Egyszerű ​emberek 5 csillagozás

Tömörkény István: Egyszerű emberek Tömörkény István: Egyszerű emberek Tömörkény István: Egyszerű emberek

Tömörkény elbeszélései helyi és országos lapokban elvétve hetilapokban jelentek meg. Belőlük az író fél évszázadot alig meghaladó életében és három évtizednél valamivel hosszabb írói tevékenysége idején tizenhét kötetre valót gyűjtött egybe.
Jelen kötet 31, egytől-egyig szórakoztató elbeszélést tartalmaz.

Tartalomjegyzék

>!
300 oldal · ISBN: 9786155301985
>!
Élet, Budapest, 1914
300 oldal

Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

román


Várólistára tette 2

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsuzsanna_Everling>!
Tömörkény István: Egyszerű emberek

https://moly.hu/kihivasok/ismerjuk-meg-tomorkeny-istvan-sajatos-stilusat

Ennek a kihívásnak köszönhetően került szemeim elé ez a kötet, és milyen jó, hogy így történt! A fülszöveg azt mondja, egytől-egyig szórakoztató elbeszéléseket tartalmaz. Ebben nem vagyok teljesen biztos. Az viszont igaz, hogy nagyon erősen indít, egy pillanatra elgondolkodtam, nem Rejtőt olvasok-e. Később eszembe jutott, hogy nem Krúdyt olvasok-e.
Nagyon tetszik a nyelvezete. Többször kerültek elém olyan szavak, kifejezések, amelyeket még (és csak) nagyszüleim szájából hallottam. Ez nagyon megható volt.
Örülök,hogy megismertem az írót, és remélem még sokan gondolják majd hasonlóan.

deaxx P>!
Tömörkény István: Egyszerű emberek

Egyszerű emberek, ó igen, egyszerűek, gondatlanok, értetlenek az emberek!

A legtöbb elbeszélés egy kisebb anekdotával, általános igazságok elmondásával, vagy helyi jellegzetességek bemutatásával kezdődik, majd jön a szűkebb értelemben vett történet, és a végén a csattanó.
Külön kiemelném azokat a nyelvi és kulturális különbségeket, amikre vannak is utalások a szövegekben (pl. város >< falu, „külső nyelv” >< „belső nyelv”), ezeket nagyon szerettem olvasni. Maguk az elbeszélések hol jobban tetszettek, hol kevésbé.

És miiiiintha lenne egy laza kapcsolat is egyes elbeszélések között, hasonlóan A jó palócokhoz (Tömörkényt az ismertebbek közül amúgy is Mikszáthoz meg Móriczhoz tudnám kötni.). De ez lehet akár véletlen is. Vagy „véletlen”.


Népszerű idézetek

deaxx P>!

Az úrféle azt mondja, hogy levelez egymással. A paraszti ember azt mondja, hogy levelezi egymást. Möglevelezi.

Levél a pusztában

Kapcsolódó szócikkek: levelezés
deaxx P>!

– Az is baj, hogy Süliéknél sok a kis család.
Vagyis, hogy sok a gyerök – de miután gyerök néven a kintvaló nyelvben mindig csak fiú értetődik, hát úgy mondják, hogy sok a kis család.

Csőszi munka

Kapcsolódó szócikkek: gyermek
deaxx P>!

A debreceni magyar, a váradi meg olájjal kevert. Ennélfogva a debreceni katona nustyunak nevezi a váradit, mert az oláh legénynek az a szokása, hogy minden kérdésre azt mondja a maga nyelvén: nu sciu: nem tudom.

Sabotage

Kapcsolódó szócikkek: román
deaxx P>!

Úgy mögmérgesedtem rá, hogy ha nem vónék istenfélő, fejbevágtam vóna úgy, hogy még ma este vacsorán éri Pilátust.

Szárazság előtt

Kapcsolódó szócikkek: méreg
deaxx P>!

A fája semmire sem alkalmatos, legfölebb tűzre, de ott sem sokat ér. Lobban egy-kettőt, azután elhamvad: olyan, mint a magyar jószándék.

Irás a jegenyenyáron

deaxx P>!

Azt mondja a régi kinvaló mondás, hogy elpusztul az a tanya, amelynek jegenyenyárfája meg pávája van. Értvén alatta azt, hogy nem a mai szigorú életben való a fölösleges cifrálkodás s nem olyan a világ, hogy haszontalanságokat termesszen az ember.

Irás a jegenyenyáron

Kapcsolódó szócikkek: páva
deaxx P>!

Jön a kutya s ahogy a szekérhez ér, ugyancsak ugrál és mint mondani szokás: nagyon hányja-veti a fülét. Ez kutyanyelven örömet jelent s ha még trüszög is hozzá, ez a legnagyobb fokú örvendezés.

Kutyavér a havon

Kapcsolódó szócikkek: kutya
deaxx P>!

A gulya hever a dörgölőző fa körül, a gulyások a cserényben vannak, ebéd irányában. Most jó ebédet kászolított a szárnyék-ember, tejes-levest bennefőtt tarhonyával. Kanalazza kiki a bográcsból a tulajdon maga kanalával.

Levél a pusztában

Kapcsolódó szócikkek: leves
deaxx P>!

A kutya csodálatos jószág. Talán alighanem ilyen csodálatos a többi állat is, csakhogy az ember a kutyával foglalkozván legtöbbet, arról tud leginkább mesélni.

Kutyák dolga

Kapcsolódó szócikkek: kutya
deaxx P>!

De másfelől is: mennyi balga kísérlet történt már a macskának zsákban való elvitelével. Mert tudvalevő, hogy a megvásárolt, vagy ajándékba kapott macskát zsákban szokás elvinni az új helyre, mert máskülönben hazaszökik onnan. Ha módjában van látni az utat, mikor viszik, akkor ő azon vissza tud jönni akár a negyedik faluból is s egyszer csak ott nyávog az ablak alatt, hogy eresszék be.

Kutyák dolga

Kapcsolódó szócikkek: macska

Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: Mai csodák
Kosztolányi Dezső: Kínai kancsó
Gárdonyi Géza: Kék pille
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél kalandjai
Örkény István: „Rózsakiállítás”
Lázár Ervin: Hét szeretőm
Benedek Szabolcs: Haláldekameron
Ambrus Zoltán: Ninive pusztulása
Benedek Elek: Kismama könyve
Szomaházy István: Mindennapi problémák