Iron ​Man 25 csillagozás

A Black Sabbath útja mennyen és poklon át
Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man

A ​heavy metal ősatyjának, a Black Sabbath gitárosának és zenekarvezetőjének önéletrajzi könyve, amely végigkíséri a zenekar és Iommi történetét a hetvenes évektől napjainkig.

Ha egy gitáros elveszti az ujjait, az általában a karrierje végét jelenti. A kivétel Tony Iommi, aki nemcsak hogy nem adta fel súlyos balesete után a zenélést, de emberfeletti munkával szó szerint újra megtanult gitározni, összetéveszthetetlen hangzásával és dalaival pedig kitörölhetetlenül beírta magát a rockzene történelemkönyvébe.
Az Iron Man ennek a kivételes zenésznek a története, aki felküzdötte magát Birminghamből, Anglia legnyomorúságosabb városainak egyikéből, hogy meghódítsa a világot a Black Sabbath élén. Tony Iommi megjárta a mennyet, de a poklot is: nagykanállal falta a droggal és szesszel átitatott hetvenes évek életét, megküzdött a rákkal, az adóhivatallal és a hatóságokkal, miközben csak tolta és tolta a riffeket, és a rockvilág egyik legtöbbet hivatkozott gitárosává vált, akit… (tovább)

>!
Cser, Budapest, 2017
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637418891 · Fordította: Vincze Ádám

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Ozzy Osbourne · Tony Iommi · Lemmy Kilmister · Rob Zombie


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
Andrew_N_Bagman
Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

Nagyon vártam ezt a könyvet, bár óriási csalódást jelent, hogy 6 évig hazánkban senki nem gondolta, hogy érdemes lenne kiadni Tony Iommi életrajzi könyvét. A riffmester ugyanis eredetileg 2011-ben dobta piacra a kötetet, és 2017 második felére jutottunk el oda, hogy ráadásul csúszással, de meg tudott jelenni Magyarországon is. Na de ezt félretéve, brutálisan meglátszik már Ozzy és Iommi önéletrajzi kötetein az, hogy mekkora különbség van a két ember habitusában, viselkedésében, életszemléletében. Csak pár oldal elolvasása után jutott eszembe, milyen fura és érdekes is lesz majd azokat a sztorikat, amiket a jó öreg Osbourne már megosztott a világgal, egy másik szemszögből is megismerni. Erre alig volt találkozási pont. Sőt. A könyv alapján is teljesen világosan megállapítható, hogy Tony mennyire nyugodt, higgadt, megfontolt ember. Semmi szennykiteregetés, semmi sárdobálás, egyszerűen nincs meg az az amplitúdó benne, mint ami Ozzy kötetére volt jellemző. No de más karakterek is nem igaz? Tehát nem is szabad összehasonlítani őket.
Így is sok érdekes dolgot lehetett megtudni és elolvasni, ám megkövezés kockázata mellett ki kell jelentenem: az Ozzy köteten sokkal jobban szórakoztam, itt meg „csak” magamba szívtam sok információt, érdekességet. Nem vagyok az a tipikus újraolvasós fajta, sőt, de ha egyszer befejezem a sulit, szerintem még egyszer nekiülök, mert azért olvastatja magát, 1-2 alkalommal ennek a könyvnek az olvasása közben is szépen fel lehet nevetni, elmosolyodni, de jellemzőbben elgondolkodni, értékelni, átértékelni. Hiába: a Black Sabbathban is Tony Iommi volt az ész, a fék, az agy, az „apa”, aki felügyelte és egyben tartotta a bandát akkor is, amikor az már a széthullás szélén volt. Ha nem ő vezeti a háttérből a zenekart, nem inti figyelemre a többieket, nem dolgozik olyan keményen akkor is, amikor a többiek csak lazáztak és ittak (és még sok minden mást csináltak), lehet 1-2 album után megszűnt volna minden, helyette zenetörténeti mérföldkövet, köveket raktak le. Na ilyen lett ez a könyv is, mint maga Iommi: fegyelmezett, összeszedett, visszafogott, de tartalmas, és tulajdonképpen bármilyen is, aki szereti a zenét, a kemény zenét, főleg a Sabbath-ot, annak ez a kötet kötelező, és nem okoz csalódást. :)

>!
Kovács_Cintia_2
Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

Igaz szerelmem volt ez a könyv, és mikor véget ért, az volt a legfájdamasabb szakításom.

>!
Juhász_Peti
Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

Tony Iommi magyarul most megjelenő könyve a Black Sabbathról a mennyen a poklon át remekül alátámaszt számos olyan részletet, sztorit, amit a 2010-ben szintén magyar Ozzys könyvből már ismerhet az olvasó. Tony ugyanúgy tollba mondja csapongó élettörténetét anekdotáin keresztül, amit egy szerkesztő, T.J. Lammers hozott olvasmányos, tűrhető kronológiai formába, Iommi interjúinak segítségével, élve az írói fantázia nyújtotta lehetőségekkel. Magyarán ő is színezi a múltat, mint Chris Ayres, az előző Osbourne könyv szerkesztője. Hiába, azok a 80-90-es évek! Annyit rockerkodtak, hogy kiesett a nagy része. Itt is hangsúlyosan jelen van, sex,drugs & rock'n'roll vonal, és számos olyan obszcén poént, történetet kapunk a rövidke fejezetekből, ami annyira jellemző volt az akkori rockzenész életformára. A gyermeteg elmével rendelkező zenekari tagok főleg Bill Wardon gyakorolták szerintük humoros ugratásaikat, csoda, hogy túl élték…Ahogy Ian Gillan autós „tréfájából "hajótűz lesz, (Bill visszavág, ugye) vagy a” pénzmágnásmiska" Richard Branson halainak kiirtása a tóból, számos olyan pirós vicc, ami balul sülhetet volna el, ha nincs külön istenük. Zenekaros ugratások mellett viszont alig kapunk háttér infót a dalok, albumok születéséről, csak pici inspirációt néhány számhoz. Pozitívumként más szemszögből megtudhatja az olvasó Tony zenekarvezetői konfliktusát Ozzyval, ami végül a szakításhoz vezetett, vagy a számos tagcsere gyenguszka,bár valósnak tűnő okát. A rengeteg szereplő miatt néha kicsit elveszünk a cselekmények folyamába. Saját hibáival sem kertel, kimondja mind zenei, mind vezetői szinten az Ozzys korszak utáni eseményeket. Persze mind emellett megismerhetjük az ő élettörténetét is nagy vonalakban, a kezdeti nélkülözésektől (astoni évek, ugye), az ujj baleset körülményein át az elhamarkodott első, Susannal kötött házasságán keresztül a családi erőszakig…vagy a csúcsra jutásig. Baljós árnyként életében és a könyvben végig ott settenkedik a halál,meg a misztikum ami nagyapja elvesztésétől, a kezében meghalt ivócimborán át, a Led Zep dobosa, „Bonzo” távozásáig, aki 15 mérföldre lakott tőle,vagy Dio rákjáig nehezen dolgozott fel lelkileg. Cozy Powell autóbalesetének (1998) és Dio 2010-es halálának külön fejezetet szentel. Igazából kicsit hatásvadász a könyv, mint Ozzyé, a zenekaros sztorik főleg a bulvárosabb történetekre vannak kihegyezve. Cserébe számos exkluzív fotó is színesíti az elmondottakat, és rendkívül olvasmányos,szórakoztató formában,követhetjük nyomon a Black Sabbath majd ötven évét, így nem kérdés, hogy ajánlom-e elolvasását! Zseniális mindkettő, bár az Ozzys talán egy fokkal jobb…de ebben hangsúlyosabb a 79 'utáni korszak.

www.youtube.com/watch…

>!
Gunray
Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

Nagyon érdekes könyv volt, én mint rock zene kedvelő nagyon kiváncsian vártam mi lesz a könyvben. Black Sabbath az egyik kedvenceim közül való. Sok érdekes dolgot megtudtam az együttesről, tagokról. Más fellépőkről is sokat megtudtam Motorhead Metallica….. jó kis életút is volt ez , igaz negativ pozitiv dolgokban sokban volt része de nem adta fel Tommy , jól írta a végén jolgondolják róla az emberek hogy erős jellem és egyéniség. Én is ezt gondolom róla , és tisztelem is mint zeneművészt :)

>!
milcsi
Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

Egy fantasztikus karrier története! Nagyon tetszik a sajátos humor, és egy őszinte vallomás. Iommi senkiről egy rossz szót nem szól. Nagyon korrekt, és elfogulatlan leírás 4 évtized rocktörténelméről. Úgy olvastam, hogy közben hallgattam az összes Black Sabbath lemezt. Olyan dolgokra felhívta a figyelmemet, amit nem vettem észre, vagy fel sem tűnt. Nagyon tetszettek a szivatások leírásai, sokszor a hasamat fogva nevettem. Ugyanakkor átéreztem Dio, Cozy halálát, és betegségének megélését.

>!
Thomas_Benko
Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

Sajnos rövid. Nagyon rövid. A szerkezete tetszik, kifejezetten ötletes, hogy nagyjából egy-egy esemény köré íródik minden fejezet, jó rálátást ad Tony Iommi életére, meg hogy hogyan lett az, aki, de ezek inkább csak villanások. Érdekes lenne egy teljes életrajz – bár tartok tőle, hogy főleg az Ozzys sztorik miatt is az több kötetes lenne. De megérné.

A másik, amit rettentően becsülök benne, hogy tényszerű mindvégig. Ez különösen a kábítószerekről szólva jelentős, nem játssza sem az ártatlan szüzet (nem is játszhatná, a Black Sabbath sztorit kábé mindenki ismeri), sem a vagányt, így sokkal szimpatikusabb lett a hozzáállása.

És a stílusáról is el kell mondani ugyanezt. Tárgyilagos, ugyanakkor mégis nagyon élő, hiteles minden mondat, minden történet.

>!
Jancsó_Péter
Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

Ismét egy nagyszerű zenész önéletrajz! Az Én, Ozzy után pár sztori ismerős, de sok újat ismerhettem meg az Ozzy nélküli évek vad kavarásából. Ami nagyon tetszett, hogy Tony végig hangsúlyozza, hogy bármennyire is külön utakon jártak éveken át, mindvégig megvolt a barátság a négy zenész között. Persze a pesti (búcsú)koncert kissé felemás volt Bill nélkül, akit már sosem gyújt ki újra a gitáros, de mindenkinek nagyszerű élményt okozhat a könyv elolvasása, miközben leporolja a már közel 50 éves (!!) lemezeket!
A zenekar rajongói úgyis elolvassák, aki meg szeretné megismerni a rockzene egyik legfontosabb gitárosának életét, szintén tehet egy próbát, mert a szórakozás garantált!


Népszerű idézetek

>!
Andrew_N_Bagman

Amúgy hiszek istenben, de ettől még nem kell templomba járnom.

14. oldal

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

>!
Andrew_N_Bagman

Egy zenekar nem csak móka és kacagás, hanem kemény munka is.

125. oldal

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

>!
Andrew_N_Bagman

Semmiféle szabályt nem vagyok hajlandó követni. Inkább megalkotom a sajátjaimat.

37. oldal

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

>!
Andrew_N_Bagman

Olyan élénken emlékszem arra a három alakra, hogy muszáj azt gondolnom: Jézusom, engem valamiféle felsőbb erő mentett meg, és nyilvánvalóan nem véletlenül, hanem valami célja volt velem. Valaki később azt mondta, hogy azért menekültem meg, hogy feltaláljam a heavy metalt. Magasztos cél, nem igaz? Nagyon bután nézhetett egymásra később az a három angyal. Ajaj, valamit nagyon eltoltunk!

42. oldal

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

Kapcsolódó szócikkek: heavy metal
>!
Andrew_N_Bagman

Azt hiszem, mindenkinek el kell viselnie azt a terhet, amit az élet a vállára rak, függetlenül attól, hogy épp milyen nehéz is az.

125. oldal

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

>!
Kovács_Cintia_2

Lemmyről persze én is parádés sztorikat hallottam. Egyszer például koncert közben megkérdezte a monitorkeverősét.
– Mondd csak, öcsi, hallod ezt a rettenetes hangot, ami a monitorládákból jön?
– Nem én!
– Na látod. Én sem, úgyhogy leszel szíves felhangosítani a basszusgitáromat!

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

Kapcsolódó szócikkek: Lemmy Kilmister
2 hozzászólás
>!
Andrew_N_Bagman

Lemmyről persze én is parádés sztorikat hallottam. Egyszer például koncert közben megkérdezte a monitorkeverősét.
– Mondd csak, öcsi, hallod ezt a rettenetes hangot, ami a monitorládákból jön?
– Nem én!
– Na látod. Én sem, úgyhogy leszel szíves felhangosítani a basszusgitáromat!

269. oldal

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

Kapcsolódó szócikkek: basszusgitár · Lemmy Kilmister
>!
Andrew_N_Bagman

Ki kell tartanod amellett, amiben hiszel, folyamatosan harcolni érte, és nem szabad megváltozni csak azért, mert azt hiszed, hogy az emberek mást akarnak. Így születnek az igazán új dolgok. Sodródni az árral a könnyebbik utat jelenti, de jobb, ha ragaszkodsz ahhoz, amit elterveztél.

65. oldal

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

>!
Kovács_Cintia_2

Egyszer hazafelé tartva rábukkantam egy utcára, ami pont olyan volt, mint ahol Ozzy is lakott. Gondoltam, milyen vicces lesz kirakni őt itt! Reggel négy vagy öt óra lehetett, Ozzy meg hátul szovázott, mint rendesen.
– Ébresztő Ozzy, megérkeztünk!
– Huáááááá….!
Kikecmergett a kocsiból.
– Akkor holnap találkozunk! Cső!
Elindultam, közben pedig a visszapillantóban néztem, ahogy Ozzy megpróbál bejutni egy idegen házba. Mire rájött, hogy rossz helyen van, mi már nem voltunk ott, így vagy másfél kilométert kellett kutyagolnia hazáig.

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

Kapcsolódó szócikkek: Ozzy Osbourne
>!
Juhász_Peti

1987. novemberében és decemberében az Eternal Idol -turné elérte Európát. Az utolsó buli Rómában volt, ugyanazon a helyen játszottunk, ahol a pápa tartott istentisztelet az előtte való napon. A komplett hang -és fényrendszere ott volt a helyen, mi pedig megpróbáltuk elvitetni, hogy fel tudjuk pakolni a saját cuccainkat.
-Elnézést, megmondaná a pápának, hogy vitesse el a felszerelését,mert jön a Black Sabbath?
Nem sült el valami jól a dolog. .

243. oldal

Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man A Black Sabbath útja mennyen és poklon át


Hasonló könyvek címkék alapján

Lévai Balázs: Lovasi
Jon Wiederhorn – Scott Ian: A gitáros faszi az Anthraxből
Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry
Max Cavalera – Joel McIver: My Bloody Roots – A Sepulturától a Soulfly-ig és azon túl
Steven Tyler – David Dalton: Nem zavar a zaj a fejemben?
Joel McIver: Queens Of The Stone Age
Fieldy – Laura Morton: KoRn
Roger Miret – Jon Wiederhorn: Lázadásom
Rex Brown – Mark Eglinton: A Pantera igaz története
Joel McIver: Rage Against the Machine