Spiderwick ​krónika (A Spiderwick Krónika 1-5.) 167 csillagozás

Fantasztikus gyűjteményes kiadás
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

A teljes, világsikerű sorozat egy kötetben, Tony DiTerlizzi eredeti illusztrációival!

Miután titokzatos manóútmutatót találnak a vén ház padlásán, amelybe beköltöztek, Jared, az ikertestvére, Simon és nővérük, Mallory mágikus és gyakran szeszélyes világ létezésére derítenek fényt, mely a mi világunkkal párhuzamosan létezik: ez pedig nem más, mint a tündérek birodalma.

Most a világszerte több mint 6 millió példányban eladott sorozat mind az öt kötete egy könyvben jelenik meg újra.

Kövessétek Jared, Simon és Mallory Grace-t és a különös, régi könyvet egy új világba, amely tele van tündérekkel, törpékkel, trollokkal, koboldokkal és más fantasztikus teremtményekkel!

Kiadói ajánlás: 7 éves kortól · Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Ciceró, Budapest, 2020
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634321194 · Fordította: Till Tamás · Illusztrálta: Tony DiTerlizzi

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Jared Grace · Simon Grace


Kedvencelte 20

Most olvassa 11

Várólistára tette 112

Kívánságlistára tette 217

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ProKontra>!
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Tony DiTerlizzi és Holly Black a Spiderwick krónika Fantasztikus Gyűjteményes kiadása egy olyan fantasy sorozat, mely könnyed nyelvezetével, kalandos eseményeivel gyorsan magával ragadja, nem csak a kisebb korosztályt, hanem az olyan felnőtteket is, mint én, akinek néha muszáj újra gyereknek lennie. Különös hangulatú, fantáziadús illusztrációk, néhol borzongató, de egyben csodás történetek, amik ki tudják zökkenteni az olvasót a borongós hangulatból. A különböző feladványoknak köszönhetően tényleg olyan érzést kelt, mintha mi olvasók is ott lennénk, és a három kalandorral együtt fejtenénk meg a különböző rejtvényeket.

A Spiderwick krónikák öt fantasy történetet tartalmaz: Manó könyve, A varázskő, Lucinda titka, A törpekirály fogságában, Mulgarath haragja.
Teljes értékelés:
https://prokontra.net/2021/03/28/tony-diterlizzi-holly-…

9 hozzászólás
Klodette>!
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Mostanában azt vettem észre magamon, hogy nem kötnek le a fantasy témájú történetek :( Aztán a könyvtárban megkaptuk ezt a csodálatos gyűjteményes kiadást a krónikákból és hirtelen rám tört az érzés, hogy ezt el kell olvasnom.
Örülök, ohgy megtettem, mert nagyon szerettem. :)
Óriási kaland volt, tündérekkel, manókkal és oly sok varázslatos lénnyel, három szívemnek kedves testvérrel, titkokkal és rejtélyekkel.
A filmet persze láttam anno, de a nyomába sem ér az öt kötetnek, habár a szereplőket sokszor mégis úgy képzeltem magam elé, mint ahogy a vásznon kinéztek.
Az illusztrációk nagyon szépek, öröm volt kézbe venni és forgatni egy ilyen mesteri könyvet. Kívül-belül gyönyörű, roppant vicces és persze tanulságos történet.
Az öt kötet közül az első, a Manók könyve, a harmadik, a Lucinda titka és a befejező rész, a Mulgarath haragja lettek a fő-fő kedvenceim.
Elsősorban gyerekeknek való, de tökéletes kikapcsolódás lehet esti meseként felolvasva bármelyik szülő-gyermek párosnak is.
Visszarepített a gyermekkoromba, az időbe, amikor például először olvastam a Narniát. Jó érzésekkel töltött el, ráadásul rájöttem, hogy Holly Black már sokkal régebb óta ír a tündérekről, mint hittem…
Jó szívvel ajánlom.
Bárcsak én is találnék egy hasonló könyvet a tündérekről. ;)

2 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly P>!
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Bár nem én vagyok a célcsoportja, ez most nagyon kellemes élményt nyújtott, jó időben olvastam. Egyszerű történet, könnyed szöveg, tehermentesítő, illetve a teljessége elégedettséggel tölt el (bár elég kurta lenne a részeket egyenként olvasni, így tettek ki egy rendes könyvet). A gyűjteményes kötet gyönyörű: belül a Harry Potter emberi szereplőit és a Gumimacik szörnyeit idéző hangulatos rajzokkal, kívül a fényben láthatóvá váló díszítőmintákkal. Néhol meglepett a brutalitásával (link mégiscsak egy gyerekkönyv), de alapvetően a mesei jelleg uralja (kalandok varázslényekkel, a jó és a gonosz harcára kihegyezett bonyodalmak, megfejtendő rejtélyek és rejtvények – ez utóbbival rég találkoztam már olvasmányban).

A neveknél volt, ami tetszett (Nyüsszentyű, illetve a Knocker mint Zörgető), de e téren sajnos eléggé képzeletszegény és torzítós lett a magyar változat. Az, hogy az ogre óriás, a brownie manó, a goblin kobold, a hobgoblin meg manókobold lett a magyar változatban, nem lepett meg, de azon felhúztam a szemöldököm, hogy az elfet is manónak, a pixie-t is koboldnak írták, a nixie meg sellő, a troll az óriáskobold, a phooka pedig fukka lett /púka helyett/.

Bernie21 P>!
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Előfordul, hogy olvasok egy ifjúságit, és arra gondolok, már kiöregedtem kinőttem ebből a műfajból… Aztán elém kerül egy nagyon jól megírt ifjúsági gyermekkönyv, és máris megnyugtat, hogy nem velem, hanem az adott könyvvel volt a baj :)
Ezzel is így voltam. Holly villámgyorsan nyert meg magának A Levegő Népe sorozattal és igen, gyerekműfajban is nagyon tud :) off
Ez egy nagyon jó kis történet, nagyon pörgős, szinte észrevétlenül fogytak a lapok. Persze van benne sok illusztráció – itt megjegyzem, hogy szintén nagyon jók, viszont a tördelés nem a legtökéletesebb, mert néha előbb, néha később van a rajz a leírtakhoz képest, ez engem kicsit zavart.
A Grace gyerekek nagyon aranyosak, elsőre Mal kicsit bosszantó volt, tipikus legidősebb testvér, de igazából nagyon jó nővére az öccseinek. Annyiban is jellegzetes gyermekkönyv, hogy a szülők, felnőttek eléggé háttérbe szorulnak, szó szerint csak mellékszereplők. Jareddel nagyon együttéreztem off
Összességében tetszett a történet, szépen felépített, aranyos karakterekkel, nagyon bírtam Nyüsszentyűt, Malacvisítot és még Byron-t is – a nevek fordítása is oltári :D
A vége azért kicsit „idealizált” (oké, gyerekkönyv – ennek a számlájára írom), és Arthur miatt kicsit szomorú is, de mindent összevetve határozottan pozitív élményt nyújtott.

4 hozzászólás
smetalin>!
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Szeretem az ifjúsági fantasy regényeket, de ennél a sorozatnál most nagyon éreztem ezt 36 év különbséget. Néha csak úgy voltak a dolgok, amit gyerek fejjel nem kérdőjelezel meg, nem jut eszedbe, hogy ezt most hogy és miért, de ennyi idősen, mint én, már zavaró volt.
Aranyos kis történet, néha kicsit véres részekkel, engem az nem zavart, a gyereket meg fel kell készíteni rá, hogy néha a kobold cafatokra tépi a törpét.

kratas P>!
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Jó volt – jó volt, de valami nekem hiányzott belőle. Talán a szereplők motivációi egy kicsit jobban kifejtve, ha a fő jellemzőiken kívül többet mondott volna róluk a szerző… nem tudom. Klassz kis mese, de nem hagyott nyomot maga után, a lények bemutatása és sokszínűsége viszont tetszett és a rajzok is bájosak.

tonks>!
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Valami jó kis kalandos ifjúsági regényre vágytam és ez a kiadás természetesen rögtön elcsábított. Kemény kötés, csodás borító, hangulatos illusztrációk jellemzik ezt a kötetet, igazi chef kiss.
Fogalmam sincs, hogy maradtak ki a Spiderwick krónikák a gyerekkoromból, pedig ez tipikusan az a cucc, amit imádtam volna nyári szünetekben olvasni. Így felnőtt fejjel is magával tudott szerencsére ragadni, mert az eféle, hétköznapi valóságba beleszövődött titkos, mágikus világ toposz örökre nagy kedvencem marad. Ujjongtam minden varázslénynél. A részek/könyvek közül talán az volt a kedvencem, amikor meg kell menteni az egyik fiút, akit elragadtak az erdőben portyázók. A szereplők azért nagyon gyerekek voltak, amit igyekeztem nem felróni nekik, de az tetszett, hogy bár testvérek és nagyon hasonlítanak egymásra, mégis mindenkinek meg volt az egyedi vonása, tehetsége, ami sokszor jól is jött a kalandok során. Ami meglepett, hogy több történetben van brutális, már-már horrorba hajló elem, volt egy sötét hangulata is emiatt, de végülis jól elfért a kalandok mellett.

2 hozzászólás
Mira_Skywalker>!
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Egyik kedvenc fantasy-sorozatomhoz, a Narnia Krónikáihoz hasonlították ezt a sorozatot, ezért nem is volt kérdés, hogy el kell olvasnom.
A Spiderwick krónikának tényleg van hasonlósága a Narniával, mert mindkettő testvérekről szól, akik varázslatos világba, varázslatos lények közé és azok háborújába csöppennek.

A könyv szép, nagyon jók az illusztrációk (ami szép, az nagyon szép, ami ocsmány, az nagyon ocsmány) a történet kalandos, gyorsan olvasható és nagyon izgalmas, talán izgalmasabb a Narniánál.
Ugyanakkor Narnia világa – pár esettől eltekintve – off barátságosabb, otthonosabb, oda sokkal szívesebben ellátogatnék. A Spiderwick esetében kicsit sok a családi perpatvar, veszekedés – bár a nagy bajban a Gace család azért mindig összetart – illetve sajnos kevés varázslényt kedveltem meg, majdnem mindtől kirázott a hideg, (még Nyüsszentűvel sem rokonszenveztem, pedig állítom, hogy vele kellett volna, és akkor Malacvisítot már ne is említsük).
Meglep, hogy a kiadó 7+-ra sorolta be a sorozatot, amikor a könyvek némely esetben (leginkább a második könyvben) durvább jelenetekkel és ork-kaliberű cserépfogú, egymásnak eső, kutya-macskaevő gonosztevőkkel operálnak, amelyek még különösen visszataszító grafikai ábrázolást is kaptak. Én biztosan nem írnék ork-szintű gonosztevőket gyerekkönyvbe off
Személyes besorolásom: 14+.

Összességében ajánlom a sorozatot nagyobb gyerekeknek, ifjúsági fantasyt kedvelő felnőtteknek, mert tényleg nagyon izgalmas olvasmány és kiválóak a rajzok!

4 hozzászólás
Lilla>!
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Én ezt nagyon élveztem! Fantasztikus volt a történet, a szereplők, a rajzok és a borító is.
Már az elején teljesen beszippantott. Az első könyvet a Manók könyvét szinte egy ültő helyemben olvastam el, aztán pedig rögtön folytathattam a másodikkal. off
Angolul már nézegettem az egykötetes kiadást évekkel ezelőtt is, így hát nagyon örültem, mikor megláttam, hogy megjelent magyarul is ilyen formában!

A könyv hangulata és a szereplők személyisége már egészen az elején megfogott és nagy örömömre ez a jó hangulata és a gördülékeny stílus végig is kísért a könyvön.
Érdekes volt, hogy mennyire összekovácsolta a testvéreket, a családot egy-egy kaland majd végül a baj. És érezni lehetett, ahogy egyre jobban elmélyedtünk a történetben és egyre több lény, egyre több veszély tűnt föl.
Izgalmas volt, alig bírtam letenni. És mikor befejeztem, legszívesebben máris kezdtem volna előröl…
Biztos, hogy újra fogom még olvasni a jövőben! *.*

Mert_olvasni_mindig_jó P>!
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Hátborzongatóra sikeredett mestermű!

Még nagyon régen láttam először filmben, amikor felkeltette az érdeklődésem a félelmetes, mégis gyönyörű világ, aztán néhány hónapja ismét láttuk párommal, amikor elmondta, hogy ennek van egy regény sorozata, amit ő általános iskolában olvasott és imádott. Úgyhogy beszereztem a gyűjtői kiadást belőle, ha már lúd akkor legyen kövér alapon.

És milyen volt maga a könyv?

Őszintén megmondom nekem nagyon lassan épült fel az egész. Még a filmet az elejétől a végéig folyton élveztem, addig itt eléggé sokat kellett várnom, mire az izgalmasabb részekhez értem. Ez kissé lelassította a cselekményt, valamint vontatottá tette. Én megértem, hogy ugye minden könyvnek el kell valahol kezdődnie és be kell mutatni éppen hol és mi játszódik, de ezt nem kell 100 oldalon keresztül végigvezetni. Egyébként a világ eléggé hátborzongatóra és mégis csodásra sikeredett, konkrétan én sem tudtam kiben és mikor lehet megbízni, ez még jobban felcsigázta a kedélyeket.

Na és a szereplők?

A.véleményemet tovább olvashatod a blogomon:
https://mertolvasnimindigjo.com/spiderwick-%e2%80%8bkro…


Népszerű idézetek

FélszipókásŐsmoly P>!

A koboldok fog nélkül születnek, és fogaik pótlásaként állatfogakat, éles köveket és üvegcserepeket használnak.

125. oldal

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Kapcsolódó szócikkek: kobold
FélszipókásŐsmoly P>!

Már épp az utolsó csomót vágta szét, amikor a griffmadár vijjogni kezdett.
Négy kobold vette körül, hegyes botokkal felfegyverkezve. Az állat nem nagyon tudott felemelkedni a földről, de rá tudott csapni a koboldokra a csőrével, ha túl közel merészkedtek.
A különös lény sólyomszerű csőre ebben a pillanatban, mint egy olló, vágta le az egyik kobold karját. A sebesült felüvöltött, miközben egy másik az állat hátába vágta hegyes botját. A többi kobold hangosan ujjongott.

150. oldal

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Lys>!

Ezakiskőveledakarmenni.

127. oldal, A törpekirály fogságában- Hatodik fejezet, amelyben a kövek beszélni kezdenek

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

farkaslány P>!

Az embergyerek olyan, mint a kígyó, az ígéretéből könnyen lesz hamis szó.

114. oldal

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

dorinaaudvardy>!

… Vagyis hát… ő már nagyon, nagyon régen eltávozott. Már majdnem hetven éve. Mi csak azt szeretnénk megtudni, hogy mi történt vele.
– Bárki elélhet ennyi ideig, csak arra kell vigyáznia, hogy ne haljon meg!

231. oldal

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

millalilla013>!

Jared soha nem értette, hogy ő és Simon miért különböznek annyira egymástól. A filmekben az egypetéjű ikreknek olyan nagyszerű képességeik vannak! Példának okáért csak egymásra kell pillantaniuk, és máris tudják, mit gondol a másik. A valóságban azonban a legtöbb ikerpárban csak az a közös, hogy egyforma méretű nadrágot hordanak.

A VARÁZSKŐ, első fejezet - amelyben egy macska és még sok minden más eltűnik, 99. oldal

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Kapcsolódó szócikkek: ikrek · Jared Grace · Simon Grace
Lunemorte P>!

Rohadj meg ott, ahol vagy, én ki nem engedlek.

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Bookswideopen P>!

Ha az ember keres valakit, azt is tudnia kell, hogy valóban meg akarja-e találni.

233. oldal

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

BBetti86 >!

Amit a szerző nem tud, az egy teljes könyvet megtöltene.

236. oldal

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Csuzabenge>!

A sötét víz mélyén
A híd alatt
Lakozik ez a
Szörnyalak

94. oldal

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika Fantasztikus gyűjteményes kiadás


Hasonló könyvek címkék alapján

Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
A. F. Steadman: Skandar és az unikornistolvaj
Mike Grinti – Rachel Grinti: Karmok
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet
Becskei Gábor: Őrszem és Káoszkreátor – Az utolsó fehér tűz
Terry Pratchett: Szárnyalók
Madeleine L'Engle: Csillagvágta