Értékelések 30

tinuviel89>!
Tonke Dragt: Levél a királynak

A sorozat hatására olvastam el, bár a könyv már megvolt. Nagyon jó könyv.

Helena_R>!
Tonke Dragt: Levél a királynak

Első lovagregényem, remélem nem az utolsó. Terjedelme és leírásai miatt nehezen haladtam vele, de amint belerázódtam nagyjából az első 150 oldal után, már kerestem a térképen, hogy merre jár a főszereplő. A sorozatot nagyon élveztem nézni így a friss emlékek után jó volt elolvasni könyvben is, várom mi lesz a második részben.

AniTiger P>!
Tonke Dragt: Levél a királynak

Életem első lovagregénye… eddig még csak filmeken láttam lovagokat, és de nagyon érdekes volt egy majdnem lovaggá ütött, fiatal lovag kalandjairól olvasni! Rendkívül olvasmányos, könnyű nyelvezetű a könyv, munka mellett is két nap alatt elolvastam – pedig 552 oldalas! Maga a cselekmény elég pörgős volt, akadtak a könyvben számomra váratlan fordulatok, de néha tudtam előre, hogy mi következik. Eleinte furcsa volt, hogy Tiuri mennyire becsületes és őszinte, még az spoiler sem hazudik, hogy mentse az irháját! Aztán rájöttem, hogy igazi lovagként viselkedett a történet elejétől fogva, pedig ugye a lovaggá ütése előtti utolsó próbáról szökött meg… Nagyon szimpatikus és szerethető karakter, és még így is van hova fejlődnie a regény végére.

Kedvenc részeim: Tirillo (történetei, szövege); Piak kiszabadítása; Mistrinaut vára és a Szürke Lovagok

Könyv / sorozat / film:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/06/level-a-k…

Borítómustra:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/06/boritomus…

>!
Kolibri, Budapest, 2020
552 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634377320 · Fordította: Wekerle Szabolcs
Hirdetés
Sadie >!
Tonke Dragt: Levél a királynak

A Levél a királynak számomra mindenféle tekintetben komfortzónán kívüli olvasmány, de végtelenül boldog vagyok, hogy mégis tettem vele egy próbát.

Bár negatívumok mindegyike, ami az olvasás során megfogalmazódott bennem, a gyermekkönyv létére vezethető vissza (vagyis a nyelvezet és a néhol logikátlan cselekmény), összességében imádtam ezt a könyvet. A második része annyira magával ragadott, hogy szinte egy helyben olvastam el az egészet. A világa nagyszerűen lett felépítve, a karakterei igazán szerethetők, és fontos üzeneteket tartalmaz. Nem csak gyerekek, de felnőttek számára is élvezetes olvasmány.

Bővebben: https://readinspo.blogspot.com/2020/06/tonke-dragt-leve…

wzsuzsanna P>!
Tonke Dragt: Levél a királynak

Tonke Dragt nevét korábban soha nem hallottam még, ami kicsit szomorú abból a szempontból, hogy a holland írónő az ifjúsági irodalom egyik elismert képviselője. A Levél a királynak című regényt az eredeti megjelenés után több, mint ötven évvel adták ki először hazánkban, viszont a sikerét jól mutatja, hogy az azóta eltelt alig három évben már a harmadik kiadást tarthatjuk a kezünkben. Mivel az ifjúsági irodalom nagyon közel áll a szívemhez, örültem, hogy a Kolibri új megjelenése kapcsán megismerhetem végre ezt a történetet, ráadásul egy műfaji szempontból ritka és különleges olvasmánnyal lehettem gazdagabb. (…)
(…) A könyv igazi ifjúsági regény, mégpedig abból a fajtából, ami elsősorban a kalandot, a bajtársiasságot és az egyéb lovagi erényeket helyezi a középpontba. Az alternatív középkori helyszínen játszódó történetben megismerjük a területet alkotó három királyságot, az azok szolgálatában álló lovagokat, később pedig megtudjuk, miféle ármányok és cselszövés húzódnak a birodalmak között. A cselekmény szinte teljes egészében ezt a küldetést és utazást írja le, melynek során Tiuri számtalan nehézséggel néz szembe, rengeteg körülmény akadályozza őt célja teljesítésében, ugyanakkor mindig akad egy-két segítő is, akik révén sikerrel veszi ezeket az akadályokat. Nekem most nagyon jól esett ez a kicsit fekete-fehér világ, ahol a jó jó, a rossz rossz, a főszereplő ifjú pedig végig tiszta szívvel és becsülettel áll ki küldetése és elvei mellett. Nem mondanám túlságosan komplexnek sem a cselekményt vagy a fordulatokat, sem a felépített világot, viszont ebben az esetben ez nem hanyagság, inkább elegáns és esszenciális egyszerűség, ami csak felerősíti azokat az értékeket, amiket az írónő át szeretett volna adni az ifjúságnak. Ebből a történetből sokat tanulhatunk a bátorságról, a hűségről és a becsületről, pontosan olyan stílusban és bonyolultsággal, ami egy kiskamasz számára tökéletes olvasmánnyá teszi. Ugyanakkor a képszerű jelenetek, a csodás tájakon való barangolás és a küldetés izgalma az idősebb olvasókat is magával ragadja, és szinte észre sem vesszük, hogyan fogynak a lapok ebben a terjedelmes kötetben. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2020/06/level-kiralynak…