Szellemlány (Szellemlány-trilógia 1.) 232 csillagozás

Tonya Hurley: Szellemlány

Charlotte Usher gyakorlatilag láthatatlannak érzi magát az iskolában, és egy nap valóban azzá is válik. Nemcsak láthatatlanná, de halottá is. És mindez egy srác és egy gumimaci miatt.

Ebben a kissé gúnyos, néhol mégis szívszorongató történetben Tonya Hurley feltárja előttünk a láthatatlanságot, amit néha mindannyian érzünk, és hogy meddig vagyunk képesek elmenni, hogy végre észrevegyenek bennünket.

Eredeti mű: Tonya Hurley: Ghostgirl

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Pongrác, Budapest, 2010
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638901309 · Fordította: Győri Dávid · Illusztrálta: Craig Phillips

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Scarlet Kensington · Charlotte Usher · Damen Dylan · Petula Kensington · Wendy Anderson · Wendy Thomas


Kedvencelte 22

Most olvassa 11

Várólistára tette 146

Kívánságlistára tette 112

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Siberian_girl
Tonya Hurley: Szellemlány

Nem is tudom hol kezdjem…
Talán optikai szemlélettel és a kezdeném:
1.Ez a könyv gyönyörű, kivéve persze a megtévesztő borítót ami aztán szépszóval kifejezve csak egy picurit rusnyácska…

2.De viszont belül minden egyes oldal gyönyörű, hiába van többnyire minden oldalon ugyanaz, hiszen szerintem így a legtöbb embernek sokkal több kedvet ad a könyvnek az olvasására mintha csak egy betűnégyzet lenne.

3. A fejezeteknél lévő képek nagyon aranyosak, különösen tetszett, hogy csak egy 'árnyék' van ott.

4.A fejezeteknél lévő idézetek is megfogtak mennyi idő lehetett ezt a szegény írónőnek kikeresni? ,illetve a fejezet indító kis motivációs 'kártyák' (?) is nagyon ötletesek, bátorítóak, olykor szomorúak voltak… :)

Pozitívumok:
-Megnyerő, részletes, személyiségdús karakterek,
-érdekes csavarok, (már a tizedik oldalon),
-érdekes történet, nem ágazik el az alapsztoritól,
-szarkazmus/irónia/humor kellő mennyiségben,
-érdekes párbeszédek
-fontos tanulságok, érdekességek a nagyvilágból, itt-ott a könyvben elrejtve :))
-spoiler

Negatívumok:
-Nyáltengerbe fulladt sztori (minusz fél csillag)
-sok főrib*anc
-néhol kiszámítható csavarok

Mindenesetre nagyon várom augusztus végét, hogy kinyíljanak a könyvtárok és, hogy rohanhassak a következő részért :D

UI.: köszönöm az RR kihívás gazdájának, @rhysciar -nak, a kihívást mert, ha nem lett volna a kihívás akkor ez a kötet sem kerül a kezembe semelyik könyvtár polcáról :)))

>!
Shanara
Tonya Hurley: Szellemlány

Az első gondolatom az volt, amikor ezt a könyvet a kezembe vehettem, hogy egyszerűen gyönyörű. A borítója nagyon nagy ötlet. Már megszámolni sem tudom, hogy hányszor bámultam meg és nyitogattam-zárogattam a könyvet, mint valami hü***gyerek. A könyv belső része is valami csodaszép. Az egész könyv nagyon egyedi. Mást nem tudok rá mondani, mint azt, hogy elvarázsolt. De ennyit a külcsínről. Nézzük, hogyan vizsgázik a belbecs. Szórakoztató, bűbájos, néhol bugyutácska, máskor bölcselkedésekkel megtüzdelt szöveget olvashatunk. Tetszett? Igen, határozottan. A történet alapötlete nagyon jó. A lány, akit észre sem vesznek, aki a pomponlányok mellett szürke kis egér és fel akarja magára hívni a figyelmet, főként egy bizonyos fiú figyelmét. És a siker kapujában bekövetkezik a halál. A befejezetlen ügyeket pedig be kell fejezni. Ennek pedig eléggé szellemesen fog neki a főhősnő. A pomponlányok nagyon idegesítettek, Scarlet érdekes és kedvelhető szereplő, Charlotte pedig a maga csetlő-botló módján nagyon szimpatikus. Kár, hogy nem vagyok valamennyivel fiatalabb, mert akkor teljesen elmerülve tudtam volna olvasni a könyvet. Kinőve ebből a korból már vannak kifogásaim a történettel kapcsolatban, de nem sok. Ez egy ifjúsági regény, ami a fiataloknak szól. Nagyon sok olyan mondat és következtetés van benne, amelyet ha a fiatalok megfogadnak, akkor teljesebbé teheti az életüket, de mindenképp hasznukra válik.
Búcsúzóul az egyik kedvenc idézetem: „A barátok olyanok, mint a csillagok. Nem mindig látod őket, de tudod, hogy veled vannak.”
Nagyon-nagyon köszönöm a könyvet @mama_gold-nak!

19 hozzászólás
>!
Petrás_Anna
Tonya Hurley: Szellemlány

A vége mindent visz *_*
A kedvenc szereplőm Pam.
Szellemlány végig nyafog és mindig mindent másra ken.
Ő soha nem csinált semmit mindig más a hibás.
De a végén rájön hogy egységben az erő :-)

>!
Fancsee P
Tonya Hurley: Szellemlány

Előre leszögezem, amit ha jól láttam, már többen is megtettek: a könyv gyönyörű. Szerintem ez volt az, ami rávett arra, hogy kívánságlistára tegyem, utána pedig kölcsönkérjem egy barátnőmtől. Amíg végtére is nem bántam meg.
Az alapötlet egyébként tetszik: van egy láthatatlan lány, aki semmire sem vágyik jobban, minthogy népszerű legyen, és elnyerje a srác tetszését. Aztán közbelép a gumimaci… ezt amúgy nem egészen akartam elhinni:D
Charlotte egyébként nagyon idegesített. Állandóan mást csinált, mint amit kellett volna, és soha sem hallgatott senkire tanácsára sem. Aztán az utolsó 2 fejezetben, ahol végre belátta, mi az ő befejezetlen ügye, megváltozott, pozitív irányba fejlődött, és egészen szimpatikus szereplővé vált.
Scarletet és Damont is kedveltem, mindketten aranyos és megérdemlik a boldogságot.
Habár a holtakat nem igazán ismerhettük meg, amikor szerepeltek, akkor igazán szórakoztató jeleneteket alkottak. egyébként azt ne mondja nekem senki, hogy ha valaki szellemet lát, akkor azt ilyen könnyen megemészti:"D
Önmagában véve humoros, könnyed olvasmány, néhány bölcsességgel megspékelve, de már eleve a külseje és a benne lévők rajzok és idézetek miatt is megéri kézbe venni.:)

>!
VAnna 
Tonya Hurley: Szellemlány

Rég szemeztem már a könyvvel, de amint elkezdtem olvasni, kb. 30-40 oldal után abbahagytam, mert nem tetszett. Aztán most, nem is tudom már mennyi időre rá, rászántam magam, és rájöttem, hogy nem is volt olyan rossz, még élveztem is.
Charlotte nagyon nem volt szimpatikus az elejétől kezdve, én valahogy mindent másként csináltam volna. De hát nem is én vagyok a főszereplője a könyvnek, és ilyen emberek is léteznek. A többi „jó” szereplővel meg voltam elégedve. (:
A vége sokat segített az egészen, kíváncsi vagyok, hogyan lehet ezt folytatni.
A borító, a fejezetek elején lévő idézetek nagyon tetszettek. (:

2 hozzászólás
>!
Attila_Saw
Tonya Hurley: Szellemlány

Napokig azon töprengtem, hogy 3.5 vagy 4 csillagot adjak-e rá. Először majdnem az utóbbit adtam meg neki, de rájöttem, ha a véleményemet nézem, akkor a többi 4 csillagos könyvvel szemben nem igazságos, ezért végül az alacsonyabb érték mellett döntöttem.
A borítója csodálatos, szépséges, magával ragadó, könnyen bele lehet szeretni. A karakterekből nagyjából senki sem kedveltette meg magát, maximum Scarlet nevezhető annak a szereplőnek, akiről el lehet mondani, hogy van szerethető tulajdonsága. Charlotte egyenesen irritált, nagyon buta egy nőszemély, semmi tartás nincs benne. Az sztori elején lévő kiakadásánál tökéletesen együtt tudtam érezni vele. A történetet először alapjába véve tök jónak találtam. De ahogy haladtam az olvasással belegondoltam, miről is szól, és néha arra következtettem ki, hogy a túlvilági elgondolás butaság meg néha bugyuta jelenetek vannak benne megírva. Azt tudom, hogy tiniknek lett írva ez a könyv, ami engem nem is zavart, hiszen én gyerekkönyvtől kezdve a felnőttig mindent szeretek olvasni, de néha annyira tinis volt már, hogy taszított magától a történet.
Megadtam volna neki a 4 csillagot, ha ugyanúgy halad a cselekmény, mint az elejétől majdnem végéig, de aztán elérkeztem a végére. Már úgy voltam vele, hogy egy kellemes kikapcsolódást szolgáltató olvasmány megérdemel 4 csillagot, de a vége annyira elcsépelt, értelmetlen, logikátlan lett, hogy az elrontott sok mindent. Vagyis a fináléja tehet az értékeléscsökkentésért.
Lehet, hogy elolvasnám a többi részét is, kíváncsian fürkészve, mi sül ki a sorozatból, de mivel valamiért a könyvtár a többi kötetet nem birtokolja, így ezt az ötletet elvetettem. Ezek ellenére, mivel 3 csillag feletti értékelést kapott ez még pozitív véleménynek számítható, szóval nem bántam meg a könyvvel töltött perceket.

11 hozzászólás
>!
Lilith
Tonya Hurley: Szellemlány

A könyv gyönyörű, olyan, mintha egy kincs lenne a kezemben. Igazi különlegesség, én el tudnám fogadni, ha több ilyen könyvet csinálnának.
De a tartalom már nem fogott meg ennyire… Charlotte és a láthatatlansága, amíg élt oké, nehezen, de el tudtam képzelni, hogy lehet ilyen. Én se voltam az a népszerű lány a suliban, de azért voltak barátaim, sosem éreztem azt, hogy láthatatlan lennék, és nem is volt ilyen ember nálunk, akivel így bántunk volna… szóval nekem ez a része furcsa volt, de el tudtam fogadni/hinni.
Aztán egy hülye gumimacitól Charlotte meghalt és szellemmé vált. És ahelyett, hogy ezen egy pillanatra is kiakadt volna, ahelyett, hogy sírt volna, vagy ahelyett, hogy meglátogatta volna a szüleit, azokat az embereket, akik szerették, ő csak és kizárólag erre a Damen gyerekre tudott gondolni, aki soha még csak rá sem nézett, messziről le*
És ez a nem is ismerem, de helyes és azt hiszem szerelmes vagyok belé, ez ismerős is, nekem is volt ilyen, na de lesifotók? photoshop? szellemként követni őt, amikor a barátnőjével szeretkezik? megszállottan csak arra gondolni, hogy kell neked a csókja? és emiatt arra kérni egy lányt, hogy mondjon le a testéről?
Nem, nem szerettem meg Charlotte-ot, sőt kifejezetten idegesített, pofon szerettem volna vágni sokszor, mert ennyire se vak, se önző nem lehet senki…

A többi szereplő viszont szerethető volt. Még Damen is, bár azt kell mondanom, hogy azért a könyv végére sem ismertük meg jobban, mint amennyire Charlotte még életében ismerte. Nem kaptam igazán mély betekintést se Damen életébe, se Scarletébe, de őket azért tudtam szeretni.

Igazi kis tanmese, unszimpatikus főszereplővel, szép köntösben.

6 hozzászólás
>!
Niki_
Tonya Hurley: Szellemlány

Könnyed, szórakoztató, néhol megmosolyogtató, egyszerű, bájos történet, gyönyörű kivitelezéssel.

9 hozzászólás
>!
Telena
Tonya Hurley: Szellemlány

Szellemes diákregény „igazi” tiniproblémákkal megtűzdelve.

Vegyél egy szerelmes, kétbalkezes, okos, de az életben még butácska tinilányt; egy goth, zeneimádó és érzelmes csajszit; egy szexi, túlhelyes, de értelmes sportolófiút; egy önmagát mindennél jobban imádó, szőke cicababát; egy alig tizenhét évest, túl sok tapasztalattal és szabállyal; és egy halott, de annál okosabb professzort; tegyél hozzá némi humort, szerelmet, csöpp iróniát és TÁDÁ: Kész a Szellemlány!

4 hozzászólás
>!
Amadea
Tonya Hurley: Szellemlány

Aranyos mese barátságról, elengedésről, felelősségről. Imádtam a regény stílusát (Hawthorne kastély, Scarlet szobája és ízlése, na meg Charlotte vezetékneve). Charlotte néha idegesített a hebehurgyaságával, de hát nem én vagyok a könyv célközönsége.
Mekkora szívás már, halál után is az iskolapadban senyvedni.
(Bővebben majd a linkeknél.)


Népszerű idézetek

>!
Algernon +SP

Egyetlen dolog rosszabb annál, ha beszélnek rólad: ha nem beszélnek.
/Oscar Wilde/

1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Oscar Wilde
>!
Algernon +SP

Halálában tört rá a lehető legszörnyűbb pánikroham. Nem a halál ijesztette meg, hanem a tudat, hogy soha többé nem élhet.

102. oldal

7 hozzászólás
>!
Algernon +SP

Mindannyian szeretnénk azt hinni, hogy velünk együtt a világnak is vége lesz.
Az igazság azonban az, hogy ismerőseink, barátaink és szeretteink tovább élnek, és általuk mi magunk is. Nem arra fognak emlékezni, amid volt, hanem arra, amit tőled kaptak. Nem az a lényeg, hogyan néztél ki, hanem az, ahogyan éltél. És ne csak a nevedre emlékezzenek, hanem a történetedre is.

320. oldal, Epilógus

2 hozzászólás
>!
Algernon +SP

Az egyetlen dolog, amit bánok az életemben, hogy nem valaki másnak születtem.
/Woody Allen/

17. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Woody Allen
3 hozzászólás
>!
Algernon +SP

Csak voltam a világon, de arról álmodtam, bárcsak a világot jelenteném valakinek
/Szellemlány/

2. fejezet

1 hozzászólás
>!
Algernon +SP

Scarlett által festett felirat a kávézó falán
A barátok olyanok, mint a csillagok.
Nem mindig látod őket, de tudod, hogy veled vannak.

324. oldal

>!
Algernon +SP

A szellem olyasvalaki, akinek nem sikerült
/Sylvia Browne/

5. fejezet

>!
kikisz96

Múlt éjjel álmomban
Valaki viszontszeretett.
Nincs rá esély, se fájdalom,
De a remény, az bánt, nagyon.

8. fejezet

8 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell 

Az élet nem győzelem, a halál pedig nem jelent vereséget

232. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál

A sorozat következő kötete

Szellemlány-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tera Lynn Childs: Forgive My Fins – Hableányok kíméljenek
Elizabeth Lenhard: A megdöbbentő eltűnés
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Leslye Walton: Ava Lavender különös és szépséges bánata
Meg Cabot: Ébredés
Rachel Vincent: Lélektolvajok
Richelle Mead: A halál csókja
Mary E. Pearson: Az árulás szíve
Patrick Ness: Háború a békéért