Négyesút 26 csillagozás

Tommi Kinnunen: Négyesút

A ​Négyesút egy család regénye, és azokról az évekről és emberekről szól, amelyek és akik Finnországot újjáépítették a háborúk romjaiból. A könyv minden egyes fejezete egy-egy ugrás az időben és a térben – mégis, az ibseni atmoszféra, a Kaurismäki filmjeit idéző hangulat összekötik a család négy generációját. Tommi Kinnunen olyan sorsokat mutat be megdöbbentő kidolgozottsággal, amelyek tiltott magasságokba törtek.
Mariát, a fiatal szülésznőt a falubeliek gyanakvása övezi. Független szellem, aki ragyogó rátermettséggel vezet le nehéz szüléseket, és lépésről lépésre elnyeri a vágyott elismerést, ám mindeközben észrevétlenül saját becsvágya rabjává válik. Házasságon kívül született lánya, Lahja minden olyat szeretne befonni életébe, amit anyja ballasztként tol félre. Menekültként tér vissza a háború szaggatta Északra, és életét Onnival, háborús hős férjével való kapcsolatában igyekszik kibontakoztatni. Nem veszi észre, hogy Onni a városi élet után vágyik, és titkos, rövid… (tovább)

Eredeti cím: Neljäntienristeys

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Valahol Európában L'Harmattan

>!
L'Harmattan, Budapest, 2017
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634143208 · Fordította: Huotari Olga

Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

gyógyszertár · Helsinki


Kedvencelte 6

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Tommi Kinnunen: Négyesút

Kiváló, a hagyományos sémákat teljesen felborító családregény Finnországból, ahol több generáció asszonyai közül az 1895-ben tanult bábaként munkába álló dédanya a legfüggetlenebb, legönállóbb egyéniség, maga a megzabolázhatatlan női őserő, és bár lánya és lányunokái megpróbálkoznak később a lágyabb női szerepekkel is, ezekben igazán kiteljesedni csak a kívülről érkezett lány, a fiú unoka felesége tud majd.
A szerző egyik kezével mázsás sorstragédiákat dobál, a másikkal pedig lenyűgöző hétköznapi életképeket fest, és talán attól kerül tökéletes egyensúlyba a történet, hogy a sok-sok apró mozzanat és jelkép hol sűríti, hol oldja az éppen aktuális dráma sokkját, mikor melyikre van éppen szükség.
Egy haldoklási és egy szülési jelenettel indul a regény, egyik súlyosabb, mint a másik, de ugyanolyan emlékezetesek a maga módján azok a fejezetek is, amikor a halál közelségét érző idős asszony utoljára erőre kap és szenvedélyes örömmel veti magát a palacsinta evésbe, amikor a házasságon kívül született kislány egy leégett ház romjai között kotorászik, és nem tudja, hogy az ő apja pusztult el abban a tűzben, vagy a meny és az anyós kettőse, akik békétlenül éltek egy fedél alatt negyven évig, és aztán a fiatalabb nő mégis megmossa a véghez közeledő idősebb hátát.
A kötet rendkívül sűrű és sokrétű, érintőlegesen megjelenik benne a háború és a kitelepítés, Finnország újjáépülése és technikai fejlődése közel száz év alatt, és szinte a semmiből kúszik elő egy tépelődő, önmagával meghasonló LMBTQ szál is, ami egyre hangsúlyosabbá válik.
Négy nézőpontból ismerhetjük meg a család sorsát, minden érintett esetében maradnak titkok és hézagok, amit aztán a következő színre lépő történeteiből egészíthetünk ki, az első jelenet pedig kulcs a nagy egészhez, és még sokszor vissza kell hozzá lapozni, amire minden részletében megértjük.
Igazi északi irodalom, tömör, minimalista, lényegre törő, felkavaró – ezúttal egy remek finn szerzőtől.

7 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!
Tommi Kinnunen: Négyesút

Négy generáció életének útjai, száz évnyi mese a hófödte finn vidékről.

Pillanatképek egy olyan faluból, amely a fővárostól 800 km-re északra fekszik és ahol az évi középhőmérséklet 0 fok.

Az író, Tommi Kinnunen gyermekkorának helyszínén járunk, ahol a zord időjárási körülmények miatt az ott élők a túlélésre rendezkedtek be, ahol nem volt helye és ideje az érzelmeken, érzéseken rágódni.

A Négyesút a kortárs finn szépirodalom egyik remekműve.

Magával ragadó családregény karizmatikus, erős nőkről és egy igazán mély érzésű férfiról, akik mindannyian hiába keresik a boldogságot. Mind a négyükben közös, hogy bizonyos értelemben véve rossz korba születtek, megelőzték saját koruk eszméit, társadalmi normáit, így egész életüket végig kíséri a kirekesztettség és meg nem értettség érzése.

Maria, az öntudatos és szókimondó szülésznő, aki tudatosan és büszkén vállalja a lányanya szerepét és önerőből biztosítja a családja megélhetését egy férfiak uralta világban. A lánya, Lahju, aki nő létére fényképésznek tanul és egész életében képtelen kimutatni a szeretetét férje iránt. Kaarina a meny, aki 40 évig szinte szó nélkül tűri anyósa kegyetlenkedéseit és végül, de nem utolsósorban Onni, a tökéletes apa, háborús hős és ezermester, aki soha nem élheti át a beteljesült szerelem napjait.

Négy kacskaringós életút, amelyek néha, a hatalmas családi házban keresztezik egymást. Egy olyan házban, ahol az elnémult családtagok egymástól és a világtól is elszigetelten, szomorú vágyakozásban élnek.

Száz év sok kis mozaikban, születések és halálok, kitelepítés, háború, újrakezdés, álmok és remények.

Tommi Kinnunen lenyűgöző képi világot teremtő művében – akárcsak a családtagok között – főként az a fontos, ami a sorok között van. Négy különböző nézőpontból, apró kis képekből összeillesztgetve ismerjük meg ennek a családnak a sorsát, ahol a perspektívák változása ugyanazt az élethelyzetet teljesen más fényszögből láttatják.

Bár az élettörténetek fokozatosan összefonódnak, de az író hézagokat hagyva a család történetében az olvasóra bízza a végső ítéletet.

Az első fejezetét érdemes újra olvasni az utolsó sorokat követően, mert egészen más megvilágításba helyezi a szereplők motivációit és talán választ kaphatunk néhány kérdésre.

Köszönöm @szadrienn és @Petiko, hogy felhívtátok a figyelmemet erre a könyvre. Magam sem tehetek mást, mint hogy szívből ajánljam ezt a finn „sagát” mindenkinek.

4 hozzászólás
Fiammetta P>!
Tommi Kinnunen: Négyesút

„Az a szokás, hogy a férfi keresi a pénzt és épít házat. Csak nálunk már kész a ház, és az asszony maga keresi meg a kenyerét.” – mondja közvetlenül az esküvő előtt Maria, az anyós vejének, Onninak.
Ezek a nők – anya és lánya – valóban nem szorulnak támaszra: el tudják tartani saját magukat (egyikük ráadásul nem tipikusan női mesterséget választ), figyelemmel kísérik és használják a technikai újdonságokat, építkeznek, egyedül vállalnak gyereket. Mindezt a 20. század első felében, egy kis finn településen teszik, és nem úgy tűnik, mintha viselkedésükkel rosszallást váltanának ki (kíváncsi lennék, hogy a valóságban is ilyen toleránsak voltak-e akkoriban ezek a közösségek). A lány, Lahja idővel mégis szerez magának egy férjet, hogy meglegyen mindene, ami a társadalmi beilleszkedéshez kell – „Csak más sorrendben, mint a többieknél. Mit számít az?” – mondja erre Maria. Sejthetjük, hogy ilyen nők mellett Onninak nem lesz könnyű labdába rúgnia…
Rengeteg a titok, a ki nem mondottság, az elrejtett tárgy ebben a regényben, és puzzle-szerűen állnak össze az információk, a valódi motivációk, ahogy egymás után belehelyezkedünk a család négy tagjának szemszögébe. Ez a felépítés kissé szövevényessé teszi a történetet, ugyanúgy folyamatosan épül, átépül és toldozódik-foldozódik, mint hőseink otthona.
Nagyon különleges regény, az első fejezetet leszámítva bármikor újraolvasnám.

1 hozzászólás
Petiko P>!
Tommi Kinnunen: Négyesút

Utak kereszteződése földrajzi értelemben és életekre vonatkozóan is. Utóbbiakat ugyanazon család négy tagja külön-külön meséli el. Az egyes fejezeteken belül a cselekmények nagy időbeni ugrásokkal haladnak előre, a hiányokat később egy másik szereplő narrációja tölti ki. A szokatlan felépítés végig fenntartja a figyelmet, az életek darabkáit újra és újra össze kell rakni. A hangsúly az emberi sorsokon van, a világtörténelmi események csak keretezik a történetet.

A könyv hangulata nyomott, szomorúsággal, dühhel, csalódásokkal, elfojtott vágyakkal és indulatokkal teli. A finn író kiváló érzékekkel ragadja meg az érzelmi kitörések és elfojtások pillanatait, egy egészen apró, hétköznapi cselekvésbe ágyazottan, vagy éppen egy sorsfordító döntésként. A legerősebb képek az életük végén lévő öregek (anyák, nagyanyák) és az új generációk közti erősen hullámzó, feszültségekkel teli érzelmekhez kapcsolódnak, helyenként számomra nagyon megindítóan. (Az utolsó rész témája kissé meglepett, a fülszöveg alapján nem számítottam rá).

Finoman cizellált, minden mesterkéltséget nélkülöző, remek próza!

Arpad_Horvath>!
Tommi Kinnunen: Négyesút

Van az északi regényírásnak, fotózásnak és filmkészítésnek egy sajátos módja, de talán a festészetnek, sőt az építészetnek is, ahogy az alkotó a mindennapi élet nyers anyagával dolgozik. Azt látjuk, ami van, a dolgok önmagukért, de nem csak önmagukról beszélnek. Érzelmekről nem sok szó esik északon, és ha kérdések vannak is, mégsem hangzanak el. Nincs panaszkodás, jajgatást nem hallani, északon semmi hiszti. Az indulatok ettől még errefelé is dúsak, az érzelmek emberiek, tehát vannak, hullámoznak, meghatároznak, mozgatnak, de ezek csak a naturalista ábrázolás által tárulnak fel, amikor a szikár valóság csillogni kezd, mert észrevesszük, ami van. És ami van, az nem mindig rossz.

chamichaze>!
Tommi Kinnunen: Négyesút

Hamar befaltam ezt a szomorú családregényt, egy évszázad négy képben történetet. Nemrég olvastam pont Olga Tokarczuk regényét az Őskor és más időket, egy kicsit annak a finn testvére ez. Csak ott idők vannak itt meg utak. A téma ugyanaz. Még a földbe vájt ideiglenes szállások is, és az emberi történetek.
Tetszett a stílusa.
(Eddig nagyon bejöttek, amiket a L'Harmattan kiadótól olvastam, egy kivételével, de ez jó arány)

Mayath>!
Tommi Kinnunen: Négyesút

A könyvet olvasva olyan érzésem volt, mintha egy családi fotóalbumban lapozgattam volna.
Kicsit szokatlan volt, nem ilyen regényt vártam, hanem olyat, ami a család mindennapjaiba is betekintést nyújt, nemcsak bizonyos állomásokat mutat meg belőle. 101 év története 276 oldalon kifejtve nekem nem elég alapos.
Az viszont nagyon tetszett, hogy bizonyos eseményeket több szemszögből is láthattam, bár így nehezebb volt igazságot tenni a szereplők között.
Négy szereplő közül csak az egyikhez tudtam közel kerülni, Kaarinához.


Népszerű idézetek

szadrienn P>!

Az angolkór eltorzította az asszony medencéjét, és a gyermek feje nem akart kiférni a szűk csatornán. Sok kézi erőt követelt a bábától, még több kitartást az anyától. Szerencsére a kiabálás mindig elfért a világban.

50. oldal

4 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!

Kaarina körülnéz a konyhában. Anyósa mindenütt jelen van, a szekrényekben is.

147. oldal

Nikolett_Kapocsi P>!

– Kerékpárral tíz penni.
– De én gyalog megyek, a kerékpárt csak tolom.
– A kerékpárért is fizetni kell.
– Kérdezd meg a biciklitől, hátha fizet.

35. oldal

Nikolett_Kapocsi P>!

Ezen a szélességi fokon nincs foganatja a szesztilalomnak.

38. oldal

Nikolett_Kapocsi P>!

Tudja, miért kell ismét megpucolni az ablakokat. Két lányt szült már, pedig az anyósa nem akart unokát. Amikor harmadszor is terhes lett, anyósa ablakpucolásra fogta, pedig ő mondta neki, hogy nem tudja egyedül elmozdítani a nehéz szófagarnitúrát. Az elvetélés után azonban virágot hozott neki a kórházba és nem tett szemrehányást azért, hogy estében eltörte a csúnya, barna vázát, amelyet anyósa elmondása szerint az anyja kétszer vitt magával és hozott vissza a kitelepítéskor. Johannes megsiratta a gyereket. Az is lány volt. Erről a terhességről Kaarina nem mert szólni senkinek, de anyósa hallotta reggel, hogy hányt az éjjeliedénybe.

140. oldal

Nikolett_Kapocsi P>!

Onni érezte: ahogy vastagodik a határ közte és a világ között, úgy vékonyodik ő maga.

259. oldal

Nikolett_Kapocsi P>!

Anyósától fölösleges segítséget kérni a főzésben vagy a gyerekek felügyeletében, de mégis hozzájuk tartozik. És bár megnehezíti hogy szeressék, meg lehet szokni, mint ahogy a szem is megszokja egy idő után a nem megfelelő környezetbe épített emeletes házat.

182. oldal

Fiammetta P>!

Hamarosan mindegyikük a saját szobájában lakott, becsukott ajtó mögött, vigyázva, hogy ne zavarja a többieket. A hatalmas házat csend és udvarias figyelmesség töltötte be, ahol a nyitva hagyott ajtót a biztonság kedvéért halkan behúzták, hogy ne zavarják meg a másik nyugalmát. Végül mindenki az ágya szélén ülve hallgatta a többiek óvatos mozdulatait, és várta, hogy bejöjjön hozzá valaki. Hogy leüljön az ágya szélére és megkérdezze, hogy telt a nap. De soha senki nem jött és senki nem kérdezett; mindannyian a becsukott, behúzott, zár nélküli ajtók rabjai voltak.

120. oldal - Özvegylak út, 1959

csucsorka IP>!

Kár, hogy akinek módja és képessége lenne felnevelni, s annyira vágyakozik gyerekre, nem adatik meg, a koldusszegény kunyhóban senyvedő asszony viszont legalább minden második évben gyermekágyas lesz.

18. oldal

Petiko P>!

A szünet nélküli munka könnyebb, mint megállni és emlékezni.

213. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rosa Liksom: Az Ezredesné
Ulla-Lena Lundberg: A marcipánkatona
Pajtim Statovci: Macskám, Jugoszlávia
Kristin Hannah: Fülemüle
Belinda Alexandra: Flamenco Párizsban
Bauer Barbara: A fekete rózsa
Jaume Cabré: Én vétkem
Jeffrey Archer: Apám bűne
Fábián Janka: Emma évszázada
Sofi Oksanen: Tisztogatás