Basszusgitárok ​könyve 3 csillagozás

Tony Bacon – Barry Moorhouse: Basszusgitárok könyve

A basszusgitárok könyve bemutatja az elektromos basszusgitár történetét. A kötet aktuális, naprakész információkat és fantasztikus, kiváló minőségű fotókat tartalmaz.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2009
176 oldal · ISBN: 9789632660943 · Fordította: Szántai Zsolt

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Bolondkandúr>!
Tony Bacon – Barry Moorhouse: Basszusgitárok könyve

A Leo Fender (örök hála Neki!) által 1951-ben megalkotott Precision volt az első elektromos basszusgitár, amely alkalmas volt arra, hogy széles körben elterjedjen a használata, és kiváltsa a zenekarokban a kutyaólnak „becézett” nagybőgőt. A változás elég lassan ment addig, amíg meg nem jelent egy új generáció, amelynek tagjai már nem bőgőn kezdték a zenélést.
A képanyag pazar, tényleg gyönyörű (és a legtöbbünk számára sajnos elérhetetlen) hangszereket csodálhatunk meg. A szöveges rész már több kívánnivalót hagy maga után. Ez egyrészt a könyv korából fakad, eredetileg 1995-ben jelent meg. Bár magyarra a 2008-ban frissített kiadást fordították le, az eltelt időszak feldolgozását elmulasztották a szerzők. A másik hiányosság oka a két úr maradisága lehetett, a műfajok közül a rock csak alig, a metál pedig szinte egyáltalán nem kapott teret (egyedül Cliff Burton került be). Ennek következtében kimaradtak az ezen stílusokban kedvelt, jelentős gyártók (ESP, B. C. Rich, Jackson/Charvel), és meg sem említettek olyan meghatározó basszusgitárosokat, mint például Geezer Butler, Glenn Hughes, Phil Lynott, Lemmy vagy Steve Harris.
Azt hiszem, a jövőben ebben a könyvben csak a képeket fogom nézegetni.


Népszerű idézetek

Natasha>!

Ha megfigyeljük a modern tánczenét, a koncerteken, a lemezekről vagy a rádióból hallható muzsikát, megállapíthatjuk, hogy a basszus az egyik legfontosabb hangszer, a zenekarok neki köszönhetik azt a zengő, mélyről érkező lüktetést, amelyek a valódi ritmus szívét-lelkét adják.

8. oldal, Gibson

Natasha>!

A basszusgitárnak komoly ereje van az együttesen belül. Ez nem pusztító erő, hanem valami olyasmi, amit az ember képes kontrollálni.

5. oldal, Paul McCartney

Natasha>!

Ez a hangszer meghökkentő glissandókra képes, hangja erősebb a megszokottnál, így valósággal előrobban a zenekar legmélyéről. Előtör, és érezni: ezt már semmi sem fojthatja el.

15. oldal, Leonard Feather


Hasonló könyvek címkék alapján

Terry Burrows: Gitárok nagykönyve
Dave Hunter (szerk.): A gitár
Berki Géza: Könnyen játszható gitárakkordok a tánczenekarban / Leicht spielbare Gitarrenakkorde in der Tanzkapelle
Mark Phillis – Jon Chappell: Gitár
Fodor Ferenc: Koboz, lant, gitár
Phil Capone: 501 gitárakkord
Phil Capone: Újabb 500 gitárakkord
Muszty Bea – Dobay András: Új Gitáriskola és Daloskönyv
Phil Capone: Négyujjas pengetési technikák gitáron
Philip Toshio Sudo: A zen gitár