Szívcsakra 2 csillagozás

Tomori Gábor: Szívcsakra

A ​Szívcsakra című regény egy fiatalember és egy ifjú hölgy találkozásával indul, akik felmennek a lány lakására, és… nos, a regény nem róluk szól. Hanem Mátéról, Márkról, Lukácsról és Jánosról, akik nem azonosak Mátéval, Márkkal, Lukáccsal és Jánossal.

Továbbá egy 16. századi vámpírról, aki körbeutazza a földgolyót, hogy kielégítse a vérszomját.

És végül, de nem utolsósorban, egy ugyancsak 16. századi nyomozásról, amely Magyarországon folyt egy rejtélyes gyilkosságsorozat ügyében.

A cselekményszálak a regény végén persze összeérnek, a rejtély megoldódik, és kiderül, hogy egy andalúziai falu 1528-ik évi történései, egy budai zsidó gyertyaöntő 1588-ik évi szállóvendégei, egy szintén budai török fürdő 21. századi felújítása, a brit hírszerzés Erzsébet-kori elődszervezete, valamint a Föld vélelmezett szívcsakráját a Pilis hegységbe helyező teória eredete között akár egészen kézzelfogható kapcsolat is lehetséges.
És közben falat rezegtet a Black Sabbath,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Syllabux, 2013
356 oldal · ISBN: 9786155296376
>!
Syllabux, 2013
356 oldal · ISBN: 9786155296369

Enciklopédia 9


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Clarice
Tomori Gábor: Szívcsakra

A cím ne tévesszen meg senkit, a Szívcsakra nem az aktuális misztikus-ezoterikus-nemzettudatos irányvonalat képviseli; de még csak nem is egy önjelölt Dan Brown-epigon által gyártott világméretű összeesküvés-elmélet. Talán nem árulok el túl nagy titkot azzal, ha jelzem, hogy ezoterikus beállítódású (és konteo-hívő) olvasóknak a regény csak kellő humorérzékkel felvértezve ajánlott – bár a humorérzék minden olvasó esetében kívánatos. :)

A Szívcsakra egy történelmi kaland, thriller, családregény, korrajz, társadalomkritika… a műfaját azért is igen nehéz meghatározni, mivel három, teljesen eltérő stílusban megírt cselekményszál vonul végig a regényen (plusz egy negyedik szál, amely keretet ad az egésznek), egymással fej-fej mellett haladva, hogy a végén egy hatalmas „húha-érzésben” kapcsolódjon össze az összes szál, kellő izgatottsággal megbizsergetve az olvasót, na meg a rekeszizmokat.
Ráadásul a regény olvasása közben akarva-akaratlanul folyamatosan kultúrtörténeti csemegékkel bombázódik az olvasó; olyan ismeretekkel gazdagodva, mint például a Fuggerek középkori kommunikációs technikái, az ágyúöntés rejtelmei, a török fürdők típusai, vagy éppen a heavy metal története.
Mindez pedig rendkívül kellemes, olvasmányos stílusban kivitelezve – nekem személy szerint a jelenkori szál nyelvezete volt a legélvezetesebb, kellőképpen átitatva nyelvi leleménnyel és humorral (na meg persze szókimondással, ezért prűd olvasóknak kevésbé ajánlott).
A rejtélyeket nem egy macsó főhős oldja meg elképesztő leleménnyel – bár a leleményességet nem, a macsó hősöket azonban teljes mértékben mellőzi az írásmű – ellenben a regény hősei a maguk esendőségében, folyamatos bénázásaikkal együtt is szerethetőek.

Magáról a történetről nem szeretnék túl sok szót ejteni: el kell olvasni, mert jó. Nagyon jó! Tartalmas, izgalmas, fordulatos regény, amely mindvégig rabul ejt, de még az utolsó oldalakon is rengeteg meglepetést tartogat.

Sajnos papíralapú változatban csak néhány helyen hozzáférhető (pl. az Írók Boltjában, illetve a kiadónál megrendelve), de az e-könyv változatot több kereskedőhálózat is forgalmazza.) Én maradi vagyok, hagyományos formátumban olvastam, de nagyon megérte, mert minden betűjét élveztem.


Népszerű idézetek

>!
Clarice

Kifejtette, hogy meggyőződése szerint állampolgári jog utálni ezt az országot, és utálja is minden épeszű ember, aki kénytelen itt élni, érthető módon, hiszen meglehetősen undorító hely, ez bajosan vitatható, vitatkozni legfeljebb azon érdemes, hogy mitől.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: politika
>!
RaavNaan P

Az ilyenre mondják, hogy ha bezárod egy üres szobába két vasgolyóval, az egyiket elrontja, a másikat elveszíti.

37. fejezet

>!
Clarice

Először Luke Skywalker személyiségébe menekült, aztán felpróbált még legalább egy tucat további személyiséget is, de egyiket sem vetkőzte le teljesen, és idővel annyi személyisége lett, hogy az öt Sally hozzá képest pofonegyszerű eset.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Multiplex személyiség
>!
Clarice

A műfajt általában heavy metal néven szokás emlegetni, de én utálom ezt a kifejezést, mert a semmiházi epigonok jóvoltából a tárgyilagos műítésznek leginkább a pátoszban tocsogó, izzadtságszagú erőlködés jut róla eszébe, holott eredetileg az egész nem szólt másról, mint hogy egy csonkolt ujjú fiú nagyon akart gitározni.

234. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zene
>!
RaavNaan P

Előfordult, hogy egy álló hétig nem mentem iskolába, hanem idelent élvezkedtem. Ütközésig tekert hangerővel, naná. Attól már érezni lehet, hogy rezeg az ember gerincében a velő. igaz, hogy azóta nem hallok rendesen, de kit érdekel?

1. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Harris: Führer-nap
Steve Berry: A templomosok öröksége
Rita Monaldi – Francesco Sorti: Imprimatur
J. R. dos Santos: A 632-es kódex
Tom Harper: Az elveszett szentély
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok
Greg Iles: Lángoló kereszt
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Adam Palmer: Mózes hagyatéka