztikus tisztelet fogott el, 182 pont messze meghaladja bárki képességeit. Ez már éppannyira a zseni irányába mutat, mint ahogy a 18 a retardáció felé. És mindenki tudja, mennyire különbözik egy 18-as intelligenciájú gyerek a normál népességtől. Amit viszont a többség nem vesz tudomásul, az az, hogy egy 180-as gyerek ugyanannyira deviáns.

153. oldal

>!
ilovemycoffee

– Peter, te nem is vagy őrült – mondta William. – Igazából senki sem őrült, nincsenek is őrültek. Az csak egy szó. Ugye, Torey? Csak egy szó. És egyik ember sem csak egy szó.

237-238. oldal

>!
SMesi P

Magamhoz öleltem Sheilát. – Cicuskám, nekem te kellesz. Nem Jimmie. Egyszer neki is meglesz a maga tanítója. Engem nem érdekel, mit csinálnak a gyerekek, én szeretem őket. Ilyen egyszerű.
Hátrahajolt és rám nézett, derűs kifejezés jelent meg az arcán. – Maga aztán fura egy nő, pedig tanárnő. Asszem, maga pont olyan bolond, mint mi gyerekek.

94. oldal

>!
tmezo P

Igazából sose értettem, miért van az, hogy az emberek hajlamosak rögeszmésen foglalkozni jelentéktelen dolgokkal, és azt képzelni, hogy összedől a világ, ha valami nem úgy történik, ahogy ők akarják.

112. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Meller Rózsi: Anyu, akarod a gyereket?
Kertész Erzsi: Helló, felség!
Molnár Krisztina Rita: A víz ösvénye
Håkon Øvreås: Barni, a szuperhős
Jenny Erpenbeck: A lelenc
Iain Banks: A darázsgyár
David Elkind: A játék ereje
Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés
Bruce D. Perry – Maia Szalavitz: A ketrecbe zárt fiú
A. S. Neill: Summerhill