Erény ​és bosszú gyermekei (Orisha legendája 2.) 32 csillagozás

Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei

Vérre menő versenyfutás után Zélie-nek és Amarinak végre sikerült visszahozniuk Orisa földjére a mágiát. Csakhogy a szertartás a vártnál félelmesebb erőket szabadított fel, és nemcsak a mágusok képességeit adta vissza, de a mágus-ősöktől származó nemesség varázsló örökségét is feltámasztotta.
Zélie most egy olyan országban küzd a mágusok egyesítéséért, ahol az ellenség ugyanolyan hatalmas, mint ők. Mikor a királyi udvar a hadsereggel szövetkezik Orisa uralmáért, Zélie harcba száll, hogy támogassa Amari trónigényét, és megvédje az új mágusokat a zsarnokság dühétől.
A polgárháború fenyegetésétől pattanásig feszült helyzetben Zélie rájön, hogy vagy módot talál az ország egyesítésére, vagy végig kell néznie Orisa széthullását.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2020
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634992967 · Fordította: Sóvágó Katalin

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 178


Kiemelt értékelések

kratas P>!
Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei

Sokkal jobban tetszett, mint az első rész, bár Zélie fejezeteiben továbbra is soknak éreztem a vergődést. És néha valahogy nem a vezér képét sugározta, hanem egy hisztis kisgyerekét…
spoiler
Ja, és kösz a hatalmas függővéget, remélem még idén jön a folytatás…

csfannie P>!
Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei

"Ahogy becsuktam a könyvet, már el is kezdtem gépelni az értékelést, és sajnos nem azért, mert annyira jó volt, mint vártam. Nem. Mélységesen csalódtam.
Az első kötetben az írónő felvázol egy különleges, mágiával és erős kötelékekkel átszőtt világot, ami évekkel ezelőtt tényleg levett a lábamról. Most viszont Adeyemi az egészet aláásta, és ezt a világot átváltoztatta pár eszement bosszúéhes fiatal játékasztalává, ahol mindenki hibát hibára halmoz, megy a folyamatos hiszti és a siránkozás. Lehet, hogy ezzel azt akarta elérni, hogy az izgalom a tetőfokára hágjon, de csak egy dolgot ért el, mégpedig azt, hogy egy ideig látni sem akarom ezt a sorozatot. Pedig az első részt annyira szerettem…"

https://fannislibrary.blogspot.com/2021/02/tomi-adeyemi…

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei

Jobban tetszett az első résznél, és hiába volt időnként idegesítő valamelyik szereplő (legjobban rád nézek Zélie), alapvetően szerettem olvasni, izgi volt, a világa továbbra is nagyon egyedi, és az új szereplőket is ügyesen bemutatta, Amari anyja tökéletes főgonosz volt. Azért a béna függővég viszont csúnyán lerontotta az összképet.

Bővebben a blogomon :)
» https://sorok-kozott.hu/2021/01/konyvkritika-tomi-adeye…

Kétezertizenhúsz>!
Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei

Az Erény és bosszú gyermekeit egy igazi kihívás volt elolvasni. Miután az első rész annyira nem jött be nekem, kevés lelkesedéssel- de még több reménykedéssel vágtam bele a második könyvbe, azt gondolva, hogy a szerzőnő csak fejlődhetett regényírás szempontjából. Sajnos tévednem kellett. Minden, ami pozitívum volt a Vér és csont gyermekeiben, attól ezt a könyvet megfosztották. Az Amari és Zélie között húzodó, szilárd kapcsolat már az első könyv végén sem tűnt már a legbiztosabbnak, viszont ez a regény már úgy kezdődött, hogy a két főszereplő teljesen elhidegült egymástól. Mivel mindkettőjük -ezáltal a barátságuk is- fontos dolgot tükröztek, a békét és az összetartást két nép között, ezért egyáltalán nem értékelem, hogy szinte ok nélkül váltak el egymástól.
Mivel az első részt is legfőképp miattuk szerettem, ezért most semmi sem adott támpontot ahhoz, hogy kibírjam a rengeteg hibát, amit a szereplőgárda elkövetett. Egy jó könyvhöz nem elég a sok bukás és újrakezdés, egy idő után monoton lett a történet, az írónő mindig úgy alakította, hogy na most, most nem kell szenvedj és várakozz tovább. Egy ideig hisz neki mindenki, de ebbe nagyon könnyen bele tud fáradni az ember. Megjósolom, sokan abba is fogják hagyni a könyvet, engem is nagyon vonzott a félbehagyom gomb, de nem adtam fel, faltam tovább a sorokat, bármennyire untam. Mint minden YA könyvnél, itt is felgyorsul a cselekmény az utolsó ötven oldalnál, a kitartó olvasó majd újra ad esélyt és bizalmat a szereplőknek, a függővég pedig biztosítja a záró kötet eladhatóságát. Hát engem nem győzött meg, spoiler, én nem próbálkozok többet a sorozat megszeretésével: a metaforák ugyanazok maradtak, semmi újat nem adtak, a szereplők meg a cselekmény pedig megfosztotta a sorozatot a fejlődéstől.

>!
Maxim, Szeged, 2020
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634992967 · Fordította: Sóvágó Katalin
perpetua P>!
Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei

Húha, az első részt tényleg imádtam, hatalmas meglepetés volt számomra és alig vártam, hogy mit tartogat még számomra Zélie története. Sajnos viszont ez a rész erőteljesen veszített a kezdeti lendületből. A cselekmény nagyobb részt tetszett, mert abban akadtak váratlan forulatok, izgalmas események, de a szereplők nem hozták azt, amire számítottam. Amari most kifejezetten idegesített, a céljait mintha megérteném, de valahogy mindig rossz döntéseket hozott és hiába szeretne megfelelően uralkodni, nem lenne rá képes. A romantikus vonal korábban kifejezetten kedvemre való volt, itt ez is sokat vesztett a varázsából. Igaz egy új elem vitt egy kis színt az egészbe, de nagyon nem tudom, hogy merre fagunk haladni ilyen téren. És akkor ott van még maga Zélie is, aki kissé fejtörést okozott. Az ereje lenyűgöző, de most sokszor cselekedett meggondolatlanul, gyakran a düh vezérelte. A mágia megjelenése volt a legnagyobb pozitívum a könyvben. Természetesen mindenképp érdekel a folytatás, de nagyon remélem, hogy ez csak egy apró botlás volt.

Fenyő_Bettina_Alexandra>!
Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei

A történet ugyanott folytatódik, ahol abbamaradt. A mágia visszatért, de az nem hozta el a várva várt békét. Ez első rész valamiért jobban tetszett, mint ez, de olvastatta magát. Remélem van folytatás, mert egy hatalmas függővéggel zárult ez a rész is. Itt igazán sikerült meggyűlölnöm Nehadát. Nem érdekelte, hogy mennyi áldozattal jár ez az egész….. Ugyanolyan kegyetlen, mint Saran. Sokszor nem éreztem logikusnak Zélie, Amari, Inan döntéseit és ez végig idegesített, pedig az első részben volt bennük potenciál :( Mindenesetre érdekel a folytatás, mert a világfelépítés nagyon tetszik.

Bogi_könyveskuckója>!
Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei

Már nagyon vártam, hogy végre olvashassam az Orisa- legendája folytatását. Az első kötet teljesen magával ragadott. Nagyon tetszik az írónő stílusa és az is, amit a könyvein keresztül át akar adni az olvasónak – a kirekesztettség, megkülönböztetés, a rasszizmus, előítéletek.
Ez a rész talán még jobban is tetszik, mint az első. A történet tele van csavarokkal és izgalmakkal. Ami a szereplőket illeti…számomra nagyon megváltoztak. Zélie idáig is makacs volt…most azonban egy kanál vízben is képes lennék megfojtani. Nem tudom, hogy milyen tervei vannak vele az írónőnek, hogy ilyenné van megformálva.
Amari azonban egyre szimpatikusabb számomra. Nagyon sok az előítélet vele kapcsolatban, amivel meg kell bírkóznia. Nem irigylem, hogy a saját családjával kell szembe szállnia. Igaz..neki is vannak azért hajmeresztő tettei.
Nagyon sok érzelmet váltott ki belőlem ez a rész. Tűkön ülve várom ezek után a befejező részt.

Nympha17 P>!
Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei

Bővebben: https://konyvvandor.blogspot.com/2021/04/tomi-adeyemi-e…

"Adott a két ellentétes tábor, a szituáció teljesen világos, ahogy az is hogy az írónő ezt baromira elkaszálta. A mágusok csapata olyan mint egy megvadult tinédzser banda, akik hősnek képzelik magukat, de közben le sem szarják az egyszerű embereket, azaz a kosidánokat, akiknek se különleges képességük, se pénzük. Szerencsétlenek beszorulnak két tábor közé, és meglepő módon csak a királyné csapata van rájuk tekintettel. Ezért bármennyire is ők a rosszfiúk ebben a történetben, az ő céljaik és tetteik sokkal világosabbak és befogadhatóbbak voltak számomra.

Aztán meg volt egy pillanat, amikor mindenki harcolt, ölt összevissza, olyan áldozatok születtek, amelyek fölöslegesen túl nagyok és túl drámaiak voltak. Mintha az írónő hirtelen pánikba esett volna, hogy még növelni kell a tétet, különben megunják az olvasók a sztorit. Közben meg csak azt érte el, hogy nyálasan hatásvadász lett az egész.

A főszereplők pedig (sóhajt hosszan és hangosan), a főszereplők ismételten lefárasztottak."

A_Court_of_Bookworms P>!
Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei

A történet izgalmas és nagyon sok váratlan eseményt kapunk a nyakunkba. A könyv közepe fele kicsit lelassult, viszont ezt a lemaradást a könyv a végére teljesen behozta. Jobban megismerkedhettünk a többi klánnal és szokásaikkal. Az új szereplők ismerhettünk meg, akik sokat adtak hozzá a történethez.
Az egyetlen problémámat a főszereplők okozták, és az ő személyiségük. Zéliet az előző kötetben már-már kezdtem megkedvelni, de itt jó néhányszor lerombolta.
ztán ott van Amari. Őt az előző részben nagyon megkedveltem. Nagyon szép karakterfejlődésen ment keresztül, amit ebbe a könyvben szépen sutba vágott. Nem gondoltam volna, hogy pont ő lesz az, akit érdekelni fog a trón. Nagyot csalódtam benne. Tzain pedig sokkal kevesebbszer szerepelt, mint eddig. Sajnáltam ,hogy nem kapott több szerepet annál, hogy Zélie bátyja és Amari szerelme. Sajnos semmilyen szerepe nem volt a történetben.
És a másik bosszúságon Inan volt. Azt hinné az ember, hogy az első könyv után benő a feje lágya, de nem így történt. Tényleg nem értem ezt a srácot. De komolyan. Már amikor kezdem azt hinni, hogy helyesen cselekszik, akkor valamit elcsesz, és megint oda lyukadunk ki, hogy a trónt választotta a szerettei helyett.
És ezek miatt sajnos egyetlen szereplőt tudok csak kiemelmi, akit igazán megkedveltem. Ő pedig Roën volt. Ő volt az egyetlen izgalmas karakter számámra, aki ráadásul meg is tudott nevetteni engem. Nagyon szurkolok neki és Zélienek a továbbiakban, mert nagyon aranyosak lennének együtt.
Tovább: http://www.courtofbookworms.hu/tomi-adeyemi-ereny-es-bo…

Fnn>!
Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei

Igazából nekem nem volt különösebb problémám ezzel a résszel. Tény, hogy az első rész egy kicsit jobban tetszett, de én ennél a kötetnél is teljesen kitudtam kapcsolni és hamar végigpörgettem a könyvet. Nekem nagyon tetszettek azok a részek, ahol a varázslatokról volt szó, valamint a karakterek fejlődése és a saját magukkal vívott csaták leírása. Engem nem tudott lehangolni ez a rész és nagyon várom már a harmadik kötetet ugyanis nagyon kiváncsi vagyok, hogy mi fog történni a főszereplőinkkel.


Népszerű idézetek

Caedere>!

– Ha itt kell meghalnom – hörgi –, inkább a holdat lássam, mint a te ronda képedet.

csfannie P>!

– Tudom, de nem volt más választásom…
– Az embernek mindig van más választása! – csattanok fel. – Te csak rosszul választottál!

csfannie P>!

– Nem hajolok meg senki olyan előtt, akit meg tudok ölni.

Caedere>!

Most már az államnak is van mágiája, és továbbra is gyűlölnek minket. Sosem a mágiára ment ki a dolog.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Empire of Storms – Viharok birodalma
Rick Riordan: A vörös piramis
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Stephanie Garber: Finale
Renée Ahdieh: Rózsa & tőr
Kendare Blake: Három sötét korona
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király