Sziú ​voltam I-II. 4 csillagozás

Egy magyar fiú az indiánok között
Tomi Haszka: Sziú voltam I-II. Tomi Haszka: Sziú voltam I-II.

A ​főhős, Tomi-Ha-Szka egy magyar fiú, aki tízévesen egy majdnem halálos baleset következtében váratlanul egy teljesen idegen világba, egy dakota indián táborba kerül, egy szál magában. Az ő szemén át ismerkedhetünk meg e törzs hétköznapjaival és ünnepeivel, örömeivel, bánataival. A hasonló korú fiúk persze befogadják, és itt is ugyanúgy a betyárságon jár a barátok esze. A könyv lapjain végigkövethetjük kalandjait, amint bátor harcos, igazi férfi válik belőle.
A történet mindvégig valós, térképen beazonosítható helyszíneken játszódik. A hivatkozott történelmi események is megtörténtek, akkor és úgy, amint itt olvasható. Szintén hitelesek, eredetiek a (dakota, sájen/ cheyenne, omaha törzsbéli) mesék, regék, melyeket a könyvekben megtalálhatunk. Az angol nyelvű szakirodalom Plains- Indians-nak nevezi e térség törzseit. Soktucatnyi volt belőlük. E tudományos megnevezés elfogadott magyar fordításaként síksági indiánokról szokás beszélni. Noha a Préri, a maga mintegy tíz… (tovább)

>!
Konkrét Könyvek, Budapest, 2018
478 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155899003
>!
508 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637424779

Kedvencelte 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ftamas>!
Tomi Haszka: Sziú voltam I-II.

Tomi Haszka: Sziú voltam I-II. Egy magyar fiú az indiánok között

Ha jól tudom, akkor ez egy kifejezetten hosszú történetnek a fele.
A könyv egy olyan ifjúsági olvasmány, ami felnőtteknek is élvezetes. Egy olyan ember írta, aki imádja az indiánokat és tanulmányozta a történetüket.
A regényben egy magyar fiú egy baleset következtében a Dakota indiánok közé kerül, ahol befogadják, egy nevelőanyja lesz és indián barátai lesznek. Rajta keresztül ismerjük meg a Dakoták életét, a vadászattól kezdve a pipakészítésig. Érdekesség, hogy az egyes Dakota szerszámok elkészítéséhez rendes kis ábrákat rajzolt a szerző.

Én mindig is imádtam az indiánokat, így ez a regény nekem nagyon bejött.

Update:
A második kötet, már nem vagy inkább nem teljesen az indiánok életét mutatja be. Azaz, igen, de nagyobb szerepe van a harcoknak csatáknak. Ami végül is logikus, mert a főhős felnő. A második kötet, már inkább dráma, a főhőhős és egyben az indiánok drámája, bemutatva a kor egyik meghatározó csatáját, amikor is Ülő Bika rövid ideig megráncigálta az amerikaiak bajszát.
A könyv végét sajnáltam.

Manoya>!
Tomi Haszka: Sziú voltam I-II.

Tomi Haszka: Sziú voltam I-II. Egy magyar fiú az indiánok között

Férjem szavaival élve: Indián „Tüskevár”


Népszerű idézetek

Chris_Tina>!

Ne keseredjen el kistestvérem azért, hogy egyre több bölcs gondolata, észrevétele támad. Az ember élete ilyen. Megszületik, korosodik, eltávozik. Ám közben egy szép életet él, még akkor is, ha tele van küzdelemmel. Nézze csak a prérit, a földet éltető anyánkat. Már zöldül a friss fű, de még ott a régi is. A bölény, szarvas, nyúl mindkettőt eszi. Mindkettőre szüksége van. Akárcsak a népünknek. Öregre, erős felnőttre, zsenge fiatalokra.

332. oldal

Tomi Haszka: Sziú voltam I-II. Egy magyar fiú az indiánok között


Hasonló könyvek címkék alapján

Noah Gordon: Sámán
James Fenimore Cooper: Nagy indiánkönyv
Karl May: Winnetou
Hosszú Toll: A Sós Sziklák Völgye
Karl May: Az Ezüst-tó kincse
Barbara Wood: Megszentelt föld
Arkady Fiedler: Az Orinoco folyónál
Karl May: A sivatag szelleme
Catherine Anderson: Csak egy érintés
Jack London: Fehér Agyar