A ​gyiloktáska (Max Wolfe 1.) 59 csillagozás

Tony Parsons: A gyiloktáska

Egy gyilkosság tragédia. Két gyilkosság tragikus egybeesés. Három gyilkosság már főműsoridős szórakoztatás.

Hét fiú egy közös fényképen, húsz éve, egy exkluzív magániskolában.
Gazdag, kiváltságos csemetékből gazdag, kiváltságos felnőttek lettek – de most egyiket a másik után találják vérbe fagyva, elvágott torokkal.
Hogy lehet elkapni a közösségi oldalon „Mészáros Bob” néven posztoló, titokzatos bosszúállót, aki mesterien elrejti a digitális nyomait? Egyáltalán, Hasfelmetsző twitterezne, ha élne? A bostoni fojtogató frissítené az állapotát a Facebookon? Vagy csak egy pszichopata magamutogatásáról van szó, és egész másutt kell keresni a gyilkost?
Max Wolfe nyomozó egyre közelebb jut az áldozatok közös múltjának sötét titkához, de közben a gyilkos is egyre közelebb jár hozzá – s ami még riasztóbb, az anyátlanul maradt kislányához…

Pörgős, kőkemény brit krimi Londonból, a nemzetközi bestselleríró Tony Parsonstól.

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Európa, Budapest, 2014
402 oldal · ISBN: 9789630799645 · Fordította: Zsámboki Péter
>!
Európa, Budapest, 2014
392 oldal · ISBN: 9789630798419 · Fordította: Zsámboki Péter

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

George Orwell


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Leliana>!
Tony Parsons: A gyiloktáska

Sajnos nem mondhatnám, hogy tetszett, sőt, inkább abszolút felejthetőnek érzem :(. Voltak benne részek, amik kimondottan jók voltak, de nem állt össze egy olyan masszív egésszé, mint vártam. A történet alapja ide tartozik, tetszett a nyomozó családja is, cuki volt Scout és Stan párosa, de az, ahogy eljutunk a végkifejlethez, a nyomozás és maga az írásmód sem volt olyan emlékezetes, amitől rajongóvá válhattam volna.
Rémséges az, amit a fiúk tettek, és az, ami történt velük az iskolában, spoiler. Ezzel a Mészáros Bob-mizériával pedig már az agyamra ment a szerző. spoiler spoiler
spoiler
Lehet, hogy a magyar fordítás hibája, de nekem a mondatok is sokszor furák voltak, nem volt igazán gördülékeny a megfogalmazás, hol 1-2 szavakból álltak, hol meg olyan nyakatekertre sikerültek. Az meg már csak hab a tortán, hogy szétesik a könyv. Oké, hogy könyvtári, és olvasták már előttem néhányan, de ez azért brutális. Az utolsó 20-30 oldal laponként kijött.
Azért a folytatással teszek még egy próbát, hátha nagyobb szerencsével járok.

3 hozzászólás
PRicsmond>!
Tony Parsons: A gyiloktáska

Második könyvem az írótól először a második részhez volt szerencsém, de ez jobban tetszett. Nem mintha az gyengébb lett volna, de a fülszöveggel ellentétben nem sikerült olyan vérengzősre.
Parsons írói stílusa nagyon jó, habár én annyira nem vagyok oda az E/1. személyes történetvezetésért, de mégis nagyon átgondoltan építette fel a történetét. Itt is a múltban indul a cselekmény, amikor is az elit iskolában eltűnik egy lány, ez képezi a gyilkos indítékát.
Közel 20 évvel később az iskola elit hallgatóit elkezdi tizedelni a gyilkos és itt veszi kezdetét a nyomozás. Parosons pozitív karakterei mind szerethetőek. Max karaktere pedig különösen jól sikerült. Bár én azt hittem ő is ilyen Rambo típus lesz, aki mindenkit legyőzz, egyáltalán nem hanem hús-vér ember, aki hirtelen egyedül álló apa lesz, így nem csak nyomozóként ismerjük meg, hanem bepillantást nyerünk hétköznapjaiba és az apasággal járó feladataiba.
Drámai fordulatokban gazdag történet A gyiloktása, sokáig levegőben lóg a gyilkos, bár én a végével nem teljesen értettem egyet, azt máshogy is be lehetett volna fejezni, de nem szokványos, egyedi történet. Kíváncsian várom, hogy lesz-e újabb darabja a sorozatnak.

CsakSimánDorka P>!
Tony Parsons: A gyiloktáska

Első krimi könyvem, és nagyon nagyon tetszett!!! Eddig azt hittem nem is szeretem ezt a műfajt, erre most ez a könyv rácáfolt! Annyira nagyon gusztustalan módon írta le a gyilkosságokat, hogy fintorogva olvastam néhány részletet. Végig fent tudta tartani a figyelem, pedig nagyon féltem tőle, hogy lapos lesz. Hát ez pont az ellenkezője volt :D Max nagyon szerethető, bár az elején nem kedveltem, de utána sikerült belopnia magát a szívembe :) Na és a vége!!! Arra én egyáltalán nem számítottam! Bár lehet más krimi-rajongó rájött volna hamarabb mint én, de na, ezt annak a kontójára írom, hogy még ilyen téren babacipőben járok :D

meseanyu P>!
Tony Parsons: A gyiloktáska

Egy-két kisebb logikátlanságtól meg valószínűtlenségtől eltekintve ez egy nagyon jól felépített, izgalmas, fordulatos krimi. A főhős szimpatikus, a lányával meg a kutyájával együtt. A legeleje nekem nagyon megrázó volt, nem nagyon olvasok ilyesmit, de utána viszont már sokszor egész kedélyes, és egy-két véres részlettől eltekintve kellemesen olvasható. Azért a következő részt, ha lesz, előolvastatom a férjemmel, hogy bele ne fussak valami nagyon szadiba.

2 hozzászólás
Niko_oka>!
Tony Parsons: A gyiloktáska

Nem volt rossz. Az író szépen keverte össze a krimi alkotóelemeit úgy, hogy mégsem vált katyvasszá, követhető, olvasmányos történetté állt össze. Nem mondanám, hogy halálra izgultam magam, és nekem a végkifejlet kissé odavetett megoldásnak tűnik az egyébként szépen felépített történetre. Mindenképpen folytatom a sorozatot, ha nem is azonnal.

smetalin>!
Tony Parsons: A gyiloktáska

Nagyon jó történetet olvashatunk, szerethető (fő)szereplőkkel! Végig fenn tartotta az érdeklődésemet, jók voltak a párbeszédek, nem volt lapos, volt benne élet! A bosszú volt itt is a főszál, a múlt utolérte akit kellett! Azt gondoltam a vége összecsapott lesz, gyorsan lezavarja pár oldalon a megoldást, mint sok író, de szerencsére nem ez történt. Mindent megmagyaráz és ad neki teret is, van időnk feldolgozni!
Örülök, hogy megtudtam mi is az a gyiloktáska, azt se hittem, hogy ez egy értelmes szó,van jelentése, de gyorsan kiderül, még az elején! A Fekete Múzeumban én is szívesen látogatást tennék, de mint olvastam erre nem sok esély, hisz nem állok be rendőrnek!:)
Mindig is sejtettem, hogy sötét spoiler.
Várom a folytatást!!!!!

2 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Tony Parsons: A gyiloktáska

Kellemes krimi volt, a gyilkost nem találtam ki, a végén meg jó volt a csavar. Annyira nem volt vérgőzös nekem, de Max Wolfe szimpi nyomozó, a kislánya és a kutyája pedig zabálnivaló.
Mindent összevetve sorozat első részének teljesen megfelelő.

1 hozzászólás
szindilu>!
Tony Parsons: A gyiloktáska

Ezt nevezem én igazi kriminek. Nagyon jó alaptörténet, nem tudtam leleplezni a gyilkost, végig találgattam és még sem jött össze :)

3 hozzászólás
mate55 P>!
Tony Parsons: A gyiloktáska

Kedves Tony! Ha így folytatod, eléred, hogy újra szerelmes leszek. Azért ne ijedj meg, nem beléd, hanem a történeteidbe. Mert, ez ugye, akár egy szokványos krimi is lehetne, csakhogy nem az. Ahogy haladunk az eseményekbe úgy teszed egyre árnyaltabbá a főhős személyét, engedsz betekintést a magánéletébe és az érzelemvilágába. Mert, nem tagadtad meg önmagad, és szépirodalmi beütéseket is szőttél a történetetbe. Zseniálisan, kissé borongósan, kissé fanyar humorral vezeted a sorokat, a belső gondolatokkal és monológokkal remek atmoszférát teremtettél. Nem véletlenül írta a könyvedről Lee Child „óriási”.

3 hozzászólás
roganedina>!
Tony Parsons: A gyiloktáska

Izgalmas, jól felépített krimi volt, kellően véres és jó indítékkal rendelkező elkövetővel, okos húzásokkal. Ami miatt levontam fél csillagot, az a vége volt. Kb. 20 oldalban lecsapták a végét – nem tudom ez olyan fura volt, meg az utolsó jelenetek is… Olyan „jól van, most már minden mindegy, hadd szóljon”-érzést keltettek, ez volt az egyetlen dolog, ami zavart a könyvben. Amúgy tetszett a stílus, a krimi szál – azt hiszem szívesen veszem kézbe Parsons többi krimijét is. :)


Népszerű idézetek

smetalin>!

Gondoljuk végig. Hasfelmetsző twitterezne, ha élne? A bostoni fojtogató frissítené az állapotát a Facebookon?
………….
A digitális világot a pszichopatáknak találták ki.

209. oldal

1 hozzászólás
smetalin>!

Az Isten óvjon minket a buta emberektől, akiknek okostelefonjuk van.

62. oldal

Leliana>!

– Tudja, milyenek az angolok. Legalábbis akik a felső tízezerhez tartoznak. Hugo olyan családba született, amelyben a kutyát beengedik az ágyba, a gyereket meg elzavarják a kutyaólba. A férjemet hétéves korában bentlakásos iskolába küldték. Egy igazi angol az iskolában köt életre szóló barátságokat. Más már nem is számít. A feleség sem.

53. oldal, 3. fejezet

PRicsmond>!

– A két áldozatunk – mondta Mallory. – Mindkettő veszélyes életet élt. Egyikük a kábítószer rabja volt, a másik a nőké. Egyik sem a hosszú élet titka.

PRicsmond>!

– Klassz. Hogy is nevezték a bíróságon?
– 1. Rendőr.
– Ezen a héten is kinyír valakit, 1. Rendőr?
– Ki tudja? – feleltem. – Még csak hétfő van.

mate55 P>!

A halál az élet ára, és a számla nem késik. És nem igazságos. Nem ésszerű.

150. oldal

1 hozzászólás
PRicsmond>!

Amikor leértem az alagsorba, kitártam az ajtót, és megpillantottam a takarítókat. Az utcáról nem lehetett látni őket. Férfiak és nők, fiatalok és idősek, és vagy húsz nyelven karattyoltak. A láthatatlan emberek, akik nap mint nap a fényes irodaház padlóját, ablakait, vécéit tisztítják.
Jó sokan voltak.
A szegények serege.

mate55 P>!

– Itt férfi lakik – mondta.
– Honnan veszi?
– Csak a férfiak élnek így – mondta nevetve. – A férfiak meg a disznók.

243. oldal

mate55 P>!

A fák legszebb arcukat mutatták, a levelek vörösben és aranyban parádéztak, mintha még nem vennék komolyan az őszt.

86. oldal


A sorozat következő kötete

Max Wolfe sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Nyaraló gyilkosok
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Robert Bryndza: Az éjjeli vadász
Katerina Diamond: A tanár
Agatha Christie: A láthatatlan hóhér
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Agatha Christie: Tíz kicsi néger / Gyilkosság az Orient expresszen
Agatha Christie: Végtelen éjszaka
Agatha Christie: Három vak egér
Agatha Christie: A Sittaford-rejtély